Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Január: 8,4 százalékos a munkanélküliség

Tavaly november és idén január között 3 millió 838 ezer embert foglalkoztattak, az állástalanok száma pedig 351 ezer volt, ami 8,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. A vizsgált időszakban a 15-74 éves népesség 54,4 százaléka, a 15-64 évesek 61,3 százaléka, a munkavállalási korúak 63,9 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki jelentéséből.
A 15-74 éves korcsoportban a munkanélküliek száma a megfigyelt időszakban 351 ezer volt, ami 0,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A munkanélküliek 18,3 százaléka a munkaerőpiacon csak a kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, ami 0,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Ebben a korcsoportban a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel ezelőttinél. A munkanélküliek 46,6 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,1 hónap volt - közölte a KSH.

Olvasóink írták

 • 14. gjozsi88 2009. február 28. 19:25
  „kami45!
  Ha mást irsz,attól a tények a probléma eredője nem változik!
  Lehet meg nem érteni,lehet komcsizni,attól a lákosság eladósodása tény,emiatt gazdasági válság van!
  Talán ha lenne érved,hogy mi az ami nem igaz???”
 • 13. Kami45 2009. február 28. 19:22
  „gjozsi88 olyan vagy mint a kakukkos óra, még mindig a régi baromságaidat fújod. Most már írhatnál valami újat is, bár igaz a vörös köd nehezen oszlik!”
 • 12. gjozsi88 2009. február 28. 14:42
  „Fedayn!
  Ennél többet vártam!
  Reméltem érved is van! Mi az ami nem igaz?”
 • 11. Fedayn 2009. február 28. 12:52
  „Hazudsz gjózsi!Mintahogy végighazudjátok az életeteket!Szarházi balosok!”
 • 10. gjozsi88 2009. február 28. 11:36
  „Jockey!
  Nem rólad szól az eladósodás,hanem a magyar lakosságról! Az emberek jelentős része a lakásprogramra,amit állami kamattámogatásra vett fel,ezzel besegítették őket az adósság csapdába!Ezek rövidtávon gazdasági növekedést eredményeztek,ami közép és hosszú távon resszeciót hordoztak magukba!Ez van most!Még mindig nem értem,hogy ezt az eladósodást miért a Gyurcsány nyakába varrjuk???
  Még egy példa a Fidesz programjáról:
  A mezőgazdasági vállalkozókat megtámogatták kedvezményes eszköz vásárlási hitellel!Mindenki ész nélkül vette a 25-50 milliós gépeket! ez rövid távon hozott az államnak plussz bevételt,egyrészt munkahelyeket teremtett,mert a gépeket gyártani kellett,másrészt a fogyasztási adókból többlet bevétele származott!Ebből akarta megoldani a mezőgazdaság támogatását! Egy dolgot nem vett figyelembe,az emberek nem minden nap vesznek traktort! A piac beteltével nem kellett gyártani,nem hozott áfa bevételt,ezért a támogatás szinten tartásához költségvetésből egyre több pénzt kellett betenni,igy a rendszer nem volt fenn tartható!
  Magyarul a Fidesz egy lufi gazdaságot épített!
  Most itt áll a lakosság nyakig eladósodva és számomra érthetetlen módon,nem a Fidesz-t látja rossz gazdálkodónak,hanem a szocikat,akik egy már eladósodott,hosszú lejáratuk miatt csökkenő gazdaságból 35%-os reálbér növekedést,a válságig több munkahelyet és számos gazdaság növekedést támogató(autópálya,fő út hálózat,infrastruktura fejlesztő)beruházást hajtott végre!Ellenben a Fidesz zászló és kereszt,Nemzeti Szinház,Terror háza,beléptető rendszerek...,meg nem térülő beruházásával szemben!”
 • 9. jockey 2009. február 28. 10:53
  „9. gjozsi88

