Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

IMF/EU-tárgyalások: egyeztetnek

A Nemzetközi Valutaalap tárgyalóküldöttségével kedden megkezdődtek a hiteltárgyalások Budapesten.

17:20 - A Magyar  Nemzeti Bank (MNB) vezetése kedd délután fogadta a Nemzetközi  Valutaalap (IMF) delegációját - erősítette meg az MTI értesülését az  MNB.  

A jegybankelnök kedd délelőtt az MNB épülete előtt más  ügyben várakozó újságírók azon kérdésére, hogy van-e mondanivalója  az IMF delegációja számára, azt válaszolta, van, de ez nem az első  tárgyalásnak lesz a kérdése. Mint hozzáfűzte, arról fog beszélni a  delegáció tagjaival, amiről kérdezik.  

Kérdésre válaszolva Simor András azt mondta, nem tudja, hogy  szóba kerül-e a jegybanktörvény a magyar kormány és a Nemzetközi  Valutaalap közötti tárgyalásokon.  

A magyar kormány és az IMF között kedd délelőtt kezdődtek meg a  hiteltárgyalások.  

A délelőtti megbeszélésről távozó Thanos Arvanitis, az IMF  misszióvezetője és Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi  képviseletének vezetője az MTI tudósítójának elmondta, hogy a  tárgyalások után adnak tájékoztatást az egyeztetésekről.  

Az IMF delegációjával az egyeztetésre érkezett Barbara Kauffmann  is, aki az uniós delegáció vezetője.  

Magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca  nélküli miniszter a főtárgyaló.


15:35 - Első alkalommal  csökkent az idén a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós hozama  7,00 százalék alá, és a magyar országkockázati árazás is 500  bázispont alá süllyedt kedden. A kincstárjegyhozam egészen pontosan  nyolc hónappal ezelőtt volt utoljára 7,00 százalék alatt, amikor a  kormány bejelentette, új típusú együttműködésről kezd tárgyalásokat  a Nemzetközi Valutalappal (IMF).  

A forint erősödött kedden, bár szerény mértékben. Kora  délután 286,85 forinton állt az euró jegyzése, szemben a délelőtt  fél tizenegykor tartott 287,65 forintos és a hétfő délutáni 287,90  forintos szinttel. A forint árfolyama az elmúlt hét eleje óta a  287-289 forintos euró jegyzési tartományban ingadozott.  

A 3 hónapos diszkont kincstárjegy 6,89 százalékos aukciós hozama  11 bázisponttal alacsonyabb a 7,00 százalékos jegybanki alapkamatnál  és 12 bázisponttal alacsonyabb a hétfői 7,01 százalékos másodpiaci  referenciahozamnál.  

Kedden megkezdődtek az egyeztetések a magyar kormány és a  Nemzetközi Valutaalap között.   Varga Mihály magyar főtárgyaló egy  korábbi nyilatkozata szerint Magyarország körülbelül 15 milliárd  eurós elővigyázatossági hitelkeretről szeretne megállapodni a  nemzetközi szervezetekkel.  

Az euróövezeti tagország Olaszország 3 hónapos kincstárjegyének  keddi másodpiaci hozama 1,247 százalék, 49,7 bázisponttal magasabb  az EKB 0,75 százalékos alapkamatánál. A spanyol 3 hónapos másodpiaci  hozam 0,795 százalék, 4,5 bázisponttal magasabb az EKB-alapkamatnál.   

Az 5 éves magyar adósság CDS-árazása 493,9 bázisponton állt  kedden délelőtt, míg hétfőn délelőtt 505,2 bázisponton - derül ki a  londoni CMA Datavision üzleti adatszolgáltató jegyzéséből.  

A magyar CDS-árazás így már a második alkalommal az olasz árazás  alá süllyedt, ami 507,2 bázisponton állt kedden délelőtt. Az  euróövezeti tagország Olaszország 5 éves adósságának CDS-árazása  első alkalommal az idén július 6-án emelkedett a magyar árazás fölé:  akkor az olasz árazás 517,0 bázisponton állt, szemben az 510,2  bázispontos magyar árazással.  

A magyar országkockázati árazás már két euróövezeti  tagországénál is lejjebb került, az euróövezeti adósságtörlesztési  válság eszkalálódásának leginkább kitett Olaszországénál és  Spanyolországénál.  

