Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Megszenvedik a magyar családok: aránytalanul magas a lakásrezsi

A magyar családok 55 százaléka a teljes éves kiadásának 25-50 százalékát költi a lakásrezsire, amely a családok felénél évi 420-600 ezer forintot jelent.
A magyar családok 55 százaléka a teljes éves kiadásának 25-50 százalékát költi a lakásrezsire, amely a családok felénél évi 420-600 ezer forintot jelent - közölte az OTP Lakástakarékpénztár Zrt., felmérésének eredményét az MTI-vel.

A felmérés szerint a családok 19 százalékánál a teljes kiadás több mint fele a lakásrezsi. A családok negyede fizet évi 420 ezer forintnál kevesebb rezsit, míg 23 százalékuknál ez meghaladja a 600 ezer forintot.

A felmérésben rezsinek minősült a lakásfenntartáshoz kapcsolódó minden közvetlen költségek. Így a gáz-/fűtés-, az áram, a víz- és csatorna díj mellett a közös költség is.

Az OTP Lakástakarék tapasztalatai szerint egy háztartás energiafelhasználásának átlagos megoszlása a következő: fűtés, légkondicionálás - 75 százalék, melegvíz-előállítás - 11, főzés - 7, hűtés, fagyasztás - 2, világítás 2, mosó- és mosogatógép - 1,5, elektronikai eszközök - 1,5 százalék. Az átlagos arányok jelentősen változhatnak az adott lakás energetikai állapotának, illetve az adott háztartás jellemzőinek függvényében.

A felmérés kitért a lakosság energia tudatosságára is. A válaszadók mindössze 32 százaléka volt tisztában háztartási készülékeik energiafogyasztási tulajdonságaival és az egynegyedet sem éri el azoknak az aránya, akik valamilyen nyilvántartást vagy kimutatást vezetnek energiafogyasztásukról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éveken át verte és megerőszakolta lányát: 10 év 9 hónap börtön a brutális apának

Első fokon tíz év kilenc hónap, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki… Tovább olvasom