Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Kilátástalannak látják a helyzetüket a romatelepeken élők

Nincs közösségi összetartás, szolidaritás a szegregált telepeken élő cigányok között, nem hisznek helyzetük jobbra fordulásában, és a társadalmi előítélet, a célzott programok hiánya is nehezíti a problémák megoldását - állapította meg az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) kutatása, amelynek eredményét kedden ismertették Budapesten.

A tavaly és idén végzett kutatás négy megye - Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Somogy - 14 településén, 16 cigánytelepen zajlott. Az eredményekből az derült ki: csak a szegénység és a kirekesztettség miatti sorsközösség tartja össze az elszigetelt telepeken élő romákat, s kiközösítik azokat, akik ki akarnak emelkedni közülük.

A kutatást vezető Solt Ágnes szociológus azt mondta: felszíni indulatkeltések zajlanak a problémát megoldó programok helyett, s "nem vesszük észre, hogy a legutolsó pillanatban vagyunk".

Az eredmények szerint nagy mértékben nőtt a romák és nem romák közötti mindennapos feszültség, és újabb problémák generálódtak azokon a településeken, amelyeken megjelent a - bíróság által jogerősen feloszlatott - Magyar Gárda, míg máshol ugyanolyan maradt a viszony, mint amilyen korábban volt: jellemző a békés együttélés, stabilizálódott a viszony, elfogadják egymást - tette hozzá a szakember.

Solt Ágnes közlése szerint a romák úgy beszélnek a cigánytelepről, mintha az közösség volna, de a 120 mélyinterjú azt mutatja, hogy ezeken a helyeken a külső támadások, például a Magyar Gárda felvonulása vagy egyéb fenyegetettség kivételével - a legszűkebb családon túl - nincs valódi összetartás.

Az egyik alapproblémának azt nevezte: a romák nem hiszik el, hogy maguk alakíthatják a sorsukat és van lehetőség kitörni a jelenlegi helyzetükből, és ezt a tézist a gyenge politikai érdekérvényesítés, az esetleges programok nem kellő hatékonysága is erősíti.
Tájékoztatása szerint a zárt közösségekben élő romák között öt olyan problémaforrás mutatható ki, ami az egész közösség életét befolyásolja: az alkohol, a gyerekek miatti összeveszés, az irigység, az uzsora és a pletyka.

Solt Ágnes kitért arra, hogy a telepeken élő cigány embereknek nincs időbeosztásuk, az eseményeket vagy időpontokat a segélyezés dátumához kötik. Rendszeresség csak az alkalmi munkákhoz vagy a gyerekek iskoláztatásához kapcsolódva jelenik meg.

A szociológus közölte: a romák között a gyermeknevelésben kevés tudatos elv van, az az álláspont, hogy "nőjenek fel, az élet megtanítja majd őket". Megjegyezte, hogy ezekben a közösségekben sok a gyerek, ezért is nehéz a tudatos nevelés. A családok kis helyen összezsúfolva élnek, a gyerekek a legtöbb időt az utcán töltik.

Mint hozzátette, e családok számára a megélhetés nehéz, ennek oka a munkalehetőség hiánya, s az, hogy aluliskolázottak, jellemző, hogy segélyekből élnek. Gyakori az uzsora, ami a 14 településből 12 helyen erőteljesen van jelen. A felmérés szerint a "kamatos pénzt" többnyire alkoholizmus, betegség vagy pénzbírság kifizetése miatt veszik fel, főleg a közösséghez tartozó, jobb módúvá vált emberektől.

A szociológus azt mondta, hogy a pozitív diszkrimináció és a roma közösségek "állandó sopánkodása" ellenérzéseket váltott ki a nem romákból, s ezt az esetleges visszaélések tovább erősítik.
A kutató szerint a zárt közösségekben élő romák élethelyzetének javítására politikai akarat és célzott program kell, erősíteni kell a szolidaritást, az érdekérvényesítési lehetőségeket, továbbá elérhető minőségi oktatásra és munkalehetőségre van szükség.

Solt Ágnes a kutatás alapján rámutatott arra is, hogy a telepen élő cigányok kizárólag a vagyon elleni cselekedeteket tekintik bűnnek, az erőszakot a problémák megoldásának tartják. Azokra a közösségi tagokra "néznek fel", akik különböző javakra tettek szert. Egyfajta példakép az is, aki iskolázott, bár ez bűntudatot vált ki belőlük, ugyanis saját sorsukkal szembesülnek - tette hozzá a szociológus.