A spanyol országkockázati árazás 2012. június 11-én lépte túl  első alkalommal a magyar CDS-árazást. Az 5 éves magyar szuverén  adósság CDS-árazása aznap délután 576,5 bázisponton állt a CMA  jegyzésében, a spanyol pedig 593 bázisponton.  

Július 17-én kedden a spanyol CDS-árazás 562,5 bázisponton állt  a CMA jegyzésében.  

Az év első kereskedési napján, január 3-án az 5 éves magyar  szuverén adósság CDS-árazása 643,9 bázisponton, míg a spanyol 5 éves  CDS-árazás 390 bázisponton, az olasz pedig 481,3 bázisponton állt.  

A szuverén adósságtörlesztésre köthető biztosítási ügyletekből  képzett származékos befektetési eszköz, a Credit Default Swap (CDS)  árazását a piacok az országkockázat egyik legmegbízhatóbb  számszerűsített indikátorának tekintik.  

A 100 bázispontos CDS-árazás például azt jelenti, hogy évente  100 ezer euróba kerül 10 millió euró 5 éves lejáratú államkötvény  biztosítása fizetésképtelenség ellen.


15:25 - Az MSZP  véleménye szerint Orbán Viktor már régen eljátszotta annak  lehetőségét, hogy Magyarország jó megállapodást tudjon kötni a  Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette ki keddi, budapesti  sajtótájékoztatóján Józsa István. A szocialisták gazdasági ügykért  felelős frakcióvezető-helyettese felszólította a miniszterelnököt,  változtasson azon a magatartáson, amely "aláássa" a  tárgyalópozíciókat.  

A politikus azt mondta, az MSZP öt alapvető ok miatt is úgy  látja, hogy a kormány illetve Orbán Viktor már nem képes jó  megállapodást kötni az IMF-fel.  

Fontos lenne, hogy a kormány kiszámítható, megalapozott, a  világgazdaság szereplői számára érthető gazdaságpolitikát  folytasson, de ebbe nem illik bele az unortodox gazdaságpolitika -  kezdte felsorolását.  
A miniszterelnök korlátozza a demokratikus intézményrendszerek  működését - jelentette ki a képviselő, aki hozzátette: az MSZP  véleménye szerint ezek az antidemokratikus folyamatok aláássák a  kormánnyal szembeni bizalmat és nehezítik a jó megállapodások  létrejöttét.  

A politikus a stabil jogszabályi környezet, a strukturális  reformok illetve a fenntartható növekedés szükségességét is  kiemelte. Utóbbi kapcsán kijelentette, hogy a kormány eddigi  gazdaságpolitikája miatt befagyott a banki finanszírozás, miközben  nem sikerült valódi adócsökkentést végrehajtani. Hangot adott annak  a meglátásának is, hogy az egykulcsos adó sem váltotta be a hozzá  fűzött reményeket, mert nem nőtt, hanem csökkent a fogyasztás. A  gazdaság pedig recesszióba fordult - tette hozzá.  

Az Orbán-kormány politikája és a miniszterelnök tevékenysége, a  tárgyalásokkal kapcsolatos ellentmondásos magatartása súlyos károkat  okoz az országnak - hangsúlyozta a szocialisták véleményét.  

Az MSZP egy felelősségteljes, átlátható és eredményes  megállapodást vár el a kormánytól - szögezte le Józsa István. A  képviselő ezért a szocialisták nevében felszólította a kormányfőt,  hogy változtasson azon a magatartáson, amely "aláássa a magyar fél  tárgyalási pozícióit". A miniszterelnök tegye egyértelművé, hogy  valóban megállapodásra törekszik vagy csak az időt húzza, tegye  egyértelművé, hogy várhatóak-e további megszorítások és hozza  nyilvánosságra az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalások eddigi  anyagait – sorolta elvárásaikat a frakcióvezető-helyettes.  

Valószínűleg jobban ismerjük Orbán Viktort, mint a piac távoli  szereplői - mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy az MSZP-vel  szemben a piacok pozitívan reagálták a tárgyalások megkezdésének  hírére. Hozzátette, ez is mutatja a tárgyalások fontosságát illetve  azt, hogy mennyire elhibázott lépés volt két évvel ezelőtt ajtót  mutatni az IMF-nek.  

