Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

˝Mostantól az önkény ellen!˝ - demonstráció a Fidesz székházánál - fotók

Demonstrációt tartott szombat délután egy Facebookon szerveződő csoport a Fidesz megalakulásának 25. évfordulóján.
A demonstrálók a diákok pénteki rendőrségi előállítása ellen tiltakoztak Gyorskocsi utcában

A Fidesz megalakulásának 25. évfordulóján, illetve az alaptörvény negyedik módosításának április 1-jei hatálybalépése előtt a párt Lendvay utcai székházánál tüntetők egy csoportja a rendezvény végén a Nagykörúton és a Margit hídon át a II. kerületi Gyorskocsi utcába vonult, hogy tiltakozzon a március 7-i "székházfoglaló" HaHa-s diákok szerintük jogszerűtlen előállítása ellen.

A menet egy Alkotmányt feliratú molinó mögött vonult, és Az alkotmány nem játék! mondatot skandálta. A rendőrség épülete előtt a zuhogó esőben az egyik szónok, a péntek reggel ide előállított diák arról beszélt, hogy bár a március 7-i "székházfoglaláskor" felvették az adatait, mégis csak március 29-én, idézés nélkül állították elő a Budapesti Rendőr-főkapitányság II. kerületi vizsgálati főosztályának épületébe.

A néhány száz fős tömeg 20 órakor a szervezők felszólítására békésen feloszlott. A résztvevők a rendezvény zárásaként elénekelték a Zöld az erdő kezdetű cigány himnuszt.

Március 7-én néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz-székház udvarára, tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata pénteken azt közölte az MTI-vel: a Lendvay utcában történtek miatt tett feljelentések alapján csoportosan elkövetett garázdaság, illetve kényszerítés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárásokat. Pénteken a nyomozók három embert hallgattak ki gyanúsítottként, az előállítások során kényszerintézkedés nem történt. A három ember közül egy nem tett vallomást, ketten panasszal éltek a gyanúsítás ellen - tudatta az ORFK.

Korábban:

Demonstrációt tartott szombat délután egy Facebookon szerveződő csoport a Fidesz megalakulásának 25. évfordulóján, illetve az alaptörvény negyedik módosításának április 1-jei hatálybalépése előtt a párt Lendvay utcai székháza előtt.

Mostantól az önkény ellen! Mostantól a jogállamért! -demonstráció a Fidesz Lendvay utcai székházánál

A Fidesz-székház előtti utcaszakaszt a Dózsa György útig megtöltő tömegben többen a hajdani népköztársaság címerét viselték, amelyen a Fidesz-felirat volt olvasható. Egy táblán az állt: "Ti vagytok azok ma, akik ellen '89-ben küzdöttetek!"

A Lendvay utcában megjelenteket a Fidesz-székházra kitett "Békés ünnepet!" feliratú molinó fogadta.

A Facebookon szerveződő civil demonstráció szervezői bejegyzésükben azt írták, arról a Fideszről akarnak megemlékezni, amely egykor az önkény ellen, a jogállamért küzdött, de mára az önkény pártjává vált, és kizárólagos hatalomra tör.

A Mostantól az önkény ellen! Mostantól a jogállamért! mottóval megrendezett tüntetésen emlékeztettek arra, a Fidesz március 30-án ünnepli 25. születésnapját, április 1-jén pedig hatályba lép az alaptörvény negyedik módosítása. "Míg ők saját rendszerüket ünneplik, mi mutassuk meg, hogy ez a rendszer számunkra, magyar állampolgárok számára elfogadhatatlan, és harcolni fogunk ellene!" - írták a Facebookon.

Véleményük szerint az április 1-jén életbe lépő negyedik alkotmánymódosítás megsemmisíti a kommunizmus utáni Magyar Köztársaság összes alkotmánybírósági döntését, és megtiltja a bíróságnak, hogy szót emeljen az alkotmányozó hatalom következő lépései ellen.

"Mi, Magyarország állampolgárai, ezt nem hagyhatjuk. Mostantól tüntetünk és szerveződünk, sztrájkolunk, ha kell. Mindennap fel fogjuk emelni a szavunkat az önkény ellen! Nem nyugszunk, amíg újra jogállamban nem élhetünk. Ez az aktív állampolgári ellenállás első napja. Nem hagyjuk!" - fogalmaztak.

A tüntetéshez a diákokkal való szolidaritásból, valamint az alaptörvény elleni tiltakozásul csatlakozott Schiffer András, az LMP társelnöke és más LMP-s politikusok is.

A demonstráción a felszólalók közül többen a jövő évi választásokon való részvételre hívtak fel, utalva ezzel egy korábbi rendezvényükre, ahol Tamás Gáspár Miklós filozófus azt javasolta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok bojkottálják a választást.

A rendezvényen szót kért Kőszeg Ferenc, a rendszerváltás demokratikus ellenzékének egyik tagja is, aki ugyancsak úgy vélte, nem hiszi, hogy a választás bojkottjával eredményt lehetne elérni, és az inkább a jobboldalnak kedvezne. Azt hangoztatta: Orbán Viktornak mennie kell, és előbb-utóbb menni is fog. Hangsúlyozta: a Fidesz az elmúlt 25 évben szinte mindenben megváltoztatta az álláspontját; szavainak alátámasztására Orbán Viktor korábbi mondatait idézte.

A felszólalók arról is beszéltek, hogy a kormányfő - visszaélve a kétharmados országgyűlési többséggel - diktatúrává változtatja az országot. Mások azt hangsúlyozták, hogy az alkotmányt elvették tőlük, és ezzel együtt a tiltakozás jogos eszközeit is.

A tüntetők néhány száz fős csoportja a rendezvény végén a rendőrség Gyorskocsi utcai épületéhez indult, hogy így tiltakozzon a március 7-i "székházfoglaló" HaHa-s diákok szerintük jogszerűtlen előállítása ellen. A menet egy "Alkotmányt" feliratú molinó mögött vonult, és "Az alkotmány nem játék!" mondatot skandálta.

