Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Meghátrált a Corvinus vezetősége: lefújták az éjszakai hallgatói vitát

Egész éjszakás programmal várta volna a Corvinuson az egyetemistákat és főiskolásokat az új felsőoktatási törvénytervezet első sokkjának hatására alakult Hallgatói Hálózat, de az intézmény vezetése egy nappal az esemény előtt úgy döntött, nem engedélyezik a rendezvényt.

A Hallgató Hálózat célja a közös felsőoktatási érdekképviselet megteremtése lenne, ezért szervezték az egész napos eseményt is, Éjszaka a felsőoktatásért címmel. A szervezők beszámolója szerint a meghívott előadók vállalták a részvételt, kikerültek a szórólapok, beindult a mozgósítás a Facebookon és megvolt a szükséges beleegyezés is a Corvinus egyetem vezetősége részéről.

A szerdai technikai egyeztetés azonban a Kettős Mérce blog szerint meglepő fordulattal zárult: az egyetem vezetése úgy döntött, hogy „a 2011. június 16-án éjszakára (csütörtök 20.00 órától péntek reggel 8.00 óráig) tervezett hallgatói rendezvényt technikai és tartalmi akadályok miatt nem engedélyezi".

A vezetőség döntése értelmében további intézkedések is életbe lépnek az érintett időintervallumban. Ezek a levél szerint a következők: „a benntartózkodási engedélyek a Főépületbe ezen a napon 22.00 órától nem érvényesek"; „a hallgatói jogviszonnyal rendelkezők közül 2011. június 16-án csak a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói tartózkodhatnak a Közgáz Campus épületeiben (Főépület, Sóház, C épület). A hallgatói jogviszonyt igazoló diákigazolványát mindenki tartsa magánál ezen a napon. A biztonsági szolgálat dolgozóit megbíztuk az igazolványok ellenőrzésével, kérésükre minden hallgatónk köteles megmutatni diákigazolványát 18.00 óra után. Az épületekbe belépni a fentieknek megfelelően, BCE diákigazolvány felmutatásával lehet csak ezen időpont után"; „a Sóház 18.00 órakor bezár ezen a napon, az épületben oktatók és dolgozók sem tartózkodhatnak ezt követően"; a C épület (beleértve a Központi Könyvtárat) 19.00-kor zár be, szintén kérjük a kollégákat, hogy hagyják el az épületet ezen időpontig"; „a Főépület déli bejáratát 18.00-kor lezárjuk, csak az északi kapu lesz nyitva, amit 22.00-kor zárnak be". A levelet Forgács Csaba campus igazgató és Trautmann László campus elnök írták.

A tervek szerint éjfélig három téma köré csoportosultak volna az előadások és workshop-ok: a felsőoktatás problémái, a politika és az ideológia kapcsolata, valamint a fiatal generáció felelőssége. Az első blokkban Radó Péter oktatáspolitikai szakértő beszélt volna, a másodikban Tamás Gáspár Miklós filozófus, publicista volt a meghívott vendég, a harmadik témában pedig Gagyi Ágnes, a Balpop műhely szervezője irányította volna a beszélgetést. Éjfélkor minden résztvevőt leültettek volna egy képzeletbeli kerekasztalhoz, hogy együtt vitassák meg témákat. Ezután reggelig zene, filmek vetítése és vita lett volna.

A Hallgatói Hálózatot azon diákok alapították, akik szerint az új felsőoktatási törvény nem csak a corvinusosok ügye, és közös, határozott politikai fellépésre van szükség. Ezzel egy hosszabbtávú, hatékony együttműködést szeretnének megalapozni a különböző egyetemek és főiskolák hallgatói között, elősegítve a közös érdekképviseletet.

Olvasóink írták

  • 1. fityesz 2011. június 15. 17:08
    „Elqrt Ferkónál miért nem ellenkezett ez a baloldali csoport.Tuti,mint a szakszervezetek,ők sem sztrájkoltak a gyurcsótány idején.Mert baloldali érdekeltségű az egész bagázs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyilkosság után túlvilági nyugalmat érzett

Egyelőre nem tudni, szükség lesz-e egy harmadik, ellenőrző szakértő kirendelésére a 2009. novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjának perében. Tovább olvasom