A nap folyamán megkezdődnek az egyeztetések az IMF  tárgyalóküldöttsége és a magyar kormány között. Az IMF részéről  Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről  Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a  főtárgyaló. Varga Mihály egy korábbi nyilatkozata szerint  Magyarország egy körülbelül 15 milliárd eurós elővigyázatossági  hitelkeretről szeretne megállapodni a nemzetközi szervezetekkel.


14:40 - A Bloomberg hírügynökség felmérésébe bevont 12 közgazdász közül csupán négy számít arra, hogy már idén októberben megszületik a hitelmegállapodás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között, míg hat szerint csak az év végén, további két szakember szerint pedig jövőre írják alá az egyezményt.

A Bloomberg hírügynökség honlapján közzétett keddi cikkében (http://www.bloomberg.com/news/2012-07-16/hungary-starts-imf-talks-as -economists-predict-delay-on-election.html) ugyanakkor - a közgazdászok körében végzett kutatásra hivatkozva - kiemeli: a kormánynak valószínűleg nem sikerül október végéig megállapodnia az IMF-fel.

A megkérdezett közgazdászok szerint az IMF és az Európai Unió illetékesei azokra a kormányzati lépésekre fókuszálnak majd a tárgyalások során, amelyek az első negyedéves gazdasági visszaesést, tavaly év végén pedig Magyarország leminősítését okozták.

A cikkben idézik Juri Krent, az IdeaGlobal londoni közgazdászát, aki szerint Orbán Viktort jobban érdekli a belpolitika, mint a befektetők. Szerinte december előtt nem is várható megállapodás - hacsak a piaci feltételek nem romlanak jelentősen, és emiatt nincs szükség gyors megállapodásra - a miniszterelnök a Fidesz népszerűségének csökkenése és a választások közeledése miatt.

Budapesten kedden délelőtt kezdődtek meg az egyeztetések a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között. Az IMF részéről Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló.
Varga Mihály július elején azt mondta, legkésőbb október végéig megszülethet a megállapodás.

13:06 - Két ember láncolta magát a Bank Center, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviseletét is magában foglaló épület bejáratához kedd délelőtt; a rendőrség előállította a be nem jelentett ülősztrájk résztvevőit.

Az egyik demonstráló az MTI-nek azt mondta: civilként a kedden kezdődő EU/IMF-tárgyalások ellen tiltakozva kezdtek erőszakmentes akciójukba. Hozzátette, tiltakoznak a megszorításokra épülő válságkezelés és a neoliberális gazdaságpolitika ellen.

Az épület bejáratánál tucatnyi rendőr várakozott, akik igazoltatták a demonstrálókat és távozásra szólították fel őket. A két tüntető nem tett eleget a felszólításnak, ezért a rendőrök elvágták a láncot és a demonstrálókat az V. kerületi rendőrkapitányságra előállították.

Ülősztrájk a Bank Center épületénél az IMF tárgyalások ellen

12:21 - Az MSZP azt reméli, Orbán Viktor az IMF-tárgyalások első napján, azaz még ma lemond kormányfői hivataláról, mivel az ellenzéki párt szerint a miniszterelnök korábban egy "zártkörű fideszes beszélgetésen" úgy fogalmazott: "ha az IMF-jön, én megyek!".

Erről Török Zsolt a szocialisták szóvivője beszélt kedden, az Országgyűlés épülete mellett tartott sajtótájékoztatón, ahol az MSZP és ifjúsági szervezete, a Societas kölyökpezsgővel és aprósüteménnyel ünnepelte Orbán Viktor általuk várt távozását. A politikus úgy fogalmazott, nem biztos, hogy örülni kell annak, hogy az IMF megérkezett Magyarországra, de annak lehet, hogy Orbán Viktor ezután távozhat posztjáról. Ezzel azonban még nem oldódik meg semmi, mert a kormányfő például félmillió munkanélkülit és igazságtalan adórendszert hagy hátra - fűzte hozzá Török Zsolt, aki kitért a söralátét méretűre ígért adóbevallásra, amelyről szavai szerint a fideszes Varga Mihály is azt mondta, ilyen bonyolultat még nem látott. Kiemelte továbbá, hogy az Orbán-kormány huszonhat hónap alatt huszonhat új adót vezetett be.

