Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Jobbik: érthetetlen a repülőtér állami tulajdonrészének eladása

Érthetetlennek tartja a Jobbik, hogy a kormány eladja a Budapest Airport Zrt. maradék állami részét a többségi tulajdonosnak anélkül, hogy a 2005-ös privatizációs szerződést felülvizsgálná.

Staudt Gábor, a párt országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján közölte: a lépés azért is érthetetlen, mert az elmúlt időszakban arról szóltak a hírek, hogy a kormány stratégiai fontosságúnak tartja a repteret és visszavásárlására tesz kísérletet. Staudt Gábor megjegyezte, hogy ha egy multicégnek megéri az üzemeltetés és nyereséget tud termelni, akkor „megint nem kötöttünk jó üzletet.

A Jobbik képviselője szerintabszolút afrikai viszonyokat eredményez, hogy nemcsak a repteret, hanem az oda vezető utakat is privatizálták. Hozzátette: a rendőrség tájékoztatása szerint ezek országos közutak, míg a nemzeti fejlesztési tárca állítása szerint magánutakról van szó, amelyeknek nincs használatba vételi engedélye. A politikus elmondta: múlt héten kérték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től a szerződés kiadását, mert szeretnék vizsgálni „mi az, amit eladtak és mik azok a pontos adatok, amelyek ebben szerepelnek.

Hozzátette: az eddigi információk alapján megalapozott lehet a büntetőfeljelentés, amit a Jobbik meg fog tenni. Staudt Gábor arról is beszámolt: az ügyészséghez fordul, ha polgári jogilag a semmisséggel helyre lehet állítani az eredeti állapotot. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken közölte, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. magyar állami tulajdonban lévő 25 százalék plusz egy szavazatát a többségi tulajdonos Hochtiefnek kell megvásárolnia 36,6 milliárd forint nagyságrendű vételárért. A nemzeti fejlesztési miniszter a pénteken hatályba lépett kormányhatározat alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül lehívta a privatizációs szerződésben kikötött eladási opciót, amelyet a magyar állam 2011. június 18-ig gyakorolhat.

Így a részvényesi megállapodás alapján a kisebbségi csomagot a többségi tulajdonosnak kell megvásárolnia a privatizációs árfolyamon. A vevő a Hochtief magyarországi leányvállalata, az Airport Hungary Tanácsadó Kft. (Ahuk). A közlemény szerint a többségi tulajdon visszavásárlására "nem nyílt lehetőség". Előző nap, a kormányhatározat megjelenése előtt a sajtóhírek még arról szóltak, hogy az állam nyáron visszaállamosíthatja a Budapest Airportot.

Olvasóink írták

  • 1. Jerry 2011. június 11. 16:31
    „Akkor msot hogy is van ez?Megveszi az állam a MOL részvényeket az oroszoktól 150 %-os áron, mig a bentinhez a nyersolaj továbbra is onnan jön? Viszont eladja potom áron nemzeti repteret, a hozzá vezető úttal együtt.Hát ez valahol nagyon sántit.Talán ott van az igazság, hogya fidezs kormány kifiette a MOL részvények felárában az orosz támogatást a hatalomátvátelért, a reptér olcsó eladásában átjátszotta az állami vagyont egy fidesz közeli cégnek? Milyen érdekes, hogy mig az ország nagy állami adóssághegyekkel küzd,az országvezető fideszes politikusok mindenféle gazdasági cégeken keresztül egyre gazdagodnak.Az sem lehet véletlen, hogy ov utasitása alpján a gazdaságot érintő minden tö9rvény 2/3 os lett, hogy azt később ne lehessen módosítani vissza menőlegesen sem.Mert ugye visszamenőleges hatályu törvényt hozni nem szokás, főleg ha az a fideszre hátrányos.Hát kérem,valahol itt van a dolog lényege,.Ezért kell az adóemelés, só meg cukor meg hamburger adó, meg 16 %-os adó,meg nyugdijpénztár stb.A fidesz megőrzi az állami nyugdijakat,mondta szp, vagyis zsebre teszi.Hát köszönjük, fülkeforradalmárok, megcsináltátok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Szabados György zeneszerző

Életének 72 évében péntek éjjel elhunyt Szabados György Kossuth-díjas zeneszerző-zongoraművész -… Tovább olvasom