Olvasóink írták

 • 20. ladiszlo 2009. december 02. 17:22
  „Tökéletes helyük van ott.”
 • 19. janika 2009. december 02. 16:04
  „Elég sok cigányt ismer minden fórumozó! Persze vannak olyan emberek köztünk, akik szívesen dolgoztak cigány emberekkel! Vajon miért nem közismert az, hogy a cigány ember is tud dolgozni, ha adnak neki munkát és vele arányos bérezést ép úgy mint másnak! Persze az sem köztudott, hogy a cigányok, ha teljesítmény bérért dolgoznak és a hó végén többet keresnek mint az órabéresek, akkor megpróbálják oly módon elnyomni, hogy Pl. egy százkilós ember mellé tesznek egy negyvenkilósat és egymásra utalva dolgoztatják Őket! Vagy normát rendeznek! Vagy alacsony órabéres munkára fogják Őket! IIgaz manapság e rendszer nem arról híres, hogy eladható termékeket termelő munkahelyeket teremtenek!
  Itt csak is előrehozott választásokkal lehetne valamit kezdeni ez ügyben is!”
 • 18. mitzekatze 2009. december 02. 11:22
  „Ha látástól mikulásig dolgoznának éhbérért, azt hogy hívnák? Szerintem az a kilátástalanság.

  "a telepeken élő cigány embereknek nincs időbeosztásuk, az eseményeket vagy időpontokat a segélyezés dátumához kötik" Óóóó szegények, még a naptárban is csak a segély és a csp dátuma ismert, a többi napon <moderálva> nap van. A hétfőtől péntekig(szombatig) hajnalban kelünk és dolgozni megyünk című bejegyzést persze nem is értem miért nem ismerik.

  Az óvodát,iskolát pedig kb. így definiálják: A hely, ahol jó meleg van és ingyen megkapnak mindent.”
 • 17. Reális 2009. december 02. 09:45
  „Sajóbábonyban soha nem lett volna rendőrőrs,ha nem megy oda a gárda!Erről ennyit!”
 • 16. kefefejű 2009. december 02. 09:44
  „Kár vitatkozni erről az egészről. A ..... egyszerűen olyanok amilyenek. Évszázadok óta nem sikerül beilleszkedniük. Nem csak hozzánk magyarokhoz, hanem egyetlen társadalomba sem. <moderálva...> Ugyan ez a probléma Szlovákiában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, stb. Ezek mind egytől-egyig rasszista és kirekesztő nemzetek...
  9-10-11: Nálatok a pont!”
 • 15. Szilágyi_Zsolt 2009. december 02. 08:27
  „Kedves Janika! Ha végigolvastad a hozzászólásomat, akkor láthattad, hogy annak semmi köze sincs a hithez-valláshoz, Isten nevét csak szófordulatként használtam, a "nem hisznek helyzetük jobbra fordulásában" mondatrészre utalva. Azt akartam vele értésre adni, hogy nem hinni kell benne (vagyis azt is kell, de ölbe tett kézzel várni a csodára nem elég), hanem tenni érte. Pontosan ez volna a lényege az általad idézett, Segíts magadon, Isten is megsegít közmondásnak. Különben pedig igenis ismerhetnék a cigányok is ezt a mondást: nem ritka eset, hogy egy-egy cigány fiatal a saját erejéből kitör a nyomorból és a szegénységből, de azt akkor a többi nemhogy követné, hanem inkább megpróbálja visszahúzni a mocsárba, amíg a szerencsétlen kénytelen elmenekülni a magyarok közé (akik viszont, amíg meg nem győződnek a gyanakvás helyt nem állóságáról, tapasztalati úton berögzült gyanakvással figyelik cigány mivolta miatt, ami viszont az ottani beilleszkedést sem könnyíti meg számára, ha nem tudja magát túltenni az első előítéleteken). Különben meg a sajtó minek emelje ki a pozitív példákat? Nem a cigányok rikoltoznak a leghangosabban a megkülönböztetés ellen? Hát akkor minek kéne hangoztatni azt, ha egy cigány leérettségizik, szakmunkás-bizonyítványt, diplomát szerez, munkába áll? Nem ezt csinálja minden normális ember Európában, a XXI. században? A cigányoknak is ez (lenne) a dolguk, miért a mi ösztönzésünkre várnak? A támogatások megvannak hozzá, a társadalom erején felül támogatja a kisebbségi (tovább)tanulást, adott tehát a lehetőség, csak a kihasználtsággal van a baj, ugyanis a "célközönség" túlnyomó részének esze ágában sincs feladni eddigi életvitelét. Panaszkodni, siránkozni, azt tudnak, tenni a bajok ellen már meghaladja a képességeiket. Nem fognak ők soha megváltozni.”
 • 14. Tapmancs 2009. december 02. 07:00
  „Egy MTI-"hírtől" ne várjatok mást...”
 • 13. janika 2009. december 02. 06:37
  „Érdekes! "Hinni Istenben kell"-írja olvasótársunk. Hát szerintem Istenben hívést minek kell belekeverni a cigányság sorsába? Talán Ő fogja adni a megoldást? Ők nem ismerik el, hogy: " segíts magadon, akkor Isten is megsegít" közmondást.
  Persze e rendszerben nem is oly egyszerű, mint azt sokan gondolják, hisz a cigányokról nagyon kevés jót lehet hallani! A sajtónak nem hír, ha volna egy-egy követendő példa közlése?
  Annak miért nem jár utána és miért nem közli? Nincs parancsba adva?”
 • 12. vonLichthofen 2009. december 02. 01:14
  „könyörgöm, valaki fordítsa már le nekem a ...Az eredmények szerint nagy mértékben nőtt a romák és nem romák....kezdetű /harmadik/ bekezdést.
  A sociologus nő szerint, ujabb problémák generálódtak azokon a településeken, ahol a MG megjelent.
  Ez a nő egy hülye. Hol végzett ez a nő szociologiát?
  A MG azért jelent meg azokon a településeken, mert a problémák már az elviselhetetlenségig generálódtak a békés magyar lakosság számára.
  Ugyanakkor nagyon ügyesen megint csak becsempészik a Magyar Gárda nevét egy olyan cikkbe, ami a cigányok sanyarú helyzetéről szólna.

