Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Médiacsomag = Új vasfüggöny?

Vasfüggöny fenyegeti a magyar médiát címmel ismertette pénteken a médiacsomag javaslatait a Libération.

A baloldali francia újság szerint Olaszország után Magyarország került a sajtószabadság védelmezőinek a célkeresztjébe, miután a konzervatív jobboldal összerakott egy médiatörvényt, amelynek egy részét már júliusban megszavazhatják, és amely heves tiltakozást vált ki.

A szerző megemlíti, hogy a törvény egy új médiatanácsot hoz létre, amelynek elnökét a miniszterelnök nevezi ki, s amennyiben az ellenzéki helyekről az érintettek nem tudnának megegyezni, a szervezet üres székekkel is működhet. Vagyis az elnök és a kormánypárti tagok fognak mindenről dönteni: a szabályozásról, a frekvenciák és az engedélyek odaítéléséről, a médiatartalmak ellenőrzéséről - hangsúlyozza a lap.

Kitér arra is, hogy a közszolgálati médiumokat is egyetlen kuratórium alá vonja össze az új törvény, amelynek elnökét szintén a kormányfő nevezi ki. A szerző szerint ezen javaslat mellett szól, hogy egyszerűsíti a dolgokat, miután a köztévének két éve azért nincs elnöke, mert jelenleg annyira összetett a kinevezési folyamat.

A médiacsomagnak azonban van egy második része is, amelynek szavazása ősszel várható, s az arra kötelezi a médiumokat, hogy "a mindenható médiatanács" ellenőrzése mellett "korrekt" információkat közöljenek. Az újságoknak, a rádióknak és a tévéknek regisztrálniuk kell majd magukat ezen hatóságnál ahhoz, hogy egyáltalán létezni tudjanak. "Mindez nagyon hasonlít az Oroszországban működő médiahatóságra. Magyarul, Back to the USSR!" - fogalmaz a Libération.

A lap idézi Haraszti Miklóst, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korábbi sajtószabadság-képviselőjét, aki szerint 21 évvel ezelőtt Magyarországon óriási esemény volt, hogy a sajtóorgánumoknak nem kellett többet engedélyt kérniük a publikáláshoz vagy a sugárzáshoz, csak egyszerűen be kellett jelenteniük a létezésüket. "A kommunizmus bukásának ez volt a legszimbolikusabb pillanata" - tette hozzá.

"Egykori ellenzékiként Haraszti a szólásszabadságért és a pluralizmusért harcolt. Azon értékekért, amelyekért 1989-ben a fiatal Orbán Viktor is küzdött. Ma a ő miniszterelnök. És szükségképpen már nem ugyanaz az álláspontja" - zárta írását a Libération.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. load 2010. július 04. 02:40
  „33. fmarco
  http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/hadat_uzentek.html
  Azért ez már nagyon gáz!
  Nem gondolod?”
 • 35. load 2010. július 04. 02:29
  „33. fmarco
  "Lehet hogy fogalmi zűrzavarban élünk, de ami itt van, az demokrácia."
  Még humorérzékük sincs.
  Már a vicclapokkal is helyreigazíttatnak.
  http://hircsarda.hu/7-elet/9143-helyreigazitas-3/”
 • 34. HR_XAR 2010. július 03. 19:54
  „A porhintés az, amikor az ébredező embereket ilyen formában akarják ismét álomporral megvakítani. A kánaán, a kolbászos kerítés ígérete egy párt számlájára írható. A fidesznek volt 4 éve bizonyítani. Utána volt 8 éve, ahol helyt kellett volna állni, és sorra bukták el a választásukat a beteges hataloméhségük miatt. Aztán az uszításos taktika sikerült és most a demokrácia alapjait lerombolva, a diktatórikus berendezkedésre irányuló folyamat megindult. 4 év múlva lehet még választás sem lesz, mert 2/3 birtokában, alkotmánymódosítással az emberektől a szabad levegővétel jogát is elveszik. Még egyszer kiengedni a kezükből a hatalmat? Nem fogják ezek soha. Itt azóta nincs demokrácia, mióta a sturmführer sértődött gyerekként, utóbbi időszakban jóllakott napközisként viselkedik. Köszönjük, de nem kérünk a 2.0-ás álomporból. ahol meg akarják magyarázni, hogy a kék az valójában zöld, csak az ember színvak.”
 • 33. fmarco 2010. július 03. 15:39
  „A második gyomros a demokráciára pedig, ha idő előtt temetjük. Meg kell adni a lehetőséget. Az MSZP 8 éve gyönyörűség, kánaán, és gyulai kolbászból álló kerítései után, a gaz bitang ordas Fidesznek is adjunk 4 évet először. Lássuk meg, mit tud. Lehet hogy fogalmi zűrzavarban élünk, de ami itt van, az demokrácia. Ha 4 év múlva már nem mehetünk szavazni, vagy csak a Fideszre, hamut szórok a fejemre.”
 • 32. HR_XAR 2010. július 03. 15:18
  „Ó igen, megvalósult a demokrácia, ez most az új beetető szöveg? Tudod én két dolgot tudok nagyon a pártokkal szemben kiemelni, mivel érzem azt a hozzászólásodban, hogy szerinted fájlalják az emberek a cigány-elnök győzelmét.

