Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Hó alatt a Dunántúl: balesetek, elakadt járművek, megközelíthetetlen települések

29 település továbbra is megközelíthetetlen. Számos mellékút járhatatlan.19:57 - Budapesten latyakosak a főutak

Budapesten latyakosak a főutak, a közösségi közlekedés folyamatos - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. péntek este.

A társaság hozzátette: továbbra is folyamatosan, a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes téli "célgépflottájával" végzi a budapesti főutakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést.

A közlemény szerint péntek reggel 8 óra óta a budai hegyvidéken kilenc centiméter friss hó esett, a pesti városrészben ennél kevesebb.

A közterület-fenntartó a havazás idején folytatja az összesen 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalak, a hidak, a felüljárók, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszainak, az autópályák bevezető szakaszainak, a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető gyorsforgalmi út, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalak megtisztítását - áll a közleményben.

19:07 - Szombaton keleten hullhat a legtöbb hó, erős lehűlés várható

A Dunántúlon szombat hajnalra megszűnik a havazás és a hófúvás is, de a középső megyékben 10 centiméternyi, keleten pedig akár 15 centiméternyi friss hó is hullhat szombat estig. Szombat hajnalban néhol mínusz 17 fok is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek este az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: péntek éjszaka a havazás súlypontja a középső és a keleti megyék fölé helyeződik át, a Dunántúlon hajnalra megszűnik a csapadék.

Az erős, időnként viharos, akár az óránkénti 60 kilométeres erősséget is elérő északi szél továbbra is többfelé okoz hófúvást, a Nyugat-Dunántúlon magas hótorlaszokat is emelhet. A hajnali óráktól viszont mérséklődik a szél és fokozatosan mindenütt megszűnik a hófúvás.

Szombat estig nyugaton már csak 2-5 centiméternyi, a középső megyékben 6-10, keleten viszont még 10-15 centiméternyi friss hó hullhat - közölte a meteorológiai szolgálat.

A jelenlegi előrejelzés szerint erős lehűlésre is számítani lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 3 Celsius-fok között alakul, de szombat hajnalban már kevésbé felhős, szélvédett nyugati megyékben mínusz 17 fokra is számítani lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 6 és mínusz 1 fok között valószínű.

18:44 - Huszonhat dunántúli települést elzárt a hó

A Dunántúlon 26 település megközelíthetetlen, és csaknem negyven útszakasz járhatatlan a reggel óta tartó havazás miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. péntek este.

Az este hat órai közlés szerint Vas megyében a hó elzárta Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Keléd, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy településeket. Veszprém megyében Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló és Szentbékkálla, Győr-Moson-Sopron megyében Albert Kázmér-puszta, Csér és Und, Zala megyében pedig Velence megközelíthetetlen.

Mint írták, a Dunántúl mellett a Duna-Tisza közén, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén is havazik. A legfrissebb adatok szerint mintegy negyven centiméter hó esett. A Magyar Közút csaknem hatszáz gépét állították munkába, nagy részük a Dunántúlon dolgozik, de a viharos szél újabb és újabb hótorlaszokat emel. A fő- és mellékutakon havas, hókásás a burkolat.

Somogy megyében a barcsi és berzencei határátkelőknél a horvát hatóságok továbbra sem engedik át a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveket, a személyautókat pedig csak hólánccal felszerelve léptetik be. Emellett az M7-es letenyei határállomásánál Horvátországból, Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál Szlovéniából szintén nem engedik át a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti teherautókat.

A Magyar Közút felhívta a figyelmet arra, hogy a rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel a 84-es főúton Sopronnál, a 861-es úton Kópházánál, a 150-es számú főúton Rajkánál, a 14-es főúton Vámosszabadinál és a 82-es főúton Veszprémvarsánynál a járművek csak hólánccal közlekedhetnek, ezt a hatóságok ellenőrzik. A társaság azt kérte, hogy senki ne induljon útnak az érintett országrészekben.

A közleményben figyelmeztettek: az előrejelzések szerint a következő napokban erős lehűlés várható - egyes térségekre mínusz 10-15 Celsius-fokot jósolnak -, ezért a hótól megtisztított utakon is csúszós szakaszok alakulhatnak ki.

18:07 - OKF: 288 riasztást kapott a katasztrófavédelem

Péntek délután 5 óráig 288 riasztást kapott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), többségük a havazás és hófúvás által leginkább érintett Vas megyéből érkezett - közölte Tóth Ferenc, az OKF országos polgári védelmi főfelügyelője budapesti sajtótájékoztatóján.

A nap folyamán ezer tűzoltó vett részt a munkálatokban, és több száz emberen kellett segíteni - ismertette.

Tóth Ferenc ismét arra kérte a lakosságot, hogy senki ne induljon útnak a harmadfokú, piros riasztással érintett 26 kistérségben, mert akadályozzák az utak tisztítását, és magukat is bajba sodorhatják.

A meteorológiai előrejelzések szerint az éjszaka folyamán enyhülhet a szél és megszűnhet a havazás, szombatra az OKF már csak elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést kapott az Országos Meteorológiai Szolgálattól, ezért Tóth Ferenc szerint reggelre felszabadulhatnak az ország útjai.

Zala megyében újra megnyitották a határátkelőket a kamionok előtt, de Letenyétől rendőri és közútkezelői felvezetéssel indulnak el Budapest irányába az M7-es autópályán, hogy senki ne térjen le az autópályáról az alsóbbrendű utakra - mondta Tóth Ferenc. Hozzátette: jelenleg 24 elzárt település van, ezeket szükség esetén gyorsan fel tudják szabadítani, de a szél újra befújja a megtisztított utakat.

17:51 - Győr megyében 16 út járhatatlan

A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint 16 útszakasz járhatatlan a hóhelyzet miatt Győr-Moson-Sopronban.

Kivétel nélkül alacsonyabb rendű - négy- és öt számjegyű - utakról van szó, melyek többsége a megye nyugati és déli határán, illetve Mosonmagyaróvár körzetében található.

A tájékoztatás szerint továbbra is korlátozzák Sopronnál és Kópházánál a 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművek belépését, a 82-es főút Veszprémvarsánytól a megyehatárig húzódó szakaszán pedig kötelező a hólánc használata.

Hó alatt Nagykanizsa. Fotó: MTI (galéria)

17:46 - Csak egy pályát használhatnak a gépek a Liszt Ferenc-repülőtéren

A havazás miatt csak egy pályán tudnak fel- és leszállni a repülőgépek a fővárosi Liszt Ferenc-repülőtéren. Pénteken két járatot törölni kellett, mert más európai nagyvárosokban is erősen havazik - mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója.