  Még azt is irja a tanulmányban, hogy jellemző a békés együttélés, stabilizálódott a viszony. Nem tudom beszélt-e Solt Ágnes az utóbbi HAT napban lemészárolt magyar idősek hozzzátartozóival e kérdésben.”
 • 11. tódi 2009. december 01. 22:44
  „Az én helyzetem is kilátástalan.
  Túl sok embert tartok el , már alig bírom.

  Amiért fizetek : kiemelt családi pótlék , segély , támogatás , helyreállítási költség , állami gondozottak , börtönlakók , megélhetési politikusok .

  Elég volt .
  Ezt az ország felemelkedésére is fordíthatnánk .
  Kevesebb adó - több fizetés .
  Talán nem utópia.”
 • 10. Szilágyi_Zsolt 2009. december 01. 20:47
  „Hinni Istenben kell. A cigányok felemelkedése nem rajtunk, fehéreken múlna, hanem kizárólag a cigányságon. Persze az sem mindegy, hogy mi hogyan állunk hozzá, csakhogy a cigányokkal szemben érzett (finoman fogalmazok) "idegenkedésünk" nem előítélet, hanem keserű tapasztalat, amelyre a cigányság egy nagyszámú deviáns része nemcsak hogy rászolgál, de, főleg az utóbbi időben, rendszeresen rádob egy-egy lapáttal, rontva ezzel nemcsak maga, hanem a tisztességes, igyekvő társaik beilleszkedési, elfogadási esélyeit is. Nem szívesen általánosít az ember, de amikor mondjuk 5-ből 4 alkalommal cigányok fosztják ki az utcán, bandába verődve, késsel, akkor azért elég nehéz ezt elkerülni... Visszatérve: nem a cigánytelepen kell ülni, ölbe tett kézzel, és "nem hinni" a "kilátástalan" helyzet jobbra fordulásában, hanem tenni azért, hogy az bekövetkezzen. Gyökeres életszemlélet-váltás, a gyerekek tisztán tartása, iskolába járatása, a házak és háztájak rendben tartása, civilizált viselkedés stb. Mégis miféle munkában reménykedik az, aki még a negyedik osztályig sem jutott el soha, akkor, amikor 2-3 diplomás emberek állna sorba munkáért, a felvétel minimális reményével? Ha már saját maga nem járt iskolába, tessék legalább a kölyköket elzavarni, hogy megszerezzék a 8 általános, esetleg az érettségizett, horribile dictu!, a diplomás végzettséget. Teli van a magyar társadalom hócipője azzal, hogy mindig ránk fogják: mi vagyunk a hibásak a cigányok "kitaszítottsága" miatt. Egy frászt! Ők maguk közösítik ki saját magukat az összetömörülésükkel, a zártságukkal, az iskolázatlan, primitív, henyélésre berendezkedett életvitelükkel. Mese habbal, hogy a fene nagy semmitevésbe ne férne bele egy kerti budi építése, a kert felásása, művelése, egypár virág ültetése stb. De a cigányság mindig is a vándorló-"gyűjtögető", nomád, szabad életmódhoz volt idomulva, és most nem tudnak mit kezdeni a letelepítéssel, a kötelezettségekkel. Ez a fájdalmas igazság.”
 • 9. onem 2009. december 01. 19:36
  „a társadalmi előítélet = a múlt tapasztalata”
 • 8. GD 2009. december 01. 19:16
  „"a romák nem hiszik el, hogy maguk alakíthatják a sorsukat és van lehetőség kitörni a jelenlegi helyzetükből"
  Nem elég,hogy nem akarnak dolgozni,még hitetlenek is. Sokan mondják közülük,hogy dolgoznának,de nincs munka! Személyes tapasztatltam a következőt. 10 roma "vendégmunkást" hoztak egy megyebeli céghez munkaerő közvetitőn (emberkereskedőn) keresztül. a 10 emberből 1 tudott írni és olvasni,továbbá ő rendelkezett 8 általánossal. Ő volt a "tolmács" mert mindenkinek ő irta alá a nevét a munkalapon. Kaptak munkát,de ahogy dolgoztak,abban nem volt köszönet,1 hétig birták a melót,majd kicserélődött a társaság. Hozzáteszem mindent elloptak,ami hasonlitott az alumíniumhoz,vagy a rézhez. Amikor megunták a munkát és a főnök rászólt az egyikre,a következőt mondta: "Mit képzelsz te? Majd neked fogok ugrálni?! Tökölön a fegyőrnek sem csináltam semmit se,nemhogy neked dolgozzak..." No comment......