Ezt követően a Societas baloldali ifjúsági mozgalom választmányi elnöke, Bihal Dávid arra kérte Orbán Viktort, "ha eltávozik vigyen magával még egy embert, akár Matolcsy Györgyöt, vagy Hoffmann Rózsát, aki lehetetlen helyzetbe hozta a mai ifjúságot". Mint mondta, a Fidesz-kormány az elmúlt két évben oly módon ellehetetlenítette a fiatalok életét, hogy közülük ma minden negyedik más országban képzeli boldogulását.

Megkezdődtek a tárgyalások az IMF és az EB delegációjának vezetőivel
12:05 - Elhúzódó IMF/EU tárgyalásokra kell számítani, mivel a magyar kormány úgy gondolja, hogy nem szükséges változtatni a gazdaságpolitikán, miközben a nemzetközi szervezetek ezt máshogy látják - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a pénzintézet harmadik negyedévi előrejelzése alkalmából tartott keddi tájékoztatón.

"Nem vagyunk optimisták a hitelmegállapodást illetően, nem számítunk gyors megegyezésre" - fogalmazott Török Zoltán, jelezve, hogy a bank elemzése szerint a kormány igyekszik minél tovább elhúzni a tárgyalásokat. Megállapodás akkor lesz, "ha nagy a baj", például ha a forint árfolyama jelentősen gyengül - tette hozzá.

A magyar kormány készenléti hitelkeretről - amit elővigyázatosságinak nevez - szeretne megállapodni, de nem vállal olyan programot, amelyet Washingtonból vagy Brüsszelből diktálnak, így nincs lehetőség ilyen típusú együttműködésre a nemzetközi szervezetekkel - magyarázta a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

11:42 - Megkezdődtek az egyeztetések a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között kedden délelőtt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épületében.

A keddi megbeszélésről távozó Thanos Arvanitis, az IMF misszióvezetője és Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője az MTI tudósítójának elmondta, hogy a tárgyalások után adnak tájékoztatást az egyeztetésekről.

Az IMF delegációjával az egyeztetésre érkezett Barbara Kauffmann is, aki az uniós delegáció vezetője.

Az Európai Bizottság az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy az EU tárgyalóküldöttsége hivatalosan szerdán érkezik Budapestre, hogy megkezdje az egyeztetéseket a magyar kormánnyal.

Barbara Kauffmann, bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának főosztályvezetője 2009-ben és 2010-ben is részt vett a nemzetközi szervezetek által Magyarországnak nyújtott hitelcsomaggal kapcsolatos vállalások felülvizsgálatában.

Magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló.

Thanos Arvanitis idén április 30-án váltotta Christoph Rosenberget a magyar misszióvezetői poszton. A szakember a Nemzetközi Valutaalap európai ügyekkel foglalkozó részlegének tanácsadója, 2010-től az ukrajnai missziót vezette idén, év elejéig.

Varga Mihály egy korábbi nyilatkozata szerint Magyarország egy körülbelül 15 milliárd eurós elővigyázatossági hitelkeretről szeretne megállapodni a nemzetközi szervezetekkel.

Az elmúlt hét csütörtökön az IMF külkapcsolati igazgatója, Gerry Rice Washingtonban sajtóértekezleten bejelentette: a Nemzetközi Valutaalap készenléti hitelmegállapodásról fog tárgyalni a magyar kormánnyal. Hozzátette ugyanakkor: az IMF tudomásul veszi, hogy a magyar kormány a készenléti hitelmegállapodást elővigyázatossági hitel gyanánt fogja kezelni.

9:33 - Az Európai Unió tárgyalóküldöttsége hivatalosan szerdán érkezik Budapestre, hogy megkezdje az egyeztetéseket a magyar kormánnyal.
Ezt az Európai Bizottság közölte az MTI érdeklődésére.

Tájékoztatásuk szerint az uniós delegációs vezetője Barbara Kauffmann lesz. A bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának főosztályvezetője 2009-ben és 2010-ben is részt vett a nemzetközi szervezetek által Magyarországnak nyújtott hitelcsomaggal kapcsolatos vállalások felülvizsgálatában.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttségével már kedden megkezdődnek a hiteltárgyalások Budapesten. Az IMF részéről Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló.
A magyarországi tárgyalásokon részt vesz Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője is.