  1994-ben, mikor Horn nyert 2/3-os arányban nem vállalta be azt, amit most a fityesz megtett. Lehet szidni a múltja miatt is, mégis inkább feljebb tolta 4/5-ös arányba azt, hogy a súlyponti jogszabályokat módosítani lehessen, így nem alakulhatott ki akkor, ami ma van

  A másik 2002-ben és 2006-ban, mikor a fidesz - végre - elbukott először a hidat zárták le, mert nem tudtak a bukással megbírkozni, 2006-ban, meg nyílt mocskolódás és uszítás volt a kampányuk, ami miatt elbuktak.

  Itt, ha tetszik, ha nem messze nem volt demokrácia, hiszen a birka népet most vezették meg a legjobban. Tudod ugyanaz, ami most itt történt egyszer már az 1930-as években egy bizonyos Adolf Hitler esetében már megtörtént, aminek diktatúra és véres ország maradt hátra. Itt mi lesz ennek az elmebetegségnek a vége?”
 • 31. load 2010. július 03. 15:01
  „29. Szabra
  "...érdemes lenne újra megalapítani a " Hazafias Népfront " helyi szervezeteit,..."
  Még megteheted, mi tart vissza?”
 • 30. load 2010. július 03. 14:59
  „28. fmarco
  Az első gyomros a demokráciának a Kubatov listák.
  Ne mondd, hogy nincs, mert ő maga beszélt róla!”
 • 29. Szabra 2010. július 03. 14:06
  „Ha ilyen sok elvtárs van, mint az itteni ( balos ) megnyilatkozók száma is jelzi, akkor érdemes lenne újra megalapítani a " Hazafias Népfront " helyi szervezeteit, mert a népszavazás valószínűleg tévedés volt,
  amit csak egy új népszavazás korrigálhatna. Elvtársak ! Ki lenne az ú jelölt ???????????”
 • 28. fmarco 2010. július 03. 13:44
  „Bocsi, nem szeretnék vitatkozni, de a szabad akarat teljesen érvényesült. Lehet, hogy demagógnak tűnhetek első ránézésre, de senkit nem vonszoltak a szavazóurnákhoz! Senki fejéhez nem tartottak pisztolyt, hogy a Fideszre ikszeljen. A befolyásolás, hitegetés és parasztvakítás pedig a politikai kommunikáció bevett elemei, ezért bármelyik pártot megróni együgyűség... Mindannyian cselekvő és ítélőképességünk teljes birtokában szavaztunk, és ha valaki mégsem tájékozódott, hanem csak ikszelt, azzal nincs mit tenni, mivel mindenkinek van szavazati joga. Demokráciát akartunk, szabad választásokkal - ez az! Ezzel felelősség is jár. Ezt kéne megérteni egyszer majd. Talán.”
 • 27. HR_XAR 2010. július 03. 12:32
  „Demokrácia az, ahol a szabad akarat érvényesül. Itt a szabad akarat minimális, a többség befolyásolás, hitegetés és parasztvakítás miatt szavazott a 2/3 mellett. Én anno Shaggynek is utaltam arra, hogy ez a réteg fog majd sírni, amikor felébrednek a hű vörös könyves pártkatona álmából. Bocsánat ... narancs könyves. És nem ok nélkül mondják sokan, hogy indul a II. átkos rendszer”
 • 26. fmarco 2010. július 03. 11:18
  „Ebben teljesen igazad van miracle, de én nem is ezt mondtam, ha visszaolvasod. Én csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy az eredmény demokratikus választásokon alakult így (2/3 főleg). Én szimpátiával figyelem az eddigi teljesítményt, nem félek diktatúrától. Nekem sokkal visszásabb egy volt cenzortól hallgatni a "fékek és ellensúlyok" kezdetű balladát, ami igaz, csak nem Lendvai Ildikó szájából. Bocs, elkalandoztam.”
 • 25. miracle 2010. július 03. 11:04
  „fmarco
  Diktatúrát nem csak puccs után lehet kiépíteni.”
 • 24. miracle 2010. július 03. 11:04
  „fmarco
  Diktatúrát nem csak puccs után lehet kiépíteni.”
 • 23. burkinafaso 2010. július 03. 10:09
  „A Magyar népnek nem való a demokrácia. A fejekben a többség "elégedett" azzal ami van. Azokban az országokban, ahol ténylegesen demokrácia van, ott mindenhol vérrel harcolták ki és a mindenkori politikai vezetők tudják is ezt... És (urambocsá´) félnek is a lehetséges következményektől, ha esetleg látványosan rossz dolgot tennének a néppel. Amíg ezeket a politikai vezetőket nem kergetik el végleg, és nem lógatják fel őket (ezt lehet szó szerint is érteni), addig bizony csak egymást fogják váltogatni a bársonyszékben. Nincs mitől félniük.”
 • 22. fmarco 2010. július 03. 10:08
  „Én csak annyit jegyeznék meg annak, aki kifogásolja, hogy a Fidesznek 2/3-a ("teljhatalma") van és csak az ő szavuk számít, hogy demokratikus választáson nyerték azt el. Egyébként sincs diktatúra,de aki szerint az van, őt beutalnám Észak-Koreába tanulmányútra. Megjegyzem, engem például az zavar, hogy a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát ki KELL rakni a közintézményekben... Ez lehet, hogy csak szimbolikus, de milyen szimbolikája van már... :(”
 • 21. miracle 2010. július 03. 10:07
  „Primax
  Már csak az a kérdés, hogy OV képe alá, fölé, vagy mellé és hogy munkakezdéskor vagy befejezéskor kell-e megsüvegelni?