Az igazgató közlése szerint a sózás ellenére már nem olvad el a hó a repülőtér felszállópályáin, így csak váltakozva lehet üzemeltetni őket: amíg az egyiket takarítják, addig a másikat használhatják a repülőgépek. Ez azonban nem okoz gondot a légi közlekedésben, a forgalom folyamatos, bár a gépek "jégtelenítése" akár 30 percig is tarthat - fűzte hozzá.

Hardy Mihály elmondta azt is, hogy pénteken eddig csak a Lufthansa Münchenből és a British Airways Londonból induló egy-egy járatát kellett törölni, mert a két nagyvárosban is erősen havazik. Hozzátette: mindkét cégnek lesznek még e napon járatai Budapestre, így az utasokat valószínűleg még pénteken el tudják szállítani.

17:40 - Lezárták az utat Sárkeresztúr és Sárosd között

Hóátfúvások miatt járhatatlanná vált a 6209-es út Sárkeresztúr és Sárosd között, ezért a Magyar Közút lezárta az útszakaszt - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője péntek késő délután.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta, hogy a lezárást csak a szél mérséklődése után szüntetik meg.

Ez már a második útszakasz, amelyet hóátfúvások miatt kellett lezárni Fejér megyében. Korábban a Székesfehérvár és Zámoly közötti utat zárta le a rendőrség a műszaki mentések idejére, mert több kamion elakadt.

17:25 - Buszok, teherautók, személykocsik akadtak el Keszthely közelében

Lezárták a 71-es főút Keszthelyt elkerülő szakaszát, ahol péntek délután autóbuszok, személyautók, kamionok és furgonok akadtak el.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a 71-es főúton, Fenékpuszta térségében 500-600 méter hosszan egy méter magasságú hóátfúvások alakultak ki, ezért tömegesen akadtak el járművek péntek délután. A tűzoltóság kiérkezésekor hét kamion, négy személygépkocsi, két furgon és két autóbusz vesztegelt, a mentésük után lezárták az utat.

Hó alatt Nagykanizsa. Fotó: MTI (galéria)

Tótszentmárton és Becsehely között a közútkezelő járműve is elakadt, a nagykanizsai tűzoltók daruval mentették ki. Reziben, Zalakomár és Galambok között, valamint Felsőpáhokon személyautókat, az M7-es autópálya zalakomári pihenőhelyénél és a 76-os főúton pedig kamiont kellett kisegíteniük a tűzoltóknak.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője arról számolt be, hogy péntek délután újra megközelíthetővé vált a Vasboldogasszonyhoz tartozó Csöngetmajor. Időközben azonban a Vaspörhöz tartozó Velence települést zárta el a hó a külvilágtól.

Zala megyében hóátfúvás miatt zárva van a 75-ös főút baki tető és Zalaszentmihály közötti szakasza, a Galambok és a 7-es főút közötti út, a Kisgörbő és Zalaszentgrót közötti összekötő út, a 7356-os jelű út Kehidakustánynál, a Baglad és Nemesnép, a Gelse és Zalaszentbalázs, a Söjtör és Tófej közötti útszakasz, valamint a 75111-ös jelű út Sármellék és a 75-ös főút csomópontja között.

17:24 - Elakadt kamionok miatt lezárták a Zámoly és Székesfehérvár közötti utat

Több kamion elakadt Székesfehérvár és Zámoly között az erős szél miatt kialakult hóátfúvásban, ezért a katasztrófavédelem kérésére a rendőrség lezárta az utat - tájékoztatott a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője péntek délután.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta: a tűzoltók gépi erővel próbálják a kamionokat menteni, de több esetben körül kellett lapátolni a járműveket a nagy hóban. A műszaki mentés idejére zárva tartják az utat.

Napi cukiság: Fürge róka lábak... Fotó: MTI (galéria)

17:22 - Két autó ütközött, ketten megsérültek Szolnoknál

Ketten megsérültek, amikor összeütközött két autó pénteken a 32-es főúton Szolnok és Zagyvarékas között, az útszakaszt a helyszínelés idejére lezárták - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Veres Éva elmondta: egy Szolnok felől Zagyvarékas irányába tartó személyautó eddig tisztázatlan okból áttért a szemközti sávba, és összeütközött egy másik gépkocsival. A karambol következtében két ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították. A sérültek állapotáról egyelőre nem tudni bővebbet - tette hozzá a szóvivő.

Jelezte: az érintett útszakaszt a helyszínelés idejére teljes szélességében lezárta a rendőrség, ezért torlódásra kell számítani.

17:00 - A 82-es főúton feloldották, Pápánál elrendelték a korlátozást

Feloldották a 82-es főúton elrendelt kamionforgalom-korlátozást, elrendelték viszont ugyanezt Pápa térségében - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője péntek délután.

Bakos György elmondta, hogy a kamionok immár korlátozás nélkül haladhatnak a 82-es főúton a Bakonyon át, Pápa és Celldömölk között viszont korlátozást rendeltek el számukra.

A buszok és a vonatok járnak a megyében, bár a menetrendet nem tudják tartani; az utak havasak, helyenként hófúvás nehezíti a közlekedést, ezért csak azok induljanak útnak, akiknek halaszthatatlan dolguk van - tette hozzá a szóvivő.

16:20 - Tizennyolc települést zárt el a hó

Péntek délig tizennyolc települést zárt el a hó, illetve a hófúvás a Nyugat-Dunántúlon és 37 utat zártak le - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) eddig 179 műszaki mentést végzett.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint Zala megyében Csongetmajor településrész, Vas megyében Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy van elzárva.

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében összesen 37 utat zártak le, a legtöbbet Győr megyében.

Az OKF 179 balesetnél avatkozott be, a legtöbb káreset Győr-Moson-Sopronban, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében történt.

A határátkelők jelentős részén megszűnt a forgalomkorlátozás, mindössze Sopronnál és Kópházánál van részleges korlátozás, amely a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik. Somogy megyében a berzencei határátkelőnél a 7,5 tonna össztömeg alatti gépjárműveket csak hólánccal felszerelve és vontatmány nélkül léptetik be.

Továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben a hófúvás miatt öt megye 26 kistérségében. Az OKF pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: senki ne induljon útnak a Nyugat-Dunántúlon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) már péntek hajnalban harmadfokú riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében a várható hófúvás miatt. A piros színű riasztás jelenleg Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltóti, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségekben van érvényben.

Mint kiemelték: a hótakaróval borított térségekben a viharos, az óránkénti 60-70 kilométeres erősséget elérő szél hótorlaszokat emel. Az OKF ezért azt kéri, hogy a Dunántúl nyugati területein semmiképpen ne induljanak útnak, mivel könnyen elakadhatnak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagépe folyamatosan küzd a hóátfúvások okozta torlaszokkal, de a továbbra sem csillapodó nagy erejű széllökések miatt rendkívül nehéz felszabadítani huzamosabb időre egy-egy útszakaszt - írta az OKF.