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. Demalgon 2013. április 04. 12:44
  „Hogy lehet ennyi ökörséget összehordani, komolyan mondom, sose hittem, hogy az ostobaság művészi szintre emelhető.

  háté...
  csak egy apróság ... ne nagyon feszegesd a keresztény szót, mert úgy hangzik, mintha azt mondanád sátán. Jézus neve alatt a kereszténység, az egyház, a pápa, a püspökök, a papok és még sorolhatnám a szinteket 2000 év alatt rengeteg férfit, nőt, gyereket küldött a halálba, a Szentföldre arabot ölni pusztán azért, hogy hatalomra, vagyonra és nőkre tegyen szeret, ha megunta, akkor házasságtörésért és eretnekséggel kivégeztette. Nekem ne gyere azzal, hogy kereszténység, mert a keresztény egyháznál mocskosabb dolog nincs. Az iszlám sok dolgaival nem értenek egyet az emberek, én sem, ami jogos, mert bizonyos területe a mi felfogásunkhoz képest barbár. De ugyanakkor nem rejtik szép szavak mögé azt, hogy agresszivak és erőszakosak, barbárok is, ha kell egy célért. Ezzel szemben a keresztények? Bort isznak vizet prédikálnak. Erkölcscsőszök, megbocsátás, piha ... politizálnak, vasárnapi szent beszédkor uszitanak, gyerekeket molesztálnak, lehetne bőven sorolni. II. világháború alatt hányszor volt az, amikor kis hatalomért és vagyonért cserébe a keresztény papok a nácik kezére játszottak ártatlanokat? Akár saját társaikat is elárulták a kapcsolódó ellenállási góccal, ha elég magas dijon megvették őket. Nekem ne jöjjön se egy semjén, sem egy semjén hivő se azzal a szlogennel, hogy "keresztény-haza", mert hánynom kell tőle.”
 • 72. zeta62 2013. április 03. 00:02
  „71. háté 2013.04.02. 21:58

  Így van. A számomra a legdöbbenetesebb az a betört koponyával való hadonászás volt, ami valljuk be, nem titkolt célzás az 1945-beli zsidó vérengzésre Pesten: "keresztények koponyáival kövezzük ki Budapest utcáit" közfelkiáltással...

  https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/564678_558466727508450_923432285_n.jpg”
 • 71. háté 2013. április 02. 21:58
  „Döbbenetes képek vannak,- vissza élnek keresztény hazánkkal! -
  Komcsik- farizeusok tiltakoztak, - a másik banda komcsi-vámosok ellen!
  Ezek még ilyenkor is Jézust gyalázzák, hazánkat merik kiírni, - irány közel kelet!”
 • 70. zeta62 2013. április 02. 12:24
  „Látom, az igaz véleményt még mindig nem engeded át! :) De a fikázást igen? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 69. zeta62 2013. április 01. 23:41
  „Na, ez a ti überfaxa eu-tok, és ez lesz a halála, a multikulti pár éven belül iszlám országot csinál belőlük...

  ",,Most már látjuk miért kellett terror elleni hadjáratot intézni és a terror elleni harc miért nem a kolumbiai kábítószerkartellt, vagy a kínai triádokat célozza, hanem ott találtak fogást az illetékesek, ahol még jócskán vannak fosszilis erőforrások. Szükség van Afganisztánra, hiszen a távol kelet hatalmas földgázkincse Afganisztánon keresztül érhet el biztonságban meleg tengeri kikötőbe, szükség van Irakra az olajkincse miatt, ugyancsak Irak logisztikailag feltétlenül fontos az arab világon belül betöltött szerepe miatt. De ugyanígy szükség van Iránra szintén az olaj miatt, valamint itt húzódik a híres Hormuzi szoros, melyen keresztül a világon kitermelt olajnak mintegy 25%-a halad át. (...)
  Hál´ Istennek azért még léteznek haladó erők, akik zokszó nélkül exportálják katonai erővel a "fejlett" demokráciát és változtatják azt kapásból diktatúrává, ahogy az a célzott területeken partot ér. Lassan már észre sem veszik, hogy saját országaikban sem demokrácia az már, amit szolgálnak, hanem ezen a néven futó valami más.a pénzoligarchák diktatúrája. Ez a társaság az, amely a világot kamatgyarmatként kezeli, szolgálatába állítja a politikusokat, a médiát és működéséhez ideológiát kovácsol. Ha léteznek lelkiismereti, vallási alapon érvek, melyek működésüket kifogásolnák, ők még arra is képesek, hogy működő egyházakat egy lassú evolúcióval saját érdekeiknek megfelelően gyúrják át és már a Szent Könyvek átírása sem számít tabunak számukra. Ha pedig akadályba ütköznek és átírhatatlan, megváltoztathatatlan isteni igazsággal kerülnek szembe, akkor nekilátnak a bagatellizáláshoz, lekicsinyléshez, annak olyan demonstrálásához, mint ami a fejlett civilizáció számára idegen, elvetni való. Ebbe a megvilágításba került ma az iszlám kultúra és civilizáció.""”
 • 68. load 2013. április 01. 21:49
  „64. zeta62
  "Kiknek is beteg a lelke? :)"
  Talán annak, aki "félgyarmati sorba taszított perifériák"-ról papol, amikor 2007 és 2020 között több, mint 45 milliárd euróval élhetünk a lehetőségeink felett, a felzárkóztatási támogatásoknak köszönhetően.
  Annak, aki nem veszi észre, hogy Európának elege van a kekeckedő, egymással acsarkodó, kocsmabajnokokból, akik képtelenek megszervezni a gazdaságukat és politikai rendszerüket, úgy, hogy az a polgáraik javát szolgálja, ugyanakkor a fenekük kilóg a nadrágból, de ahelyett hogy dolgoznának, a szomszédokkal marakodnak.
  Annak, aki kritika és forrásmegjelölés nélkül bemásol ilyen orbitális butaságot, hogy "Mi, akik tőletek tanuljuk a shoppingolás mesterkélt örömét? Mi, akik eldobáltuk közösségeinket, emberi kapcsolatainkat, bensőséges viszonyainkat csak, hogy olyanok lehessünk, mint ti?"
  Mit dobáltunk mi el?
  A kádári kommunista besúgó hálózatot, aminek dokumentumait 22 év óta képtelenek vagyunk nyilvánosságra hozni?
  Milyen bensőséges viszonyokról beszél ez a névtelen se...fej, amikor szinte valamennyi szomszédunkkal örökös a balhé?
  "Kelünk és indulunk. Indulunk a gyárba, amely nektek ontja a bőséget, indulunk a munkába, hogy ki ne rakjanak lakásainkból a bankjaitok"
  Milyen "bankjaitok"? Azok, amelyeknek hitelei nélkül meg sem tudtuk volna venni azt a lakást, és most élhetnénk apóssal-anyóssal-nagyival úgy, ahogy akkor éltünk, amikor Kádár még nem építette fel az Ady-városi paneleket?
  Nem tudom, honnan másoltad, de vagy a kurucról, vagy a fidesz.hu-ról, és ha te ezt nyomós, megalapozott, átgondolt érveknek tartod, akkor tényleg a hatévesek színvonalán rekedtél.”
 • 67. zeta62 2013. április 01. 20:04
  „59
  :)”
 • 66. Eva- 2013. április 01. 19:42
  „62-höz

  http://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2013/03/30/szervezzunk_felkelest

  nem neked üzenik, hanem azoknak, akiknek nem tetszik az, hogy a Győri Nemzeti Hirlap írásait akár ma is irhatták volna

  hogy az utolsó számában ugyanaz a riogás van megmutatva, mint most eme írásban
  hu.scribd.com/doc/83185242/19450324-Gyori-Nemzeti-Hirlap”
 • 65. zeta62 2013. április 01. 17:30
  „"Mivé lettetek jobb sorsra érdemes európai demokraták? Mivé lettetek szépreményű hatvannyolcasok? Hová süllyedtetek, hová akartok még merülni? Mennyire fogtok még elbutulni? Miért nem szeditek rendesen a gyógyszereiteket?
  Hogy mi szervezzünk felkelést? Hogy azt tanácsoljátok?

