Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Megütötte a főjegyzőnőt az elnök asszony

Szeged - Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke szerdán megütötte Csonkáné Balda Ilona főjegyzőt. A kiáltozást az egész megyeháza hallotta - számol be társlaptársunk a Délmagyarország.
Az nem derült ki, min kaptak össze, és ki volt a kezdeményező: Magyar Anna szakmai vitáról beszélt, amelyet mindketten komolyan vettek. Csonkáné Balda Ilona pedig nem akar a történtekről beszélni. A Fidesz régiós igazgatója is vizsgálja az ügyet.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Csonkáné Balda Ilona főjegyző déltájban veszett össze egy iraton, utóbbi irodájában. Több forrásból származó információnk szerint a veszekedést tettlegesség követte, az elnök asszony megütötte a főjegyzőnőt, akinek segélykiáltásai kihallatszottak az irodából. Kollégáik igyekeztek szétválasztani a két nőt. A főjegyző szobája később, szemtanúk szerint olyan volt, mint egy csatatér: a székek nem álltak a lábukon, kivéve azt, amelyiken a főjegyző asszony ült. Sírva mondta: „Ezt nem lehet csinálni egy felnőtt emberrel."

Ami történt, nem maradt titokban: Szegeden a megyeháza aulája hatszintes, visszhangzik. A kiáltozásra mind a hat emeleten odamentek a korláthoz az emberek.

Magyar Annát sajtóreferensén keresztül kerestük, elmondtuk, milyen ügyben. Az elnök asszony maga hívott vissza. Kérdéseinkre ezt felelte: – Kisebb szakmai vita volt közöttünk, ezt én is, a főjegyző asszony is eléggé komolyan vette. Ennek a vitának az emberi oldalát aztán nagyon gyorsan rövidre zártuk. A munka folytatódik, az ügyről közleményt adunk ki, amelyet meg fog kapni.

Csonkáné Balda Ilona és Magyar Anna az egy héttel ezelőtti megyei közgyűlésen – akkor még békés egymás mellett ülésben. Fotó: Miskolczi Róbert
Csonkáné Balda Ilona és Magyar Anna az egy héttel ezelőtti megyei közgyűlésen – akkor még békés egymás mellett ülésben. Fotó: Miskolczi Róbert


Csonkáné Balda Ilonát is kerestük. – Erről nem akarok nyilatkozni, kérdezzen más embereket! Különben is, hagyjanak engem mára békén! – mondta a delmagyar.hu-nak, az utolsó szavakat már sírva. Két órával később is hívtuk telefonon. Hangsúlyozta, továbbra sem akar beszélni senkivel: benn van a klinikán.

A megyei önkormányzat sajtóközleménye – lásd alább – csak indulatos és hangos összekülönbözésről szól, ugyanakkor már a Fidesz is vizsgálja, mi történt. Szerda este háromnegyed hétkor Kerényi János, a Fidesz regionális pártigazgatója Szegedre tartott, hogy meghallgassa mindkét felet. – Ilyenkor a pletyka mindig többet tartalmaz a valóságnál, ezért addig, amíg nem beszéltem mindkét érintettel, nincs hivatalos álláspontja a pártnak – fogalmazott Kerényi. Hozzátette: – Nem csak a Csongrád megyei önkormányzatnál okoz feszültségeket az, hogy kevés az intézmények működtetésére kapott normatíva. Tudom, hogy több Csongrád megyei intézmény működésével is pénzügyi problémák vannak. Szóval meg kell vizsgálnunk, mi történt, mielőtt döntést hoznánk.

Magyar Anna 2006 óta vezeti a megyei közgyűlést, előtte nem politizált. Csonkáné Balda Ilona 2007 júniusa óta főjegyző, vagyis a törvényesség őre a megyei önkormányzatnál, korábban a közigazgatási hivatalban dolgozott.

