Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Körút az agrár-környezetgazdálkodás népszerűsítéséért

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) és a Magyar Agrárkamara országos körúton ismerteti a gazdálkodókkal az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében elérhető agrár-környezetgazdálkodási támogatások (AKG) feltételrendszerét.

Az AKG-források iránti kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell majd benyújtani. Az öt, esetenként tíz évre szóló támogatás csak júniusban igényelhető, a gazdálkodóknak ezért érdemes alaposan megismerni, hogy mit várhatnak az AKG-tól, és mit kell teljesíteniük cserébe.

A rendezvények többségén dr. Forgács Barnabás, az FVM közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára ismerteti a program alapelveit és fő céljait, majd a tárca környezetgazdálkodási osztályának vezetője a fontosabb feltételekről, kötelezettségekről beszél, és válaszol a konkrét kérdésekre. Az AKG-ban elnyerhető hektáronkénti állandó bevételért ugyanis többletkötelezettségeket is kell vállalni. Győrbe júniusban látogatnak el a szakemberek, a gazdálkodók a helyi szervezőktől kapnak meghívót a rendezvényre. Az előadásokon elhangzanak mindazon ismeretek, amelyek a kérelem majdani összeállításához nélkülözhetetlenek, de a www.umvp.eu/akg oldalon is minden lényeges információ megtalálható, sőt, egy támogatási kalkulátor segítségével a gazda kiszámolhatja, mennyi pénzre számíthat, ha támogatási kérelmét jóváhagyták.

Dr. Forgács Barnabás
Dr. Forgács Barnabás

A részletes és körültekintő tájékoztatás nemcsak amiatt fontos, mert a támogatást 2007 és 2013 között csak most lehet igényelni, hanem azért is, mert az AKG nem tartozik a legegyszerűbb támogatási formák közé. Nem elég egyszer kitölteni a kérelmet, számos kötelezettséget kell folyamatosan teljesíteni. Az előadásokon ezért esik szó például a területazonosítás szükségességéről, a tábla és parcella fogalmáról, a vetésszerkezetre vonatkozó előírásokról vagy éppen az állatállomány növeléséről. Fontos előrelépés, hogy átdolgozták a gazdálkodási naplót, így az a megújult jogszabályok értelmében már egyéb nyilvántartások vezetésének is megfelel. Könnyítés továbbá, hogy ezt a gazdálkodók vezethetik elektronikusan is, ekkor egyedül annyi az elvárás, hogy az ellenőrzés időpontjára nyomtatva is be tudják mutatni.


A gazdálkodóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a kötelezettségvállalás nem a támogatási kérelem benyújtásától, hanem valamennyi esetben az idei év szeptember 1-jétől kezdődik, a támogatási időszak pedig a legtöbb célprogramban 2014 augusztusának végéig tart. Tehát hosszú évekre kötelezi el magát, aki az AKG-támogatást igényli. A hivatalos válaszokhoz való hozzájutásra a legjobb alkalom a
roadshow valamelyik helyszínén, vagy a www.umvp.eu/akg honlapon kínálkozik – hívja fel a gazdálkodók figyelmét az ÚMVP Irányító Hatósága.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával.

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régiók, megyék az M9-ért

Dunántúl - Együttműködési megállapodást kötött a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a… Tovább olvasom