A havazás és a hófúvás miatt a mentők több esethez hókotróval együtt mennek - mondta el az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Győrfi Pál példaként említette, hogy a mentőket Sárvárra egy szülő nőhöz riasztották, onnan Szombathelyre kellett beszállítaniuk az asszonyt. A normál esetben maximum 40 perces utat több mint 3 óra alatt sikerült megtenni. Az esetkocsit többször ki kellett ásni a hóból, de végül az odarendelt hókotró mögött haladva még időben értek be a kórházba.

Vas megyében a védelmi bizottság operatív törzse szervezi a mentési munkálatokat, több beteget és egy szülni készülő nőt is eljuttattak a kórházba - közölte Takács Árpád ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

Ismertetése szerint pénteken 16 dialízisre szoruló beteg beszállítását szervezték meg a művese állomásra.

Szombathelyen, Kőszegen, Sárváron, Kőszegen, Vasváron is ülésezett a járási védelmi bizottság. A bizottság döntése alapján Szombathelyen megnyitották az iskolai kollégiumokat. A sárvári és celldömölki védelmi bizottság felszólította az illetékességi területéhez tartozó települések polgármestereit, hogy készüljenek fel az ottrekedtek ellátására.

16:12 - Lezárták a 8-as főutat Jánosházánál

Árokba csúszott két kamion pénteken a 8-as számú főúton Jánosháza térségében, a műszaki mentés idején teljes útzár van érvényben ezen az útszakaszon - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Leibinger Eszter tájékoztatása szerint a rendőrök a kamionokat a Vasvár és Győrvár, valamint a Kőszeg és az államhatár közötti útszakaszon is félreállítják a hóhelyzet miatt.

15:38 - Bevetésre készek a jégtörő hajók

A várható lehűlés miatt soron kívül ellenőrizték a jégtörő hajók állapotát, hogy azok szükség esetén azonnal bevethetőek legyenek - közölte az Országos Vízügyi Szolgálat pénteken. A Dunán hét, a Tiszán tizenkét jégtörő hajó áll bevetésre készen.

A tájékoztatás szerint a Tiszán a kismértékű jégzajlásokat leszámítva részleges vagy teljes álló jég a jellemző, amely a következő időszakban a hideg időjárás hatására vastagodni fog. A Duna magyarországi szakasza egyelőre jégmentes, és a napokban nem valószínű komolyabb jegesedés.

A vízügyi szolgálat azt írta: mindkét folyón elsőfokú jégvédekezési készültség van érvényben. Ez elsősorban fokozott figyelőszolgálatot jelent, hogy a jégtörő hajók szükség esetén időben elindulhassanak.

Hóhelyzet Zalában. Fotó: MTI (galéria)

13:45 - A mentők több esethez hókotróval együtt mennek

A havazás és a hófúvás miatt a mentők több esethez hókotróval együtt mennek - mondta el az Országos Mentőszolgálat szóvivője pénteken az MTI-nek.

Győrfi Pál példaként említette, hogy a mentőket Sárvárra egy szülő nőhöz riasztották, onnan Szombathelyre kellett beszállítaniuk az asszonyt. A normál esetben maximum 40 perces utat több mint 3 óra alatt sikerült megtenni. Az esetkocsit többször ki kellett ásni a hóból, de végül az odarendelt hókotró mögött haladva még időben értek be a kórházba.

Győrfi Pál kifejtette: az elmúlt 24 órában elsősorban Nyugat-Magyarországon, azon belül is Vas megyében volt a legtöbb nehézségük az időjárás miatt. A legnagyobb problémát az okozza, hogy egyes útszakaszokon a mentőautók hólánccal sem tudnak előrejutni, a hófúvások, hótorlaszok miatt csak úgy tudnak közlekedni, ha előttük hókotró halad. Ezért, ha ebben a térségben a mentők riasztást kapnak, azt azonnal továbbítják a katasztrófavédelemnek, akik hókotrót küldenek a mentés segítségére.

Győrfi Pál azt mondta, az időjárással összefüggésben több közúti balesethez és eleséshez is riasztották őket.

A rossz időjárási körülmények miatt a mentőszolgálat intézkedett arról is, hogy a művesekezelésre járók bent maradhassanak a kórházakban.

13:36 - Péntek délig tizennyolc települést zárt el a hó és a hófúvás a Nyugat-Dunántúlon

Péntek délig tizennyolc települést zárt el a hó és a hófúvás a Nyugat-Dunántúlon, és 37 utat zártak le - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) eddig 179 műszaki mentést végzett.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint Zala megyében Csöngetmajor településrész, Vas megyében Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy van elzárva.

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyékben 37 utat zártak le, a legtöbbet Győr megyében.

Lezárták egyebek mellett 86-os főutat Egyházasrádóc és Szombathely között, valamint a 88-as főutat Sárvár térségében. Lezártak továbbá 35 alsórendű, négy számjegyű utat is, Győr megyében 13, Zala megyében 10, Vas megyében 9, Veszprém megyében 2, Komárom-Esztergom megyében pedig egy út járhatatlan.

Az OKF 179 baleset során intézkedett, a legtöbb káreset Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyékben történt.

A határátkelők jelentős részén megszűnt a forgalomkorlátozás, mindössze Sopronnál és Kópházánál van részleges korlátozás, amely a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik. Somogy megyében a berzencei határátkelőnél a 7,5 tonna össztömeg alatti gépjárműveket csak hólánccal felszerelve és vontatmány nélkül léptetik be.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki a Dunántúl öt megyéjének 26 kistérségére hófúvás miatt pénteken, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak az érintett térségben.

Hófúvás miatt harmadfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyék 26 kistérségében. A piros színű jelzés Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltóti, Fonyód, Marcali, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségére érvényes, mert ezekben a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 kilométer/órát elérő szél hótorlaszokat emelhet.

Másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben - szintén a hófúvás miatt - Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyékben.

12:52 - Részlegesen korlátozták a kamionforgalmat a 82-es főúton

Részlegesen korlátozták a kamionforgalmat a 82-es főúton - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pénteken az MTI-t.

Bakos György elmondta: a kamionforgalom részleges korlátozása a 82-es főút Veszprémtől Veszprémvarsányig tart. A kamionokat Veszprémvarsányban a kijelölt helyeken és Veszprémben a nagyobb parkolókban helyezik el.

12:50 - Nem lehet tartani az autóbusz-menetrendet Zalában

Nem lehet tartani az autóbusz-menetrendet Zalában, sok település megközelíthetetlenné vált, a közutakon vesztegelnek a buszok - tájékoztatta a Zala Volán személyközlekedési igazgatója pénteken az MTI-t.

