Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Megerősítik a balatoni mentőszolgálatot a nyári szezonra

Ahol nincs a környéken mentőállomás, ott ideiglenes állomást, úgynevezett mentési pontot nyitnak, hogy minél közelebb legyen a segítség a lakossághoz, nyaralókhoz szükség esetén.
Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az idén is megerősített ellátással készül a balatoni szezonra - közölték az OMSZ különleges mentőegységeket és mentési gyakorlatot is bemutató szezonnyitó sajtótájékoztatóján pénteken a balatonlellei vitorláskikötőben.

Czirner József, az OMSZ operatív igazgatója elmondta, hogy a nyáron a Balatonnál 150 százalékkal nő a mentőszolgálat esetszáma, emiatt évek óta megerősítik az üdülőrégió mentőellátását. Ahol nincs a környéken mentőállomás, ott ideiglenes állomást, úgynevezett mentési pontot nyitnak, hogy minél közelebb legyen a segítség a lakossághoz, nyaralókhoz szükség esetén.

A szezonon kívül 35 mentőautó teljesít szolgálatot a Balaton körül, ezek számát átcsoportosításokkal emelik, és a szolgálati időt is az üdülőövezet igényeihez igazítják. Speciális mentőegységeket - mentőmotort, gyermek-mentőorvosi egységet - is indítanak, júniusban még csak hétvégeken, júliustól minden nap. Balatonfüreden és Sármelléken mentőhelikopter-bázis működik.

A tó körüli megyék mentési vezetői külön is beszámoltak a felkészülésről, elmondták, hogy a szezonban teljes kapacitással működtetik a gépkocsiparkjukat és megerősített személyzet végzi a munkát, megnyújtott szolgálati időben. Szükség esetén a tótól távolabbi mentőbázisokról csoportosítanak át mentőautót, illetve személyzetet. Az érintett térség optimálisabb ellátása érdekében a balatonfűzfői mentőállomás Balatonakarattyára költözött - hangzott el.

A rendezvényen szó esett arról is, hogy az OMSZ együttműködik a tó hét pontján hét hajóval bevetésre készen álló Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával, amelynek két sürgősségi mentőhajójához a mentőszolgálat biztosítja a szakszemélyzetet. Az OMSZ együttműködési megállapodást kötött a Balatoni Hajózási Zrt.-vel is, amely szükség esetén bármikor térítésmentesen indít külön kompot az északi és a déli part között a mentőautók számára.

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági testületének elnöke arról számolt be, hogy a tanács anyagi támogatást nyújt a mentési munkákhoz, továbbá fontos céljai közt tartja számon a mentési munkák műszaki és technikai feltételeinek javítását a következő években, és az országban egyedülálló módon biztosítja napi szinten a koordinációt az üdülőrégió szervezetei között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A főpolgármester a miniszterelnökhöz fordul a BKV miatt

Ha a jelenlegi helyzet nem változik, akkor a BKV jövőre finanszírozhatatlanná válik, ami nem az összeomlást jelenti, de komoly járatritkítások várhatók. Tovább olvasom