Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Késik a fenntartható fejlesztés stratégiája Magyarországon

A nemzeti fenntartható fejlesztés stratégiáját a tervezett idei ősz helyett csak jövőre készíti el a kormány, az MFB által kezelendő zöld fejlesztési alapba a következő uniós finanszírozási ciklusig csak évi 100 milliárd forint kerülhet - mondta Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára egy üzleti fórumon csütörtökön Budapesten.

A fenntartható fejlődést pártoló nemzeti üzleti tanácsok közös szervezete, a WBCSD most elkészült Vision 2050 című jelentésének ismertetésén az államtitkár kitért arra is, hogy 2013 elejére a magyar energiatermelést új szabályok közé kell helyezni, hogy előnyt élvezzenek az alternatív energiák. Az államtitkár kitért arra is, hogy a kötelező átvételből származó profitból nem részesednek a fogyasztók. Ugyanakkor a rászoruló fogyasztókat az utóbbi években 600 milliárd forinttal támogatta az állam. Ebből a pénzből - uniós forrással kiegészítve - csodákat lehetet volna tenni - tette hozzá az Bencsik János.

A Vision 2050 jelentés azzal számol, hogy akkorra 9 milliárd ember él a Földön, a középosztály jóval szélesebb lesz, mint ma, így az a fogyasztási minta is szélesebb körben terjed. Ugyanakkor a véges természeti erőforrásra támaszkodva kell magasabb életszínvonalat nyújtani - erről Per Sandberg a WBCSD ügyvezetője beszélt a jelentés kapcsán. A jelentés megállapításait - amelynek elkészítését egyebek mellett a Volkswagen, az Alcoa, a Holcim, a Boeing és a Toyota is támogatott - két példán szemléltette az előadó. Az egyik a mezőgazdaság, amelynek a mai termőterületen kell élelemmel ellátni 2050-ben 9 milliárd embert, és ehhez számos kutatásra és azok eredményeinek a hasznosítására lesz szükség.

Ugyanakkor az épületek 2050-ben nem igényelnek külső energiát, amit felhasználnak, azt megtermelik maguknak. Ehhez ma már rendelkezésre áll minden technológia, csak még nem terjedt el.

Bencsik János ismertette a nemzeti fenntartható fejlődés keretében Magyarország stratégiai célkitűzéseit. Ezek közé tartozik az élelmiszerből való önellátás, az ivóvíz nemzeti kézbe vétele, továbbá az energia függőség csökkentése.

Olvasóink írták

 • 1. adalfold 2010. szeptember 25. 11:51
  „Egy párt javasolta azt, hogy büntetőjogi felelőssége a mindenkori kormánynak a költségvetés betartása kapcsán.
  Ez a párt a Jobbik volt.

  Megjegyzem, annak idején- nyílván népszerűségnövelési célból ,a populista, programtalan fidesz is felvetette ezt.

  És van rá példa: Svédország, Brazília, Japán és még sok-sok..

  Csak nálunk akarják a nyakunkba verni sikkasztásaikat, ügyetlenségeiket, a válságokat. Ameddig nem jut el a magyarok értelmi szintje eddig, és nem lesz nemzeti összefogás ( civil mozgalmak, magyar pártok), addig szívni fogunk.
  Ennyi. ezért tartom butának azt, aki az MSZPben, FIDESZben, LMPben, MDFben gondolkodik. azok külföldi érdekű, cseppnyit sem közülünk szerveződött pártok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vettek egy magyart embercsempészet gyanújával Ausztriában

Őrizetbe vettek egy magyar férfit Ausztriában embercsempészet gyanújával - közölte csütörtökön a… Tovább olvasom