Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Hétszázmillió egy százalékokból

Nyugat-Dunántúl - A személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából a 2007-es adóévre vonatkozóan régiónkban 3187 szervezet részesülhetett, a részükre felajánlott összeg 716 millió forintot ért el. Ennek 6 százaléka – összesen 43 millió forint – azonban nem juthatott el a civilszervezetekhez.
A személyi jövedelemadóról szóló törvény tizenkettedik éve teszi lehetővé, hogy az adófizető magánszemélyek a befizetett személyi jövedelemadójuk 1 százalékáról rendelkezhessenek jogszabály által meghatározott kedvezményezettek – többek közt alapítványok, társadalmi szervezetek – javára. 1998-tól 1 százalék civil- és plusz 1 százalék egyházi szervezetnek vagy a költségvetési előirányzatnak juttatható.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságához a 2007-re vonatkozóan benyújtott 460 ezer személyi jövedelemadó-bevallásban összesen mintegy 190 ezer magánszemély rendelkezett a személyi jövedelemadó 1 plusz 1 százalékának felajánlásáról. A rendelkező magánszemélyek csaknem fele Győr-Moson-Sopron megyei, a másik fele egynegyed-egynegyed arányban Zala, illetve Vas megyei volt. A benyújtott nyilatkozatok száma csaknem 320 ezer, melyből 185 ezer civilszervezetek felé irányult, 135 ezer pedig egyházakat vagy kiemelt célt kívánt támogatni. A nyilatkozatok 4 százaléka érvénytelen volt. Főleg azért, mert a nyilatkozatot tevő nem fizette be az adóját, vagy késve nyújtotta be a nyilatkozatot. Kisebb számban ugyan, de előfordult, hogy a felajánlás nem érhette el célját, mivel a nyilatkozó figyelmetlenül járt el, saját adatait vagy a kedvezményezett adatát hibásan töltötte ki.

A nyugat-dunántúli régióban székhellyel rendelkező kedvezményezettek száma 3187, ami az előző évihez képest négy százalékkal nőtt. A részükre felajánlott összeg összesen 716 millió forintot ért el, s ez az összeg 11 százalékkal magasabb a korábbi évinél.

A felajánlott összeg 6 százaléka – összesen 43 millió forint – nem jutott el a nyilatkozatokon megnevezett civilszervezetekhez.

A Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány az egy százalékok segítségével vásárolt a megyei kórház gyermekaneszteziológiai és intenzív terápiás osztályára a régi mellé több korszerű infúzióadagolót.
A Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány az egy százalékok segítségével vásárolt a megyei kórház gyermekaneszteziológiai és intenzív terápiás osztályára a régi mellé több korszerű infúzióadagolót.

Összesen 19 millió forint felajánlás kiutalása 430 kedvezményezetthez azért hiúsult meg, mert a kiküldött adatlapot nem küldték vissza, 89-en nem kérték a 2 millió forint felajánlott összeg kiutalását, a kedvezményezettek közül 136-hoz pedig azért nem jutott el a felajánlott 15 millió forint, mert a feltételeknek nem feleltek meg.

A felajánlásokból a nyugat-dunántúli régióban összesen 2467 civilszervezet részesült 673 millió forint összegben. Ezen belül Győr-Moson-Sopron megyében 1048-an összesen 339 millió forinthoz jutottak.

A régióban a felajánlások legnagyobb részét, több mint harmadát a neveléssel, oktatással foglalkozó civilszervezetek kapták, ez 234 millió forintot jelentett a számukra. Az egészségmegőrzéssel foglalkozó civilszervezetek 138 millió forintot kaptak az egyszázalékos felajánlásokból, a sporttal foglalkozók 72 millió forintot, a kulturális szervezetek 62 millió forintot, a szociális, családsegítéssel foglalkozóak 48 milliót, a természet- és környezetvédelemmel foglalkozók 41 milliót, a kulturális örökség- és műemlékvédelmi szervezetek mintegy 27 milliót. A társadalmi esélyegyenlőség elősegítése céljára 16 millió forint, a közrend, a közlekedésbiztonság, mentés céljára 14 millió forint volt a felajánlás.

Győr-Moson-Sopron megyében a legtöbb felajánlásban a 268 oktatási, nevelési tevékenységgel foglalkozó szervezet részesült, összesen 131 millió forint összegben. A második leginkább támogatott tevékenység az egészségügy volt, 88 szervezet 68 millió forint összeggel, majd a kulturális és a sporttevékenység azonos összeghez, csaknem 28–28 millió forinthoz jutott.

A kedvezményezett civilszervezetekre jutó felajánlások összege átlagosan 273 ezer forintot tett ki. Ezen belül Győr-Moson-Sopron megyébe 323 ezer forint, Vas megyébe 252 ezer forint, Zala megyébe 220 ezer forint jutott átlagosan.

A régióban az első és a második legmagasabb összegű felajánlást – 21, illetve 14 millió forintot – egy vasi és egy győri egészségügyi tevékenységgel foglalkozó szervezet kapta. A harmadik legmagasabb összeg – 10 millió forint – állatvédelmi tevékenységet, a negyedik – több mint 9 millió forint – pedig oktatási, nevelési tevékenységet végző civilszervezet támogatását célozza meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtan került elő az eltűnt Vásárhelyi fiatalember

Holtan került elő az a 21 éves hódmezővásárhelyi fiatalember, aki április 7-én az esti órákban… Tovább olvasom