Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Korrupciós kockázatok felmérése a közszférában: adatfelvételt indított az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) több mint 4000 költségvetési szerv bevonásával országos adatfelvételt indított a közszféra korrupciós kockázatainak felmérése érdekében.

Az adatfelvételt februárban megrendezésre kerülő regionális szakmai konferenciák kísérik, amelyek során az ÁSZ az egyes régiók közigazgatási szakemberei előtt mutatja be a korrupció visszaszorítása érdekében világszerte alkalmazott integritás megközelítést, a 2011. évi adatfelvétel módszert, valamint a felméréshez használt 155 pontból álló kérdőívet. A konferenciasorozat győri állomásán az ÁSZ a Nyugat-dunántúli régióban működő költségvetési szervek vezetői számára adott tájékoztatást.

Az ÁSZ az érintett régió több mint 500 költségvetési intézményét értesítette az adatfelvétel menetéről elektronikus és postai úton. A felmérés és az Integritás Projekt megvalósulása január óta mindenki által nyomon követhető az Integritás Portálon (http://integritas.asz.hu).

Az integritás értékek melletti elköteleződést, ezekhez mérten következetes és fedhetetlen szervezeti működést – etikus munkakörnyezetet, tiszta és átlátható belső folyamatokat – jelent. A 2009 februárjában megkezdett Integritás Projekt keretében az ÁSZ hét éven keresztül évente mintegy 4000 előre kiválasztott költségvetési szerv közreműködésével végez országos adatfelvételt. A 155 kérdésből álló kérdőív többek közt olyan témacsoportokra terjed ki, mint az európai uniós támogatások felhasználása, a közbeszerzési eljárások, a közpénzek kezelése, vagyongazdálkodás vagy a külső és belső szabályozási, illetve kontroll környezet. Az adatokat egy saját fejlesztésű informatikai rendszer dolgozza fel, amely az eredményeket térinformatikai eszközökkel egy elektronikus térképi felületen is megjeleníti.

Az így elkészülő ún. „kockázati térképek" segítenek a közszférára jellemző működési kockázatok beazonosításában. Ezen belül az Integritás Projekt különösen az integritást fenyegető, korrupciós kockázatok feltérképezésére fókuszál. A holland módszertani megoldásokra alapozott fejlesztés célja, hogy a kockázati adatok megjelenítésén túl a tudatformálást is segítse, egy az átláthatóságon és az integritás követelményein felépülő, fejlettebb, értékközpontú közigazgatási kultúra elterjesztésével.

Az Integritás Projekt részeként 2011 februárjától az ÁSZ mintegy 800 közszférában dolgozó szakember bevonásával rendez regionális konferenciákat az ország hét városában: Budapesten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Pécsen, Székesfehérváron és Győrben. Az ÁSZ munkatársai felhívják a résztvevők figyelmét az integritás-szemlélet fontosságára és ismertetik a 2011. év országos adatfelvétel technikai részleteit. „Célunk, hogy az egyelőre ritkán használt „integritás" szemlélet beépüljön a köztudatba, így csökkentve a korrupciós helyzetek kialakulásának esélyét, növelve az ÁSZ számára alapértékként tekintett átláthatóságot és elszámolhatóságot a közigazgatási hivatalokban, intézményekben" – nyilatkozta dr. Sántha György, az Integritás Projekt projektiroda vezetője.

A projekt megvalósítását támogatva januártól működik az „Integritás Portál" (http://integritas.asz.hu), melynek intézménykereső térképi felületére máris felkerültek a hazai költségvetési szervek (14.389 db). A Magyar Államkincstár törzsadat-nyilvántartásán alapuló rendszer segítségével tetszőleges beállítások szerint kereshetők, listázhatók, illetve térképen is megtekinthetők a közpénzt felhasználó intézmények.

Az adatfelvétel technikai támogatása, valamint az érdeklődők folyamatos tájékoztatása érdekében az ÁSZ „Integritás Infóvonal" néven februártól ingyenes információs vonalat működtet (06-80-500-800).

További információ: http://integritas.asz.hu

Olvasóink írták

 • 2. igazszó 2011. február 25. 08:51
  „Ismét egy kitalált lehetőség arra, hogyan lehet látszatmunkával , rokonok, barátok jó pénzért történő munkához juttatni. Messze nem a szakmai tudás, tapasztalat, és a segítség a lényege, mert eddig sem volt az, hanem a korrupciós összefonódásokkal egyéni nyereség, rászurultak kihasználása .
  Mára olyan korrupciós láncok alakultak ki a pénzek lefölözésére, hogy sokkal több energia, összefonódás, számlák beszerzése, fiktiv iratok, személyek , nevek, adatok felhasználásával dokumentumok gyártása folyik. Ennyi erővel lehetne valóban komoly szakmai tudáson alapuló segítséget adni, de ahhotz felkellene számolni, és ellenőrizni nem korrumpálható személyekkel ezeket a munkákat.
  A húsos fazék mellett nagyon sokan ülnek már, és olyanok, akik még életükben sem dolgoztak, csupán valaki valakije, és védelem alatt áll...illetve leoszt pénzt! Ott, ahol csak a hatalom, a csakazértis szemlélet működik, és ha ellenőrizni kellene valamit, akkor összezárás van, ott van mit tenni, mint Győr Megyi Jogu Városban, ott sürgös változás kell a vezetésénél, és fejétől kezdve!
  Ezekután ellehet gondolkodni, hogy vagy gyökerétől, az alapoktól kell a rothadt részek megtisztításával, vagy légvárat építeni, lila ködöt festeni Győr város polgárai szeme elé, és nézni, hogy lehet gúzsba kötve táncoltatni, kihasználni város polgárait. Lehet ezekután kényszererővel elhitetni, hogy minden a legnagyobb rendben van, mert aki nemhiszi, az a város megjegyzett, és hivatalokban megjelölt szeély lesz, minden akadályt élete elé zúditva!Győr városban ez folyik, igy sürgős ellenőrzésre van szükség a korrupció felszámolására minden téren és minden szinten.”
 • 1. Goldmund 2011. február 25. 08:22
  „Egy szerény kérdés:
  Mibe kerül ez a felmérés a magyar adófizetőknek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napirenden a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos szabályozás

Az Alkotmánybíróság első körben azt vizsgálja, vajon hatáskörükbe tartozik-e a beadvány elbírálása. Tovább olvasom