  Az én helyzetem is kilátástalan,de le van sza.va,mert én csak másodrangú állampogár vagyok utánuk.....”
 • 7. omm 2009. december 01. 18:25
  „eggyel kevesebbet mint kellene”
 • 6. slovakkiller 2009. december 01. 18:06
  „A munka NEMESIT!Hány Báró Lakatost vagy Gróf Sztojkát ismertek??”
 • 5. miria 2009. december 01. 17:41
  „Már 40 éve ezt hallom , hogy a romákat segiteni , támogatni kell a beilleszkedésbe . Mi lett belöle , aki kiakart az már rég kitört ebböl a putris életböl , a többi meg ugy gondolja , hogy ez azt jelenti , az állam szép lakást , pénzt utal a megélhetésükhöz , és ehhez nekik semmit nem kell tenni . Ahol a legtöbb a probléma ott a többieknek is nehéz a megélhetés , csak azokkal nem foglalkozik senki , mert nem romák .Agárda félelmet kelt bennük , és a többségben ök nem keltenek félelmet a csoportosulásukkal ? pici lány voltam , mikor az anyukámmal mentünk az utcán , mindig mondta , rájuk ne nézz , mert beléd köthetnek . És ez igy is van . Meglehet nézni Zalaegerszegen , Szombathelyen mikor csoportosulnak , nagy hanggal vannak .”
 • 4. 49. 2009. december 01. 17:22
  „,,nem hisznek helyzetük jobbra fordulásában"
  Nem hinni, hanem nekik is tenni kellene a saját problémájuk megoldásáért.
  Miért vannak a különféle - pénz elsikkasztására szakosodott - roma szervezetek?”
 • 3. Agent 2009. december 01. 17:13
  „"ezeken a helyeken a külső támadások, például a Magyar Gárda felvonulása"

  hmm, már a felvonulás is támadásnak számít? Nahát, persze ne feledkezzünk meg az ok-okozati összefüggésről.”
 • 2. nane 2009. december 01. 17:11
  „A munkára nem gondoltak?”
 • 1. kefefejű 2009. december 01. 15:51
  „"Nincs közösségi összetartás, szolidaritás a szegregált telepeken élő cigányok között"
  Dehogy nincs, hiszen együtt járnak lopni-csalni-rabolni.

  "a telepen élő cigányok kizárólag a vagyon elleni cselekedeteket tekintik bűnnek, az erőszakot a problémák megoldásának tartják"
  Ezek szerint a Gárda - és egyéb csoportok - ellenük irányuló erőszaka maga lenne a probléma megoldása???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oszkó: jövőre csökken az adócentralizáció, nő a reálbér

Jövőre 39,4 százalékra - két év alatt majdnem 1 százalékponttal - csökken az adócentralizáció, és… Tovább olvasom