Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Már jön az ár a nagy esők után

Győr-Moson-Sopron - Harmadfokú készültségre számítanak a Dunán a vízügyi szakemberek azok után, hogy másfél nap alatt csaknem egyhavi csapadék zúdult a megyére. Győrben víz alá kerül a rakpart és a strand is.


A tűz helyett a vízről szólt a megyei tűzoltók keddi napja. A másfél napos intenzív esőzés több helyen okozott problémát. Győrújbaráton és a soproni János-telepen egy-egy pince telt meg vízzel. A soproni Temető utcában homokzsákokkal akadályozták meg, hogy az erdőből lezúduló ár lakóházat öntsön el. Ugyancsak az alpokaljai városban, az Ikva soron egy megroppant fűzfaágat kellett lefűrészelni. Győrszentivánon a Déryné utcában az összegyűlt csapadék a közlekedést veszélyeztette, ezért a tűzoltók szivattyúztak és megnyitották az átereszt. Győrben a Simor püspök terén egy, a felázott földből kifordult fát távolítottak el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint hétfő délelőttől kedd estig Győr-Likócson 60, Péren 47, Sopron-Kurucdombon 57, Fertőrákoson 56, Mosonmagyaróváron 41 milliméter (liter/négyzetméter) csapadék hullott. A kivételt Hövej jelenti, ahol csak 23 millimétert regisztráltak. Összehasonlításképpen: a júniusi sokévi átlag az Észak-Dunántúlon 76 milliméter. Idén áprilisban és májusban a megyeszékhelyen 26, Péren 17, az alpokaljai városban 82 milliméter esőt jegyeztek fel összesen.


A győr-bácsai Szabadság utcában ilyen kép fogadta a lakókat tegnap. A megyeszékhelyen csak az útkezelőnek többmilliós költséget okozott az eső. Fotó: Bertleff András
A győr-bácsai Szabadság utcában ilyen kép fogadta a lakókat tegnap. A megyeszékhelyen csak az útkezelőnek többmilliós költséget okozott az eső. Fotó: Bertleff András

Sok győri utca állt  vízben

Valóságos katasztrófahelyzetet idézett elő a hatalmas mennyiségű csapadék a megyeszékhelyen. A vízelvezetés minden sebezhető pontja megmutatkozott. A városi útkezelő szervezet összes szippantóautóval rendelkező vállalkozóját mozgósította a szikkasztók környékén felgyülemlett víz elszállítására.

– Jellemzően a családi házas övezetekben volt sok munka – tájékoztatott az útkezelők tájékoztatásért felelős mérnöke, Máthé-Tóth Péter. –  Ahol a város peremkerületeiben nincs zárt rendszer, szikkasztóárkok vezetik a földbe a csapadékot. Átlagos eső esetén ezek működnek is, de ekkora árral már nem tudtak megbirkózni. Víz alá kerültek az úttestek, a járdák, gyengítve a pályaszerkezetet, nem beszélve arról, hogy ingatlanok, pincék, garázsok kerültek veszélybe.

A vállalkozók segítségével négy autót állítottak munkába, az öt-hat köbméteres tartállyal felszerelt járműveknek gyakran tíz-húsz alkalommal is fordulniuk kellett, hogy a lakott területen túlra, a legközelebbi főgyűjtő csatornába, s azon keresztül valamelyik folyóba engedhessék a vizet. A kárelhárítás több millió forintjába kerülhet a városnak. A legtöbb  munka Kisbácsán a Sövény, Kultúrház, Csemete és Boglárka utcákban, Győrszentivánon a Déryné utca egy még ki nem épített szakaszán, Szabadhegyen a Venyige utcában, Ménfőcsanakon a Veres Péter utca még át nem épített részén, illetve a Szabó János utcában volt.


Szerdán víz alá kerül a strand

A nagy esők után érkezik az árhullám is. Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a Kisalföldet arról tájékoztatta, hogy a Dunán Nagybajcs térségében várhatóan harmadfokú készültséget kell elrendelni csütörtökön. A felkészülést megkezdték, szerda reggel hat órától elsőfokú készültség van érvényben.
Győrben legalább másodfokú készültséggel számolnak. A víz ma hajnalban és délelőtt elönti  a strandot, a rakpartot, délután pedig az alacsonyabban fekvő csónakházakat. Árhullám vonul le a Lajtán, a Répcén és a Rábán is.


Javuló idő csapadékkal

Ha lassan is, de javul az idő a hét további részében – tájékoztatta a Kisalföldet Vadász Vilmos meteorológus. A szakember elmondta, hogy mindennap előfordulhatnak záporok, zivatarok, de a hétfőihez és a keddihez hasonló tartós eső kialakulása nem várható.

Az Aigner Szilárd és Pártai Lucia által fémjelzett European Weather Service agrármeteorológiai prognózisa szerint a következő hét napban 50–80 milliméter csapadék hullhat az Észak-Dunántúlon.

Olvasóink írták

  • 1. bugriskin 2009. június 24. 18:10
    „No, és most mennyi a belépő a strandra?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vakációs veszélyforrás: internet

Győr-Moson-Sopron - Előnyei mellett az internet veszélyeket is rejt, amelyek a vakáción lévő s a… Tovább olvasom