  Éppen mi, akiknek ti csavartátok ki kezéből a szervezkedés minden eszközét? Mi, akik tőletek tanuljuk a bárgyú és szellemtelen kispolgári lét idétlen vigyorgását? Mi, akik tőletek tanuljuk a shoppingolás mesterkélt örömét? Mi, akik eldobáltuk közösségeinket, emberi kapcsolatainkat, bensőséges viszonyainkat csak, hogy olyanok lehessünk, mint ti? Mi, akik hajlandók voltunk értetek mindent feladni, értéket, hitet, jövőbe vetett bizalmat, hagyományba burkolt kapaszkodót, kultúrát, egzisztenciát és végül demokráciát?

  Hogy mi szervezzünk felkelést?
  Óh, igen, szervezünk, kelünk, ébredünk. Ha csörög az óra, már ki is pattanunk az ágyból, már el is felejtjük álmainkat, álmainkat egy szabad világról, egy demokratikus Európáról, jólétről, szépségről, jókedvről, bőségről... Kelünk és indulunk. Indulunk a gyárba, amely nektek ontja a bőséget, indulunk a munkába, hogy ki ne rakjanak lakásainkból a bankjaitok, indulunk túladóztatott vállalkozásainkba, hogy helytálljunk, mert különben nem tudja visszafizetni hazánk a kamatos kamattal terhelt adósságot, amellyel nektek tartozunk.

  Hogy szervezzünk felkelést, hogy azt tanácsoljátok?
  Ti, akik Európa centrumországainak jólétében pöffeszkedve élvezitek a félgyarmati sorba taszított perifériákból származó gazdagságot? És mi jót tanácsoltok még nekünk? Hogy harcoljunk a fasizmus árnyéka ellen? Hogy birkózzunk képzelt ellenségekkel? Hogy ismerjük föl magunkat, mint Európa rothadó gócát? Hogy nevezzük nevén a diktatúrát? Hogy tartsunk okos konferenciákat, amelyen színpadra állhattok újra, s ismét egyszer, utoljára, a történelem alakítóinak képzelhetitek magatokat? Hogy indítsuk el az ellennyilvánosság hatalmas lökéshullámát, amely elsöpri ezt a förtelmes, elaggott, elterebélyesedett rezsimet?

  Felkelést Európa rothadó góca ellen? A diktatúra ellen?
  Szóval ellenetek, begyepesedett európai értelmiségiek? Szóval azok ellen, akiknek járszalagjára felfűztétek magatokat? Szóval az európai pénzoligarchia ellen, szóval az európai bürokrata és technokrata elit ellen? Szóval a szellemet, a szabadságot, az embert és a valóságot maga alá gyűrő európai újkapitalizmus ellen? Valóban ezt tanácsoljátok? Valóban ezt akarjátok?

  Szervezzünk felkelést? Ezt tanácsoljátok?
  S arra nem gondoltatok még, hogy a magatok háza táján körbe nézzetek? Mivé lett Európa általatok? Mivé lett az európai eszme egy szűk nemzedék, egy-két rövid évtized alatt? Hát nem ti hoztátok létre azokat a játékszabályokat, amelyeknek keretei között mi, és a hozzánk hasonló, periférián rekedt országok nem dobhatnak hatost? Hát nem ti alakítottátok ki azt a rendszert, amelyben a mi pénzünk, a mi munkánk, a mi verejtékünk titeket gazdagít? Hát nem nektek köszönhetjük azt a struktúrát, amelyben a szegény és a gazdag különbsége ahelyett, hogy csökkenne, egyre nő? Hát nem ti mentitek tőlünk, s más szegények elől bankjaitokat? Hát nem ti kerestek cégeiteknek olyan helyet, ahol a munkabér alacsony, a munkás gyenge, a hatalom azonban erős? Hát nem ti akarjátok eladni nálunk selejtes áruitokat, hamis papírjaitokat, giccses hazugágaitokat?

  Felkelést? Igen, Igen, szervezzük! Dolgozunk rajta!
  Mi, itt keleten olyasvalamiben gondolkozunk, mint amit izlandi barátaink, spanyol cimboráink, görög szerelmeink, bolgár társaink szerveznek mostanában. Olyasfélét, ami nemet mond a nagy európai hazugságözönre. Olyasfélét, ami tagadja a pénzfüggőségben rejlő kizsákmányolást, ami tagadja az bankók hatalmát, az uborkák előírt hajlásszögét, a vonalkódok zárt logikáját, olyasfélét, amit ti szerveztetek annak idején, hatvannyolc körül, olyasfélét, amiben az ember nem lealjasul, hanem felemeli fejét.

  Hogy szervezzünk felkelést? Hogy ezt tanácsoljátok?
  Ne aggódjatok!
  Szervezzük!
  De nem fogtok örülni neki!"”
 • 64. zeta62 2013. április 01. 16:40
  „62. load 2013.04.01. 15:38

  :)

  Egyem azt az érzékeny lelkedet, és a rövid memóriádat! A múltkor bizonyítottad állításod cáfolatát, vagy még nem lennél hat éves? :)
  Akkor legalább is nem voltak skrupulusaid, amikor te élcelődtél így velem! :)
  Ja, hogy esetleg a szokásos kettős mérce? :)

  A lúdbalhés bajnai zsebkatonája vízionálja a polgárháborút, "forradalmat", lázadást, erre két nap múlva a lakáj-médiájuk közzétesz egy ilyet. :) A véletlenekben nem hiszek, és a hiba nem az én készülékemben van.
  Kiknek is beteg a lelke? :)”
 • 63. Eva- 2013. április 01. 15:58
  „61-hez

  egy eszme érdekében/nevében
  ahol is a katolikus vallás magát kizárolagosnak gondolja

  világvallások:


  Egy felnőtt vezető életében, aki sok helyen és sok ember között megfordul, gyakran előfordulhat, hogy különböző vallású emberekkel hozza össze jó vagy rossz sorsa. Ahhoz hogy ezeket az embereket megértsük, kapcsolatot tudjunk kialakítani velük, ismernünk kell felfogásaikat, nézeteiket, életmódjukat. Ezen kívül nem csak ismernünk kell ezeket, hanem előfordulhat, hogy beszélnünk is kell ezekről a dolgokról cserkészeinknek. Az általános műveltséghez hozzátartozik, hogy legalább alapszinten ismerjük a világvallásokat.
  Mi is tartozik a főbb világvallások közé?
  1. Kereszténység
  2. Iszlám
  3. Buddhizmus
  4. Univerzizmus
  5. Brahmanizmus vagy hinduizmus
  6. Zsidó


  A kereszténység

  A hitvallások tanításainak különbözőségei:


  Római


  Görög


  Evangélikus


  Református

  1., A kereszténység a Krisztus által az emberiséggel közölt isteni kinyilatkoztatás, amelynek megismerése:

  a Bibliából és a hagyományokból lehetséges, ezeket a Szentlélek különleges hatása alatt írták le és Hagyományozták


  kizárólag a Bibliából lehetséges, amelyet a Szentlélek hatása alatt jegyeztek le.

