Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Járai: Magyarország még éretlen az euróra

Járai Zsigmond szerint Magyarország még éretlen az euróra, reálisan számolva azt 2015-2016-ban lehet bevezetni a közös fizetőeszközt.
A volt pénzügyminiszter, a jegybank korábbi elnöke kedden a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének budapesti rendezvényén leszögezte: gyenge felkészületlen gazdaságra, nem szabad ráereszteni egy erős pénzt, az eurót. A megalakuló új kormánynak azonnal új költségvetést kell készítenie, amelynek keretében drasztikus adócsökkentésre van szükség - tette hozzá.

Előadásában hangsúlyozta, hogy a saját véleményét ismerteti és nem a Fidesz gazdaságpolitikáját, de van átfedés a kettő között. Járai Zsigmond szerint a megalakuló új kormánynak olyan költségvetést kell összeállítania, amely elősegíti a gazdaság versenyképességét, s ehhez "fiskális diktatúrára van szükség". Mégpedig azért, mert a magyar állam jelenleg a GDP 50 százalékát osztja el újra, miközben régiós versenytársainknál ez az arány csak 40 százalék.

Hasonló arányokat mutat a GDP arányos adóterhelés is: amíg nálunk ez 38,5 százalék, addig a régió többi országában csupán 30 százalék. "Magyarország túl sokat költ az állam. Apparátusának, az állami bürokrácia fenntartására és a szociális rendszerre, például a GDP három százalékával többet, mint a régiós államok" - magyarázta a volt pénzügyminiszter.

Jarái Zsigmond közölte: az adórendszernek és az adókból finanszírozott szociális rendszernek munkára kell ösztönöznie és nem a szociális segély igénybevételére. Szükséges célkitűzésnek minősítette a Fidesz által meghirdetett egymillió új munkahelyet, kiegészítve azzal, hogy amíg Magyarországon a foglalkoztatási ráta 55 százalék, addig a hasonló népességű Csehországban 67-68 százalék. Kérdésekre válaszolva kifejtette: a valós gazdasági helyzet rosszabb, mint amilyennek látszik, Magyarországot az IMF hitel tartja a víz felett.

A gazdasági növekedés idén kisebb lesz a kormány által prognosztizáltnál, ráadásul az új kormány megalakulásáig a költségvetés hiánya el fogja érni az egész évre tervezett összeg száz százalékát. "Azt hiszem nem lesz ingatlanadó, különben is a vagyonadó logikája hülyeség, hiszen adózott pénzből inkább ingatlanvásárlásra kell ösztönözni embereket, mint rulettezésre " - jelentette ki, kiegészítve azzal, hogy olyan vagyonadó elképzelhető, amely az elmúlt tíz év vagyonosodását csapolja meg, de csak úgy, hogy a befizetett személyi jövedelemadóból levonható a kivetett adó, azaz aki nem fizetett szja-t az fizessen vagyonadót.

Jarai Zsigmond keményen bírálta kereskedelmi bankok gyakorlatát, mivel azok nem a hitelezés bővítésére törekednek, és ha egy adósuk fizetésképtelenné válik, akkor nem a reorganizációt próbálják segíteni, hanem elvonják a fedezetet és így ellehetetlenítik a vállalkozást.

Olvasóink írták

  • 2. Reális 2010. március 10. 09:50
    „Az utóbbi 8 évben ha a civil lakosságból válogatták volna ki találomra a minisztereket még azok is jobban kormányoztak volna,mint a 8 éve vergődő baloldal!”
  • 1. Fürgeszarvas 2010. március 09. 20:18
    „Nocsak,nocsak Járai úr ! Elkezdett óvatosan hátrálni ? Jó lenne,ha VALAKI az egymilliós munkahely ígéretéről is elkezdene hitelesen nyilatkozni - már ami a kitűzött cél elérhetőségi dátumát jelenti ! 2030-2040 re valósítható meg ? Erős fenntartásaim vannak a felelőtlenül ígérgetőkkel szemben ! Nem ártana a földön maradni , mert a Fidesz választási kampányígéretei után jön a pokol , azaz a valóság ,amit azok is meg fognak érezni , akik most politikai vakságuknál fogva nem látnak tovább az orruknál !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármester segített fülön fogni a tolvajt

Pórul járt az a tolvaj, aki egy családi házat próbált kirámolni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei… Tovább olvasom