Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Másodszor is tetőzik a Duna

Győr-Moson-Sopron - A második dunai árhullám is elérte a megyét, de a vízügyi szakemberek kézben tartják a helyzetet. Csaknem hatszázan vesznek részt a védekezési munkálatokban.

Néhány napon belül másodszor tetőzik a Nagy-Duna a megyében. Janák Emil, az Északdunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője tegnap délután lapunknak elmondta, hogy Nagybajcsnál mintegy 40 centiméterrel alacsonyabb vízszintet várnak a vasárnap hajnali tetőzésnél (709 centiméter). A harmadfokú készültség továbbra is érvényben van. A Szigetközben sok helyütt fakadóvizek jelentek meg. A szakemberek mindenkit arra kérnek, hogy a pincékben felgyűlt talajvizet ne szivattyúzzák, mert azzal csak gyorsítják a folyamatot.

Győrnél a Mosoni-Dunán ugyanakkor 5–10 centiméterrel magasabbat mutathat a mérce, és meghaladhatja akár a hat és fél métert is. Ennek oka, hogy most érkezik a városba a rábai árhullám is. A megyeszékhelyen több alacsonyabban fekvő csónakház, a Radó-sziget és az uszoda is víz alatt van, de magát a települést a jól kiépített védművek miatt nem fenyegeti veszély. A megyében a Rábán, a Mórichida–Sárvár szakaszon harmadfokú, másutt másodfokú a készültség.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén összesen 585-en vesznek részt a védekezési munkákban.
Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén összesen 585-en vesznek részt a védekezési munkákban.

Janák Emil elmondta, hogy a Lajtán tegnap megkezdték a vésztározó bezárását. Megnyitására vasárnap azért volt szükség, mert Mosonmagyaróvár védelme a töltések által nem védett szakaszokon csak így volt biztosítható. A folyó lassan apad, de a part menti házak pincéibe így is betört a víz. Miután Ausztriában két helyen átszakadt a töltés, a mentett oldalon is érkezik víz Magyarországra. A szakemberek célja, hogy ezt lokalizálni tudják.

A belvízzel elöntött terület a Hanságban és a Szigetközben 3254 hektárt tesz ki. Jelenleg a győrzámolyi, a győrsövényházi, a tárnokréti, a bősárkányi, a kisbodaki szivattyútelep folyamatos, a szavai és a bácsai nappali műszakban működik. A Felső-Szigetközben a Zsejkei-csatornán hétfő délután mobil szivattyút helyeztek üzembe.

Olvasóink írták

  • 1. bugriskin 2009. július 02. 06:43
    „Szépen összejött a nyugdíjasok téli tüzelője! Csak az a kérdés, hogy szedjék ki a vízből? No meg az is, hogy nem büntetnek e a kihalászásáért a hatóságaink?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyfélfogadási szünetek

Győr-Moson-Sopron - A köztisztviselők napja a közigazgatási szerveknél munkaszüneti nap, ezért… Tovább olvasom