A vita oka ismeretlen

Azt, hogy min különbözött össze a politikus és a köztisztviselő, forrásaink különbözőképpen tudják. Abban egyeznek csak meg, hogy egy iratról volt szó. Egyik informátorunk szerint a foglalkozás-egészségügyi szerződésekkel kapcsolatos ez a dokumentum, mások ezt nem erősítették meg. A legutóbbi, szeptember 18-i közgyűlésen elhangzott: a főjegyző is, az elnök is vizsgálja, milyen körülmények között kötöttek a megye intézményei szerződést egy új egészségügyi szolgáltatóval. A szerződéseket ekkorra már felbontották, a történtek miatt lemondott bizottsági tisztségéről két képviselő.

A megyei önkormányzat közleménye

A megyei önkormányzat este hatkor az alábbi közleményt küldte a delmagyar.hu-hoz: „A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és a megye főjegyzője a mai nap folyamán egy szakmai kérdésben indulatosan és hangosan összekülönbözött. Ez természetesen önmagában nem hír, de vannak, akiknek érdekében áll, hogy azt csináljanak belőle. Szenvedélyektől fűtött vitákra minden családban, munkahelyen, intézményben, pártban van példa. Egy elnök és a főjegyző személyes viszonyában is előfordulhatnak olyan rázós jelenetek, amiket utána mindkét fél megbán. A konfliktus emberi oldalát már rendezték egymás közt. Kérjük, hogy azok, akik az elnök és a főjegyző mai szóváltásából botrányt faragnak, járjanak utána az elmúlt évtized minden ilyen jellegű konfliktusának, ami polgármesterek, megyei elnökök, illetve jegyzők, főjegyzők között történtek. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Csonkáné dr. Balda Ilona főjegyző szeretné megnyugtatni a közvéleményt, hogy továbbra is együtt kívánnak dolgozni Csongrád megyéért."

Olvasóink írták

 • 7. Tűzimádó 2008. szeptember 26. 09:42
  „FideSS-es vitalezárás: Saller a másiknak! :)))
  Ez aztán a pógári párti eljárás!”
 • 6. /joco1-azigazi 2008. szeptember 26. 06:37
  „És ilyen ember-ki nem tud uralkodni érzelmein, hanem üt- megyei szintü vezető? hát tényleg "kitermelte " a fidesz a "vezetö rétegét" .Ha hatalomra kerül a fidesz ,országos szintü vezetöi-pld-miniszterei- le is löheti majd a vele vitába keveredett közalkalmazotakat?”
 • 5. Valaki 2008. szeptember 25. 19:53
  „3. pan.cser

  Éleződik az osztályharc elvtársak, éleződik! Az elnyomó osztálynak van már mit féltenie elvtársak!!! :))))”
 • 4. odon 2008. szeptember 25. 19:33
  „Szerintem nem,de a kormanyfo biztos nem.Olyan serton beszelni
  sajat hazajarol az halalos bun.Hogy meri ezekutan hazank szep
  himnuszat enekelni? Az mar kepmutatas.”
 • 3. pan.cser 2008. szeptember 25. 19:21
  „É még csodálkozunk a tücskökön? Botrány! Aki ütütt mondjon le, semmi keresnivalója a közgyűlés élén!”
 • 2. Valaki 2008. szeptember 25. 18:39
  „Szerinted nyugaton még kormányon lenne az MSZP? :))))”
 • 1. odon 2008. szeptember 25. 14:29
  „Polgarmesterek,megyei elnokok,jegyzok,fojegyzok ezt teszik,
  akkor minden rendben van.Nehogy valaki botranyt probaljon
  faragni a dologbol,mert poruljarhat o is. Ez europa?
  Nyugaton ez szegyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merülés az elsüllyedt bödönhajóknál

Drávatamási - Európa legnagyobb hajótemetőjénél merült ismét bödönhajók közé a mosonmagyaróvári dr.… Tovább olvasom