Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Karácsony Gergely: Nem fogjuk tartani a gyertyát az eddigi alkotmány felszámolásához

Az LMP-s politikus állítja: a kormánypártok alkotmánykoncepciója biztosan megbukna egy esetleges megerősítő népszavazáson.

"Mi azért nem vagyunk ott az alkotmányozásban, mert nem fogjuk tartani a gyertyát ahhoz, hogy felszámolják Magyarországon az eddigi alkotmányos kereteket, amelyek sokkal jobbak voltak, mint amit most készül elfogadni a Fidesz" - így indokolta az alkotmányozástól való parlamenti távolmaradásukat Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezető-helyettese a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szerda este.

A politikus kifejtette: szerintük az állampolgárok részvételét, a széles körű társadalmi vitát nem tették lehetővé a kormánypártok. Azt is állítja: egy megerősítő népszavazáson "biztosan megbukna" a kormánypártok alaptörvénye.

"Legális, de nem legitim"

Az alkotmányozástól való távolmaradással azt teszi egyértelművé a párt, hogy a folyamat bár legális, de nem legitim abban az értelemben, ahogy Orbán Viktor mondta Gyurcsány Ferencre 2006 után, hogy legális, de nem legitim kormányfő - reagált Karácsony Gergely a Közbeszéd felvetésére, miszerint nem lehet-e, hogy saját magával tesz rosszat a párt, amikor nem vesz részt az alkotmányozás parlamenti folyamatában? Hiszen így a kormánypártok az LMP-re is mutogatnak, mondván, álszent játék a távolmaradásuk - vetette fel a Közbeszéd.

A Fidesz egyébként nem kért felhatalmazást arra a választóitól, hogy alkotmányozni szeretne; másrészt kormányzásuk alatt egyértelműen szembefordultak a korábbi alkotmányos normákkal, az alkotmány szellemiségével - módosították az alaptörvényt, ha úgy jött ki a lépés. Harmadsorban pedig nem tették lehetővé, hogy széles körű társadalmi párbeszéd folyjék az új alkotmányról, beleértve annak elfogadását is - sorolta kifogásaikat az LMP-s politikus.

"Ódzkodnak attól, hogy népszavazás erősítse meg az új alaptörvényt, pedig működő demokráciákban új alkotmányt majdnem mindenhol ilyen módon erősítenek meg; csak ez az alkotmánykoncepció biztosan megbukna egy ilyen megmérettetésen" - tette hozzá Karácsony Gergely.

Nehéz volt dönteni a távolmaradásról

Az ellenzéki képviselő kijelentette: szívesen részt vettek volna az alkotmányozás vitájában, és nagyon nehéz volt meghozniuk a döntést a kivonulásról. Mégis úgy érzi, az egyetlen helyes hozzáállás volt ez a vitához, tehát hogy "ebben szimbolikusan nem tudnak részt venni". "Elmondom itt a véleményemet, számos más fórumon is elmondjuk. Tehát nem arról van szó, hogy kizárjuk magunkat a vitából, csak a parlamentben, a magyar alkotmányosság szimbolikus helyszínén nem tudunk ebben a folyamatban részt venni, azért, mert azt nem tudjuk elfogadni" - szögezte le Karácsony Gergely.

A politikus kifejtette: a kormányoldal alkotmánykoncepciója teljes mértékben igazolta az LMP korábbi megállapítását, miszerint az új alkotmány elfogadása kapcsán a korábbi normák "felszántásáról" van szó.

Számos területen visszalépést lát az LMP

Mi az, amit leginkább kifogásolnak a kormányoldal alkotmánykoncepciójában? - vetette fel a Közbeszéd.

"Nagyon hosszan tudnám sorolni" - válaszolt Karácsony Gergely, kiemelve, hogy az új alaptörvény meghagyja az Alkotmánybíróság csorbított jogköreit, sőt azokat tovább csorbítja; sokkal nehezebb lesz például az AB-hez fordulni. Megnehezíti a koncepció a népszavazásokat, eltörli a helyi népszavazásokat, eltörli az egészséges környezethez és a szociális biztonsághoz való jogot - sorolta az ellenzéki politikus.

"Például a Bokros-csomag idején az Alkotmánybíróság a szociális biztonságra való jog alapján számos intézkedést megsemmisített. Akik azt gondolják, hogy az alkotmány olyasmi, ami nem érinti az ő hétköznapjaikat, azok most meg fogják tapasztalni.

Például a szociális biztonsághoz való jog kikerül az alkotmányból, és nincs egy Alkotmánybíróság, ami egy olyan megszorító csomagot, mint a Bokros-csomag, megakadályozhatna" - hangzott az érvelés.

Olvasóink írták

 • 5. dorombolok 2011. április 05. 11:23
  „Az "alkotmány" is olyan lesz mint a "pofátlan " jövedelmeket megadóztató törvény??”
 • 4. rommel 2011. március 24. 23:07
  „HÁT EZEKET KI KÉRDEZTE ?
  A LIBERÁLISOKNAK ANNYI KÖZE VAN HOZZÁ , MINT KOMMUNISTÁNAK A MISE BORHOZ !”
 • 3. dorombolok 2011. március 24. 19:00
  „Tuti , hogy népszavazáson nem állná meg a helyét az új alaptörvény. Nem véletlen , hogy hallani sem akarnak a népszavazásról.Mindenféle pótszerekkel ugyan próbálkoznak.Ha valóban mident a zemberek nevében és felhatalmazásukkal tesznek , nem tudom miért félnek annak ily formájú visszaigazolásától.
  Ne féljenek bízzanak a zemberekben.”
 • 2. SC 2011. március 24. 18:19
  „:-)))”
 • 1. csompi1 2011. március 24. 16:41
  „Kedves Gergő! Ahhoz, hogy a gyertyát tarthasd, ott kéne lenni az aktusnál, de a kukkolókat senki sem szereti!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rétvári Bence: fő szempont a munkahelyteremtés, nem a tömeges elbocsátás

A járások indulásával némileg csökken majd az önkormányzati feladatok köre, viszont tisztázódnak a… Tovább olvasom