Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Lelassult a növekedés üteme

Az óesztendő végleges adatainak többségére vagy másfél hónapot várni kell, ám következtetni már lehet az ismert adatokból. A megyei mezőgazdaság számai viszont már ismertek, s azok az eddigi legrosszabbak.
A magyar gazdaság teljesítményét az első két negyedévben csökkenő ütemű növekedés jellemezte, míg a harmadik negyedévben határozottan élénkült az ipari termelés. Miközben, tehetjük hozzá, az építőipar és a mezőgazdaság teljesítménye visszaesett. Győr-Moson-Sopron megye iparban dolgozó, négy alkalmazottnál többet foglalkoztató cégei a 2002. évi stagnálás után a múlt év első kilenc hónapjában hat és fél százalékkal termeltek többet. (Országosan 4,9 százalék a gyarapodás, a nyugat-dunántúli régióban 7,3, köszönhetően a Vas megyei cégek kiugró, 13,8 százalékos növekedésének.)

Nagyon valószínű, hogy ennek alapján megyénk tavalyi, egész évi ipari termelésnövekedése eléri vagy meghaladja a 6 százalékot – valószínűsítette Nyitrai József, a Központi Statisztikai Hivatal megyei igazgatóságának vezetője.

Amerika élénkült, az EU stagnált

A szakember az eligazodáshoz fontosnak tartotta megjegyezni, hogy mi jellemezte az óesztendőben a világgazdaságot. Az Amerikai Egyesült Államokban jól érzékelhető élénkülés, Japánban szerényebb növekedés, míg az uniós országokban stagnáláshoz közeli állapot. A Magyarországgal együtt az unióhoz csatlakozó országok közül Lengyelországban és Csehországban erőteljes volt a gazdasági növekedés, Szlovákiában szerényebb ütemű, míg Szlovéniában stagnált a gazdaság.

Nagyobb vetésterület, kisebb átlagok

A megye agrárcégeinek tavalyi mérlegét véglegesen meg lehet vonni. Akik a 2002. évi teljesítményt mélypontnak tekintették, amitől már csak felfelé térhetnek el a számok, azokra a valóság rácáfolt. A megye gazdálkodóinak kalászostermelése 343 ezer tonna volt, tíz százalékkal kevesebb az előző évinél. A növénytermesztési ágazatban az átlagtermések 2–18 százalékkal estek vissza. Megjegyzendő, hogy a kalászos terményekből a megyében a vetésterület 3000 hektárral volt nagyobb az előző évinél. A termelés-visszaesés oka döntően a mezőgazdaságot harmadik éve sújtó súlyos aszály, ami mértékében így is kisebb volt, mint az ország más tájegységeiben. Ez is magyarázza, hogy árpából és zabból a megyei volt az országban a legmagasabb termésátlag, mintegy 40 százalékkal haladta meg az országos átlagot. Búzából és őszi árpából a termésátlag csupán két megyében, Baranyában és Tolnában volt magasabb, mint a Kisalföldön. A megyében tavaly a szarvasmarha-állomány némileg emelkedett, ilyen kevés sertést viszont, mint tavaly, még sohasem tartottak nyilván. (Számuk csupán 215 ezer volt, míg a ’80-as években a félmillióhoz is közelített.)

A gépipar maradt a húzóágazat

Visszatérve még az iparra, a feldolgozóiparon belül tavaly is a gépipar a húzóágazat a megyében, a termelés 79 százalékát adta, a növekedés az átlagosnál is nagyobb volt. Az ipari termelés értékesítésében 6,4 százalékkal nőtt a kivitel. Akár véglegesként is szerepelhet majd az esztendő adatai között, miszerint a megyében tavaly a foglalkoztatottak száma és a termelékenység is nőtt. Az építőipar teljesítménye 9–10 hónap alatt több mint öt százalékkal maradt el az előző évitől. A megyében októberig a havi bruttó átlagkereset 121.100 forint volt, ezen belül a fizikaiaké 80.400, míg a szellemi foglalkozásúaké 138.300. A fizikaiak nettó havi átlagkeresete 68.700, a szellemieké pedig 102.000. A reálkeresetek az év első kilenc hónapjában 12,6 százalékkal növekedtek a megyében.

A második legtöbb lakásépítés

Tízezer lakosra számítva Pest megye után Győr-Moson-Sopron megyében adták ki a legtöbb lakásépítési engedélyt. Az épített lakások tekintetében Pest, Hajdú-Bihar és Zala megye után Győr-Moson-Sopron a negyedik. Az óesztendő első kilenc hónapjában tovább növekedett a megyében a születések száma (3014). Negyedévről negyedévre jellemző volt a növekedés, és valószínűsíthető, hogy 4000 fölött lesz. Ugyanakkor kilenc hónap alatt 4072-en hunytak el, 270-nel többen, mint előző évben. Így bizonyos, hogy az óesztendőt is a népességfogyás jellemezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosi ügyelet - hétköznapi

Tovább olvasom