Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Hétfőn dönt a parlament a magánnyugdíjpénztárakról

Az Országgyűlés dönt egyebek mellett a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve a nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvényjavaslatról, valamint a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvényről.
Várhatóan nagyjából öt órán keresztül szavaznak a képviselők ma az Országgyűlésben: döntenek egyebek mellett a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve a nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvényjavaslatról, valamint a jövő évi költségvetést megalapozó "salátatörvényről".

A házbizottság heti ülése után az Országgyűlés sajtófőnöke jelezte: a Fidesz kezdeményezte, hogy a mai napirendre vegyék fel, és házszabálytól eltéréssel tárgyalják meg, majd szavazzanak is az Orbán Viktor, Lázár János és Kósa Lajos által jegyzett, a magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozatról. Az ehhez szükséges négyötödös házszabálytól való eltérést azonban az MSZP, az LMP és a Jobbik sem támogatja, így valószínűleg a javaslat általános vitáját folytatja le hétfőn a Ház.

A tervezet elfogadásával az Országgyűlés a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagsággal rendelkező mintegy 3 millió ember eddigi befizetéseinek jövőbeni biztonsága érdekében kinyilvánítaná, hogy garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét, a befizetések értékállóságát és a veszteségek jóváírását az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak; garantálni kell az átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha 2011. január 31-ig átléptek és hozamukat kivették.

Az Országgyűlés ma dönt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve a nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról. Ezzel és a politikai nyilatkozattal kapcsolatban Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden azt mondta: adómentes lesz a pozitív reálhozam - azaz az infláció mértékénél nagyobb hozam - készpénzben felvétele azoknál, akik átlépnek az állami nyugdíjrendszerbe; e döntés jogtechnikai következményeit a Nemzetgazdasági Minisztériumnál készülő törvényjavaslat fogja rendezni.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló indítvány szerint a magán-nyugdíjpénztári tagnak személyesen kell kérnie az állami nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél január végéig, hogy továbbra is magánpénztári tag maradhasson, ellenkező esetben automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe kerül át, az addigi befizetései pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülnek.

Több pénzügyi tárgyú törvényjavaslatról is zárószavazás lesz. Ezek közé tartozik a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomag, az új PSZÁF-törvény, az egyes állami tulajdonú szakosított hitelintézetekre vonatkozó, illetve az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosítása. Döntenek a képviselők az egyes büntető tárgyú, a naptári napban való határidő-számítással összefüggő törvénymódosításokról, illetve a nemzeti adatvagyonról szóló jogszabály-tervezetről. Zárószavazás lesz továbbá az agrárpiaci rendtartásról, a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint a halászati támogatásokkal kapcsolatos törvények módosításáról.

Ugyancsak ma szavaz a parlament számos törvényjavaslat módosító indítványairól. Ezek közé tartoznak a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról, az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló indítványok, valamint az egészségügyi törvénycsomag. A határozathozatalok végén lesz a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló, a sportról szóló, és az egyes energetikai tárgyú törvények, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvények általános vitája. Az Országgyűlés tervezett napirendje szerint ezekről akár dönthet is a Ház még ma.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. gjozsi88 2010. december 13. 11:52
  „szocdem!
  Pedig ezt Te irtad...majd egy hétig eltüntél...!
  Szerencséd van, mert ez a kommented törlődött, legalábbis nem találom.....Arra vonatkozó kommentem borzalomnak minősítette ezt a hozzászólást....még gondolkodtam is, hogy elmentem!
  Vigyázz, mert mostantól ezt fogom tenni, mert arcátlanul hazug embernek gondollak...és szembesíteni foglak vele kiméletlenül!

  ....Varga Mihály mitől hiteles....?

  Azt mondta április elött, hogy megvédik a magánnyugdij pénztárakat...most meg államosítanak!”
 • 28. szocdem 2010. december 13. 11:44
  „26. gjozsi88 2010.12.13. 11:28

  Józsikám!

  Én csak oylan emberekekl álok le vitakozni aki érti is hogy miről van szó. Aki nem hazudik ( pl. rezsióradíj szorzása az energiaköltséggel,) a vitatpartnere állitásaival kapcsolatban. másokat megpróbálok szeliden rávenni hohy ne hülyitsék se magukat se másokat tovább...
  Te ez a kategoria vagy!

