Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Kertész Imre lezárta irodalmi munkásságát

A Berlinben élő Nobel-díjas magyar író erről a Der Spiegel című német hetilapnak nyilatkozott abból az alkalomból, hogy Berlinben megnyitják a Kertész Imre-archívumot.
Kertész Imre lezárta irodalmi munkásságát, nem kíván többet írni. A Berlinben élő Nobel-díjas magyar író erről a Der Spiegel című német hetilapnak nyilatkozott abból az alkalomból, hogy csütörtökön Berlinben megnyitják a Kertész Imre-archívumot.

A Berlini Művészeti Akadémián a Kertész-életmű mintegy 35 ezer oldalnyi anyagából állítottak össze archívumot, amelyet november 15-én nyitnak meg a tudományos kutatások előtt.

A 83 éves magyar író a német hírmagazinnak elmondta: nagy öröm és nagy megkönnyebbülés számára, hogy elkészült az archívum, hiszen "jó kezekbe került" az életműve. Arra a kérdésre, hogy miért Németországban helyezte el iratanyagát, elmondta: "Úgy érzem, itt jobban megértenek, mint a hazámban, Magyarországon. Ott a legnagyobb jóakarattal sem lehetne úgy megőrizni az anyagot, mint Berlinben, ahol évek óta élek". Megjegyezte, a sors útjai kifürkészhetetlenek, túlélte Auschwitzot, most pedig Németországban "mentik meg" munkásságát.

Azzal kapcsolatban, hogy Parkinson-kór betegsége mellett tud-e még írni, elmondta: a betegség megnehezíti az írást, de nem ez a probléma. "Nem szeretnék már írni. Az életmű, amely oly szorosan kötődik a holokauszthoz, számomra lezárult. Ha sikerült, ha nem" - mondta Kertész Imre.

Az archívumban őrzik egyebek mellett a Sorstalanság, A kudarc, a Kaddis a meg nem született gyermekért és a K. dosszié című kötetek, valamint számos esszé és beszéd kéziratát, továbbá az író 1961 óta vezetett naplóit, illetve 1988 óta keletkezett levelezését. Az anyag egy része még 2001-ben került a Berlini Művészeti Akadémiához, ezt időközben mikrofilmre vették és digitalizálták. Az anyag egy jóval nagyobb részét pedig 2011-ben vette át az intézmény. A naplókból a tervek szerint a Rowohlt kiadónál jelenik meg kötet.

Csütörtökön az archívum megnyitása alkalmából felolvasóestet tartanak a német főváros központjában, a Brandenburgi kapu tőszomszédságában álló akadémiai székházban, és kéziratokat és más dokumentumokat felvonultató kiállítást nyitnak meg, a tervek szerint a szerző jelenlétében. Kertész Imre ezzel kapcsolatban elmondta: nagyon reméli, hogy el tud menni az eseményre, de ez a betegségétől függ. "Az egész életem egy kaland" - mondta a magyar író.

A kínai Aj Vej-vejtől a német Günter Grassig mintegy 400 tekintélyes művészt - írót, zenészt, képzőművészt, filmest - összefogó Berlini Művészeti Akadémia 2003-ban választotta tagjai közé Kertész Imrét. A magyar tagok között van még mások mellett Kurtág György, Eötvös Péter, Esterházy Péter és Nádas Péter is. Az intézmény élén hat évig (1997-2003) magyar író, Konrád György állt.