Busa Csaba elmondta: kora reggel óta gyakorlatilag csak a főutakon járnak az autóbuszaik, a bekötőutak és a zsáktelepülések megközelíthetetlenekké váltak. Járataik a főutakon is csak lassan jutnak előre, Sármellék térségében a Zalaegerszegről Budapestre tartó járat kényszerült veszteglésre az útviszonyok és az elakadt járművek miatt.

Az útnak induló járatok is csak jelentős késéssel érnek célállomásukra. Déli 12 óra után a 74-es és 75-ös főút kereszteződését, a baki tetőn lévő körforgalmat is lezárták a hófúvások miatt, így a buszok kerülőútra kényszerülnek.

12:40 -  Piros riasztás van érvényben a hófúvás miatt 5 megye 26 kistérségében

Továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben a hófúvás miatt 5 megye 26 kistérségében. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: senki ne induljon útnak a Nyugat-Dunántúlon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) már péntek hajnalban harmadfokú riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében a várható hófúvás miatt. A piros színű riasztás jelenleg Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltóti, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségekben van érvényben.

Mint kiemelték: a hótakaróval borított térségekben a viharos, az óránkénti 60-70 kilométeres erősséget elérő szél hótorlaszokat emel. Az OKF ezért azt kéri, hogy a Dunántúl nyugati területein semmiképpen ne induljanak útnak, mivel könnyen elakadhatnak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagépe folyamatosan küzd a hóátfúvások okozta torlaszokkal, de a továbbra sem csillapodó nagy erejű széllökések miatt rendkívül nehéz felszabadítani huzamosabb időre egy-egy útszakaszt - írta az OKF.

12:26 -  Személygépkocsival ismét járhatóvá vált a 86-os számú főút

Személygépkocsival ismét járhatóvá vált a 86-os számú főút Szombathely és Körmend közötti szakasza - tájékoztatta péntek délelőtt a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.
Leibinger Eszter közölte: a rendőrség az említett útszakaszon a kamionok közlekedését továbbra sem engedi.

11:59 - Jelentős késéssel közlekednek Veszprém megyében a buszok

Jelentős késéssel közlekednek Veszprém megyében a buszok. A hófúvások miatt lezárták a nehezen járható utakat - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken az MTI-t.

Bakos György elmondta: az időjárási viszonyok miatt lezárták a forgalom elől a Kemeneshőgyész-Vönöck, a Malomsok-Csikvánd és a Kemenesszentpéter-Egyházaskesző útvonalakat. Nehezen járható a Balaton-felvidéken a Káptalantóti-Nemesgulács, valamint a Zánka-Gyulakeszi útszakasz.

A megyei katasztrófavédelemnek fél tizenegyig 19 esetben kellett kivonulniuk: 15-ször elakadt járművek mentéséhez, egy közúti balesethez, háromszor pedig a járókelőket veszélyeztető, magasban lévő hó eltakarításához riasztották a tűzoltókat - tette hozzá.

Kiemelte: az igazgatóság a közútkezelővel - amely negyven géppel tisztítja a megye útjait - és a mentőszolgálattal együtt mindent megtesz a hóhelyzet kezelése érdekében, ugyanakkor azt kérik, aki teheti, ne induljon ma útnak Veszprém megyében.

Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy pénteken éjfélig ingyenes a parkolás és a tömegközlekedés a megyeszékhelyen.

11:58 - H armadfokú riasztás van érvényben 26 kistérségében

Hófúvás miatt harmadfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye 26 kistérségében. Narancssárga a riasztás Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyében. A Dunántúlon kéttucatnyi út járhatatlan, négy Vas megyei és három Zala megyei település megközelíthetetlen. Autók akadtak el az utakon, a teherautók elől lezárták a magyar-szlovén határt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltót, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségére, mert azokban a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 kilométer/órás sebességet elérő szél hótorlaszokat emelhet. Másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben - szintén a hófúvás miatt - Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyében.

Az OKF adatai szerint Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg tizenhat út járhatatlan, Vas megyében tíz összekötőút van lezárva. A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegyék, közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

Vas megyében Vép, Acsád, Meszlen és Salköveskút volt megközelíthetetlen és több településre is nagyon nehezen lehet eljutni. A rendőrök a kamionokat Szombathelyen, valamint Hegyfalu és Répcelak térségében félreállítják. Nemesbődnél egy szülő nőt szállító mentőautó úgy tudta kórházba szállítani az asszonyt, hogy a jármű előtt hómaróval vágtak utat a közutasok.

Vas megyében szinte leállt az autóbusz-közlekedés, a Vasi Volán Zrt. közszolgáltatási és kereskedelmi igazgatójának tájékoztatása szerint Jákra, Vaskeresztesre, Sorokpolányba elindult ugyan egy-egy autóbusz, valamint Körmend és Zalaegerszeg irányába is tudnak még közlekedni, de a többi utat vagy lezárták, vagy nem lehet busszal közlekedni rajta.

Zala megyében péntek reggelre Orosztony, Kerecseny, valamint Vasboldogasszony Csöngetmajor településrészre nem lehetett bejutni a hófúvás miatt, de a szél által épített hófalak miatt lezárták a 7334-es jelű utat Kisgörbő és Zalaszentgrót között, valamint a 7544-es jelű utat Söjtör és Tófej között. Zalaszentbalázs és Gelse között a katasztrófavédelem darus járműve is elakadt a hóban, amelyet egy elakadt autóbusz mentésére riasztottak.

Győr-Moson-Sopron megyében tucatnyi alsóbbrendű út volt reggel járhatatlan. Csorna, Fertőszentmiklós és Mosonmagyaróvár környékén vannak a járhatatlan szakaszok. A főutakon, ha a megszokottnál lassabban is, de lehet közlekedni, nehézséget egyedül a 83-as út Tét és Tétszentkút közötti szakaszáról jelentettek.

Baranyában a reggel óta tartó hóesés ellenére továbbra is járhatóak az utak.
Több vonalon késnek, néhányon pedig a hó miatt el sem indultak a Kisalföld Volán buszai, Csorna környékén több jármű is árokba csúszott. A GYSEV Zrt. tájékoztatása szerint a nyugat-dunántúli régióban a viharos szél hóátfúvásokat okoz, ez pedig megnehezíti a vasúti közlekedést. A reggeli órákban a Szombathely-Kőszeg vonalon két vonat nem indult el, és szintén nem közlekedett két reggeli járat Szombathely és Bük között. A vasúttársaság Szombathelyen, Sopronban és Csornán forró teát biztosít az utasoknak, a nagyobb állomások várótermei pedig éjszaka is nyitva maradnak.