  Egyébként Varga Mihály ide vonatkozó beszédeit nem másolom ide - keresd meg ha gondolod.. elvégre a téma szakavatottja vagy nem?:))))))))))))))))”
 • 27. gjozsi88 2010. december 13. 11:30
  „még annyit!
  Az adósság állományt nem szabad összetéveszteni a törlesztő részlettel....!”
 • 26. gjozsi88 2010. december 13. 11:28
  „szocdem!
  Pont azt nem tudtad alátámasztani, hogy az adósság állomány, ami a GDP (27 000 milliárd ) 80%-a, miért csak az állami szektor adóssága!
  Ráadásul arról a 31 000 milliárdról sem tudtál publikációt bemutatni! ...Arra már gondolni sem merek, hogy büvészkedsz a a nullákkal...!
  Az adósság állományunkban bennt vannak a kamatok is...!
  Miről beszélsz?
  Ha döl a forint, attól nő az adósság állomány is...nem a tőke, hanem a tőke plussz kamat...!
  Persze egészből részadattal példálózni...azaz maszatolni, ez megy nálad...!”
 • 25. szocdem 2010. december 13. 11:28
  „A hiány - ahogyírod- csak azért 35- mert

  Józsi!
  HELYESBITEK MERT AZ ELÜTÉS LÉNYEGES ÉRTELMI KÜLÖNBSÉGET MUTAT!!

  A hiány 3%!!!! a többistimmel, a tőketertozást nem számolják bele sehol a világon.”
 • 24. szocdem 2010. december 13. 11:22
  „23. gjozsi88 2010.12.13. 11:09
  Hogy fogjuk kifizetni egy 27 000 milliárdos GDP-ből, amiből lejönnek még a költségek (többek közt 14 000 milliárd költségvetési pénz, a munkabérek, energia árak...stb) ezt a 31 000 milliárdot?

  Ellopják a MNYp-t, meg még a jó ég tudja hogy mit nem! (Mint Bokros meg Bajnai is tették, csak ezek sokal pofátlanabbul fogják csinálni)

  Egyébként az államkassza ma is ezeket az adósságokat fizeti, a csecsemők is 2,2 millio Ft-al tartoznak az államkasszával a külföldnek - ezen felül ott a lakáshitel, autó hitel, setb...

  A hiány - ahogyírod- csak azért 35- mert a tőkét nem törlesztik, csak kamatot fizetnek. A tőkeszolgáltatási határidő a 31 vonatkozásában jövőre, a többi esetében pedig 2014-ig les kötelező..

  A kamat amit fizetünk a hitelk után + a kisebb tőkevisszafizetések képezik azt a 60%-ot ami ma közvetlenül TERHELI az államkasszát. HA beüt a tőkevisszafizetési határidő, ez az arány több száz százalékos lesz - = KRAKK!
  ezt próbálják most Orbánék minden lehető módon elkerülni, mert senki em fogja lemosni róluk, hogy Ők viték csődbe az országot- pedig nem, csak segitettek benne a hülyeségeikkel!”
 • 23. gjozsi88 2010. december 13. 11:09
  „Hogy fogjuk kifizetni egy 27 000 milliárdos GDP-ből, amiből lejönnek még a költségek (többek közt 14 000 milliárd költségvetési pénz, a munkabérek, energia árak...stb) ezt a 31 000 milliárdot?
  Persze a publikált adatokról semmi...., már ami a 31 000 milliárdot illeti!
  Persze mindig más a hülye.....csak te vagy a tökéletes!”
 • 22. szocdem 2010. december 13. 11:02
  „Józsikám - olvasni tudsz de nem érted..

  "Amiről beszéltem, hogy az adósság állomány 21 000 milliárd,"

  Ne erről beszéltél. Én meg arrl, hogy Varga ebből akar visszafizetni jövőre 31-et!!!! ÉRTED???? A 21-ből 31-et!!!! (Ajándékozni akar szerinted 10-et Sorosnak, de ennyire még Ő sem hülye)

  Szóval kedves Józsi maradj a kaptafánál, itt minden nagyon idegen neked- még a szavakat sem érted... (gondolom van valai közöd az elmúlt 20 év gazdálkodásához, azért tartunk itt!)”
 • 21. gjozsi88 2010. december 13. 10:53
  „szocdem!
  Arról a hívatalos publikus közlésről gondolom idézni is tudsz....!
  A zavar jól érzékelhető nálad....!

