Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Koncz Zsuzsa játékai

Koncz Zsuzsa négy év alkotói szünet után ismét hallatja a hangját. Ki nevet a végén címmel öntötte dalba mindazt, amit  gondol az ezredforduló utáni világról.

– Friderikusz Sándortól ezüst dobókockát kapott ajándékba a lemezt bemutató sajtótájékoztatón. Játékos ember Koncz Zsuzsa?
– Azt gondolom, hogy az életet nem lehet játék nélkül túlélni, és az élet maga is egy nagy játék. Tudni kell játszani, tudni kell győzni és tudni kell veszíteni is, mert ez az egész együvé tartozik.
– A dalok címeit végigolvasva mintha ezúttal egy kis fricskával illetné a jelenlegi közéleti helyzetet.

Koncz Zsuzsa
– Megmondom őszintén, hogy nagyon kevéssé érdekel a jelenlegi politikai helyzet, és nagyon kevéssé foglalkozom úgy egyébként is általában politikával. Az kétségtelen, hogy a daloknak egyfajta közéleti, vagy ha úgy tetszik, az együttélést megcélzó tartalmai vannak. Nagyon erősen hiszem azt, hogy akármennyire is sokfélék vagyunk a világon, egymás nélkül nem megyünk semmire. Az én felfogásomban ez egyáltalán nem politikai mondanivaló, de természetesen nagyon sokfélék vagyunk e tekintetben is, és előfordulhat, hogy vannak olyanok, akik számára ez politikai mondanivaló. Ezt szerintem az élet realitásai diktálják számunkra, mert hiába vagyunk mi itt relatív és viszonylagos békében Magyarországon, hogyha közben terrorizmus dúl tőlünk kétezer kilométerre, háború zajlik háromezer kilométerre délre, és négyezer kilométernyire az Egyesült Államokban őrültek lövöldözik a járókelőket. Azt gondolom, hogy az egész világ egy összezárt egység, és ezen az egységen belül nekünk tudnunk kell, hogy hol a helyünk. Az egyfajta realitása az élet tudományának, hogy rájövünk: az emberi természet nagyon sokféle. Vannak egyfelől építők és vannak másfelől rombolók, de meg kell találnunk azt az egyensúlyt, amivel túlélhetjük ezeket az ellentmondásokat. A játék kulcsa az, hogy kialakul-e egyensúly a játéktér mindkét felén. Ennek a megteremtésén kell dolgoznunk, egy kicsit ez a lemez is ezt szolgálja.
– A cím mégis ironikus: Ki nevet a végén...
– Inkább önironikus. Egyfajta ironikus szemléletet tükröz, egy kicsit talán azt az utóbbi időben kialakult véleményemet is talán, hogy az életet nem szabad nagyon halálosan komolyan venni, úgyis egy halálos kimenetelű játék. Éppen ezért tudni kell a dolgokat bizonyos mértékig humorral szemlélni, különben baj lesz velünk.
Az új lemez
– Négy évvel ezelőtt adott ki új dalokat, az új lemez készítésébe pedig két évvel ezelőtt vágott bele. A közben eltelt időt a szakmától kicsit visszahúzódva, pihenéssel töltötte. Egy előadó számára milyen ez az évekig tartó „tetszhalott" állapot?

– Jaj, nagyon jólesett! Ki tudtam kapcsolódni egy kicsit önmagamból. Az z igazság, hogy szükségem is volt rá, mert nagyon intenzíven dolgoztam az elmúlt sok-sok évben, és azt gondoltam, hogy most megérdemlek egy kis pihenést. Ez egyfajta rálátást biztosíthat az embernek arra, hogy pontosabban ítélje meg a saját helyét, pontosabban látja, mi az, amit csinált, mi az, amit elvégzett, mi az, ami még esetlegesen előtte áll. Akkor, amikor ez nagyjából megtörtént, utána fogtunk hozzá a lemez elkészítéséhez.
– Régóta állandó csapattal dolgozik, de mindig csatlakoznak hozzá újabb segítőtársak. Hogy választották ki az új „fiúkat"?
– Az állandó csapat elég gyakran változik, de Bródy János feltétlenül állandó tagnak tekinthető, vagy Tolcsvay László és ma már Bódi „Cipő" is, hiszen régóta dolgozunk együtt. Valahogy az mindig úgy van nálam, hogy a régi barátok hoznak újabbakat. Müller Péter Sziámit Tolcsvay Laci hozta – ők régóta dolgoznak már együtt. Én mindig nagyra tartottam Sziámi munkáit, és őt egy nagyon figyelemreméltó személyiségnek gondolom. Ennek ellenére korábban nem hittem volna, hogy ilyen fantasztikusan jól tudunk egy hullámhosszra kerülni azzal a két dalszöveggel, amit tőle kaptam. Ugyanez a helyzet Horváth Attilával is, akitől nagyon szép szövegeket kaptam, olyanokat, amelyekre valóban rá tudtam ismerni.
– Az új alkotótársakkal mindig új színek jönnek a dalaiba. Mikkel bővült ezúttal a „repertoár"?
– Erről nagyon nehéz elméletben és szóban beszélni. A hallgatóság dolga, hogy ezeket eldöntsék. Én csinálom és érzem, magyarázni nem nagyon tudom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megváltó szex (Sexo por compasión)

Dolorest, a középkorú háziasszonyt szentként tisztelik a sivár kisvárosban. Férje pontosan ezért… Tovább olvasom