Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Megkezdődött az IMF-tárgyalás, de hitelről nem értekeznek

Megkezdődtek a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének megbeszélései szerdán Budapesten, amelyeken áttekintik a legutóbbi tárgyalások óta eltelt fél év makrogazdasági fejleményeit, egyúttal értékelik a költségvetési folyamatokat; hiteltárgyalások nem lesznek.
Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli  miniszter az Országházban fogadta Thanos Arvanitist, az IMF  küldöttségének vezetőjét, Iryna Ivaschenkót, az IMF budapesti  irodájának vezetőjét és Barbara Kauffmannt, az Európai Bizottság  (EB) delegációjának vezetőjét.  

Iryna Ivaschenko tavaly december 11-én közölte, hogy az idén  január 16. és 28. között Magyarországon tartózkodik a valutaalap  delegációja. Ezúttal nem lesznek hiteltárgyalások, az IMF szakértői  a szervezet alapszerződésének négyes cikkelye szerint az IMF éves,  Magyarországról szóló országjelentését készítik elő, illetve a  2008-as hitelprogram utólagos ellenőrzése miatt érkeznek -  tájékoztatott Iryna Ivaschenko.  

Mivel Magyarország az Európai Unió tagállama, a korábbi  hiteltárgyalásokba az IMF mellett bekapcsolódott a unió is.  

Az IMF 1999 áprilisa óta teszi közzé az országlátogatásokról  készült szakértői jelentéseket, a szervezet legutóbb 2012  januárjában adott ki országjelentést. Egy-egy ilyen országlátogatás  során az IMF közgazdászai az ország gazdasági életében fontos  szerepet betöltő szakemberekkel, így kormánytagokkal,  politikusokkal, jegybanki tisztviselőkkel, felügyeleti hatóságok  vezetőivel, illetve a piaci szektor és a tudományos élet meghatározó  szereplőivel egyeztetnek az ország gazdasági helyzetéről.

Előzmények:
Ma kezdődnek a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének megbeszélései, amelyeken áttekintik a legutóbbi tárgyalások óta eltelt fél év makrogazdasági fejleményeit, egyúttal értékelik a költségvetési folyamatokat.

Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti irodájának vezetője tavaly december 11-én közölte, hogy az idén január 16. és 28. között Magyarországon lesz a valutaalap delegációja. Ezúttal nem lesznek hiteltárgyalások, az IMF szakértői a szervezet alapszerződésének négyes cikkelye szerint az IMF éves, Magyarországról szóló országjelentését készítik elő, illetve a 2008-as hitelprogram utólagos ellenőrzése miatt érkeznek - tájékoztatott Iryna Ivaschenko.

Az IMF legutóbb 2012 januárjában adott ki országjelentést. A valutaalap tárgyalódelegációja azóta - hivatalos úton - egyszer, 2012 júliusában járt Magyarországon a magyar kormány által kezdeményezett hitelmegállapodásról szóló hivatalos tárgyalások keretében. Az IMF 1999 áprilisa óta teszi közzé az országlátogatásokról készült szakértői jelentéseket.

Varga Mihály, az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter múlt év december 11-én egy üzleti konferencián úgy fogalmazott: az IMF-fel egyelőre csak egyeztetések zajlanak, az IMF küldöttsége 2013 januárjában Magyarországon tartózkodik, és akkor akár hivatalos tárgyalások is lehetnek.

Varga Mihály a kormany.hu-nak tavaly decemberben úgy nyilatkozott: Magyarországnak nincs szüksége pénzlehívásra, csak biztonsági hálóra, mivel a magyar állampapírok 2013 első felében valószínűleg biztonságosan eladhatóak lesznek és a devizatartalékok magas szintje is finanszírozási biztonságot nyújt az országnak.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy felkérte a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs pénzintézeteket kötvénypiaci befektetői találkozók megszervezésére Európában és az Egyesült Államokban a következő néhány hétben. Az ÁKK elmúlt év decemberében közzétett 2013. évi finanszírozási terve 4-4,5 milliárd euró összegű nemzetközi tőkepiaci kibocsátással számol, amelynek megvalósítása az éves kibocsátási terv szerves részét képezi.

Londoni pénzügyi elemzők az ÁKK hétfői bejelentése után úgy vélték: a magyar kormány által kezdeményezett nemzetközi kötvénypiaci befektetői találkozók arra vallanak, hogy legalábbis rövid távon, a kibocsátás előtt már nem valószínű új IMF/EU-megállapodás.

Olvasóink írták

 • 11. Valaki 2013. január 17. 18:55
  „kiszfijam, te legalább annyira felnőttél, mint leninélvtársad. :)))”
 • 10. westminster 2013. január 17. 07:49
  „Valaki

  Kis együgyű. Volt belebrekegni felnőttek dolgába?”
 • 9. Primax 2013. január 16. 22:02
  „8. Valaki !
  "Aquila non captat muscas."”
 • 8. Valaki 2013. január 16. 18:48
  „4. Primax 2013.01.16. 12:31

  primcsi, ha nincs kellő kombinatív képességed, politikai rálátásod, akkor előre szólj! Akkor úgy fogalmazok, hogy a cocik is megércsék. :)))”
 • 7. k2968 2013. január 16. 15:31
  „6. vigaszsag 2013.01.16. 12:58
  Önnél a pont.”
 • 6. vigaszsag 2013. január 16. 12:58
  „Kimondatott a politikusok, a pézügyi szagemberek és a bankok részéről is, hogy a deviza lakáshitelek felvételéért a hitelt felvevő emberek a felelősek, miért nem mérték fel jobban a kockázatot.
  Ezzel szívesen egyetértenék, de akkor ennek mintájára az államadósságot a politikusok, kormánytagok, MNB, PSZÁF, IMF helytartói stb. vezetők és "barátaik", furcsamód megnőtt vagyonkájukból fizessék vissza!”
 • 5. Jandex 2013. január 16. 12:40
  „3. Valaki 2013.01.16. 10:25
  Az elmúlt két év alatti 5000 Mrd-t is vakhangya?! :)))
  Nem elzavarta őket őfensége? :)”
 • 4. Primax 2013. január 16. 12:31
  „3. Valaki !
  a)
  Nem "adósságot" szokás felvenni, hanem hitelt.
  b)
  Nem a "cocik" vették fel az "összeset".”
 • 3. Valaki 2013. január 16. 10:25
  „Az összes államadósságot a cocik vették fel.”
 • 2. Eva- 2013. január 16. 08:32
  „" Az ÁKK elmúlt év decemberében közzétett 2013. évi finanszírozási terve 4-4,5 milliárd euró összegű nemzetközi tőkepiaci kibocsátással számol, amelynek megvalósítása az éves kibocsátási terv szerves részét képezi. "

  annak magas hozama és a hozam realizálása a befektetők részéről csak később történik.

  de az államadósság %-os kimutatásban csökken, miközben a a finanszírozhatóság drágulása miatt mégis nő--jelenleg 22 ezer milliárd körüli soha ennyire magas még nem volt”
 • 1. Valaki 2013. január 16. 07:38
  „A szigethalmi kocsmában kéne megtartani, legyen egy kis izgalom is benne. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hulladékgazdálkodási törvény felülvizsgálatát kéri az MSZP

Az MSZP arra kéri az alapvető jogok biztosát, vizsgálja ki, hogy az idén életbe lépett új… Tovább olvasom