Korábban írtuk:

Megkezdődnek az egyeztetések az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége és a magyar kormány között. Az IMF részéről Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló.

Thanos Arvanitis idén április 30-án váltotta Christoph Rosenberget a magyar misszióvezetői poszton. A szakember a Nemzetközi Valutaalap európai ügyekkel foglalkozó részlegének tanácsadója, 2010-től az ukrajnai missziót vezette idén, év elejéig. A magyarországi tárgyalásokon részt vesz Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője is.

Varga Mihály egy korábbi nyilatkozata szerint Magyarország egy körülbelül 15 milliárd eurós elővigyázatossági hitelkeretről szeretne megállapodni a nemzetközi szervezetekkel.

Az elmúlt hét csütörtökön az IMF külkapcsolati igazgatója, Gerry Rice Washingtonban sajtóértekezleten bejelentette: a Nemzetközi Valutaalap készenléti hitelmegállapodásról fog tárgyalni a magyar kormánnyal. Hozzátette ugyanakkor: az IMF tudomásul veszi, hogy a magyar kormány a készenléti hitelmegállapodást elővigyázatossági hitel gyanánt fogja kezelni.

Olvasóink írták

 • 5. elemér 2012. július 17. 14:11
  „Ezt a ATV-t lajkolom, mert ad reális tájékoztatást magyarul. http://tinyurl.com/bpdbvy5”
 • 4. elemér 2012. július 17. 14:00
  „AFP az IMF-tárgyalásokról: ,,zavarba ejtő" helyzet Orbán számára.
  Szakértők szerint az IMF követelheti azt, hogy a kormány vonja vissza a válságadókat, amelyek elsősorban a külföldiek tulajdonában lévő vállalatokat - a bank-, a telekommunikációs-, valamint az energiaszektort sújtják. Az AFP forrásai szerint a valutaalap követelheti az egykulcsos adó visszavonását is - az ugyanis mintegy ,,kétmilliárd eurós lyukat ütött a magyar büdzsén".
  A ,,folyamatosan dacos" magyar kormányfő szerdán bejelentette, hogy csak olyan feltételeket hajlandó elfogadni az IMF részéről, amelyek ,,jobb országgá teszik Magyarországot" - számolt be az AFP. Egy, a hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint azonban ez csupán ,,üres fecsegés", mivel az IMF-EU a piacokon Magyarország számára elérhetőnél sokkal kedvezőbb finanszírozási költségeket kínál.
  Az AFP gazdasági megfigyelőktől úgy értesült, hogy december előtt nem valószínű a megállapodás. Szerintem Orbán követelései jogossak és logikussak. Ilyesmit viszont nem engedhetnek meg, mert akkor a többiek is követelöznek. Neki nincsenek politikai barátai se támogatói, mert egy diktátornak bajossan van. Hol van ö a nagy politikusoktol, hitler és mussolini ? Az a békemenet szerintem csak bohóckodás volt, amit az unio meg IMF is ugy könyvelhet. Amit tudni kell azt ök tudják, mert nincsenek titkok manapság.”
 • 3. load 2012. július 17. 13:44
  „A tárgyalás megkezdésének hírére a magyar pénz nem egészen néhány óra alatt 2,5-3 forintot erősödött a dollárhoz és az euróhoz képest.”
 • 2. Primax 2012. július 17. 08:10
  „Ez - nagyjából - 4.400 milliárd forint.
  4.400.000.000.000,- HUF...TECCIKÉRTENI...?
  "Elővigyázatosságnak" kicsit soknak tűnik.
  Mondhatnak bármit a nagyokosok : gyakorlatilag az államcsőd elkerüléséhez kell.
  Még az a szerencsénk, hogy 20-25 év múlva megduplázódik a GDP-nk...:)...Matolcsy szerint.
  Csak addig bírjuk ki valahogyan...”
 • 1. elemér 2012. július 17. 07:58
  „Legnagyob probléma hogy az IMF és unio nemtudja, hogy mit csináljon egy mini diktátorral”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól fogynak a magyaroknak szánt Forma-1-jegyek

Javában zajlik az "Egyenesen a Hungaroringre" elnevezésű akció. Tovább olvasom