  cikk:
  "arra kötelezi a médiumokat, hogy "a mindenható médiatanács" ellenőrzése mellett "korrekt" információkat közöljenek."
  Na és ki dönti el, mi a "korrekt"? Na ki.”
 • 20. HR_XAR 2010. július 03. 08:44
  „70% egyetért, ne ne röhögtess. Mind a 10 millió magyart megkérdezték, vagy csak fogtak egy 300 fős fideszkatonát és ott érdeklődtek? A statisztikáról a régi középiskolás éveim alatt egyet megtanultam: hazugság. A minta alapjául adó sokaságot és a mintavételi folyamatot mindenki úgy manipulálja, ahogy akarja. Egy statisztika se felel meg soha a valóságnak, csak azt mutatja, amit egyesek látni akarnak.

  A forintra hatnak a határon túli dolgok igaz. De nagyban hatnak az orbán-kabinet baromságai is, mivel külföldön minimális azok száma, akik még hisznek neki. A becsületet és a bizalmat eljátszotta, mellette meg most készülődik az imf hitelt is lehívni, hogy sikerüljön mégis a magasabb hiányt kicsikarni valahogy.”
 • 19. piroskaésabarkasz 2010. július 03. 07:43
  „Szegénység=diktatúra.Gazdagság=demokrácia,szabadság.”
 • 18. load 2010. július 03. 02:09
  „16. Túrabakancs
  "Valaki írta itt a fórumon, hogy jön a diktatúra. Kérem szépen,
  tudtommal ezt akarta a nép nem?"
  Ilyen ígéret a választások előtt nem hangzott el. Erre a választók nem is szavazhattak.
  Ha valami elkerülte volna a figyelmemet, kérlek emlékeztess rá!”
 • 17. load 2010. július 03. 02:04
  „16. Túrabakancs
  "A mostani felmérések szerint a lakosság közel 70%-a egyetért a beígért intézkedésekkel, ami idáig történt, akkor mi itt a gond."
  Az honnan tudható meg, hogy erre vonatkozóan milyen kérdést tettek fel, ki végezte a közvélemény kutatást, és mennyire volt az reprezentatív (mekkora volt a merítése), valamint mi a garanciája az ígéretek megvalósulásának?
  Mi a garancia arra, hogy Magyarország fejlődése szempontjából nem lesz-e az elkövetkező 4 év az elmúlt 8 évhez hasonló üresjárat és zsákutca, valamint szerkezeti reformok nélkül van-e még 4 évünk a további régiós leszakadás csökkentésére?
  Terveket erre, sem a választási kampányban, sem a kormányprogramban nem láttunk, illetve ami volt, azt átírták a történések (többek között Barroso, az IMF és a görög válság).
  Gyanú körülmény, hogy a szerepek a választások után látványosan felcserélődtek. Bajnai és Oszkó szerint már nincs szükség további IMF hitelekre, mert Magyarország a pénzpiacokról is finanszírozni tudja az adósság szolgálatát. Az IMF megállapodást kezdetektől ellenző Fidesz ezt nem így látja, és új feltétellel, új IMF hitelt akar felvenni.
  Teszi ezt annak ellenére, hogy a költségvetési csontvázakról 3 hónapon át készített Varga - jelentés nem nyilvános és Orbán íróasztal fiókjában pihen.
  A Fidesz-KDNP a választások előtt éveken át bírálták a kormányt, hogy nem nevezi meg az euro bevezetésének céldátumát. Most Matolcsy György azzal a meglepő kijelentéssel állt elő, hogy az új kormány nem is szorgalmazza a közös valuta mielőbbi átvételét, mert az egész euró zóna az összeomlás szélére került. Forrás itt:
  http://www.fn.hu/makro/20100512/matolcsy_uj_kedvezmenyes_ado_lesz/
  Nagyjából ez a gond.
  Hogy lesz ebből felzárkózás?”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűtlen kezelés gyanúja a Duna Televíziónál

A Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány ellenőrző testülete szerint különösen… Tovább olvasom