  "Az álamadósság szerined ö: 21 m. ebből jövőre jár le minden publikus hivatalos közlés szerint 31m!!!!! Akkor miről is hadoválsz már megint???"

  ki beszélt 21 milliárdról...?
  21 000 milliárdról beszéltem ....!
  Amiről beszéltem, hogy az adósság állomány 21 000 milliárd, ennek közel 3/4 része magánszektor adóssága, a maradék az állami szektoré, ebből közel 1000 milliárd a zömében Fideszes önkormányzatoké.....!”
 • 20. szocdem 2010. december 13. 10:38
  „18. gjozsi88 2010.12.13. 10:21
  szocdem!
  Az ország adósság állománya a GDP 80%-a, azaz 21 000 milliárd!
  Ebben bennt vannak a lakossági ,vállalati és az állami szektor adósságai is!

  Józsikám!

  <moderálva személyeskedő>

  Az álamadósság szerined ö: 21 m. ebből jövőre jár le minden publikus hivatalos közlés szerint 31m!!!!! Akkor miről is hadoválsz már megint???

  A alkosági adósságállomány forinban, kamatok nélkül számolva kb 10 000 000 000 000 azaz 10 m. Vagyis a "Ti állampolgárok vagytok a hibásak ezért" c. hazugság hiteltelen, nem kellene tovább fokozni!!!! Mert a kisember semmiről sem tehet, és töredéke a tartozása mint a politikumé!

  Szóval elég siralamas ez a sok zablaty amit összehordasz barátom!”
 • 19. szocdem 2010. december 13. 10:28
  „14. Julianusz 2010.12.13. 10:10
  Néhány kérdés.....
  Ki fizeti MOST a nyugdíjakat?????"

  A válasz roppant egyszerű! De kezdjük az elején.

  Kádár alatt a nyugdíjjárulékokat nem egyedi számlán fizették és tárolták, hanem egy összegeben fizették be az államnak. Itt ha volt maradvány, akkor azt hozam nélkül fektették be pl. a Győri Kekeszgyár felújításába, vagy az új Rába építésébe, stb.

  1990-ben sem változott a helyzet. Épp csak annyit, hogy ag zdaságból befoyló összegek egyre kisebbek lettek, vásárlóértéken meg mégnevetségesebbek. Mivel a vadkapitalista paradigma, amit ránk akartak erőltetni -az európai modell ellenében - azt diktálta, hogy az állam ne fizessen nyugdíjakat, hanem mindenki gondoskodjon sdaját magáról, létrehozták az MNYP rendszert, ami hosszabbat távon az állam teljes kivonulását eredményezte volna a globalista utópia vazallusai szerint. De túl kevés idő telt még el, az első magánynugdíjak foylósítására sor sem kerülhetett!!!!

  Ezért ma a nyugdíjakat továbbra is az állam fizeti, épp oylan erkölcstelen és áttekinthetetlen rendszer alapján, mint rákosiig az összes elődei..

  "Aztán ha a magánpénztár becsődöl, mint bankok, utazási irodák s még sorolhatnám, mert ugyebár ha forgatják a pénzünket akárhogyan, hogy az nyereséges legyen, az veszteséges is lehet!!!!"

  ez így van! Mivel a MNYp-k leginkább Magyar állampapirokban tartják a pénzüket, nem csődölnek be, lévén hogy ez a sok tisztességes és tehetséges államférfi - mint pl Schmitt vagy Orbán, vagy Kósa - oylan hatékonyan és professzionálisan fogja az elkövetkező 20 évben irányítani ezt az országot, hogy ez egyszerüen lehetetlen! Hiszen az MNYP csőd ebben a rendszerben gyakorlatilag a Magyar állam fizetésképtelenségét (csődjét) jelentené egyben!