Olvasóink írták

 • 13. vonLichthofen 2012. november 15. 12:44
  „6/7/8/9
  Kertész ´´irodalmi´´ munkásáásgát negatívan kritizálni nem antiszemitizmus.
  Kerttész nem sémita.
  Az arabok sémiták akiket/ kisgyerekeket, felnőtteket, tehetetlen öregeket/ éppen most bombáznak halálra Gázában a Kertész törzsbelijei - khazárok.
  Az arabok pocskondiázása lenne antiszemitizmus.
  Én nem pocskondiázom az arabokat - ergo - nem lehetek antiszemita.”
 • 12. VJack 2012. november 14. 21:10
  „Azért több a zsidó Nobel díjas, mert a tudományos média (is) zsidó kézben van és előbb jutnak publikálási lehetőséghez. Illetve ha ugyanabban a témában több ember talál valamit, a zsidó kerül a köztudatba az előzőek okán. Most lehet antiszemetezni, de aki ezt tenné, járjon utána nyitott szemmel.”
 • 11. rommel2 2012. november 14. 21:03
  „ÉN NEM VAGYIK ANTISZEMITA , CSAK AZONOS MÉRCÉVEL MÉREK !!!
  AKI FAJGYÜLÖLŐ , AZ MAGA KERTÉSZ A MAGYARSÁGRÓL ALKOTOTT VÉLEMÉNYE MIATT !!!
  MI CSAK VISZONOZZUK AZ Ő UTÁLATÁT !!!
  EGYÉBKÉNT IRÓKÉNT EGY NAGY NULLA VOLT , MÁR AKI OLVASTA A MŰVEIT AZ MEGGYŐZŐDHET RÓLA ,
  SE STILUSA , SE IRÓI KÉPESSÉGE NEM VOLT !!!”
 • 10. Pretorianus 2012. november 14. 16:48
  „7. Batistuta 2012.11.14. 09:29
  Miért lenne lappangó? Azt hiszem, egyenesen beszéltünk! :) Te meg csak pontozgatsz, nem mered leírni a véleményed? Honnan is veszed kisember, hogy nem megy jól nekünk? Ismersz minket esetleg személyesen? :) Ugye nem, akkor ne gyárts elméleteket. És olvass nyugodtan imre kerteszt továbbra is, a kutyát nem érdekli, azaz őt igen.
  pancser/ a szlengben csicskát jelent.../ te meg már annyi helyre nyaltál már, hogy amit kérdezel, na már az sem igaz...”
 • 9. Batistuta 2012. november 14. 11:53
  „Üdv Pancser! Lélekben nyomorult emberek, akik a saját sikertenségük meg szerencsétlenségük okát mindig másban látják. Sz***r lehet így élni.”
 • 8. pancser 2012. november 14. 11:08
  „7. Batistuta 2012.11.14. 09:29
  Soha nem bírtam megérteni, hogy mi motiválja az antiszemitákat. 15 magyar Nobel díjasból 11 zsidó származású, de ez engem soha nem foglakoztatott, sőt eszembe sem jutott ki milyen hiten volt. De gyűlölködőink nem következetesek, mert itt írogatók bizonyára számtalan melódiát szoktak dúdolgatni, amelyeket szintén zsidó származású zene, dal, és operettszerzőink írtak. Jaj cica ........”
 • 7. Batistuta 2012. november 14. 09:29
  „Mind az öt hozzászoló újfent kiélhette lappangó antisz***mitizmusát. Gratulálok, szép volt fiúk!”
 • 6. pancser 2012. november 14. 09:18
  „Büszke vagyok, hogy van egy Nobel díjas írónk, minden bántás amit vele kapcsolatban elkövettünk vissza hull ránk. A világ tiszteli, a viselkedésünk őt igazolja. Szép dolog volt Orbán Viktortól, hogy felkereste, jelezve, hogy a hivatalos Magyarország nagyra becsüli. Őt nem lehet az átlagember mércéjével mérni , mint általában a nagy embereket. Eintstein például nyelvet öltött a fotósokra.........”
 • 5. vonLichthofen 2012. november 14. 05:34
  „Miért Reb Imi, könyörgöm, miért hagytad abba.
  Milyen sok könyvedet NEM olvastam volna el! Most itt állok egy tetemes mennyiségű meg sem írt és olvashatatlan Kertész Imre művel, bár egyik sem annyira olvashatatlan mint a Sorstalanok.
  Szégyenszemre bevallom, hogy sokadik nekiszaéadás után sem voltam képes / nem bírtam - ahogy Esterházy mondaná - a 2o oldal alá jutnom.
  A mi Imrénk irodalmi Nobel díja kb annyit ér mint az Obama Béke Nobel díja.”
 • 4. rommel2 2012. november 13. 22:15
  „HURRÁ !!!
  MÁR 40 ÉVE EZT KELLETT VOLNA TENNIE !!!”
 • 3. AntiFricc 2012. november 13. 22:14
  „Végre! Ideje volt... Ha nem volna kipás, életben nem hallott volna róla soha senki...”
 • 2. Pretorianus 2012. november 13. 21:24
  „imre kertesz egy középszerű író, senkinek nem fog hiányozni a "munkássága"...”
 • 1. Túrabakancs 2012. november 13. 20:25
  „Saját magát is lezárhatná már nagyon sokak örömére, és egy bizonyos csoport bánatára.
  Hihetetlen sokat ártott ez az ember Magyarországnak az utóbbi időszakban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szekszárdon nem alkalmazzák a koldulást tiltó rendeletet

A rendelet a 18 közösségellenes magatartás közé sorolja az úgynevezett néma koldulást, amelyet a… Tovább olvasom