Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Meglódulhat a benzinár

Magyarország - Minden bizonnyal megközelíti a 300 forintot a benzinár július 1-jétől. Az ok: emelkedik a jövedéki adó, az áfa és a hazai üzemanyag-fogyasztás.


A magyarországi benzinárak az európai középmezőny alsó felébe tartoznak – még. A nagyutazas.hu tájékoztató jellegű adatbázisa szerint nemcsak Nyugat-, hanem Közép- és Kelet-Európa egy részén is többet kell fizetni az üzemanyagért. Ebből a szempontból a legdrágábbnak Törökország és Hollandia számít, ahol forintra átszámítva a 400 forintot is meghaladja az ár. Ez csaknem másfélszerese a hazai csaknem 272 forintos átlagnak.

A 350 forint feletti magasságban a belgák, a dánok, a finnek, a norvégok és a németek tartózkodnak.

Szomszédaink közül a szlovákok 11, az osztrákok 7 százalékkal kénytelenek többet fizetni a benzinért, míg a szerbek 10 forinttal többért tankolnak egy litert. Románia, és különösen Ukrajna, viszont jóval olcsóbb nálunk, az előbbi egytizedével, az utóbbi több mint 40 százalékkal.


Vultur Csaba, a holtankoljak.hu szakportál szerkesztője a Kisalföld kérdésére elmondta, hogy a különbségek részben az üzemanyagár adótartalmából adódnak, ami országonként eltérő. Sokat nyom a latban ugyanakkor az árfolyam-ingadozás is. Tavaly ősz óta a forint jelentősen meggyengült nemcsak az euróhoz, de a dollárhoz képest is,
márpedig az olajért amerikai valutában kell fizetni.

Az ugyanakkor biztos, hogy hazánk jó pár helyet lép előre a benzinlistán július 1-jétől. Az Országgyűlés döntése értelmében akkortól a termék jövedéki adója 103,50 forintról 109-re, azaz 5,3 százalékkal nő. Az 5,50 forintos differencia – a jelenlegi, 271,70 forintos országos átlagárral számolva – a kutaknál körülbelül 17 forintos lesz, merthogy akkortól az általános forgalmi adó mértéke is emelkedik 20-ról 25 százalékra. Hasonló változás következik be a dízel esetében. Jövedékiadó-tartalma 85-ről 90,50 forintra ugrik. Ha marad a jelenlegi, 256,2 forintos országos átlagár, az áfaemelés miatt 16 forinttal több lesz olvasható a gázolaj mellett az árközlő oszlopokon.

Áfaemelés előtt: Most még viszonylag olcsón tankolhatunk Magyarországon, de ez egy hónapon belül szinte biztosan megváltozik. Fotó: H. Baranyai Edina
Áfaemelés előtt: Most még viszonylag olcsón tankolhatunk Magyarországon, de ez egy hónapon belül szinte biztosan megváltozik. Fotó: H. Baranyai Edina

Vultur Csaba azonban úgy véli, a drágulás még ennél is nagyobb mértékűnek ígérkezik. ˝A nyári szezonban mindig emelkedik az üzemanyag-fogyasztás. Ez a válság ellenére várhatóan így lesz  idén is, többek között azért, mert sokan az anyagi nehézségek miatt külföld helyett belföldön nyaralnak – és tankolnak. Ha pedig növekszik a kereslet, növekszik az ár is˝ – fogalmazott a szakértő.


Mi van egy liter benzinben?

A jelenlegi szabályozás szerint egy liter benzin esetében az adóterhelés az ár körülbelül 55 százalékát teszi ki. Az áfa 45, a jövedéki adó a már említett 103,50, a stratégiai tartalékhoz való hozzájárulás pedig nagyjából 4 forint. A fennmaradó nem egészen 120 forint az előállítási költségeket, a nagykereskedelmi és a kiskereskedelmi árrést tartalmazza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bácsalmás lovasa nyerte a 30 millió forintos fődíjat

National Face nyergében Németh Sándor nyerte a második Nemzeti Vágtát. A mezőnyt végig a gyakorlott… Tovább olvasom