  Egyszóval egal, hogy magán vagy állami nyugdíjra aspirál valaki, azt az államot vezetők profizmusa garantálja mindkét változatban. Tehát az MNYP eltrölése, elkobzása, lenyúlása, padlássepregetése, stb. semmiylen logikai vagy gazdasági érvvel nem alátámasztható!”
 • 18. gjozsi88 2010. december 13. 10:21
  „szocdem!
  Az ország adósság állománya a GDP 80%-a, azaz 21 000 milliárd!
  Ebben bennt vannak a lakossági ,vállalati és az állami szektor adósságai is!
  Ha a te logikádat követjük, akkor mennyi az ország adóssága, ha csak az állami szektor adóssága a 21 000 milliárd?
  Amiről te beszélsz az állami szektor adóssága nem lehet a GDP 80%-a, miközben a költségvetés hiánya 3%!”
 • 17. szocdem 2010. december 13. 10:17
  „13. gjozsi88 2010.12.13. 10:09
  szocdem!
  "Bár tudom nehéz lesz annak, aki az árképzés során az alapanyag és energia költséget BESZOROZZA a rezsióradijjal....!"

  iylet sehol nem írtam, bár Te csak erre emlékszel, mint a hülye kisdiák a matek óra után...

  Egyébként amit akkor írtam fenntartom - SZAKMÁNAK HÍVJÁK, ÉS ÉRVÉNYES TUDÁS AZ EGÉSZ VILÁGON - a te zablatyaiddal hablatyaiddal szemben.

  egyébként ezzel ahsz-el is bizonyítottad hogy se gazdálkodó, se gazdász nem vagy, mert alapvető fogalmakkal és rendszerekkel nem vagy tisztában! Csak at nem értem miért akarod akkor itt osztani az észt???”
 • 16. gjozsi88 2010. december 13. 10:17
  „julianusz!
  Ha a magánpénztári vagyon becsődölhet, akkor miért nem csödöl be az ugyanabban a vagyonkezelésben lévő bankbetét, önkéntes nyugdij pénztár, tőkésitett életbiztosítás...?
  A nyugdij járulék fizetésnek kell finansziroznia a mindenkori nyugdij kifizetéseket!
  Már most nem elég, mert a magánpénztári eltéritett járulék csak 360 milliárdot pótol, miközben az államnak 500 milliárdot kellett pótolnia és még messze nem olyan rossz a demográfia adat, amikor a mostani 5-9 éves korosztály munkába lép, akkor mennének nyugdijba 1,6 millióan!
  A kiadásokat, a végkielégítések, (4 milliárd) a kórházszéfek (alig néhány 100 millió) nincsenek arányba a gazdagék adócsökkentésének 500 milliárdjával, a újra inditott szárnyvonalak, gyes növelése...stb költségeivel!
  Amikor összehasonlitasz, mindig nézd meg az arányokat is! A szoci kormány elmúlt 8 évben- a fideszes Papcsák szerint több- tiz milliárd kárt okozott , ! Legyen 100 milliárd egy évente 13-14 000 milliárdos költségvetésben!”
 • 15. szocdem 2010. december 13. 10:11
  „11. gjozsi88 2010.12.13. 10:05
  szocdem!
  Mennyi helyesen...?

  Az ÁLLAM ADÓSSÁGÁBAn a "magán"-rész NULLA!:)))

  Az államadósság abból tevődik össze, hogy az elmult 20 évben a hatalmi kiadásokat hitelből finanszírozták, mert a gazdaságból nem volt hozzá elég adóbevétel..

