Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Már nyomtatják az ajánlóíveket a választási irodák

Az áprilisi választás egyik újdonsága, hogy a jelölteknek nem ajánlószelvényeket, hanem ajánlóíveket kell gyűjteniük az indulásoz.
Az áprilisi országgyűlési választás egyik újdonsága, hogy már nem ajánlószelvényeket kell gyűjteniük a választáson jelöltként indulni szándékozóknak, hanem ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást megszerezniük.

A választáson indulni szándékozó pártoknak, jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál kell igényelniük az ajánlóíveket. Az igényléseket már korábban is leadhatták a pártok és jelöltként indulni szándékozók, de a választási irodákban csak hétvégétől nyílt meg az informatikai rendszerben a lehetőség, hogy kinyomtathassák az igényelt íveket.

A péntekig benyújtott igények alapján kiadandó ajánlóíveket az országgyűlési egyéni választókerületi irodák hétfő reggel 8 óráig nyomtatják ki, és bélyegzik le. A kinyomtatott ajánlóíveket legkorábban hétfőn munkakezdéskor lehet átadni a pártok, jelöltek számára.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az ajánlóívekre vonatkozó igényeket február 17-e után is be lehet nyújtani a választási irodákhoz, az irodák ezeket érkezési sorrendben dolgozzák fel, és nyomtatják ki az íveket az informatikai rendszerből.

Az ajánlóíveket a pártnak a választási informatikai rendszerben rögzített törvényes vagy meghatalmazott képviselője, vagy ezektől kapott meghatalmazással rendelkező személy, vagy a párt jelöltjeként indulni szándékozó jogosult átvenni (független jelölt esetén az indulni szándékozó vagy meghatalmazottja).

Az ívek kiadásáról átvételi elismervényt kell kiállítani, a jelölteknek az aláírásgyűjtést követően minden ajánlóívvel el kell számolniuk.

Az egyéni választókerületben indulni szándékozó jelölteknek március 3-áig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az ívekről

Az A/4 méretű ajánlóíven szerepel a jelölt és a jelölőszervezet neve (vagy a független jelölés ténye), a település neve és az egyéni választókerület száma, az ajánlóív sorszáma és a választási iroda pecsétje. Az ajánlóíven fel kell tüntetni az aláírásgyűjtő nevét és aláírását is.

Csak az az ajánlóív érvényes, amely ezeket az adatokat és a választási iroda pecsétjét is tartalmazza.

A választópolgárnak az ajánláshoz fel kell tüntetnie nevét, személyi azonosítóját, lakcímét és anyja nevét, ezeket az adatokat a választópolgár megbízásából más is feltüntetheti a választópolgár helyett. Az érvényes ajánlásnak azonban elengedhetetlen feltétele, hogy a választópolgár személyesen írja alá az ívet.

Egy választópolgár - a korábbi évek gyakorlatától eltérően - több, akár választókerülete összes jelöltjét támogathatja aláírásával, de egy jelöltet csak egy aláírással támogathat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint százezer önkéntes segíti a Fidesz-KDNP kampányát

A koalíció célja, hogy elsőként állítson hivatalosan listát, és hogy a lehető legtöbb támogató… Tovább olvasom