A havazás és az erős szél miatt több vonalon váltóállítási gondok okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben. Húsz-huszonöt perces késéssel közlekednek a vonatok Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében. A MÁV Zrt. több száz dogozója folyamatosan tisztítja a váltókat, de a havazás és az erős, időnként viharos erejű szél, valamint a szerelvények által okozott menetszél miatt minden vonat után újra kell tisztítaniuk a váltókat.
A havazás miatt jövő csütörtökig, január 24-ig bezárt a sármelléki repülőtér is.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság péntek délelőtt az időjárási körülmények miatt úgy döntött, a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherjárművek nem léphetnek be Szlovénia felől Magyarországra.

Budapesten változó intenzitással havazik, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közlése szerint továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes téli célgép-flottájával folyamatosan végzi a fővárosi főutak síkosság mentesítést, de a mellékutak takarítását csak a kiemelt főutak rendbetétele után kezdik meg. A főutak Budapesten jól járhatók.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint egyre többfelé lehet havazásra számítani, a Tiszántúlon késő délutánig vegyes halmazállapotú csapadék hullhat. A késő estig lehulló friss hóréteg vastagsága az északi-északkeleti megyékben általában legfeljebb 5 centiméter lehet, Észak- és Közép-Dunántúlon 5-15 centiméter között valószínű, de a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli részén 15-20 centiméternyinél is több hullhat. Pénteken az ország nagy részén erős lehet a szél, a Dunántúlon és északkeleten már az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó viharos lökések is előfordulhatnak.

11:57 - Forgalmas útszakaszokat zárt le Szombathelyen a rendőrség 

Forgalmas útszakaszokat zárt le Szombathelyen a rendőrség a rendkívüli havazás miatt - közölte péntek délelőtt a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Leibinger Eszter elmondta: nem járható Szombathelyen a 87-es számú főút a Söptei úti körforgalom és a Zanati úti felüljáró közötti szakasza. Szintén lezárták a 84-es számú főút Hegyfalu és Újkér közötti szakaszát, valamint a 86-os számú főút Szombathely és Körmend közötti részét is.

A megyei rendőr-főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint Vas megyében jelenleg huszonöt ponton tizenkilenc útszakasz van lezárva.

11:33 -  Üzemel a Győr-Pér repülőtér

A havazás által okozott nehézségek dacára üzemel a Győr-Pér repülőtér, de a forgalma kisebb a szokásosnál - közölte a légikikötőt üzemeltető társaság ügyvezető igazgatója pénteken az MTI érdeklődésére.

Vadász László elmondta: "nem kis munkával" sikerül biztosítani, hogy fel- és leszállhassanak a gépek, amelyekből azonban a zord időjárási viszonyok miatt a megszokottnál kevesebb érkezik. Ennek oka, hogy a Németországból rendszeresen érkező üzleti járatok közül több már el sem tudott indulni Pérre.

11:25 - Autóbusz szalagkorlátnak ütközött Nagykanizsa határában

Egy menetrend szerinti autóbusz szalagkorlátnak ütközött péntek délelőtt Nagykanizsa határában, személyi sérülés nem történt. Újabb utakat zártak le a teherforgalom elől Zalában.

Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek elmondta: a 61-es főúton, a bagolai elágazónál érte a baleset az autóbuszt, az utasok továbbszállításáról a közlekedési társaság gondoskodott.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendkívüli időjárásra tekintettel lezárták a 75-ös főutat Bak és Búcsúszentlászló között. A hóátfúvás miatt szintén le van zárva a körforgalom a 76-os és 75-ös főút kereszteződésében, de délelőtt Óhíd és Tekenye közúton szintén megközelíthetetlenné vált.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője közölte: Zalában délelőtt lezárták a 86-os főutat a tehergépkocsik előtt, a 29-es kilométertől Körmend irányába. A 75-ös főút kritikus szakaszain hómaró dolgozik, a személyautókat és terepjárókat is csak a munkagép után engedik az útra.

A szóvivő hozzátette azt is: az erős szél és hófúvás miatt a látótávolság a megyében helyenként csupán 20-30 méter.

11:20 - A 6-os úton csak félpályán lehet közlekedni

A 6-os úton, Molvány közelében csak félpályán lehet közlekedni egy reggel elakadt kamion műszaki mentése miatt - közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pénteken az MTI-vel.
Kasza Anett elmondta: a katasztrófavédelem reggel 8 után négy helyen végzett műszaki mentést: Máriagyűdnél egy kocsi, Komlón egy kamion, a Tenkes-hegyen két teherautó, két kisbusz és egy kamion csúszott árokba, Túronyban pedig az 58-as út forgalmát egy keresztbefordult kamion akadályozta.

A reggel óta tartó hóesés ellenére járhatóak az utak a megyében, továbbra is elsőfokú, azaz citromsárga riasztás van érvényben, de a megyével szomszédos kistérségek egy részében már elrendelték a másodfokú, azaz a narancssárga riasztást - hívta fel a figyelmet.

Hóhelyzet Zalában. Fotó: MTI (galéria)

11:13 - A GYSEV járatain elfogadják a buszbérletet is 

A hófúvások miatt a Nyugat-Dunántúl több térségében szünetel az autóbuszos közlekedés, ezért a GYSEV Zrt. a Volán-társaságokkal egyeztetve úgy döntött, hogy péntek délelőttől elfogadja járatain a Kisalföld Volán és a Vasi Volán érvényes buszbérleit - közölte pénteken a vasúttársaság szóvivője az MTI-vel.

Rázó László elmondta: az intézkedés azokat a szakaszokat érinti, ahol az időjárási körülmények miatt nem tudnak közlekedni a buszok, és addig marad érvényben, amíg a buszközlekedés helyre nem áll.

A vasúttársaság továbbra is forró teát oszt vasútállomásain Szombathelyen, Sopronban és Csornán, a nagyobb állomások várótermei pedig éjszaka is nyitva lesznek - fűzte hozzá.

11:10 - Négy útszakasz járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében 

Négy útszakasz járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében, és két átkelőhelyet sem használhatnak a kamionok - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese péntek délelőtt az MTI-vel.

Kálmán Gabriella elmondta: a Páli és Edve, az Újkér és Egyházasfalu, a Bezenye és Hegyeshalom közötti, valamint a Mosonszolnokot az 1-es úttal összekötő szakaszt zárták le a rendkívüli időjárás miatt a forgalom elől. Több térségben kötelező a hólánc használata.

A hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek ismét csak azzal a korlátozással léphetnek be Kópházánál és Sopronnál az országba, hogy nem használhatják a 85-ös és a 86-os utat.

A megyében a 84-es út Újkérnél egy sávon járható, a 86-oson Répcelak és Beled között pedig hóban elakadt járművek akadályozzák a forgalmat.

11:06 -  Szinte teljesen leállt az autóbusz-közlekedés Vas megyében

Szinte leállt az autóbusz-közlekedés Vas megyében a hófúvás miatt - közölte a Vasi Volán Zrt. közszolgáltatási és kereskedelmi igazgatója péntek délelőtt az MTI-vel.

