Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Létrejön a takarékszövetkezeti integrációs alap

A parlament hétfői döntésével létrehozta a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapját, amely a takarékszövetkezetek integrációs szervezetének biztosít vagyont.
Az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal fogadta el a Németh Lászlóné fejlesztési miniszter által jegyzett javaslatot.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapja egy elkülönített állami pénzalap, amelynek célja, hogy vagyont biztosítson a takarékszövetkezeti szektor új integrációs szervezetének. Így ez az intézmény lesz az alap kedvezményezettje, és ezen keresztül - hangsúlyozta indoklásában a miniszter - az egész takarékszövetkezeti ágazat a pénzalap kedvezményezettjévé válhat.

Az integrációs szervezet a rendelkezésére bocsátott vagyont alaptevékenységének ellátására, működési költségeinek finanszírozására, oktatási és képzési célokra, valamint a szövetkezeti integrációs modell gyakorlati megvalósítására és fejlesztésére használhatja fel.

A társaságiadó-, helyiadó- és illetékmentes alap bevételeit kaphatja a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.-től, önkéntes befizetésekből, adományokból, és részesülhet központi költségvetési támogatásban is.

Az alapot az MFB kezeli, amely legalább évente egyszer, május végéig - a kormány útján - tájékoztatja az Országgyűlést az alap előző évi működéséről.

A törvény a kihirdetését követő ötödik napon lép hatályba.

Az Országgyűlés június végén fogadta el a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvényt, hogy megvalósítson egy kötelező tagságon alapuló szövetkezeti integrációt. Miután azonban Áder János köztársasági elnök kifogásokat fogalmazott meg, a Háznak módosítania kellett a jogszabályt, amelyet így július elején hagytak jóvá újra a képviselők.

A hétfőn elfogadott törvényben nevesített integrációs szervezet a takarékszövetkezeti integráció egyik központi szerve, amely a prudenciális szabályozással, az intézményvédelemmel és a szavatolótőke-szolgáltatással foglalkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emmi: mintegy harminc tankerületben épül a jövőben új uszoda

Kormányzati döntés alapján mintegy harminc tankerületben épül a jövőben új uszoda. Tovább olvasom