  2., A Biblia értelmezése:

  A Biblia értelmezése a Szentlélek állandó irányítása alatt álló egyház feladata, végső fokon a pápáé.


  Az egyházban nincs a Biblia értelmezésére szolgáló hatóság, a Biblia isteni tartalma minden kereszténynek feltárul.

  3., Az isteni hármas egység, vagyis az isteni lény természete és méltósága szerint három, egymással teljesen azonos személyből áll,

  a Szentlélek az Atyától és a Fiútól származik.


  a Szentlélek egyedül az Atyától származik.


  a Szentlélek az Atyától és a fiútól származik.

  4., A hármas egységből álló Istenen kívül az istentiszteletnek nincs más tárgya,

  Ennek ellenére üdvös dolog az eredeti bűntől mentesen fogantatott Szűz Máriához, valamint a szentekhez, mint az Istennél közben járókhoz folyamodni és képeiket, ereklyéiket tiszteletben részesíteni.


  A szentek, képek és ereklyék minden fajta tisztelete kivétel nélkül elvetendő, mert ellenkezik a Szentírással.

  5., Hogy az emberek a kibékülés és az üdvözülés részese lehessenek, annak előfeltétele a lelki újjászületés. Ez az emberben a Szentlélektől ösztönözve és támogatva megy végbe.  A jósághoz szükséges saját erő teljes hiányában, csak a Szentlélek hatására indulhat meg és fejeződhet be
  Ezt a segítséget Isten minden embernek kivétel nélkül felkínálja, ha azonban nem kívánnak élni vele, visszautasítják azt


  csak azoknak az embereknek kínálja fel, akiket örök érvényű, feltétlen határozatával az üdvösségre kiválasztott, és a kiválasztottak ezt nem utasítják vissza.

  6., Az Isten az embert, hogy üdvösség részese lehessen, megigazulttá nyilvánítja.

  Vagyis alkati igazságérzettel ruházza fel, és azokkal a jó cselekedetekkel, amelyeket annak következtében véghezvisz, kiérdemli az örök boldogságot.


  Krisztus kedvéért, könyörületből. Krisztus érdeme azonban a hit által válik hatékonnyá. A jó cselekedetek, bár szükségesek, csupán a hit gyümölcsei.

  Az ily módon megigazult többet tehet, mint hogy Isten parancsait követi, és az evangéliumi útmutatások megtartása segítségével az erkölcsi tökéletesség és mennyei boldogság magasabb fokára juthat.


  Az ily módon megigazult azonban sohasem tehet többet, mint hogy követi Isten parancsait

  7., Kegyelmi állapot:

  Halálos bűn elkövetése a kegyelem állapotát ismét elveszíti.


  A kegyelmet még súlyos bűnök elkövetésével sem veszítheti el teljesen

  8., Az ember újjászületését az Isten igéje és a szentségek eszközlik ki.

  Ezekből a szentségekből hét van: keresztség, bérmálás, oltáriszentség, bűnbánat, házasság, egyházi rend és a betegek kenete


  Ilyen szentség csupán kettő van: a keresztség és az Úrvacsora

  9., A halál után:

  Aki anélkül hal meg, hogy teljes elégtételt adott volna,


  A tisztítótűz és minden, ami ezzel kapcsolatos emberi kitalálás

  az a tisztítótűzbe kerül,


  az a magános lélek közbenső állapotába kerül
  10., Az egyházi szolgálathoz külön erre alkalmas személyekre van szükség,

  akik a többi kereszténytől lényegileg különböző rendet alkotnak. Ez a rend a papi hivatalok és méltóságok számos fokából áll, amelyek jogköre különböző.


  akik a többi kereszténytől csak hivataluk tekintetében különböznek, és akik közül mindnek azonos a tiszte és jogköre.

  A püspökök közül az első (primas) Róma püspöke, mint Péter apostol utóda, az egyház feje.


  A püspökök között a pátriárkák a legmagasabb rangúak, egymás között azonban egyenlők


  Az isteni jog szerint nincs közöttük első, aminthogy látható papi feje sincs az egyháznak

  11., A papi nőtlenség (cölibátus)

  A papok nőtlenségre kötelezik magukat


  A püspököknek nőtlennek kell lenniük, a papoknak és diakónusoknak pedig tilos második házasságot kötniük - ez esetben elvesztik a papi funkciók végzésére kapott felhatalmazást.


  A papok nincsenek nőtlenségre kötelezve

  12., Az egyházi szertartások

  Az egyházi szertartások az istentisztelet részei: közülük számos apostoli eredetű, és a szentségekkel kapcsolatosakat a papoknak, ha nem akarnak halálos bűnt elkövetni, nem szabad mellőzniük.


  Az egyházi szertartásokat minden részegyház a gyülekezet igényeinek megfelelően, az Isten igéjével összhangban, önmaga alakítja ki.

  13., Képes ábrázolások és oltárok:

  A kultusz és áhítat lényeges segédeszközei


  Csak kis mértékben alkalmazhatóak a templom díszítésére, egy oltár, mint az Úrvacsora asztala


  a templomban egyáltalán nem tűrhetőek meg.
  A keleti kereszténység

  A bizánci és római egyház 1054-től vált el végkép egymástól. A két területen különböző fegyelmi előírások és szertartások alakultak ki.
  Idővel egyes helyeken az egység helyre állt, azokat a keletieket, akik Rómával az egységet helyre állították unitusoknak, akik nem egyesültek ortodoxoknak, szláv nyelveken pravoszlávoknak (igazhitűeknek) nevezték.
  A keleti egyházszervezet összeolvadt a korlátlanhatalmat gyakorló bizánci császárral. Az egyház ily módon alárendelődött a császárnak, és az állam egyik igazgatási ágazataként működött.
  Az egyház irányító testülete a központi templom a Hagia Sphia papsága volt, a pátriárka vezetése alatt. A testületbe a papokon kívül hatalmas hivatali személyzet tartozott, amely az egyházi vagyont kezelte. A bizánci államot egyházi tartományokra osztották fel, amelynek élén 1-1 metropolita állt, akik rányitották a püspököket. A püspökök felügyelték a papokat.