Pathy Tivadar elmondta: Jákra, Vaskeresztesre, Sorokpolányba elindult ugyan egy-egy autóbusz, valamint Körmend és Zalaegerszeg irányába is tudnak még közlekedni, de a többi utat vagy lezárták, vagy nem lehet busszal közlekedni rajta.

Folyamatosan pontosítják az információkat, a helyzet ugyanis egyfolytában változik. A katasztrófavédelemmel, a közútkezelővel és a rendőrséggel egyeztetve indítanak el egyes járatokat, de még így sem biztos, hogy egy-egy autóbusz meg is érkezik úti céljára - tette hozzá.

11:03 - Útzár az M6-oson

Megcsúszott és keresztbefordult egy kamion az M6-os autópályán, a tolnai lehajtó közelében - közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

Deák Balázs elmondta: a műszaki mentés idejére a bal oldali pályatesten teljes útzár van.

A kamion sofőrje kizuhant a vezetőfülkéből, sérüléséről egyelőre nincs információ - tette hozzá.

11:00 - A havazás miatt január 24-ig bezárt a sármelléki repülőtér 

A havazás miatt január 24-ig bezárt a sármelléki repülőtér - tájékoztatta a Hévíz-Balaton Airport ügyvezetője pénteken az MTI-t.

Benkő Attila elmondta: ezekben a napokban nem várnak repülőgépeket, nincs előre jelzett forgalom. A bezárást az indokolta, hogy nyitva tartás esetén folyamatosan gondoskodni kellene a 2500 méteres kifutópálya és a kiszolgálóutak hómentesítéséről, így azonban takarékoskodni tudnak.

Hozzátette, hogy a bezárás január 24-én éjfélig tart, és ha újabb döntést nem hoznak a meghosszabbításáról, akkor 25-én nyitják meg újra a repülőteret.

10:43 - A GYSEV vonalain is nehezíti a közlekedést a hó

A GYSEV Zrt. tájékoztatása szerint a nyugat-dunántúli régióban a viharos szél hóátfúvásokat okoz, ez pedig megnehezíti a vasúti közlekedést.

A vasúttársaság szóvivője, Rázó László péntek délelőtt az MTI-nek elmondta: a folyamatos takarítás ellenére a váltókba visszafújja a havat a szél, ezért lassabb a közlekedés. A nyílt pályán is gondot okoz a hóátfúvás, több szakaszon volt szükség úgynevezett "hókotrómenetre".

A vonatközlekedés folyamatos, de 10-30 perces késések előfordulhatnak. A reggeli órákban a Szombathely-Kőszeg vonalon két vonat nem indult el, mert a hóátfúvás miatt meg kellett várniuk a hókotrómenet közlekedését. Szintén nem közlekedett két reggeli járat Szombathely és Bük között.
A vasúttársaság Szombathelyen, Sopronban és Csornán forró teát biztosít az utasoknak, a nagyobb állomások várótermei pedig éjszaka is nyitva maradnak - fűzte hozzá a szóvivő.

10:20 - Piros riasztás öt megye 26 kistérségére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki a Dunántúl öt megyéjének 26 kistérségére hófúvás miatt pénteken, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak az érintett térségben.

Az OKF az MTI-hez eljuttatott péntek délelőtti felhívásában arra figyelmezet: hófúvás miatt harmadfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyék 26 kistérségében. A piros színű jelzés Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltót, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségére érvényes, mert ezekben a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 km/órát elérő szél hótorlaszokat emelhet.

Másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben - szintén a hófúvás miatt - Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyékben.
Az OKF arra kéri az autósokat, aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye, és közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

10:00 -  Három települést is elzárt a hó péntek reggelre Zala megyében

Három települést is elzárt a hó péntek reggelre Zala megyében, ahol több utat le kellett zárni a hófúvás miatt, más járművek mellett pedig egy autóbusz mentésére érkezett tűzoltódaru is elakadt a hóban.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel közölte: megközelíthetetlenné vált Zala megyében Orosztony, Kerecseny, valamint Vasboldogasszony Csöngetmajor településrészre a hófúvás miatt. A szél által épített hófalak miatt lezárták a 7334-es jelű utat Kisgörbő és Zalaszentgrót között, valamint a 7544-es jelű utat Söjtör és Tófej között.

Az MTI helyszíni információi szerint Zalaszentbalázs és Gelse között a katasztrófavédelem darus járműve is elakadt a hóban. A nagykanizsai tűzoltóság munkatársai egy munkásokat szállító autóbusz és egy kisteherautó mentésére érkeztek a helyszínre, de a hófalak miatt a daru kereke is megszorult a hóban.

Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: nem okoz komoly problémát a daru kimentése, az útviszonyok miatt hasonló, kisebb gondok máskor is előfordulnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a 75-ös főút soholári szakaszán, valamint a Zalaegerszeget északról elkerülő 761-es úton kritikussá vált a helyzet a hóátfúvások miatt. A 75-ös főút Zalaszentmihály és Pacsa közti szakaszán megtiltották a teherautó-forgalmat.

Elmondta azt is, hogy a kora délelőtti órákig Tófej és Söjtör térségében három gépjármű, Alibánfa és Alsónemesapáti között egy kenyérszállító tehergépkocsi, Zalaapáti és Sármellék között pedig egy kamion akadt el a hóban. Nagykanizsán, valamint a 7-es főúton Galamboknál egy-egy személygépkocsi, Nagybakónak közelében pedig két kenyérszállító kisteherautó műszaki mentéséhez kértek tőlük segítséget.

Hóhelyzet Zalában. Fotó: MTI (galéria)

09:55 - Több vonalon késnek, néhányon pedig a hó miatt el sem indultak a Kisalföld Volán buszai

Több vonalon késnek, néhányon pedig a hó miatt el sem indultak a Kisalföld Volán buszai, Csorna környékén több jármű is árokba csúszott - olvasható a társaság által az MTI kérésére megküldött reggeli összegzőben.
Győrújbaráthegyre és Pannonhalmán a várhoz nem mennek fel a buszok, Csornáról 30-50 perces késéssel érkeznek a járatok, a többi szakaszon 5-10 perces késéssel kell számolni. Sopronból Nagykanizsa, Pécs, Szombathely felé a távolsági járatok nem indultak el, a dunaújvárosi és balatonfüredi busz pedig csak Kapuvárig jutott el. Agyagosszergény, Fertőrákos, Iván, Lövő és Zsira térségébe nem mentek péntek reggel a járműveik.

Mosonmagyaróvár közelében Albertkázmérpusztát, Márialigetet hagyják ki a járatok a nagy hó miatt, Csorna közelében pedig három busz is árokba csúszott. A Rábaközben Rábaszentandrást, Cirákot, Répceszemerét, Ivánt, Oslit, Vadosfát, Vicét nem tudják a járatokkal elérni.