  A magánszektor külföldi illetőségű - adóssága meg 80%-ban jelzálog hitel, mert a gazdaságbaól a termelő-alkotó emberek a primer elosztásban nem kapták meg az őket megillető részt, ezért hitelből kellett finanszírozniuk a munkaerejük újratermelését. Olvasgass Marxot meg Keynest, akkor talán megérted hogy valójában hogy is műxik ez egy normális európai országban!!!!!!:)”
 • 14. Julianusz 2010. december 13. 10:10
  „Néhány kérdés.....
  Ki fizeti MOST a nyugdíjakat?????
  Kitől várják a nyugdíjasok, a reálérték megőrzését, nyugdíjemelést????
  Ugye az államtól, mert ők oda fizettek.
  De hol is van az a pénz, amiből most a FIDESZkormánynak fizetni kéne????
  Talán a kórházszéfekre, meg a végkielégítésekre, új autókra, zsebekbe, stb. eltűnt?????
  Józan logikával, távlatokban gondolkodva, amiket a dolgozók ma fizetnek be, abból fizetik ma a nyugdíjakat, és így tovább....a gyerekeink befizetései a miénket, stb
  Na ha nem az államnak fizetünk, akkor miből is várjuk a nyugdíjfedezetet, nyugdíjemelést????
  Aztán ha a magánpénztár becsődöl, mint bankok, utazási irodák s még sorolhatnám, mert ugyebár ha forgatják a pénzünket akárhogyan, hogy az nyereséges legyen, az veszteséges is lehet!!!!
  Arról nem beszélve, hogy Mért kötelező a magánnyugdíjpénztár???
  20éve fizetem, de egy évig nem tudnék belőle megélni, és még sok 100ezren vannak így ebben az országban.
  Akkor mi megint csak az államnak a nyakán leszünk, vagy mehetünk a híd alá.
  Így nagyon tudunk gondoskodni a nyugdíjas éveinkről ugye??? A mi kezünkben van, ha a pénzünk magánnyugdíjpénztárban van.”
 • 13. gjozsi88 2010. december 13. 10:09
  „szocdem!
  Pontosabban fogalmazok!
  Fejtsd ki az államadósság szerkezetét részletesen...tudod a hitelességed érdekében!

  Bár tudom nehéz lesz annak, aki az árképzés során az alapanyag és energia költséget BESZOROZZA a rezsióradijjal....!
  Persze ettől a vitától is fejvesztve menekültél!”
 • 12. gjozsi88 2010. december 13. 10:06
  „A világon mindenütt szükség van az állami nyugdij rendszer mellett egy tőke fedezeti rendszerre! Azaz nyugaton önkéntes nyugdij pénztárak aránya szinte 100%-os!
  Nálunk a sokkal kisebb egy főre jutó GDP jövedelmi viszonyaiból egyszerüen nem lehet önkéntes nyugdij pénztári tagságot finanszirozni, mert még a teljes nettó bérből sem lehet megélni, nem ha ezt a pénztári befizetés havi 5-10 000 ft jával még csökkentik!
  Ezért volt szükség a kötelező pénztárra, mely az eddigi közteher terhére hozott létre egy tartalék alapot! Azaz az államnak a mostani demográfiai helyzetben évente 500 milliárdot kellett betennie, hogy a magánnyugdij pénztárak (egyébbként 360 milliárdos kieső bevételét pótolja, tehát már most nem elég a befizetett járulék a kizárólag állami nyugdij alaphoz! Mi lesz, ha 15-20 év múlva a mostani 5-9 éves korosztály dolgozni kezd és ekkor a nyugdijasok száma 1,6 millióval növekszik) tartalék alapképzését pótolja! Ez pont annyi, mint a gazdagék adócsökkentése, arról nem beszélve, hogy 2013-ban elkezdődött volna az első magánpénztári kifizetés és folyamatosan csökkentette volna az állami nyugdij kifizetések terheit és egyre kevesebb pénzzel kellene kiegésziteni az állami nyugdij alapot!
  Ha kifut a rendszer egyszerüen csak a nyugdij igény 75%-t kell kifizetnie!
  A magánpénztári vagyont nem kell eladni,(főként a jelentős mértékű állampapir tekintetében) ha kifutás van, mert olyan időszakra fektették be, amilyen időtartamra szükség van! Eladni akkor kell, idő elött felmondanak egy tartósabb lekötést, ahogy a mostani államosítás hatására folyó kiadásokra fordításra szükség lesz, és ez vagyonvesztéssel fog járni! De ezt a vagyon vesztést imádott kormányod idézi elő!”
 • 11. gjozsi88 2010. december 13. 10:05
  „szocdem!
  Mennyi helyesen...?”
 • 10. szocdem 2010. december 13. 09:59
  „8. gjozsi88 2010.12.13. 09:47
  Patriot!
  Az államadósság 3/4 része magánszektor adóssága!

  Már megint lódítasz itt Józsi, és megint bele ütöd abba az orrod amiről fogalmad sincs! :)))))”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közpénzből fizették Duna-TV-s vezetők magánorvosi szolgáltatásait

A Duna TV korábbi elnöke és gazdasági igazgatója magánorvosi ellátásait a televízió költségvetéséből… Tovább olvasom