Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Melegfelvonulás - Fokozott ellenőrzést rendelt el a rendőrség

A Szivárvány Misszió Alapítvány szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság diszkriminatív módon jár el, miután évek óta kizárólag csak a meleg méltóság menet kapcsán, és kizárólag csak a békésen felvonuló leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek figyelmét hívja fel a törvény betartására.

 

Steigler Sándor, a meleg méltóság menetének szervezője ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet: amennyiben a felvonulás során a rendőrség jogellenes tevékenységet tapasztal, fel fogja szólítani a szervezőket arra, hogy azonnal intézkedjenek a jogellenes magatartás abbahagyásáért, és ha a figyelmeztetésnek nem tesznek eleget, a rendőrség törvényes eszközökkel fel fog lépni a rend fenntartása érdekében.

A Szivárvány Misszió Alapítvány közlése szerint "a felvonulás résztvevői részéről sem közerkölcs- vagy közszeméremsértő, sem más jogellenes magatartás miatt korábban nem indult eljárás, a résztvevők eddig is, ez után is a hatályos jogszabályok betartásával élnek gyülekezési jogukkal".

A szervezet hiányolta, hogy a BRFK a törvény betartására a bejelentett ellentüntetések kapcsán nem hívta fel a figyelmet, így nem hangsúlyozta, hogy a felvonulók megfélemlítése, zaklatása, bántalmazása a gyülekezési szabadság jogának megsértése, illetve a közösség tagja elleni erőszak tényállását valósítja meg.

Horváth Katalin Fanni az MTI érdeklődésére közölte, hogy fokozott ellenőrzést és forgalomkorlátozást rendelt el a rendőrség a fővárosban a szombati Budapest Pride 2011 elnevezésű rendezvénnyel összefüggésben. A biztosítással kapcsolatban azt mondta, arra a rendőrség "megfelelő létszámmal"

Korábban:

Fokozott  ellenőrzést és forgalomkorlátozást rendelt el a rendőrség a  fővárosban a szombati Budapest Pride 2011 elnevezésű rendezvénnyel  összefüggésben. A Hősök teréről induló melegfelvonulás ellen több ellendemonstrációt is tartanak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője elmondta: péntek este hat órától szombat éjfélig forgalmirend-változást, megállási és parkolási tilalmat vezetnek be a felvonulás útvonalán a Hősök tere és az Alkotmány utca között. Azokat az autókat, amelyeket tulajdonosaik nem visznek el, a rendőrség elszállítja - közölte Horváth Katalin Fanni.

A múlt vasárnap kezdődött Budapest Pride elnevezésű leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) film- és kulturális fesztivál részeként szerveződő szombati meleg méltóság menetének biztosítására "megfelelő létszámmal" készül a rendőrség - mondta a BRFK szóvivője, hozzátéve, Budapest területére fokozott rendőri ellenőrzést vezetnek be. Így bárkit igazoltathatnak, ruházatát, csomagjait átvizsgálhatják azért, hogy bármiféle jogellenes cselekményt megelőzzenek, illetve megakadályozzanak.

A melegfelvonulás ellen - amely a Hősök terétől indul, és a menet részvevői az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky úton, egészen az Alkotmány utca torkolatáig sétálnak - több ellendemonstrációt is bejelentettek, ezeket a rendőrség szintén a megfelelő létszámmal fogja biztosítani - közölte a szóvivő.

Horváth Katalin Fanni arra is felhívta a figyelmet, hogy a felvonuláson részt vevők magatartása nem lehet közerkölcs- vagy közszeméremsértő. Ha a helyszínen a rendőrség ilyet tapasztal, fel fogja szólítani a szervezőket arra, hogy azonnal intézkedjenek a jogellenes magatartás abbahagyásáért, és ha a figyelmeztetésnek nem tesznek eleget, a rendőrség törvényes eszközökkel fel fog lépni a rend fenntartása érdekében - tette hozzá.

