Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Marhatrágyát talicskáztak a minisztérium elé Kishantos miatt

Két talicskányi marhatrágyát öntött a Földművelésügyi Minisztérium egyik kapuja elé az Együtt-PM - közölte az MTI-vel kedden Szabó Rebeka, aki elmondta, arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a korábban a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és Népfőiskola által fenntartott biogazdaság földjein az új bérlők vegyszereket használnak.
A Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja kijelentette: a korábban húsz évig vegyszermenetesen művelt földek "tönkretétele zajlik", ha most abbahagynák a vegyszerezést, akkor is legalább öt év kellene, hogy ezek a területek újra elnyerhessék a bio minősítést.

A volt képviselő szerint majdnem ötszáz hektárnyi állami minősítésű földet tesznek tönkre a vegyszerezéssel. Miután a műtrágyázás nagy mértékben csökkenti ezeknek az állami földeknek az értékét, ezért Szabó Rebeka bejelentette, hogy ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés miatt feljelentést fog tenni. Véleménye szerint az új bérlők hozzá nem értését mutatja, hogy úgy is művelhetnék a talajt, hogy az ne veszítse el a bio minősítését.

Úgy fogalmazott: minden, ami Kishantoson történik, "politikai bosszú", amiben a kormánynak hatalmas a felelőssége. Egyrészt támogatják az új bérlőket, másrészt nem várták meg, hogy a folyamatban lévő jogvita lezáruljon - fogalmazott.

Végül felszólította a kabinetet: bontson szerződést a "sarlatánnak mondható új bérlőkkel" és tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében hogy Magyarországon növekedjen a bioművelésű területek aránya.

A Párbeszéd  Magyarországért Párt valótlanságokat állít, mikor vegyszerezéssel  vádolja a kishantosi gazdálkodókat, az agrár-környezetgazdálkodási  programban foglalt kötelezettségeknek minden új családi gazdálkodó  is maradéktalanul eleget tett - közölte a Földművelésügyi  Minisztérium (FM) kedden.  

A tárca közleménye szerint a tavaly októberben megkötött  haszonbérleti szerződések értelmében az első gazdasági évben  biogazdálkodtak a pályázat nyertesei. Az új haszonbérlők önkéntes  nyilatkozatban vállaltak kötelezettséget az  agrár-környezetgazdálkodási programban foglalt minimumkövetelmények  további betartására is, a haszonbérleti kontraktusok lejártáig.  

Az FM emlékeztetett: a Székesfehérvári Járásbíróság a Kishantosi  Vidékfejlesztési Központot mindennemű birtokháborító magatartástól  eltiltotta és megállapította, hogy az új haszonbérlők az egyedüli  jogos birtokosok. A haszonbérlőknek törvényi és szerződéses  kötelezettsége a haszonbérelt földek művelése.  

A kormány megtízszerezte az állami területeken gazdálkodók  számát; míg a szocialista kabinetek idején mindössze 600  nagybirtokos művelhette a nemzeti tulajdonú földeket, a nemzeti  kormány 6000 embernek biztosít megélhetést a második Orbán-kabinet  idején létrejött haszonbérleti rendszer jóvoltából - olvasható a  tárca közleményében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kehi felfüggesztette az Ökotárs adószámát

Az ok: az ellenőrzött az adatszolgáltatási és együttműködési kötelezettségének jogszabálysértő módon nem tett eleget. Tovább olvasom