Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Magyarország vezető helyen áll a klinikai vizsgálatok terén

Magyarországon évente 80-90 milliárd forintot költenek innovatív gyógyszerek fejlesztésére és 15-20 ezer páciens vesz részt klinikai vizsgálatokban.
Magyarország Európában ma vezetőnek számít, globálisan pedig az ötödik helyen áll a klinikai vizsgálatokban részt vevők száma alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke szerint - írta a Napi Gazdaság.

A lap keddi számában Jakab Zoltán elmondta: Magyarországon évente 80-90 milliárd forintot költenek innovatív gyógyszerek fejlesztésére és 15-20 ezer páciens vesz részt klinikai vizsgálatokban.

Emellett ez a tevékenység néhány ezer orvos számára nyújt munkalehetőséget és jelent legális bevételi forrást, ennek pedig az egészségügyi dolgozók itthon tartásában is jelentős szerepe van - tette hozzá.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisa nagyban segítheti azt a folyamatot, ami alapján kiválasztják a pácienseket egy-egy tesztprogramba – mondta Jakab Zoltán. Többek között ez az átfogó adatbázis az, ami az ország egyik versenyelőnyét adja a klinikai vizsgálatok terén, de hozzájárul az is, hogy a jogi környezet összhangban van az uniós előírásokkal - tette hozzá.

Elmondta, a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a hazai gyógyszerkasszában jelentős csökkentést hajtottak végre néhány éve, és a keret azóta sem bővült. Ez pedig egyre nehezebbé teszi az új, innovatív készítmények gyógyszerkasszába való befogadását, ami viszont pont a leginkább rászoruló hazai betegek számára nehezíti meg a hozzáférést - fejtette ki a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harrach: a Simicska-média már nem tájékozódási pont

A KDNP frakcióvezetője szerint jogos aggodalom érezhető kormánypárti politikusoknál, hogy hátba… Tovább olvasom