  Hitelveik:
  Szó szerint ragaszkodik a Niceai Hitvallás (325) megfogalmazásához. Legnagyobb különbség abban van, hogy a keletiek nem fogadják el, Krisztus istenségét és, hogy a Szentlélek az Atyától és Fiútól származik. (csak az Atyától). Majd nem fogadják el a tisztítótűz létét. A pápai hatalom egyeduralmát és csalhatatlanságát, Mária mennybemenetelét stb.

  Templomaik:
  A keleti templom is három részre oszlik, mint a nyugati: előcsarnokra, hajóra és szentélyre. Az előcsarnokban van a szenteltvíztartó és a templomba belépő vagy onnan távozó hívek szenteltvize mártott ujjakkal keresztet vetnek. A szertartások ideje alatt a hívek a hajóban tartózkodnak. A szentélyt a hajótól a képfal (ikonosztázion) választja el. Az ikonosztázion az egész Ó és Újszövetséget a hívek elé tárja. Szobrot a keleti templomokban elhelyezni nem szabad.

  Szertartásaik:
  A bizánci szertartás középpontjában a szentmise áll. A lényege az oltáriszentség dicsőítése. A mise kb. másfél óráig tart. A szertartások rendje ciklusonként ismétlődik, ennek alapja a mindennapi miserend. A napi körforgás része egy nyolc hétből álló szakasznak. ennek során minden héten más hangnemben éneklik a himnuszokat. Ezek a szakaszok az éves körforgásban teljesülnek ki, melynek csúcspontja a húsvét.  Iszlám

  Alapítója:
  Mohamed, aki írni, olvasni soha nem tudott, de éles eszével és békés természetével kitűnt társai közül. Kezdetben tevehajcsárként dolgozott, így sokat utazott és megismerkedett fejlettebb népekkel a perzsa zsidó és keresztény kultúrával és vallással is. 40 éves korában látomásai támadtak és hogy nyugodtan elmélkedhessen barlangba vonult, ahol bekövetkezett legfontosabb látomása. Megjelent előtte Gábriel arkangyal és értésére adta, hogy Isten prófétájának szemelte ki. Mohamednek itt jelent meg először a ,,szent könyvnek" a Koránnak első fejezete. Mekkába ment és megkezdte tanításának hirdetését, ami nem mindenkinek nyerte le tetszését, mert a hivők olyan lelki közösségén alapult volna, ahol nincs helye a magkülönböztetésnek, így a vagyoninak sem.
  622-ben el kellet hagynia Mekkát, mert összeütközésbe került a város előkelőivel. Jathribba költözött (távozása a Hidzsra lett) és Jathribot a próféta halála után Medina an-nabinak (a próféta városának) nevezték el.
  630-ban a próféta vértes lovassága a ,,sötét sereg" ostrom alá vette Mekkát. A várost nem fegyverrel vették be, Mohamed megegyezett az előkelőkkel és megígérte nekik, hogy a Kába kőnek kultuszát fenntartja. Ez lett kiemelt kultuszközpontja és az imák irányának ezt rendelte el. Mekka elfoglalása után két évvel halt meg, de örökségének továbbviteléről, a távolabbi célokról nem rendelkezett, aminek súlyos következményei lettek. Az iszlám vallás részekre szakadt. A viták Mohamed utódjának kérdése körül lángoltak fel. Szunnitáknak nevezik azokat, akik az utód kiválasztását közmegegyezés alapján akarták és síitáknak azokat, akik utódot Mohamed családjából akartak.

  A mohamedán vallás:

  Az iszlám szó arab, engedelmességet, odaadást, Isten akaratában való megnyugvást jelent
  Ugyanabból a szellemi hagyományból ered, mint a zsidó és keresztény vallás. A mohamedánok is tisztelik a bibliai ősatyákat és prófétákat: Ábrahám=Ibrahim, Mózes=Musza stb. Mohamed szerint tulajdonképpen az iszlám Ábrahám ősi vallása, amelyet különböző félremagyarázások után neki kellet helyreállítania. Nincsenek bonyolult hittételei könnyen elsajátíthatók. A világ és az ember, mint Isten teremtménye jó, és így az embernek nincs szüksége a megváltásra, csak az Isten iránti teljes odaadásra. Hinni kell a Paradicsomban, ahová a jócselekedetekért és a Pokolban, ahová a rossz cselekedetekért lehet kerülni. Hinni kell a feltámadásban és az utolsó ítélet napjában. Allah minden embernek előre meghatározta a sorsát, a halál után mégis minden lelket mérlegre tesz, majd a világ végén nagy általános utolsó ítéletet tart. Az ítélet lefolyása egyszerű lesz, a muzulmánok a paradicsomba kerülnek, míg a hitetlenek a pokolba kerülnek. Előfordulhat, hogy kivételesen nagy bűnös muzulmán időlegesen a pokolba kerül, ahonnan rövidesen megszabadul. a hithű muzulmánoknak a paradicsomban csodálatos életük lesz, ahol nagy gazdagság fogja körülvenni őket. A pokol lakóit viszont tűz alatt kínozzák az ördögök. A pokolban különleges szenvedés vár a zsidókra és a keresztényekre.
  A hivőknek öt fő kötelességük van: 1. hinni az egyetlen istenben, Allahban és követében Mohamedben, 2. napi ötszöri ima, Mekka felé fordulva, 3. a havi böjt (a Ramadan) amikor napkeltétől nap nyugtáig nem szabad sem inni, sem enni, 4. alamizsnálkodás (zakat) a szegény hivők megsegítésére, 5. mekkai zarándoklat (hádzs) az életben legalább egyszer.
  Ezek mellet vannak mellék kötelességek is: tilos sertéshúst enni, bort és mindenféle részegítő italt fogyasztani, háromnál több feleséget tartani, és hirdetni az igaz hitet szóval és karddal.

  A Korán:

  Végleges változata csak Mohamed halála után alakult ki. Ezután a szöveg megszilárdult tilos rajta bármit is változtatni. Az egyes fejezeteket szúrának nevezik, öt szúrából áll a könyv.

  Miszticizmus az iszlámban:

  Itt is megtalálható az aszkézis, fő jellemzője az ájtatoskodás. Az aszkétikus hagyományból nőtt ki a szufizmus. A szufi életcélja az, hogy eggyé olvadjon Istennel. Ehhez végig kell járnia az utat, melynek állomásai a tökéletesedés egy-egy fokára juttatják el. Meg kell szüntetnie egyéniségét és a testiség uralmát a szellem felett.
  A szufik közösségeiből alakultak ki a dervisek. Két csoportjuk van: az Igaz dervisek, akik szemlélődésnek és lelke tökéletesítésének szentelte életét és a kóborló dervisek, akik szufi voltukat a semmittevésnek és a tömegek ámításának ürügyéül használják fel.


  Buddhizmus

  A buddha szó megvilágosodottat jelent. A buddhák pusztán tanítók nem váltják meg az embereket, a követőknek saját maguknak kell tökéletesednie.

