Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Korrigálhatják a szakképző pedagógusok életpályamodelljét

Mindössze fél éve lesz a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) arra, hogy a szakképző iskolákat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (KLIK) saját fennhatósága alá vonja - mondta a Napi Gazdaságnak Odrobina László szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.
Odrobina László a lap hétfői számában közölt interjúban úgy vélekedett, az átszervezéssel a szektor átláthatóbb és működőképesebb lesz. Jelenleg a KLIK szakképző iskoláival kapcsolatosan minden komolyabb döntést magasabb szinten kell meghozni, így például az ötmillió forint feletti beszerzéseket még a tankerületi igazgató sem hagyhatja jóvá, ezeket kizárólag a KLIK elnöke engedélyezheti. Márpedig a szakképző iskolákban ilyen döntéseket gyakran kell hozni, és ezek késedelme napi szintű problémákat okoz a képzés normális menetében - mondta.

Az év elejétől kezdve átvizsgálják a szakképző intézményeket, előkészítik az átvétel folyamatát, és minden esetben a helyi viszonyokat szem előtt tartva döntik el, melyik iskolát melyik centrumba integrálják - tette hozzá.

A finanszírozást illetően közölte: az a cél, hogy az iskola hozzájáruljon saját fenntartásához, de nem kell önfenntartónak lennie.

Az általuk kidolgozott modell célja nem a pedagóguselbocsátás, és nem is lehet közvetlen következménye - mondta.

A helyettes államtitkár arról is beszélt a lapnak, hogy korrekciókat terveznek a pedagógus-életpályamodellen belül. Elképzeléseik szerint olyan struktúrát alakítanak ki, amelyben a mérnök, közgazdász akkor is részesül a pedagógus-életpálya előnyeiben, ha nincs pedagógiai diplomája, ugyanakkor már elkezdte a módszertani ismeretek elsajátítását.

Közölte továbbá, hogy szeretnék ismét életre hívni a gyakorlati oktatásvezető pozícióját, ő tartja majd a kapcsolatot az iskolákban a gyakorlati képzést szervező vállalatokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 milliárd forintos állami kezességvállalás a 3-as metró felújításához

Varga Mihály a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban elmondta azt is, hogy az E-útdíjat a buszokra… Tovább olvasom