Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Költségvetési és adókérdések a kormány napirendjén

Ma véglegesíti a kormány a jövő évi költségvetési törvény tervezetét, és tárgyal az adórendszer kérdéseiről is.
Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden ismertette a Fidesz-KDNP frakcióülésén a 2012-es büdzsé fő irányvonalait.

A tanácskozás után a kormányfő szóvivője azt mondta, a kabinet szerdán véglegesíti a költségvetési tervezetet, amelyet péntekig terjeszt a Ház elé. Szijjártó Péter kifejtette: a jövő évi költségvetés célja az arányos adórendszer kiteljesítése, az adóelkerülési lehetőségek bezárása, a nyugdíj-, valamint az egészségügyi kassza "lábra állítása" és az, hogy a jelenlegi 595 ezer, jövedelempótló támogatásban részesülő emberből legalább 200 ezret a Start munkaprogramon keresztül visszavezessen a munka világába, s ők a mostani 28.500 forintos segély helyett 48 ezer forintos nettó bérért dolgozzanak. Kijelentette továbbá, hogy a költségvetés hiányát jóval 3 százalék alatt fogják tartani.

Az adórendszerrel összefüggésben a múlt szerdai kormányülés után a szóvivő kijelentette: a kormánynak "esze ágában sincs" visszatérni a többkulcsos, progresszív adórendszerhez, és az egykulcsos, arányos szisztéma kiteljesítésének útján megy tovább. Akkor azt közölte, hogy a pontos részleteket tartalmazó megoldási javaslatot e hét szerdán terjeszti a kabinet elé a nemzetgazdasági miniszter. Azok esetében, akik havi bruttó 202 ezer forint alatt keresnek, mind az adójóváírást, mint a félszuperbruttót kivezetik, azoknál pedig, akiknek 202 ezer forint feletti a havi jövedelmük, a félszuperbruttó kivezetése két lépésben - 2012-ben, majd 2013-ban - történik meg. A 202 ezer forint alatt keresők egy részével előfordulhatna, hogy veszteséget szenvednének el, ám őket kompenzálni fogják, mégpedig abból a forrásból, ami a 202 ezer forint felett keresők félszuperbruttójának két lépcsőben történő kivezetéséből marad a rendszerben - ismertette, hozzátéve, hogy 202 ezer forint felett mindenki többet fog keresni. Ebben a kategóriában mindenkinek két lépcsőben növekszik majd a keresete, mivel a félszuperbruttót két lépésben vezetik ki - tájékoztatott akkor Szijjártó Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyzetbe hozzák a diszkontokat a megszorítások

Az áfa növelésével, a vállalati elvonások miatt várható munkaerő-csökkentéssel, a kisebb elkölthető… Tovább olvasom