A rendőrség a menet idejére szombaton 15 órától 18 óráig lezárja a Dózsa György utat a Podmaniczky utca és a Városligeti fasor között, az Andrássy utat a Kodály körönd és a Hősök tere között.

Arra a kérdésre, hogy a meleg méltóság menetének biztosításra kordonokat állítanak-e, a BRFK szóvivője nem kívánt válaszolni.

Az Amnesty International (AI) korábbi közlése szerint levelet írtak a belügyminiszternek, a főpolgármesternek és a budapesti rendőrfőkapitánynak, arra kérve őket: tegyenek meg mindent azért, hogy mindenki számára megkülönböztetés nélkül biztosítsák a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát.

A meleg büszkeség napja (Gay Pride Day) a melegmozgalom kezdeteként számon tartott 1969-es New York-i Stonewall-lázadásnak állít emléket, amikor egy melegklub látogatói megelégelték a hatóságok állandó zaklatásait, és szembeszálltak a rendőrséggel. A parádésorozattá vált emlékmenetet ma már a világ sok nagyvárosában megrendezik.

A magyarországi melegfelvonulást a korábbi években szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre, és bántalmaztak külföldi állampolgárokat is.

A múlt évi felvonulást az ellentüntetők miatt lerövidített útvonalon tartották meg; a rendezvény rendbontás nélkül ért véget.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Rebeka01 2012. július 08. 18:51
  „katasztrofa hogy fővárosunk a melegek városa.a mi pénzünkön kapják a védelmet mikor válságrol fecsegnek.persze mikor a jobbik akar rendezvényt akkor zavarja a forgalmat.hiába akarják ránk erőltetni a szivárványt és butitani a fiatalokat,már az ovisokat is,remélem győzni fog a jozan ész.igaz szerelem férfi-nő kapcsolat és árpádsáv.”
 • 47. vonLichthofen 2011. június 22. 09:32
  „De abban téved amit a magamutogatásról mond. A magamutogató, sőt a felsőbbrendűség hite bennük van ez is része annak, hogy valahogy valamiért nem úgy működnek mint a többség. Ha a hátrányos megkülönböztetés ellen küzdenek, ehhez miért kell magamutogatás? A válasz az előbbi mondatomban rejlik. - EZEKET IRJA A puncher.

