Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Magyarország ügye politikai megoldást igényel

A Magyarországnak járó kohéziós támogatások ügye politikai megoldást igényel az unió 2014 és 2020 közötti keretköltségvetését megvitató, csütörtök este kezdődő EU-csúcson.
A Magyarországnak járó kohéziós (felzárkóztatási) támogatások ügye politikai megoldást igényel az unió 2014 és 2020 közötti keretköltségvetését megvitató, csütörtök este kezdődő EU-csúcson - mondták a tanácskozás előtt magyar EU-diplomáciai források.

A tervezet alapján Magyarország ebben a következő középtávú költségvetési időszakban mintegy 30 százalékkal kevesebb kohéziós forráshoz jutna, mint 2007 és 2013 között. Az egyetlen olyan uniós tagországról van szó, amelynek egyfelől a fejlettségi szintje nem éri el - és a 2014-2020-as időszakban sem fogja elérni - az EU-átlag 75 százalékát, másfelől mégis jelentős arányú felzárkóztatási támogatástól eshet el.

Rendkívüli csúcstalálkozón az Európai Unió állam- és kormányfői Brüsszelben

A kohéziós vita gyökere, hogy miközben az egyes uniós tagállamokban a válság miatt kénytelenek takarékoskodni a kiadásokkal, a tehetősebb tagországok szerint ugyanígy kellene tenni uniós szinten is.

A csúcsvezetők előtt a soros ciprusi EU-elnökség egymást követő, többször módosított elképzelése után végül is Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének olyan javaslata fekszik, amely az Európai Bizottság - vagyis az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye - által előterjesztett, összességében 1033 milliárd eurós kiadási keretet egyes gazdagabb, nettó befizető tagállamok követelésére mintegy 80 milliárddal rövidítené meg. Az állam-, illetve kormányfők ülésén mind a 27 tagország egyetértését meg kell nyerni ahhoz, hogy a javaslat az Európai Parlament elé kerülhessen, merthogy annak jóváhagyására is szükség lesz.

A plenáris nyitóülés azért kezdődik csütörtökön csak este nyolckor, mert előtte Herman Van Rompuy mind a 27 csúcsvezetővel külön-külön találkozik. Orbán Viktor magyar miniszterelnök diplomáciai források szerint kora este ül le kétoldalú megbeszélésre az Európai Tanács elnökével.

Egyelőre senki nem meri megjósolni, meddig tarthat ez a csúcstalálkozó. Optimista forgatókönyv esetén Herman Van Rompuy csütörtök éjfél tájban már sejtheti, van-e esély a kompromisszumra. A csúcstalálkozó résztvevőinek az MTI értesülése szerint nem csupán csütörtök, hanem péntek éjjelre is foglaltak szállodát Brüsszelben. Szombatnál tovább azonban állítólag nem folytatják a kötélhúzást.

Olvasóink írták

 • 6. ISU 2012. november 23. 22:47
  „5. rommel2 2012.11.23. 20:18

  Nem vagyok baloldalpárti, csak nem szeretném, hogy a gazdaság bedőljön és csődbe menjen az ország.A viktátor és a kuszaszem gazdaság politikája arra tart.Lehet, hogy neked üres a fejed és azért nem látod.”
 • 5. rommel2 2012. november 23. 20:18
  „LÁZADOZIK A BALOLDAL..........
  ÜRES ZSEBBEL MÉGSEM LEHET POLITIZÁLNI..............
  ( MEGJEGYZEM : ÜRES FEJJEL SEM !!! )”
 • 4. ISU 2012. november 22. 22:10
  „Kuszaszem és a viktátor álmai kezdenek bedőlni, mint az ország gazdasága !”
 • 3. kotorék 2012. november 22. 18:39
  „Amilyen plakátokkal rakták tele az országot , amilyen hirdetésekkel tömték tele a napi sajtót , az aki ezen a híren csodálkozik annak valami baja van!”
 • 2. Santos 2012. november 22. 18:34
  „A nettobefizetö országokban is válság van.Csak nem gondolják komolyan,hogy ezekután a mások terheit is ök hurcolják?”
 • 1. machers 2012. november 22. 16:26
  „"...mára Magyarország lett Európa egyik legversenyképesebb gazdasága."
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=186508

  "Az egyetlen olyan uniós tagországról van szó, amelynek egyfelől a fejlettségi szintje nem éri el - és a 2014-2020-as időszakban sem fogja elérni - az EU-átlag 75 százalékát, másfelől mégis jelentős arányú felzárkóztatási támogatástól eshet el."

  Matolcsy György szerint a legkésőbb 2013 második felében elinduló gazdasági növekedés egyik jelentős forrása lesz, hogy a Nemzeti Fejlesztéspolitikai Kabinet megmozgatta az uniós források ,,dermedt jéghegyeit".
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=186352

  "...hogy a magyar gazdaság remekül teljesített 2012-ben..."
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=186348

  Nyomorultak! Napról-napra más a hazugság iránya.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepek között is vizsgázhatnak a felsőoktatási intézmények hallgatói

A Magyar Rektori Konferencia ígéretet tett az oktatási államtitkárságnak, hogy minden felsőoktatási… Tovább olvasom