Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Kétszáz tragikus vízi baleset évente

Az év első felében megyénkben öten fulladtak vízbe, míg tavaly és tavalyelőtt ugyanebben az időszakban hárman-hárman.

A folytatás drámai: az idei július minden hetére jutott egy-két tragédia.

Az elmúlt öt év adatait figyelembe véve hazánkban a vízbe fulladások évenkénti száma meghaladhatja a kétszázat és sajnálatos módon nem csökken. Az elmúlt hétvégén egy hegykői férfi holttestét találták meg a helyi tóban, előtte pedig a Fertő tó vizében merült el egy osztrák férfi, akit már nem tudtak újraéleszteni. A dunaszigeti kőhídnál fürdött és merült el egy péceli fiatalember, csütörtökön egy hároméves kislány a medencében lelte a halálát. Értelmetlen tragédiák...

Egy kilenc éve alkotott belügyminisztériumi rendelet pontosan szabályozza a szabad vizeken való tartózkodás alapvető szabályait, azaz, hogy hol lehet és hol tilos fürödni. A pihenésre készülők persze biztos nem ezt tanulmányozzák az útikönyvek vagy térképek helyett, ám hasznos, ha tisztában vagyunk a fürdést szabályozó részletekkel. Azaz például ˝tilos fürdeni többek között hajóútban, kikötők, kijelölt vízisí és jet ski, valamint egyéb motoros sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben˝ és hosszú még a sor. Lényeges, hogy a hat éven aluli, úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyeletével fürödhet a szabad vizekben és gyermekcsoportok esetén kellő számú és a vízi mentésben jártas felnőttekből kell figyelő- és mentőőrséget állítani.

A vízbe fulladással járó tragédiákat elemezve Kálmán Gabriella, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kiemelte, az idei és az elmúlt két év adatait tekintve ugyan kiugró eltérés nincs, ám minden emberélet számít, így érdemes a tanulságokat levonni. Az esetek egy részében szerepet játszott a rosszullét, netán az öngyilkosság. Előfordult ittasság is és a fürdőző felelőssége: ˝elszámolta˝ a víz hőmérsékletét, mélységét.

Mit tegyünk, ha nagy a baj?

Ami tény: az időben történő elsősegélynyújtás életet menthet és a kisgyermekek, mozgásban akadályozott vagy ittas személyek akár bokáig érő vízben is komoly bajba kerülhetnek, ha az orr- és szájnyílásuk víz alá kerül. Értesítsük a mentőket, addig is fontos a sérült megnyugtatása. Nézzünk bele a szájába és ha könnyen elérhető ételmaradékot vagy egyéb tárgyat látunk, akkor távolítsuk el azt. Ha eszméleténél van a sérült, buzdítsuk hányásra, köhögésre. A fuldokló kimentése nehéz feladat: a pánik miatt a bajban lévő nem mérlegel: kapaszkodik, kapálózik, rugdos és ösztönösen az életét próbálja menteni. A mentés során a fuldoklót óvatosan kell megközelíteni és az erre megfelelő speciális műfogással határozottan meg kell ragadni, majd kivonszolni a szárazföldre. Ha a balesetes eszméleténél van, akkor is hívjunk mentőt, mert a fuldoklás után órákkal is kialakulhat olyan hirtelen állapotromlás, amely azonnali kórházi kezelést igényel. A tüdőn keresztül bekerülő víz ugyanis a szervezetbe felszívódva, a kimentés után jelentkező légzőrendszeri, keringési és veseproblémákhoz vezethet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adómentessé tenné az üdülési csekket a Jobbik

Az üdülési csekkek adómentességét előíró törvényjavaslat benyújtását tervezi a Jobbik. Tovább olvasom