Győrben "utaspanasz nem érkezett, innen tudják, hogy a járatok viszonylag rendben közlekednek". Sopronban - ahol csütörtökön órákra állt a tömegközlekedés - "különösebb probléma nincs, kisebb késések előfordulnak" - tették hozzá.

09:14 - Négy település megközelíthetetlen Vasban

Vép, Acsád, Meszlen és Salköveskút megközelíthetetlen Vas megyében, több településre pedig nagyon nehezen lehet eljutni - tájékoztatta a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője péntek délelőtt az MTI-t.

Leibinger Eszter közölte: a 86-os út Szombathely és Hegyfalu között, a 84-es út pedig Hegyfalutól Sopron irányába jégbordás, hóátfúvásos. A rendőrök a kamionokat Szombathelyen, valamint Hegyfalu és Répcelak térségében félreállítják.

Nemesbődnél egy szülő nőt szállító mentőautó csak nagyon nehezen tudott előrejutni, előtte hómaróval vágtak utat a közutasok - tájékoztatott a mentőszolgálat vasi diszpécser.

Horvát László a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy megfeszített erővel dolgoznak a gépekkel, a viharos szél azonban folyamatosan visszafújja az útra a már eltakarított havat. A helyzet percről percre változik. Több gépet kaptak kölcsön más megyék igazgatóságaitól, ezek is megállás nélkül dolgoznak. Minden erővel próbálják fenntartani a közutak járhatóságát, de azt tanácsolják, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos - tette hozzá.

09:05 - Három út járhatatlan Veszprém megyében

Három út járhatatlanná vált havazás és hófúvás miatt Veszprém megyében, de az érintett településeket más útvonalról meg lehet közelíteni - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ügyeletese pénteken az MTI-t.

Fodor József elmondta: a 8412-es, a 8406-os és a 8416-os út járhatatlan Kemenesszentpéter és Vas megye, Kemeneshőgyész és Vas megye, valamint Malomsok és Csikvánd között, de elzárt település nincs.
Veszprém megye alsóbbrendű útjai általában nehezen járhatók.

09:02 - Húsz centiméternyi hó eshet Baranya megyében pénteken

Húsz centiméternyi friss hó hullhat le pénteken Baranya megyében, az erős szél magas hótorlaszokat emelhet – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Kasza Anett közölte: Baranyában péntek reggel az utak enyhén havasak voltak, reggel nyolc óráig lezárt útszakasz nem volt a megyében.

A 6-os úton Molvány közelében a Szigetvár felé haladóknak kell kisebb várakozásra számítaniuk egy kamion műszaki mentése miatt. A baranyai magyar-horvát határátkelőhelyeken jelenleg nincs forgalomkorlátozás.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arra kéri a közlekedőket, hogy a megváltozott útviszonyoknak megfelelően vezessenek, indulás előtt tájékozódjanak a közlekedési információkról, csak a téli közlekedésre felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, és készüljenek fel hosszabb menetidőre, esetleges útlezárásokra is.

Baranya megyében arra is számítani kell, hogy egyes útszakaszokon a későbbiekben elrendelik a hólánc használatát.

08:30 - Késnek a vonatok a Dunántúlon

A havazás és az erős szél miatt több vonalon váltóállítási gondok okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben. Húsz-huszonöt perces késéssel közlekednek a vonatok Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyletese péntek reggel az MTI-t.

Both Ferenc közölte: a MÁV Zrt. több száz dogozója folyamatosan tisztítja a váltókat, de a havazás és az erős, időnként viharos erejű szél, valamint a szerelvények által okozott menetszél miatt minden vonat után újra kell tisztítaniuk a váltókat. Az érintett megyékben ezért több vonalon is késésekre kell számítaniuk az utasoknak.

07:25 - Kamionok akadtak el Veszprém megyében

Kamionok akadtak el a csúszós utakon Veszprém megyében éjjel - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese péntek reggel az MTI-t.

Kővári László elmondta: kamiont kellett menteniük a tűzoltóknak Nemesgulács és Kisapáti, valamint Badacsonytomaj és Badacsonylábdihegy között. Káptalanfürednél, a 71-es úton pedig egy személyautó borult fejtetőre és ütközött villanyoszlopnak. A balesetben egy ember könnyebben megsérült.

07:22 - Lezárták a Veszprém és Tapolca közötti utat Nagyvázsonynál

Baleseti helyszínelés miatt lezárták a Veszprém-Tapolca utat Nagyvázsonynál - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t.

Gaál Csaba elmondta: a 7301-es úton csúszott össze egy személyautó és egy busz. A balesetben egy ember megsérült.
Terelőútvonal nincs, ezért célszerű más útvonalat választani - figyelmeztetett a szóvivő.

07:20 - Utakat zártak le Zalában a hófúvás miatt

Két mellékutat lezártak, és több főútvonal is nehezen járható Zalában a péntekre virradó éjszaka feltámadt szél által okozott hóátfúvások miatt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyeletének tájékoztatása szerint lezárták az utat Kisgörbő és Zalaszentgrót, valamint Söjtör és Tófej között. A hóátfúvások miatt nehezen járható a 75-ös és a 76-os út, valamint a Letenye és Tótszerdahely, továbbá a Lenti és Bajánsenye közötti útszakasz.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek elmondta: csütörtök este óta hat helyszínre vonultak műszaki mentésre. Pölöskefőnél egy menetrendszerű autóbusz akadt el utasaival, két-két esetben kenyérszállító teherautót és kamiont kellett kimenteni a hó fogságából, Nagykanizsán pedig személyautók akadtak el a hóban.

A közútkezelő és a katasztrófavédelem is közölte: elzárt település nincs Zalában, de a hóátfúvások miatt egyre rosszabbak az útviszonyok.

07:10 - Győr megyében tucatnyi út járhatatlan, minden település elérhető

Tucatnyi alsóbbrendű út járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében, de minden településre el lehet jutni – közölte az MTI érdeklődésére péntek reggel a Magyar Közút megyei ügyelete.

Csorna, Fertőszentmiklós és Mosonmagyaróvár környékén vannak a járhatatlan szakaszok. A főutakon, ha a megszokottnál lassabban is, de lehet közlekedni, nehézséget egyedül a 83-as út Tét és Tétszentkút közötti szakaszáról jelentettek.

06:55 - Hajnalban több mint harminc esethez riasztották a tűzoltókat

A télies időjárás, a rossz útviszonyok miatt pénteken már a hajnali órákban több mint harminc esethez riasztották a tűzoltókat – közölte az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóságának (OKF) helyettes szóvivője az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta: az elmúlt napokhoz hasonlóan közúti balesetek, elakadt járművek miatt hívták a tűzoltókat.

