Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Megyénkbe ér a Szent Jakab Zarándoklat

Az első magyarországi Szent Jakab Zarándoklat július 19-én indult Budapestről és július 25-én, Szent Jakab-napon érkezik Lébénybe, az apostol tiszteletére szentelt templomhoz. Pannonhalmán július 23-án leteszik hazulról hozott köveiket a zarándokok ott, ahol leszállt a pápa helikoptere.

A zarándoklat a világ talán leghíresebb zarándokútjának, az El Caminonak a hazai megfelelője akar lenni, úgy, amint ez már több országban is létezik.

A gazdag programmal rendelkező lébényi Szent Jakab-nap mellett figyelemre méltó események zajlanak a zarándoklat során, más településeken is – értesítette lapunkat Siska Gábor, a Pannonhalma-Győr-Lébény szakasz felelőse. A zarándokok, akik hetvenen indulnak Budapestről, megszállnak Zsámbékon, Héregen, Tatán, Bábolnán, majd megyénkbe érve Pannonhalmán és Győrben, mielőtt Lébénybe érnének.

A pannonhalmi program része a II. János Pál látogatásának emlékére emelt hatalmas kettőskereszt – amelyet a Pándzsa Egyesület emelt ott, ahol leszállt a pápa helikoptere – tövében a zarándokok elhelyezik azokat a köveket, amelyeket mindegyikőjük saját településéről hoz magával. Ezek a kövek jelképezik a tiszteletet a pápa iránt, aki ugyancsak járt az El Caminon. Jelképezi az elhozott és letett terheket, amelyek az ember mindennapjait terhelik.

Ez a szokás megtalálható az El Caminon is, ahol a Vaskereszt nevű egykori határhelyen teszik ugyanezt a zarándokok. Ezen alkalommal egy emléktáblát is elhelyeznek a zarándokok a kereszten. Ez az esemény Pannonhalmán 2009. július 23-án 18.15 órakor lesz a Szombathelyi utca elején álló kettőskeresztnél. Utána zarándokmise a városi plébániatemplomban, amelynek végén Marton József bencés atya megáldja a zarándokokat. A misén felolvasásra kerül Várszegi Asztrik püspök-főapát üdvözlő levele, amit a zarándokoknak címzett és a zarándokok meglepetés ajándékkal távoznak majd a szentmiséről. Az estét közös zarándokvacsora zárja a Pannonhalma étteremben. A pannonhalmi programot a Pándzsa Klub egyesület szervezi és bonyolítja a zarándokok számára.

Másnap Écsen és a Sokorón át érkezik a menet Győrbe, ahol a Czuczor gimnázium kollégiuma ad szállást. A zarándoklat webhelye: www.szentjakabnap.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kérelmek a hónap végétől adhatók be

Magyarország - A jelenlegi tonnánkénti 4 euróról 10 euró 58 centre emelkedik a cukorrépa-termelőket… Tovább olvasom