  Nem tudom, mennyi idős lehettél a Fidesz kormány idején, de ha a nick neved utáni szám a születési évszámodat jelöli évszázad nélkül, akkor 10-14. Én viszont már akkor is felnőtt voltam, így határozottam emlékszem, hogy senkit - érted, senkit - sem kényszerítettek arra, hogy hitelre vegyen nagyobb lakást. Mindenkinek a saját döntése volt, ugyanúgy, mint manapság a Provident hitel. Ha valaki nem tudja normálisan felmérni a saját lehetőségeit, az belebukhat bizonyos dolgokba. Ha pedig valaki nem tudja felmérni egy ország lehetőségeit, az csődbe viszi az egészet. Mint például igazmondó Gyurcsány.
  Én például nem vettem fel akkor hitelt és az autómón sincsen kölcsön, így még egyelőre viselem az igazmondó "reformjait", de már nagyon elegem van belőle.
  Azt nagyon szeretném, ha a Fidesz kormány ugyanúgy "tönkretenné" Magyarországot, mint 1998 és 2002 között, mert akkor utolsókból talán újra elsők lehetnénk!”
 • 8. gjozsi88 2009. február 28. 07:24
  „jockey!
  A te és mi hazánkat többek közt a Fidesz kormány tette tönkre,amikor az embereket besegítette az adósság csapdába!(98-ig megtakarításai voltak az embereknek) A Bokros csomag hozadékát elosztogatta Szécheny terv formájában,amiből egy fontos beruházás nem készült,csak egy csomó milleniumi zászló,kereszt,Nemzeti szinház,Terror háza...!Csupa gazdaság élénkítő beruházás!Ezt a Meggyesi megfejelte a közalkalmazotti béremeléssel!
  Most meg a Gyurcsányt köpköditek,mikor egy eladósított lakossággal kell gazdasági növekedést előállítani!
  Figyelmedbe ajánlom,hogy a jeléenlegi kormány számos munkahelyet teremtett(A válságig többen dolgztak,mint a Fidesz idején?ők ugy csökkentették a munkanélküliséget,hogy 12-ről 9-re csökkent az ellátás,ezzel 25%-os javulást idéztek elő!!!)
  Emellett a lakosság reálbér növekedése,2008 végéig az elmúlt 6 évben 35%-os volt!!!
  Látod,tényleg nem tudsz külöNbséget tenni!!!”
 • 7. jockey 2009. február 28. 00:12
  „6. gjozsi88

  Külömbséget valóban nem. KülöNbséget viszont igen. Azért is utálom rettenetesen azt, aki tönkreteszi a hazámat és a gyerekeim jövőjét adja el, néhány havi plusz hatalomért!”
 • 6. nocomment41 2009. február 27. 20:30
  „A jelenlegi válsághelyzet nem az első olyan gazdasági szituáció, melyre az ország eladósításával, a következő nemzedékek felelőtlen kötelezettségbe verésével reagál a (szinte mindenkori) szocialista vezetés. A Kádár-rendszer úgy vitte gazdasági összeomlásba az országot, hogy ebből az abnormális hitelösszegek miatt nem sok derült ki; azóta újabb felelőtlen ballépésekkel növelték az ország terheit.

  A Kádár-rezsim története egyértelműen alátámasztja, hová viszi az országot az, ha nincs felelős és elszámoltatható kormánya; nem lehet véletlen, hogy a bukott rendszer máig kormánypozícióban maradt örökösei a minap is egyfajta nagy népi hurál összehívásával próbálták levakarni magukról a már-már küszöbönálló államcsőd felelősségét.

  Az 1960-as évek végén Magyarország külföldi adóssága elhanyagolható nagyságú volt (különböző források szerint nem egészen 400 millió dollár körül alakult). Az 1973-as olajválság megrendítette a szovjet megszállás alatt álló országok gazdaságát is, ráadásul hazánk hagyományosan energiahordozó- és vegyi-ipari alapanyag-importáló országként fokozottan sebezhetőnek bizonyult.

  Az akkori krízisre hibás választ adott Magyarország: míg a nyugati országok ebben az időszakban termelési és fogyasztási szerkezetüket az emelkedő árakhoz tudták igazítani, harmadik világbeli országok sorába kényszerített hazánk esetében szó sem lehetett a kihívások rugalmas kezeléséről. Növekvő állami szubvenciókkal próbálták mesterségesen tompítani a termelők felé irányuló hatásokat.

  Az MNB 1970-ben eurodollárkötvényt bocsátott ki, ez utalt először arra, hogy a következő évtizedben felfut a hitelforgalom. A szabad országokkal folytatott cserearány-változások veszteseinek listájára kerültünk, ezek a mutatók 1973-1975 között 26 százalékkal romlottak.

  Lefelé a lenini úton

  1973-1978 között a magyar adósságállomány több mint négy és félszeresére növekedett. A bruttó adóságállomány 1973-ban 2861 millió dollár, ez 9468 millió dollárra növekszik 1978-ban. 1979-re hazánk adósságállománya meghaladta a 10 milliárd dollárt. Az abnormális méretű hitelfelvétel fő okai között szerepel, hogy a magát szocialistának nevező, egyébiránt a civilizált országok által a forradalom leverése után évtizedekig vitatott legitimitású magyar vezetés hibás makrogazdasági döntéseket hozott. A helyzetet súlyosbította a szovjet típusú torz gazdasági berendezkedés.

  Kialakult a teljesen gazdaságtalan, államilag agyontámogatott magyar export. Az emberekkel elhitették, hogy alulárazott nyersanyagok és félkész termékek kivitelével sikerül egyensúlyban tartani a lefelé tartó spirálba került gazdaságot. Magyarország irreálisan alacsonyan tartotta a forint/dollár árfolyamot, hogy kivédje az infláció begyűrűzését; csakhogy az adósságban szereplő valuták dollárárfolyama erősödött. Ez a hazugságspirál a fő tényezőjévé vált a magyar eladósodásnak.