Csütörtökön 130 közúti balesetnél kellett beavatkozniuk, és 80 úton rekedt járművet szabadítottak ki főként Vas, Veszprém és Zala megyében.

Hajdu Márton ismét felhívta a figyelmet, hogy az esetleges balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, valamint legyen az autóban vontatókötél és lapát, amelyekkel egymásnak is segíteni tudnak az autósok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Somogy, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye egyes kistérségeire hófúvás miatt. Ezeken a területeken egy-három órán belül erős hófúvásra lehet számítani, a viharos szél miatt a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszok várhatók. Emellett csaknem az egész Dunántúlon érvényben van első- vagy másodfokú riasztás a hófúvás miatt.

Az OKF azt kéri, hogy az érintett területeken, csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos, és csak a téli időjárásra felkészített járművel. Az autón legyen téli gumi, ahol kötelező, használják a hóláncot. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy folyamatosan figyelje a hatósági felhívásokat, az időjárás-jelentést, és tájékozódjon az útviszonyokról.

Hóhelyzet Zalában. Fotó: MTI (galéria)

06:52 - Huszonhat út járhatatlan a Dunántúlon

Huszonhat út vált járhatatlanná hóátfúvás miatt a Dunántúlon, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt kéri, hogy az érintett területeken senki ne induljon útnak. Elzárt település nincs az országban.

A szervezet péntek reggeli tájékoztatása szerint az erős szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat az úttestre a Dunántúlon, így Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében összesen 26 útszakasz járhatatlan.

A fő- és mellékutak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, valamint Vas és Zala megyében többfelé hókásásak, latyakosak, hóbordásak, a mellékutak havasak, nehezen járhatók. Az eddig lehullott hó vastagsága átlagosan 30-40 centiméter - tudatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

06:23 - Több megyében piros riasztást adtak ki hófúvás miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Somogy, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye egyes kistérségeire hófúvás miatt péntek hajnalban - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

Ezeken a területeken egy-három órán belül erős hófúvásra lehet számítani, a viharos szél miatt a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszok várhatóak. Emellett csaknem az egész Dunántúlon érvényben van első- vagy másodfokú riasztás szintén a hófúvás miatt.

Az OKF azt kéri, hogy az érintett területeken, csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos.

A meteorológiai szolgálat egész napra szóló veszélyjelzése szerint hófúvás miatt csak Heves, Nógrád és Pest megye, valamint a főváros területén nincs figyelmeztetés. Ezen felül a pénteken várható jelentős mennyiségű hó miatt figyelmeztetések vannak érvényben Veszprém, Zala, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint a főváros területén.

A meteorológiai szolgálat a péntek hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: az előzetes várakozásokhoz képest nagyobb területet érint pénteken a havazás. Reggel egyre többfelé lehet havazásra számítani, a hó a főváros környékén eleinte olvadni fog. A Tiszántúlon késő délutánig vegyes halmazállapotú csapadék hullhat.

A késő estig lehulló friss hóréteg vastagsága az északi- északkeleti megyékben általában legfeljebb 5 centiméter lehet, Észak- és Közép-Dunántúlon 5-15 centiméter között valószínű,
de a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli részén 15-20 centiméternyinél is több eshet.

Pénteken az ország nagy részén erős lehet a szél, a Dunántúlon és északkeleten már az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó viharos lökések is előfordulhatnak. A Dunától nyugatra és a Dél-Alföldön (délután már az Alföld északabbi részén is) az erős vagy viharos szél a korábban lehullott, illetve a frissen hulló havat hordhatja - olvasható a meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzésében.

06:03 - Viharos szél okoz hófúvást Vas megyében

Viharos szél okoz hófúvást Vas megyében, ahol minden település megközelíthető, de több alsórendű út csak egy nyomon járható, nyolcat pedig le kellett zárni - közölte a Magyar Közút Kht. Vas Megyei Igazgatóságának ügyeletese pénteken kora reggel az MTI-vel.

Nagy Györgyi elmondta: éjszaka friss hó nem hullott a megyében, de a viharos szél miatt megyeszerte, főleg a szombathelyi és sárvári részen hóátfúvások vannak.

Lezárták a forgalom elől a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, a Pápoc és a megyehatár, a Csepreg és Újkér, a Csepreg, Bük és Tompaládony, valamint az Ölbő és Sárvár közötti utat - sorolta az ügyeletes.

A 84-es úton a hegyfalui körforgalomtól a megyehatárig csak a személygépkocsikat engedik közlekedni, a kamionokat és teherautókat nem.

Folyamatosan érkeznek jelzések a közútkezelőhöz járművek elakadásáról, de személyi sérüléssel járó baleset tudomásuk szerint eddig nem történt.

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: amíg előző nap főleg kamionokat, éjjel inkább bajba jutott személygépkocsikat és utasaikat kellett menteniük a tűzoltóknak, éjféltől 14 esetben vonultak a vasi tűzoltók ilyen műszaki mentéshez.

Olvasóink írták

 • 8. csakbenéztem 2013. január 19. 09:09
  „Péntek, Zsira és környéke:

  http://www.youtube.com/watch?v=8JBOegOKb80&list=UU4yFVBEFAWaolU7v1tOYi8w&index=1”
 • 7. machers 2013. január 18. 21:53
  „4.sopron32+1 2013.01.18. 10:37
  Tegyük fel, van olyan, aki nem csak otthon éli az életét, hanem pl. munka miatt utaznia kell.”
 • 6. megmondokapitany 2013. január 18. 11:04
  „Kedves sopron32+1!

  A Kisalföldön lakó emberek is utazhatnak arra, így tisztában lehetnek az ottani viszonyokkal.

  Üdv:

  Megmondó Kapitány”
 • 5. sopron32+1 2013. január 18. 10:39
  „Ja, és a riasztást nem akkor kell kiadni amikor nyakik ér a szar, hanem elötte 1-2 nappal!”
 • 4. sopron32+1 2013. január 18. 10:37
  „Csak azt nem értem, hogy minek ez a tudósítás veszprém, zala, baranya megyéböl? Ez itt nem a Kisalföld? Mióta tartoznak az elöbb megnevezettek ide?”
 • 3. nosigno 2013. január 18. 10:35
  „A télre felkészültek, csak a hóra és a szélre nem :D”
 • 2. grt 2013. január 18. 08:25
  „Teljes csőd a katasztrófavédelemnél! Csak a tűzoltókat látni.”
 • 1. ortadon 2013. január 18. 07:29
  „sz@r a hideg szél nélkül...
  most viszont belehúzott rendesen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A postások olvassák le a Tigáz mérőit

A Magyar Posta munkatársai olvassák le a Tigáz gázmérőit - írja a szombati Népszabadság. Tovább olvasom