Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Mobiltelefont kapnak a magyar rabok!

A készülékeket heteken belül kiosztják, az intézkedés mindenkire vonatkozik - értesült a Bors.
Eddig szigorúan tilos volt a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben a mobiltelefonok használata, nem csak a rabok, a látogatásra érkezők sem tarthattak maguknál telefont, beengedésnél mindenkinek le kellett adnia megőrzésre a mobilokat.

Most azonban változik a helyzet, a Bors információi szerint – igazodva az európai uniós gyakorlathoz – a hazai börtönökben is saját mobilt kapnak a fogvatartottak.

A készülékeket heteken belül kiosztják, az intézkedés mindenkire vonatkozik függetlenül attól, hogy ki milyen bűncselekményért tölti büntetését.

Különleges telefonok

A Bors úgy tudja, hogy speciális egyenkészüléket kapnak az elítéltek. Természetesen nem okostelefonról, hanem egy alapfunkciós típusról van szó, amely törésálló és szétszerelhetetlen. Így elvileg a raboknak nincs lehetőségük manipulálni a telefon képességeit. Az új mobilokkal is szigorú szabályokhoz kötik a kapcsolattartást. A fogvatartottaknak re­gisztrált kapcsolattartóik vannak, akik elsősorban a rokoni körből kerülnek ki. A mobilról kizárólag a kijelölt kapcsolattartó száma hívható, ami azt jelenti, hogy a készülék a megadott öt-hat szám hívására lesz alkalmas.

Fotó: MTI
Fotó: MTI


Hívni nem tudják

A készülék csak kimenő hívásokra kalibrált, fogadni nem tud. Akárcsak az eddigi, vonalas telefonon bonyolított beszélgetések esetében, a bv-intézet hallgatja a fogvatartottak beszélgetéseit.

Arról nincsenek információik, hogy az intézkedés bevezetése mekkora költséggel jár a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága számára, de tekintve, hogy tizennyolcezer fogvatartott tölti jogerős büntetését, az összeg több tízmillió forintra rúghat.


Mit mond dr. Végh József kriminál-pszichológus a témáról? Részletek itt >>


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országszerte intenzív esőzésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Átmeneti szünet után jellemzően déltől, kora délutántól ismét egyre több helyen alakulhatnak ki… Tovább olvasom