  Alapítója:
  Buddha Kr.e. 560k.-480k.
  A legenda szerint, már születése is csodálatos körülmények között történt. Apja egy kis állam rádzsája volt, anyja Májá egy éjjel azt álmodta, hogy egy fehér elefánt hatol a méhébe. Tíz hónapos terhesség után gyermeket hozott a világra, aki anyja oldalán bújt ki. A csecsemő már születésének pillanatában tudatának teljes birtokában volt. A csillagjósok megjövendölték, hogy vagy nagy uralkodó lesz belőle, vagy vallásnak szenteli gondolatait. A gyermeket Sziddhartának nevezték el, ami annyit jelent, hogy aki elérte célját. Anyja hét nappal a szülés után meghalt, apja igyekezet fiát minden külső hatástól elzárni. Sziddharta fiatalon megnősült és mellette hatalmas háremet tartott. Négyszer kocsizott ki a városban először egy roskatag öregemberrel találkozott, másodszor egy magatehetetlen beteggel, harmadszor egy hordágyon vitt halottal végül pedig egy aszkétával. A ,,négy jel" után elhagyta palotáját, feleségét és gyermekét. Hét éven keresztül remeteként vándorolt, de a megvilágosodást nem érte el. Elhatározta, hogy egy fügefa alól, ahová leült addig nem kel fel, míg be nem következik megvilágosodása. Ez hosszú böjtölés után bekövetkezett Sziddhatrából Buddha, azaz megvilágosodott lett. Ezután az Őzparkba ment és ott öt aszkétának kifejtette tanait, akik tanítványai lettek. Buddha 30 éves korától 80 éves koráig járta Észak India útjait és rengeteg tanítványa lett. Nem gondolt egyház alapításra, sem tanításainak dogmába foglalására. Amikor érezte halálát, tanítványainak meghagyta, hogy úgy éljenek, ahogy ő, szorgalmasan törekedjenek a tökéletesség elérésére.

  Tanításai:
  A szanszkrit nyelven a buddha szó felébredést jelent. Az olyan embereket nevezik Buddhának, akik tévelygéseikből ráébredtek a megismerésre. A Buddha tudását nem tanítómesterétől kapja, nem szent iratok tanulmányozása révén, hanem saját erejéből. A Buddhává válás ezért az ember belsejében lejátszódó megismerési folyamat végeredménye. A már létező Buddhák csak megmutatják az üdvösséghez vezető utat, de a követőnek kell eldöntenie, hogy azon jár-e. a Buddhák is emberek, akik ugyanúgy megöregednek stb., mint más emberek, de a különbség köztük az, hogy ők legyőztek magukban minden szenvedélyt és elvakultságot.
  Minden emberi tudás alapja, hogy felismerjük: az élet maga a szenvedés. A szenvedés három forrása: az érzékiség. Az életvágy és a tudatlanság. A feladat tehát a szenvedéstől való megszabadulás, vagyis vágyaink feladása. Ehhez ad segítséget a nyolcas ösvény.
  A buddhizmus a kasztrendszert a vágyak egyik forrásának tekintette csupán, amely ellen nem kell küzdeni, egyszerűen nem kell foglalkozni vele.
  Akinek sikerült kikerülnie a vágyak világából, aki képes megsemmisíteni az élet vágyát, ami miatt a lélekvándorlás is kialakult, az eljut a nirvánába. A nirvána a ,,lét örök körforgásával" szemben a teljes nemlét világát jelenti.
  A Tan ösvénye című mű, amely buddhizmus alapmunkájának tekinthető, így ír a szeretetről: ,,Minden bűnnek kerülése, jóra való igyekezet, a szív megtisztítása, ez a buddha tanítása". A buddhizmus öt parancsolata: ,,aki életet pusztít el, aki hazudik, aki elveszi a nem adottat, aki más ember feleségéhez megy, aki részegítő italok élvezetének hódol, az az ember már ebben a világban kiássa életet fájának gyökerét." ,,Ezen a világon a gyűlölködés sohasem szűnik meg gyűlölködés által. Szeretet révén megszűnik. Ez az örök törvény"

  Buddha semmilyen iratot nem hagyott hátra, halálának évében létrehoztak egy ötszáz szerzetesből álló bizottságot, ez volt az első buddhista zsinat. Kr.e.3. században létrejött a buddhista egyház, a szerzetesek megszerkesztették a buddhizmus szent iratait tartalmazó gyűjteményt a Tipitákat.

  Az univerzizmus

  A vallás:
  Az ősi kínai vallás mindig közösségi ügy volt, ne egyéni. Ahhoz hogy valaki szertartásokat végezzen egy közösség fejének kellett lennie (család, ország stb.). A vezető a szertartásokat nem a maga hasznára végezte, hanem az alá tartozók javáért.
  A kínaiak egész sereg istennel és istennővel népesítették be világukat. A néphit az isteneket az átlagosnál hatalmasabb embereknek tartotta, akiknek tudása korlátozott és nem mindenhatóak, akik könnyen megsértődtek és bosszúállóak voltak. . Szinte mindennek volt istene. Nap Anya, Szelek kormányzója, Köles Herceg, Lovak Őse stb. Emellett létezet egy sereg démon és gonosz szellem.

  Az istenvilág fölé magasodott a hivatalos vallás három nagy alakja:
  A Magasságos Úr (Sang-ti) az ég ura, a holtak királya, és a földi dolgok legfőbb irányítója egy személyben. Öt segítője volt, az öt elem istenei.
  Föld Fejedelme (Hou tu) és az őt segítő helyi föld istenek, mindig meghatározott feladatokhoz kötődtek, és hierarchikus rendbe rendeződtek. A hagyományok szerint a föld istenek fák voltak és a fák vidékenként változtak. A föld istenek őrködtek az adott vidék boldogsága felett, ezért mindenről tudniuk kellett. Nekik jelentették a birtokadományokat, pereket, vadászatokat stb.
  A harmadik isten alak a királyok őse volt, de nem csak az uralkodónak, hanem minden patrícius családnak megvoltak a maga védelmezői. Régen ugyanis azt hitték, hogy minden embernek több lelke van, melyek életében együtt élnek, de a halál után szétválnak. A po lélek mindig a testben marad, de a hun lélek néha elkószál (álom). A po a halál után is a testben marad és a neki felajánlott áldozatokból táplálkozik. Ha nincs áldozat kiéhezik és visszajár az élők közé. A hun lélek a halál után felszáll az égbe, ahol mindenki megtarthatja földi rangját
  A kínaiak szerint az ég, a föld és az ember egységes mindenség (univerzum) három alkotórésze. Ezek kölcsönhatásban állnak egymással, és mindenre kiterjedő törvény szabályozza működésüket. a világmindenség jelenségei szoros kapcsolatban állnak az emberi élettel. Szerintük az öt elem minden földi dolog visszavezethető. Szemléletükben párhuzamokat állítottak fel:

  Elemek Föld Víz Tűz Fa Fém
  Érzékek tapintás hallás látás szaglás ízlelés
  Színek sárga fekete vörös zöld fehér
  Ízek édes sós keserű savanyú csípős
  Szagok illatos poshadt égett büdös avas
  Erények hűség bölcsesség szemérem szeretet igazságosság
  Teremtmények csupasz páncélos tollas pikkelyes szőrös
  Indulatok vágy félelem öröm harag aggodalom

  Szemléletük másik eleme a fény és az árnyék. A jang a pozitív erő, a férfi, az aktív, a teremtő. A jin a negatív erő, a nő, a passzív, a befogadó. A kettő egymás párja, kiegészítője, nem ellentéte. Együttműködésük hozza létre a világmindenség valamennyi jelenségét. A kettő egymásba fonódását a következő ábra szemlélteti a sötét a jang a világos a jin. (Az ábra érdekessége, hogy egy vonallal nem lehet elfelezni úgy, hogy a két fél azonos színű legyen. Ugyanígy a világban sem lehet semmi, ami csak ilyen vagy olyan.):

  [

  A brahmanizmus vagy hinduizmus  A brahmanizmus a papok kasztjának a nevéből, a hinduizmus pedig földrajzi fogalomból ered.
  A hinduizmus a legsokoldalúbb vallás, amelyet a jelenkor ismer. Nem egy bizonyos személy alapította, hanem az évszázadok során folyamatosan jött létre. A folyamatos fejlődés miatt a hinduk szívesen nevezik vallásukat ,,örök vallásnak".
  Abból a sajátságból erednek jellemzői, hogy nem egy létrehozott vallás, hanem lett. Nincsenek határozott dogmái, nem követeli meg híveitől, hogy egy istenben higgyenek, nincsenek az életmódra vonatkozó általános előírásai.

  Elképzelések a világról:
  A hinduk nézete szerint a világegyetem rendezett egész, melyen a minden felett álló világtörvény uralkodik (dharma). Az élővilágnak megfelelően az emberiséget is számtalan kisebb rendbe (kasztba) osztották fel. A kasztrendszert isteni eredetű intézménynek tartották, ennek megfelelően négy fő kaszt a Purusának (őslénynek) testrészeiből alakult ki. A papok a szájából, a harcosok a karjából, a dolgozók a lábszárából, a szolgák a lábfejéből keletkeztek.

  A lélekvándorlás:
  A hinduizmus szerint minden ember élete és sorsa azoknak a jó és rossz cselekedeteinek következménye, amelyeket előző életében elkövetett. Aki földi életében illő életmódot folytat az a három első kaszt tagjaként születik ujjá, aki méltatlanul élt az kutyaként, sertésként stb.

  Isteneik:

  Brahma: volt a világ teremtője a lélekvándorlásnak rányitója. A világ keletkezésében döntőszerepet játszott, ezért a világ építőmesterének tartják, aki a már létező világ részeit elrendezte.
  Visnu: a világ, az egymást követő világok körforgásának fenntartója. Sok hindu őt tartja a legfőbb istennek. Amikor az emberiséget veszély fenyegeti, azonnal megjelenik. Ilyenkor alakja lehet ember vagy állat.
  Siva: a megsemmisítő és újrateremtő erő megszemélyesítője, őt is számos hindu tekinti főistennek.
  A három főisten egységet alkot: a teremtés, fenntartás, pusztítás rányitja a világ körforgását.


  A zsidó vallás

  A zsidók Isten választott népe, akikkel az Úr szövetséget kötött, melyet megerősített azzal, hogy törvényt adott népének. Ez a törvény a Tóra. A törvények legfontosabb csoportja a tízparancsolat, amelyet az Isten két kőtáblába bevésve adott Mózesnek az egyiptomi kivonulás utáni negyven éves vándorlás során. A törvények végigkövetik a zsidóság mindennapjait is. A törvényeket és mindennapokat áthatja a kiválasztottság tudata. Az első szövetséget az ősatyák, a pátriárkák Ábrahám, Izsák, Jákob kötötték. Ennek jelképe volt a körülmetélés.
  Mivel a nép újra és újra eltávolodott az Úrtól a szövetséget mindig meg kellett újítani, erre hivatottak a próféták és a nabik, Isten küldöttei, akik szigorúan őrzik a törvényt.
  A zsidó vallás központjává Salamon király a Jeruzsálembe épített templomot tette. Ez volt az egyetlen templomuk a zsidóknak. Jó esetben a templomot életében csak egyszer tudták felkeresni. A vallásgyakorlat színhelye a zsinagóga. A zsinagógában a vallási élet irányítói a rabbik.
  A zsidó vallás szigorúan monoteista, Istenen/Jahvén kívül nincs más isten. Híveitől megköveteli a törvények szerinti életet, a törvények ismerete jelentette a kiválasztottságot.
  A tökéletes Isten és tökéletlen anyagi világ ellentmondásának feloldására alakult ki az ártó démonok fogalma, ezek vezére a sátán. Ezzel kapcsolatos a megváltáshit megszületése. A megváltáshit egyik fajtájának értelmében a Messiás tevékenysége csak a zsidó népre vonatkozik. A Megváltó Dávid király családjából származó diadalmas király és hadvezér. Eljövetelét Illás próféta visszatérése fogja jelezni. (Ezzel szemben egy lényegesen eltérő Messiás-képpel találkozunk, aki magára veszi a nép bűneit, szenved és meghal értünk, majd dicsőségesen feltámad) Ugyanekkor jelennek meg a zsidó nép gondolkodásában a végítéletre vonatkozó elképzelések.
  A hellenisztikus időkben alakultak ki a különböző irányzatok. Az első a szadduceus irányzat volt, melynek tagjai a papság és templom körüli arisztokrácia köreiből kerültek ki. Másik irányzat a farizeusok voltak, akik eredetileg a papsággal szembenálló világi írástudók voltak. Közülük kerültek ki az imaházak vezetői a rabbik, akik az istentisztelet új módját alakították ki, akik felolvasták és magyarázták a népnek az Ószövetség egyes szakaszait. A szertarás kerete a közös ima volt. Ők kezdték meg a magyarázatokat összegyűjteni és létrehozták a rabbinikus irodalmat. Harmadik irányzat az esszénusok voltak, akik a Holt-tengertől nyugatra a pusztaságban a legszigorúbb szabályok között nőtlenségben és vagyonközösségben éltek. Életük központjában az ima és az Írás tanulmányozása volt."""”
 • 62. load 2013. április 01. 15:38
  „57. zeta62
  "A néphazugság nem tájékoztatási, hanem direk uszítási/közvetítői céllal tette közzé."
  Lehet így is olvasni, de ez hitvány, beteg lélekre vall.
  A pápa húsvéti üzenetét is lehet hadüzenetnek értelmezni, mint ahogy azt a muzulmán országokban gyakran meg is teszik.
  A névvel való csúfolódás meg infantilis dolog. A normális lelkületű családok egyedei, hatéves korukra kinövik ennek kényszerét.
  Rajtad kívül még egy csökkent értelmű meklódozik itt.
  Neki - mert reménytelen - nem teszem szóvá.
  Nálad is most először, és utoljára.”
 • 61. Demalgon 2013. április 01. 14:56
  „Pre, én csak udvariasságból kijavitalak.

