Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Hunvald-ügy - Nem évült el a közokirat-hamisítás a 13 vádlott ügyében

Nem évült el a közokirat-hamisítás a Hunvald-ügy 13 vádlottja esetében - mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen szerdán.

A Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester és 24 társa ellen ingatlanpanamák, hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és más bűncselekmények vádjával folyó ügyben az elsőfokú büntetőper kezdetén, ez év áprilisában a Fővárosi Bíróság (FB) úgy határozott: 13 vádlott esetében elévült a közokirat-hamisítással kapcsolatos vád, és megszűnt az eljárás. Közülük kilenc vádlottal kapcsolatban nem is tartalmazott mást a vádirat, így ha esetükben jogerősen megállapították volna a közokirat-hamistás ügyében a büntetőeljárás elévülés miatti megszüntetését, akkor a továbbiakban 25 helyett csak 16 vádlottal szemben folytatódott volna a Hunvald-ügy.

Az ügyészség azonban fellebbezett az elévülésről szóló elsőfokú határozat ellen, ennek a tábla szerdán helyt adott: hatályon kívül helyezte a FB elsőfokú megszüntető végzését, és az eljárás folytatására utasított. Így mind a 25 vádlottal szemben folytatódhat tovább a Hunvald-ügy elsőfokú büntetőpere az FB-n.

A közokirat-hamisítással vádolt 13 személy többsége a VII. kerületi önkormányzati ingatlanok ügyészség szerint mélyen áron aluli értékesítése során a vevői oldalhoz köthető cégekkel volt kapcsolatban, azaz a vád szerint strómanként járt el a sok száz milliós kárt okozó ingatlanpanamákban.

Az elévüléssel kapcsolatos jogászi vita akörül forgott, hogy volt-e olyan eljárási cselekmény a nyomozás során, amely megszakította a közokirat-hamisítások ügyében hároméves elévülési időt. Az elsőfokú bíróság, illetve a másodfokú eljárásban a védők azzal érveltek, hogy ilyen nem történt. A másodfokú bíróság azonban az ügyészség álláspontját elfogadva, figyelemmel a büntetőeljárási törvény 2006. július 1-jei módosulásaira is, nem látott okot az elévülés megállapítására.

A tábla szóbeli indoklásában hangsúlyozta, hogy ezzel a döntéssel - az FB-hez hasonlóan - nem a 13 vádlott bűnösségének, illetve ártatlanságának kérdésében foglalt állást, kizárólag arról, hogy elévült-e a cselekmény, amellyel vádolják őket. A tábla döntése nyomán most már a közokirat-hamisítás vádját is érdemben kell vizsgálnia az elsőfokú bíróságnak a részletes bizonyítási eljárásban.

A Hunvald-ügy csütörtökön vádlottak meghallgatásával folytatódik az FB-n.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. június 15. 15:20
    „Micsoda érdekes jelenség! Tehát, ha ügyvéd viszi az Ítélőtábla elé a hivatali visszaélés gyanúját, akkor megítélik, sőt közzé is teszik, hogy nemévül el a közokirat hamisítási bűnügy.
    De, ha nem ügyvéd viszi a Tábla és a Legfelsőbb bíróság elé, akkor elutasítják az "ügyvéd tolmácsolás" hiánya miatt! Ugyan is törvényesített is lehet a bűnözés, hisz ügyvéd nincs aki vállalná a tolmácsolást, ha a hasonszőrű jogászok a bűnözők.
    Milyen érdekes ez a Magyar Jogállamiság!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: óriási sikerrel végződött a szociális konzultáció

A miniszterelnök szóvivője szerint óriási sikerrel végződött a szociális konzultáció, szerdáig 1… Tovább olvasom