  A fölvett hitelekkel érte el a közelmúlt elemi ismereteit illetően szándékosan félreinformált emberek által ,,visszasírt" kádári vezetés, hogy ne kelljen korlátozni a lakosság fogyasztását; hisztérikusan féltek ugyanis a magyarok esetleges újabb mozgolódásától. Ugyanezekből a pénzekből finanszírozták a rubelövezet felé irányuló kivitelt is. Egy teljesen terméketlen gazdaság látszatműködését állta eddigre az ország, pusztán hitelekből.

  Az összeomlás

  1979-1984 között inkább stagnált a magyar adósságállomány. Nem mintha Kádárék jobb belátásra tértek volna, de Afganisztán szovjet megszállása és a Szolidaritást követő lengyelországi puccs és szükségállapot miatt, illetve mivel a marxista téveszmék által igazgatott gazdaság következtében a keleti blokk országai folyamatosan jelentették be fizetésképtelenségüket, a nyugati országok gyakorlatilag befagyasztották a korábbi hitelezéseket. Csakhogy a 80-as évek elején váratlanul megugrottak a magyar államadósság kamatterhei: 1979-ben 460, 1980-ban 863, 1981-ben pedig 967 millió USD.

  Miközben a folyamatosan félretájékoztatott magyar lakosság a ,,reggel-este hazudó" médiából mindössze annyiról értesült, hogy a lengyelek lusták, ezért sztrájkolnak, bezzeg itthon nagy a jólét, 1981 tavaszára a gazdasági összeomlás szélére került az ország. Nem volt többé lehetőség középlejáratú hitelek felvételére, a külföldi bankok több mint egymilliárd dollár összegben vontak ki rövid lejáratú betéteket.

  http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=32414”
 • 5. gjozsi88 2009. február 27. 19:10
  „jockey!
  Az a baj,hogy nem tudsz külömbséget tenni!
  Az emberek eladósodása,emiatti fogyasztás csökkenés,ami túl termelési válságot okozta,nálunk a Fideszhez köthető!
  Mit lehetett volna tenni,ha 98-2002 közt már a lakosság eladósodott! Azaz előre elköltötte a jövőjét?
  Erre próbálj valami ésszerűt,közben vedd figyelembe,hogy a munkát terhelő adókat azért nem lehet csökkenteni,mert az ebből eltartott elavult szoci rendszereket a Fidesz nem engedte átalakítani!(2/3-os törvényeket nem támogat,népszavaztat!)
  A fent vázolt kényszerhelyzetben megpróbált új munkahelyeket teremteni(több munkahely volt az országban a válságig,mint a Fidesz idején,ez tény),ehhez állami beruházásokra szükség volt! Az autópályák,főutak mind ezt szolgálták és ezeknek van megtérülési ideje! A Fidesz semmit nem épített mégis nőtt az államadósság!Mire ment a pénz?
  Az állam mérlege a bevétel csökkentésével a kiadások növelésével tovább romlana,pedig ezt javasolja a Fidesz!Ez mitől hiteles,mitől alternatíva?”
 • 4. jockey 2009. február 27. 18:46
  „4. gjozsi88

  Nem kívánom neked, hogy munkanélküli legyél, de ha mégis így járnál, csak dícsérd tovább Franco Elqurót, borulj le a képe előtt.”
 • 3. gjozsi88 2009. február 27. 16:53
  „Azt hiszem fogalmatok sincs mi történik körülöttünk!
  Gazdasági világválság!
  Miből ered?
  Hogy az emberek döntő többsége, hitelek formájában,előre elköltötte a jövedelmének jelentős részét(még évtizedekig)!Nem marad pénze,hogy az ezután gyártott dolgokat megvegye!
  Talán nézd meg,hogy mire vetted fel és mikor! Ezután kezdj ok-okozati összefüggéseket keresni!
  Túl olcsó,saját butaságodért mást hibáztatni,csak azért,mert azt mondták!”
 • 2. arrabonai 2009. február 27. 15:54
  „Egy ilyen újságcikk nem mond túl sokat. Nem adja vissza a valóságot. Pedig azt érdemes átélni, már ha valakit tényleg érdekel. El kell ballagni a munkaügyi hivatalba Győrben és kérni sorszámot. Aztán azt látva lehet pislogni. Annyit segítek, hogy minden reggel 0-ról indul a számolás...
  Aztán meg azt is jó tudni, hogy az állaskeresési támogatás legfeljebb 85600 Ft. A "haza bölcse" ennek nagyjából kétszeresét költötte tavaly naponta családjára. Eközben a megszorítások fontosságát hangsúlyozta.”
 • 1. huntanapja 2009. február 27. 12:43
  „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álkommandósok támadtak egy roma családra

Szeged - Kommandós ruhába bújt csuklyások törtek be és támadtak rá a dorozsmai Nagyékra a napokban.… Tovább olvasom