Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Kardos István-sorozat a Duna tévében

Kardos István a forgatókönyv-írója annak a négy filmnek, amelynek levetítésével nemrég elhunyt dramaturgjának állít emléket a Duna Televízió.
Szomorú aktualitása van a Duna Televízió új filmsorozatának, amely a 2002 szeptemberében váratlanul elhunyt filmíró, Kardos István munkáit tűzi műsorára. Nemcsak egy kitűnő forgatókönyvírót veszített a filmszakma, hanem nagyszerű dramaturgot is, hiszen Kardos István utolsó feladataként a Duna Televízió dramaturgiáját vezette.

Kardos István - Kardos Ferenc rendező öccse - néhány évig tanárként dolgozott, majd 1975-ben került filmíróként a Mafilmhez. Ő csakis ezt a műfajt választotta irodalmi tevékenységéhez. Több mint harminc, egész estét betöltő forgatókönyv fűződik a nevéhez. Állandó munkatársa volt bátyjának, s emellett Rózsa Jánosnak, Lugossy Lászlónak, Erdőss Pálnak. Keze nyoma azonban ott van olyan filmeken is, melyek főcímén nem szerepel a neve.

A mai tárgyú történetekben érezte igazán otthon magát. Realista volt, jól ismerte az életet, főként az iskolát, ahol tanárként éveket töltött. Balázs Béla-díjjal, később Magyar Művészetért díjjal ismerték el a munkásságát.

Az emlékére szerkesztett sorozat január 7-én egy történelmi filmmel kezdődik. Kardos Ferenc 1983-ban forgatta Mennyei seregek című alkotását. A történet kiindulópontjául Zrínyi Miklós, a költő és hadvezér különös halála szolgált. Mindmáig tartja magát az a legenda, hogy a kitűnő államférfi nem vadászbaleset, hanem merénylet, azaz orgyilkosság áldozata lett. Az amúgy is különös, 17. századi történetet az alkotók egy angyal megjelenésével teszik még rendkívülibbé. Zrínyi szerepében az egykori balett-táncost, Fülöp Viktort láthatjuk. A sorozat további filmjei: az Adj király katonát, a Szirmok, virágok, koszorúk és a Jó éjt királyfi.

-km-

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 9 százalékkal emelkedett a BUX 2002-ben

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX egy év alatt 9,36 százalékkal emelkedett, a 2002. évi… Tovább olvasom