Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Jogtalanul használták a gumilövedékeket a rendőrök?

Jogtalanul használta a rendőrség az október 23-ai zavargások idején a gumilövedékes fegyvereket - mondta a Társaság a Szabadságjogokért elnöke a Budapesti Nyomozó Ügyészség állásfoglalására hivatkozva.
Ez alapján, aki gumilövedékes fegyvertől szerzett sérülést a zavargások idején, polgári peres eljárást indíthat a rendőrség ellen, függetlenül attól, hogy milyen körülmények között érte a találat.

Budapesti Nyomozó Ügyészség véleménye szerint megállapítást nyert, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálat anélkül használta a vizsgált vadászpuskákat és gumilövedékeket 2006. október 23-án, hogy az eszközök megfeleltek volna a rendszerbe állítás törvényi követelményeinek - mondta el a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke.

Az Országos Rendőr-főkapitányságtól a Budapesti Nyomozó Ügyészséghez érkezett levélben ez áll: "...a 12/70 kaliberű IZS-27-E és Bajkal MC-21 típusú sörétes vadászfegyverek és lőszereik beszerzése és használatba vétele - az előírtak figyelmen kívül hagyásával - az ORFK fegyverzeti-műszaki szakterület szakmai közreműködése, illetve jóváhagyása nélkül történt meg."

A fegyvereket és a lövedékeket vizsgáló igazságügyi fegyverszakértői jelentésben az szerepel: "...a jelenleg is hatályos 24/2002. (BK 17.) BM utasítás 6. számú melléklete nem tartalmazza a rendszeresített termékek és tárgyi eszközök között sem a sörétes vadászpuskákat, sem a gumilövedékes, illetve granulátumos lőszereket."

Dénes Balázs, a TASZ elnöke közölte: az eszközök rendszerbe vételét csak hat héttel az október 23-i zavargások után, december 6-án hagyta jóvá az igazságügyi és rendészeti miniszter, vagyis a fegyvereket és a lövedékeket a REBISZ törvénytelenül használta.

Amennyiben ez igaz, úgy bárki, aki tavaly ősszel gumilövedéktől szerzett sérülést - függetlenül attól, hogy a fegyverhasználat jogszerű vagy jogszerűtlen volt-e -, valószínűleg sikerrel perelheti majd a rendőrséget polgári peres eljárásban kártérítésért - jelentette ki a jogvédő szervezet elnöke.

Dénes Balázs hozzátette: demokráciában az állam erőszakhatalmát törvényesen használó rendőrség kizárólag olyan eszközöket vethet be, amelyek átmentek a törvényesség szűrőjén, amelyeket annak rendje és módja szerint rendszerbe állítottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb állami pénzhez jut Wekler családja

Wekler Ferenc nem cáfolja, hogy családja is állami pénzhez jutott egy olyan testület jóvoltából,… Tovább olvasom