  Most akkor kiről, kikről is irsz puncher?
  Melyik nép jár a fejedben, akik tolakodóan magamutogatóak és még a felsőbbrendűség hamis hite is bennük van? És ehhez mit szól a meiryoávstb?
  Ha minden buznyákot megköveztek volna és ki voltak volna vetve a sivatagba ma nem lenne konfliktus Palesztinában.”
 • 46. spiderz 2011. június 18. 19:37
  „44. nasi12! A 12 remélem nem a korodat jelenti, bár a hsz.-ed alapján, lehet. Költői túlzás akart lenni, amit a moderációval kapcsolatosan jegyeztem meg, a médiatörvényhez ténylegesen semmi köze. Aki akart, értette. Sajnálom, hogy Te nem.”
 • 45. tomhagen 2011. június 18. 14:48
  „Senki nem reagált a 37. hozzászólásomra: vajh´ ki és mennyiért vállalná, hogy beálljon a két tábor közé?”
 • 44. nasi12 2011. június 18. 14:34
  „Tisztelt 13.spidersz!
  Neked aztán mi bajod a médiatörvénnyel?
  Eddíg a firkászok megrendelésre szabadon hazudhattak, és 5-10 év múlva a bíróság eldöntötte, hogy mindez hazugság volt, de ez már akkor a politikailag tönkre tett emberen semmit nem segített.
  Most pedig, ha bebizonyosodik, hogy valaki hazudik, másnap bíróság, és harmadik napon már fizetheti is a milliós büntetést, és a helyesbítési iromány költségeit.
  Mi is a gond?”
 • 43. akela4 2011. június 18. 13:33
  „Már többször megtörtént, hogy a biztosítás költségeit kiszámlázták a rendezvény szerverőjének.
  Kérdem én miért kell közpénzből biztosítani olyan rendezvényt, amit a józan többség még a háta közepére se kíván!
  Nem értem a kormány következetességét, most akkor sz..ban vagyunk vagy nem?
  Akkor tessék a spórolást most is gyakorolni!
  Különben pedig azzal fizettetném a költségeket, aki engedélyezte a cécót és legközelebb már nem lenne ilyen förmedvény!
  Természetesen Ezt is visszamenőleges érvényességgel az első felmerülés évétől, mert ezek aztán igazán csak követelőzni tudnak, eddig pedig az állam közpénzen csinálta mindezt!”
 • 42. Yoav-Ben-Meir 2011. június 18. 13:02
  „1-es/Madarasz!!
  mit varsz a "Bojtar" fedonevutol??
  O <moderálva> meg azt sem tudja hogy a zsido vallas szerint az egynemuek testi szexualis kapcsolata egy fobenjaro bun,amiert korabban nugyanaz a buntetes jart mint a hazassagtoresert,; megkovezes!!
  lasd Sanhedrin Gadol,ide vago fejezetek!”
 • 41. akela4 2011. június 18. 12:27
  „Már többször megtörtént, hogy a biztosítás költségeit kiszámlázták a rendezvény szerverőjének.
  Kérdem én miért kell közpénzből biztosítani olyan rendezvényt, amit a józan többség még a háta közepére se kíván!
  Nem értem a kormány következetességét, most akkor sz..ban vagyunk vagy nem?
  Akkor tessék a spórolást most is gyakorolni!
  Különben pedig azzal fizettetném a költségeket, aki engedélyezte a cécót és legközelebb már nem lenne ilyen förmedvény!”
 • 40. SC 2011. június 18. 12:16
  „39. öszödiböszme
  :-)))”
 • 39. pancser 2011. június 18. 11:45
  „33! Lapozgasd a Biblia ószövetségi részét, akkor ma rájössz <moderálva> " aki úgy hál férfival ahogy asszonnyal szokás, vesd ki a népből"!
  Ettől függetlenül nem tehetnek róla, ezt még vLhfn is elismeri. De abban téved amit a magamutogatásról mond. A magamutogató, sőt a felsőbbrendűség hite bennük van ez is része annak, hogy valahogy valamiért nem úgy működnek mint a többség. Ha a hátrányos megkülönböztetés ellen küzdenek, ehhez miért kell magamutogatás? A válasz az előbbi mondatomban rejlik. A bibliai idézetet azért még sem lehet rájuk alkalmazni, hiszen, ha valakit kivetettek a népből az gyakorlatilag a pusztába való száműzetést jelentette, ami egyenlő volt a éh- és szomjhalállal.”
 • 38. öszödiböszme 2011. június 18. 11:35
  „35. SC 2011.06.18. 10:23

