Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Költségvetés - A falusi körzeti orvosok: csökken a finanszírozás

csökken az alapellátás finanszírozása 2011-ben, felerősödhet a pályaelhagyás, elöregedés e területen.

A Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége (FAKOSZ) szerint reálértéken csökken az alapellátás finanszírozása 2011-ben; felerősödhet a pályaelhagyás, elöregedés e területen. A szövetség a 2011. évi költségvetési törvényjavaslatra reagált varánapi közleményében. A FAKOSZ szerint a beterjesztett javaslatban a 2010. májusi kormányprogrammal ellentétben nem szerepel az alapellátás a prioritásként kezelt területek között, csupán a háziorvosok számára különösebb jelentőséggel nem bíró, úgynevezett egészség-ipar fejlesztése az, ami a kiemelt célok közt felsorol a kormány.

A törvényjavaslatban és mellékleteiben szereplő adatok szerint a 3 százalékosra tervezett GDP-bővülés mellett a természetbeni egészségügyi ellátásokra fordított források részaránya csökken - a 2009. és 2010. évi átlag 2,92 százalékról 2011-re 2,85 százalékra. A közlemény szerint az egészségügyi természetbeni ellátások közül a kórházak finanszírozásánál figyelhető meg növekedés - ami a teljes kassza minimális bővülését is eredményezi - 9 százalékkal a 2010. évhez képest. Hozzáteszik, hogy az ebből a növekedésből eredő többletforrás gyakorlatilag a lejárt szállítói tartozások kiegyenlítésére lesz elegendő, azaz a 2011-re prognosztizált 3,5 százalékos infláció mellett a kórházak esetében is a reálfinanszírozás csökkenése - jó esetben szinten maradása - jelezhető előre, ami viszont a kórházi adósságspirál újbóli beindulását, a várólisták fennmaradását is eredményezheti.

Az alapellátásról a FAKOSZ azt írja: ezen a területen mindösszesen 3,4 százalék forrásbővüléssel - azaz praxisonként átlagosan mintegy havi 40 ezer forinttal - számol a kormány, ami a 3,5 százalékos infláció mellett minimálisan, de csökkenő reálértékű finanszírozás. Azaz várhatóan béremelésre, személyes jövedelembővítésre nem ad lehetőséget a vállalkozó háziorvosok számára; ez pedig a jelenlegi kedvezőtlen folyamatokat - pályaelhagyás, utánpótlás hiánya, elöregedés, egyes területek fokozódó - egészségügyi elsivatagodása -, stb. - fogja felerősíteni - figylemeztet a szövetség. A FAKOSZ szerint ennél is tragikusabb a kép a szakrendelések tekintetében, ahol nominálisan is 5,6 százalékos csökkenés a terv, azaz reálértéken közel 10 százalék, ami itt is a várólisták növekedését eredményezheti; a közegészségügyi feladatoknál viszont 7 százalékos nominál- (körülbelül 3-4 százalékos reál-) növekedés várható, aminek indokolhatósága az előterjesztésből nem kiolvasható.

Olvasóink írták

 • 11. Komissar 2010. november 02. 12:52
  „Ja, azt elfelejtettem, ez a pesti nevű elvtárs azt hazudta a "nemzeti ügyei" pogromban, hogy nem csökkentik az eü-re fordított pénzt.”
 • 10. kisem 2010. november 02. 10:39
  „Bocsánat, elfelejtettem valamit! (A korral jár.)
  Nem kívánok ötletet adni az előző megvalósításához, de akár még alkotmányossági alapon is levezethető a bevezetés szükségessége.
  Nos, megy a páciens, s ki tudja, milyen bacikat tapaszt a kezével a kilincsre, amelyek meg várják a következő hordozót. S mivel az egészséges élethez való jog -állítólag- alkotmányos, a kötelezően elvégzendő, sorozatos fertőtlenítés költségeinek fedezésére indokolt valmiféle kilincstapi-díj bevezetése. Ugye milyen egyszerű!”
 • 9. kisem 2010. november 02. 10:30
  „Nem, mostanában még nem lesz vizitdíj.
  Előbb meg kell találni azokat a nyelvi fordulatokat, mondatokat, amelyek alapján a "hívők" mintegy kikövetelik annak bevezetését. De a neve persze nem az lesz.”
 • 8. Komissar 2010. november 02. 07:53
  „Igen, emlékszek. Pl:a vizitdíjra, hogy bevezetésével próbálták pótolni az akkori államkasszából kieső részt.
  De ugye a dilettánsok ezt megbuktatták.
  Most hogy a dilettánsok készítik a költségvetést, ők is vonnak el pénzt az egészségügyből.
  Ők miből pótolják?
  Lesz ismét vizitdíj?
  Óh, igen, igen.”
 • 7. csabrab 2010. november 01. 22:55
  „Igazatok van,de.......a komcsi kormány sem volt külömb.....nem emlékeztek?”
 • 6. load 2010. november 01. 21:09
  „Ejnye, kedves hozzászólók!
  Nem kellene a Fideszt következetlenséggel vádolni!
  A korábbi jelszó ez volt:
  Az egészségügy nem üzlet, a kórházak nem eladók!
  Bár igaz, hogy a családi orvoslás rendszere (praxis privatizáció) az első Fidesz kormány idejében épült ki, de mégis csak az egészségügy üzleti (magán, maszek) ága.
  Most már ők is tudják, hogy az egészségügy valóban nem üzlet.
  Nekik.”
 • 5. alacska 2010. november 01. 16:12
  „Egyetértek az előttem felszólalókkal - nagy részük Orbán szekértolója volt / tudok olyant aki még a rendelőben is mellettük agitált / ez a köszönet. Megérdemlik!”
 • 4. anyacika 2010. november 01. 11:24
  „Teljesen egyetértek az előttem szólókkal.”
 • 3. amalfi 2010. november 01. 09:01
  „Most majd jó lenne a vizitdíj ugye? Késő bánat!
  Éger pedig nem fog tiltakozni, ezt gondolom mindenki tudja.”
 • 2. Fürgeszarvas 2010. november 01. 08:37
  „Mondjam azt,hogy megérdemlik ? Forduljanak "bizalommal" az Éger vezette Orvosi Kamarához most is !”
 • 1. tudorka 2010. október 31. 19:15
  „Majd visszavezetik a vizitdíjat!
  Ez a szemét cigány Orbán most mindent másképp csinál, mint ahogy pofázott az elmúlt 8 évben.
  Utolsó <moderálva> gazember!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenty bíborosra emlékeztek

Mindszenty József bíborosra emlékeztek október 31-én raboskodása színhelyén, Felsőpetényben és a… Tovább olvasom