Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Kisebbségi választás - Öt kisebbség alakíthat területi önkormányzatot

A lengyelek, a szlovákok, a németek, a ruszinok és a cigányok alakíthatnak területi kisebbségi önkormányzatot Borsod-Abaúj-Zemplénben a vasárnap leadott szavazatok alapján. A cigány kisebbségi választáson a legtöbb voksot a Lungo Drom szerezte meg - közölte a területi választási iroda vezetője hétfő este a számlálás után az MTI-vel.

Kovács János megyei főjegyző elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mind az országos, mind a területi kisebbségi választásban 197 település volt érintett. Az országos kisebbségi önkormányzat képviselőire 1007 elektor adhatta le szavazatát. Tizenkét kisebbségre lehetett szavazni, szlovén országos kisebbségi választás nem volt a megyében.

A területi kisebbségi önkormányzatokat a cigány, a lengyel, a német, a ruszin és a szlovák települési kisebbségi önkormányzati képviselők választhatták meg, összesen 936-an - tette hozzá.

A cigány kisebbség esetében két lista volt, a Lungo Drom a 653 érvényes szavazatból 410-et, a Roma Polgári Tömörülés és társszervezeteinek szövetsége pedig 243 voksot kapott, így előbbi öt, utóbbi két mandátumot tudhat magáénak.

A lengyel kisebbségnél egy, míg a szlovákoknál két lista volt. A Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója öt, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Szervezet, a Pilisi Szlovákok Egyesülete és Regionális Kulturális Központja, valamint a Dél-Alföldi Szlovákok Szervezete közösen állított listája két mandátumot szerzett.
A német kisebbség Borsod megyében egy listát állított.

A ruszinoknál hat mandátumot a Magyarországi Ruszinok Országos Szövetsége nyert el, a Rukisösz, a Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület pedig egyet.

Kovács János kitért arra is, hogy rendkívüli eseményről nem kaptak tájékoztatást. Abaújszolnok, Sajónémeti, Kiscsécs és Kesznyéten településeken három-három elektor adta le szavazatát, a negyedik elektort pedig mind a négy helyszínen visszautasította a helyi választási bizottság, mert lejárt személyi igazolvánnyal jelent meg a voksoláson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem nyilváníthatják hivatalos ünnepnappá március 15-ét

Vissza kell vonniuk a március 15. ünnepnappá nyilvánításáról szóló határozatokat azoknak a… Tovább olvasom