Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

LEADER – az összefogás európai művészete

Az Európai Unióban az 1990-es években indított LEADER közösségi kezdeményezés korábban nem ismert fejlesztési lehetőségeket adott a helyi önkormányzatok, vállalkozók és civil szervezetek kezébe, azok összefogására építve.
Az akkori 15 uniós tagország célja az egyre öregedő és elszegényedő vidéki térségek leszakadásának megállítása volt. A program a településeket integrált térségi fejlesztési stratégiák megvalósítására ösztönözte, amelyekben szabad elhatározásuk alapján vehettek részt. Az együttműködés LEADER elnevezésének többféle értelmezése létezik. Az angol verzió vezetőt, útmutatót, kezdeményezőt, irányítót jelent. A francia értelmezés megmaradt a betűszó eredeti kibontásánál: „Közösségi Kezdeményezés a Vidéki Gazdaság Fejlesztéséért". Ez határozza meg a LEADER-program alapvető célját és megvalósítási lehetőségeit az unióban és Magyarországon is.

A hazánkban először 2002–2004 között indított kísérleti LEADER-program célja az unióban alkalmazott LEADER-szemlélet bevezetésének előkészítése, a tapasztalatszerzés támogatása volt. A kísérleti program tapasztalatai alapján a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) 2004-ben döntöttek a vidéki közösségek számára már jelentősebb önállóságot biztosító LEADER+-program elindításáról. Ebben a programban 70 vidéki közösség 960 települése részesült összesen 25 millió euró, vagyis 6,7 milliárd forint támogatásban. A források negyedét a magyar állam, a fennmaradó részét pedig az unió finanszírozta. A LEADER+-program eredményeként ugrásszerűen fejlődtek a vidéki közösségek és települések közti együttműködési formák.

A tapasztalatok arra sarkallták a kormányt, hogy a LEADER-szemléletet kiterjessze az ország egész területére. Így az új LEADER-program a 2007–2013 közötti uniós költségvetési időszakban az Európai Bizottság által 2007 szeptemberében elfogadott Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) külön intézkedéscsoportjaként, IV. tengelyeként jelenik meg, mintegy 70 milliárd forintos támogatási összeggel.

A LEADER-közösség megalakításában a 10 ezernél kisebb lélekszámú, vagy a négyzetkilométerenként 120-nál alacsonyabb népsűrűségű települések vehetnek részt, egymással összefüggő területen. Egy LEADER helyi akciócsoport legalább 10 ezer, legfeljebb 100 ezer lakost számláló területet fedhet le.

A regisztrációs folyamat lezárultával, 2007 októberében országszerte 96 helyi közösség alakult meg. Az összes LEADER-szempontnak valamivel több mint 3 ezer település felelt meg. Egy-egy akciócsoport fejlesztési céljai eléréséhez a 2007–2013 közötti uniós költségvetési időszakban átlagosan több mint 2 milliárd forint felett rendelkezhet.

Készült az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatásával.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen jogsegély öt jogponton

Győr-Moson-Sopron - Munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek közösen nyertek pályázati… Tovább olvasom