  Boldog ünnepeket annak a kereszténységnek, aki 2000 év alatt milliókat öletett meg és gyilkoltatott le önös érdekből, vagyonért és földi javakért.”
 • 60. zeta62 2013. április 01. 14:27
  „:)”
 • 59. zeta62 2013. április 01. 14:22
  „Fogadatlan prókátornak bélsár a bére... :)”
 • 58. Eva- 2013. április 01. 14:19
  „A dyslexia az értő olvasást nem, csak az olvasás technikáját befolyásolja.
  tény viszont, hogy olvasás technikai tudása nélkül nincs értő olvasás se!

  bár a technika fejleszthető könnyebben :)”
 • 57. zeta62 2013. április 01. 14:19
  „mclód!

  Nincs azzal semmi bajom, te dumálsz mellé.
  A néphazugság nem tájékoztatási, hanem direk uszítási/közvetítői céllal tette közzé. Itt különbözik a véleményünk. S milyen véletlen? Pár nappal előbb sugallt polgárháborús álmokat a <moderálva> levelezős katona, aki a volt szakszervezeti tagjait cserbenhagyta egy kis pozícióért... Biztos, hogy véletlen az időzítés. :)”
 • 56. load 2013. április 01. 14:04
  „48. zeta62
  Mert a kimoderált latin kifejezés híján a teljes hozzászólásom értelmét veszíti, próbálom magyarul körülírni.
  A fogalom az orvosi meghatározás szerint az értő olvasás (és írás, bár erre külön szavunk van: diszgráfia) zavarát jelenti.”
 • 55. load 2013. április 01. 13:49
  „48. zeta62
  Hát erről van szó elvtársak! :)
  "a Népszabadság már úgy gondolta, hogy nincs értelme a további takargatásnak, feltett egy felszólítást, Szítsatok lázadást! - címmel."
  Ez volt az eredeti beírásod (26. zeta62).
  A valóság viszont az, hogy a felszólítást mem a népszabó tette, csak közölt egy hírt, miszerint:
  "Szítsatok lázadást - üzenik a magyaroknak
  Osztrák és német színházi emberek, köztük Elfriede Jelinek Nobel-díjas drámaíró üzent Magyarországnak, és a külföldi intézmények tehetetlensége miatt igen harcias kiáltvánnyal álltak elő..."
  Érzed e kettő közötti különbséget, <moderálva>?”
 • 54. zeta62 2013. április 01. 13:42
  „"A Fidesz messze nem felel meg az alapvető elvárásoknak, de a közvélemény szerint a rosszak közül mégiscsak ők a legkevésbé rosszak, mondhatjuk úgy is, hogy a legjobbak. Ezt jól tükrözik a közvélemény-kutatások eredményei mellett a különböző, alapjában véve lényegtelen, de a helyzet ismeretében mégis lényegessé növesztett Fidesz akciók, demonstrációk, aláírásgyűjtések.....
  A balos atlantisták gyűlésein az időskorú, társadalmi vonatkozásban lényegtelen, befolyásukat rohamosan elveszítő társaság görcsös kapaszkodása tapasztalható, olyan hangulatú közegben, mely a temetésekre jellemző. Kapaszkodnak a pontosan nekik való vezetőikbe, akikre rajtuk kívül senki sem kíváncsi.
  Ezzel tisztában is vannak és ezért került sor arra a nagyon sokatmondó (és ezért el is hallgatott) kijelentésre, mely az Együtt 2014 lakossági fórumán a napokban hangzott el, miszerint polgárháborúra kell felkészülni. Ezt a kijelentést Bajnai jobbkeze, Kónya Péter, a Szolidaritás nevezetű vándorcirkusz igazgatója tette egy maréknyi nyugdíjas szerencsétlen előtt. Mondhatnánk azt is, hogy két-három féldecivel többet nyakalt be a feszültségeinek feloldása okán, és maga sem tudta mit beszél. De akár így volt, akár nem, az elszólás tökéletes volt. Az atlantisták titkos tervéről rántotta le idejekorán az álcázó leplet.

  A Fidesz simán megnyeri a 2014-es választást, és csak az arány lehet vita tárgya. A kétharmad biztosan nem lesz meg, és az abszolút többség is kétséges. Be is válhatna Kónya cirkuszigazgató elképzelése akkor, ha nem lenne az arénában a Jobbik. A választás után állandó tüntetésekkel, súlyosodó provokációkkal, külföldi rásegítéssel Kónyáék elérhetnének egy polgárháborús helyzetet, mely kimondottan jól jönne a választáson legkevesebb 20%-ot elérő Jobbik tagságának. Ez a tagság most is nehezen viseli a tétlenséget, minden belső gond ebből adódik, de a Kónya vizionálta polgárháborús helyzetben "kivirágozna" ez a radikális és fiatalokat tömörítő párt. A Jobbik vezetősége tehetetlen lenne a tagság nyomásával szemben, más választása nem lenne, mint sodródni az eseményekkel. A külföldi beavatkozás, melyben az Együtt 2014 reménykedik csak akkor valósulhatna meg, ha egy időben elhúzódó belső konfliktust sikerülne létrehozniuk. Egy-két napos zavargás erre nem ad jogalapot. Márpedig a Jobbik tenne arról (a Fidesz hallgatólagos támogatásával), hogy pár napon belül véget érjen a degeneráltak "polgárháborúja". Nyilván nem egyedül, hanem sok támogatóval kiegészülve. Azok a titkos csoportok, melyek az atlantisták támogatásával jöttek létre és felfegyverkezve, jó információkkal és korlátlan anyagiakkal rendelkeznek, csak arra lennének jók, hogy az egész országot a háborúskodók ellen hangolják különböző műveleteikkel. Kádár János 1957-ben egészen világosan kifejtette a tömegek provokálásának a következményeit: ezek az események azt bizonyítják elvtársak, hogy a TIGRISEN NEM LEHET LOVAGOLNI!

  De mert az ember semmiből sem tanul, megérdemli, hogy újra tanítsák. Most majd az atlantistákat tanítja meg a történelem arra, hogy milyen is a tigris, ha felbosszantják."”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késelés egy fővárosi hajléktalanszállón

Késelés volt szombat este Budapest XIII. kerületében, a Madridi utcai hajléktalanszállón.
Tovább olvasom