  TGM a legnagyobb lángelme,az ország lelkiismerete,a géniuszok géniusza megszólat!:-))))
  Átvertél! Ez nem is a szijjártó volt!”
 • 37. tomhagen 2011. június 18. 11:31
  „A "kisrendőrök" meg ott fognak állni a a melegek, meg az őket köpdösők között. 80.000 - 100.000 Ft-ért. Had hallom, MOST ki irigyli őket?”
 • 36. verembele 2011. június 18. 10:33
  „Tisztelettel:
  Ha, úgy vonulnak mint a hangyák és viszik magukkal "bábjaikat" "lárváikat" "petéiket" ....még csúnyábbat akartam írni... és végleg kimasíroznak a "nem beteg" polgárok közül, akkor legyen parádés felvonulásuk..sztán ez utoljára.
  <moderálva>
  Kis hazánkban lassan minden a "cigányok", "zsidók" és "buzik" körül forog.
  Az egészségeseket, normálisokat és a konzervatívokat mikor védik meg végre.....Elegem van a liberális palántákkal.
  Üdv.”
 • 35. SC 2011. június 18. 10:24
  „27. vonLichthofen
  Nálad a pont,testvér!”
 • 34. SC 2011. június 18. 10:23
  „TGM a legnagyobb lángelme,az ország lelkiismerete,a géniuszok géniusza megszólat!:-))))
  http://www.youtube.com/watch?v=N_aWWf0JU54&feature=player_embedded”
 • 33. bojtár 2011. június 18. 09:56
  „31. Madarász 2011.06.18. 09:42
  kicsit olvassäl mär utänna a zsido valäsnak vagy olvazsd el koränt (igaz sokäig nem birtam) es egyböl megvältozik a velemenyed”
 • 32. öszödiböszme 2011. június 18. 09:54
  „Teljes mértékben egyet kell értenem Madarásszal! Én már a koromnál fogva is maradok konzervatív hetero. A tényleg kőkemény meleg ő diszkrét, és a hálószobájában intézi a dolgait. De ezek a divatbuzogányok, akik kellő mértékű exhibicionizmussal vannak megáldva, gusztustalanok. Nekem is vannak ismerőseim, de ők sem vonulnak.”
 • 31. Madarász 2011. június 18. 09:42
  „11. annobon 2011.06.17. 16:42
  "9-hez: Mind1, már többször tapasztaltam, hogy Te nem érted a tréfát. Vagy úgy vagy vele, mint egy gimnáziumi tanárom, akinek az volt a szavajárása, hogy "értem én a tréfát, de nem szeretem!" :-)"

  Azt hittem, nem értetted, amit le akartak írni, nem mindig fogalmaznak ezekben a cikkekben elég érthetően, sőt...

  14. bojtár 2011.06.17. 17:56
  "ez egyböl a zsido felvonuläs is lehetne mert ott van a legtöbb meleg:)"

  Most valaki vagy hitét tartó zsidó, vagy meleg, a kettő ugyanis nem megy...

  21. pancser 2011.06.17. 20:57
  "Az ha valaki homoszexuális, nem tehet róla, ezért semmiféle hátrány nem érhet hivatalból senkit. Ez kelljen, hogy legyen az alapállás. A felvonulás a kérkedés viszont vitatott. Egyébként ez is ehhez a szexuális magatartáshoz tartozik, olvastam a szakirodalomban, csak korábban féltek és nem mertek felvonulást szervezni!"

  Nekem egy nagyon jó barátom is homoszexuális, tényleg az, genetikailag, nem divatmajom, de sosem viselkedne így, mint ezek, nem teregetné ki a dolgait, ugyanolyan, mint bármelyik korabeli férfi, csak kicsit magasabb a hangja és szélesebb a csípője, de teljesen olyan, mint bárki más.
  Ez, amit csinálnak egyesek felvonulás címén, mindennek nevezhető, csak normálisnak nem! Szerintem be kéne egyszerűen tiltani és nem provokálnák vele az embereket, mert amit művelnek inkább van köze a pszichés problémákhoz, mint a homoszexuaéitásukhoz.

  Vonlichthofen!

  Aki tényleg homoszexuális, valóban nem tehet róla, de ezeknek a felvonulóknak 99 %-a divatból lett az, nem pedig a természet tréfájából. Ez meg is látszik a viselkedésükön.”
 • 30. AntiFricc 2011. június 18. 09:38
  „moderálva”
 • 29. Valaki 2011. június 18. 09:20
  „Böszmének megint lezárják a kisfölalattit? :)))”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlament elé került az országgyűlési biztosi rendszer átalakítása

A közigazgatási tárca pénteken az Országgyűlés elé terjesztette az úgynevezett sarkalatos törvények javaslatait. Tovább olvasom