Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 12°C | 29°C Még több cikk.

Megspórolták, majd jutalmaztak belőle: kétmilliárdot osztott szét az ügyészség

Mintegy kétmilliárd forint jutalmat fizettek ki 2011-ben az ügyészség munkatársainak.
Mintegy kétmilliárd forint jutalmat fizettek ki 2011-ben az ügyészség munkatársainak - közölte az MTI-vel a Legfőbb Ügyészség kedden annak kapcsán, hogy az elmúlt napokban - mint írták - "több sajtóorgánumban is valótlan információk jelentek meg az ügyészségi jutalmazásokkal kapcsolatban".

Az ügyészség a központi költségvetéstől plusz forrásokat - jutalmazás céljára - nem kapott. Az év végi jutalom kifizetésére azért volt lehetőség, mert bérmegtakarítás keletkezett - olvasható a közleményben.

Az Alkotmánybíróság, illetve a törvényalkotás döntései nyomán az ügyészség feladatai a közelmúltban megnövekedtek, e feladatokra az ügyészség létszámemelést kapott. Ezen állásokat a gyakorlatilag folyamatos pályáztatás ellenére sem tudták teljesen feltölteni 2011-ben - írták.

Mint korábban jelezték, a probléma hosszabb távú kezelésére 168 ügyészségi fogalmazót vettek fel csak 2011-ben. Ennek ellenére jelenleg is 174 üres ügyészi és további 101 nem ügyészi álláshellyel rendelkeznek, amelyek feltöltése folyamatos - közölték.

A Legfőbb Ügyészség szerint a fentiekből adódóan, úgy az ügyészekre, mint a teljes szervezetre többlet munkateher hárult, amelyet kötelezően el kellett látni. "A kifizetésre került jutalom tehát nem egyéb, mint az üres státuszokon keletkezett bérmegtakarítás, amely az előbbiekből adódóan a jelentős többletfeladatok kompenzációjaként került kifizetésre valamennyi ügyészségi alkalmazottnak" - fogalmaztak. A kifizetett összeg
1.898.818 ezer forint - tették hozzá.

A közlemény szerint az évben összesen kifizetett jutalom pedig 1.987.961 ezer forint volt, amely "már tartalmazza az állami kitüntetésekkel, ügyészségi elismerésekkel járó, vagy az eseti jutalmak összegét is". Mint írták, a jutalmat differenciáltan fizették ki, "tekintve, hogy a többlet leterheltség országosan nem egyenletes".

Az alkalmazottak átlagosan a havi illetmény 124 százalékának megfelelő összeget kaptak, de a legleterheltebb Fővárosi Főügyészségen, ide értve a kerületi ügyészségeket is, ez helyenként elérte a 200 százalékot. Kitértek arra is, hogy a bíróságokkal ellentétben a jogszabályok az ügyészek részére nem biztosították a 13. havi illetmény lehetőségét.

"A megjelent körülbelül 5 milliárd forintos kifizetésről szóló hírek teljes egészében valótlanok". Az ilyen nagyságú összeg a teljes nem rendszeres személyi juttatásokat tartalmazza, ez 2011-ben 6 milliárd forint volt - közölte a Legfőbb Ügyészség.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2012. január 03. 19:28
    „Ezt máshol úgy csinálják, hogy a munka dupla, a fizetés nem és egyáltalán nem keresnek újabb munkatársakat...
    Csak mondom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos gázolás: át akartak szaladni az úttesten

Egy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült, amikor egy autó elgázolta őket kedden kora este a… Tovább olvasom