Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Házkutatások a Rác fürdő ügyében

Házkutatást tartott a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. irodájában, illetve a Rác fürdő felújítását és a kivitelezést végző cég székhelyén a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya csütörtökön.
A fürdő felújításával kapcsolatban indult nyomozással egyidőben a budapesti fürdőkben felszerelt beléptető rendszer beszerzése miatt is eljárás zajlik. A Rác fürdő ügyében hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt 2009 októberében indult nyomozás több önkormányzati képviselő feljelentése nyomán.

A BRFK honlapján megjelent közlemény szerint a nyomozás eddigi adatai alapján feltehető, hogy a fürdő felújításával és a mellette épülő szálloda építésével a Fővárosi Önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte. A BRFK közölte, hogy a gazdaságvédelmi nyomozók ezzel összefüggésben adatokat és dokumentumokat kértek be a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től, valamint a Fővárosi Önkormányzattól, és több tanút kihallgattak.

A fővárosi Fidesz-frakció képviselői tavaly szeptemberben kezdeményeztek vizsgálatot a legfőbb ügyésznél, amiért - szerintük - a Rác fürdőt 75 százalékban "kicsempészték" Budapest vagyonából.

A fővárosi fürdőtársaság ugyanis a beruházás megvalósítására létrehozta a hárommillió forint törzstőkéjű Rác Nosztalgia Kft.-t, amelyben a gyógyfürdő zrt.-nek 25 százalékos üzletrésze van, más, jogi és magánszemélyek pedig 75 százalékos tulajdonrésszel bírnak. György István, a fidesz budapesti frakcióvezető-helyettese akkor felszólította az önkormányzatot, kezdjen tárgyalást a beruházókkal annak érdekében, hogy a Rác Nosztalgia Kft.-ben Budapest bevitt vagyonának megfelelő pozíciót harcoljon ki. Kifogásolta továbbá, hogy az önkormányzat és a szakbizottság érdemi indokolás nélkül járult hozzá a sorozatos határidő-módosításokhoz, és nem tett semmit a késedelemből eredő károk mértékének csökkentésére.

A 2003-ban indított projekt szerződését azóta hatszor módosították a beruházó kérésére, miután nyilvánvalóvá vált, hogy nem tudja tartani az átadás tervezett dátumát. A nyomozással párhuzamosan a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya büntetőeljárást folytat a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdőiben felszerelt beléptető rendszer beszerzése miatt is.

Ez az eljárás szintén hűtlen kezelés bűntett gyanújával zajlik, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Az ügy előzménye, hogy 2007 novemberében a Navigátor Zrt. 600 millió forintos ajánlatot adott a beléptető rendszer kiépítésére. Az eljárást azonban érvénytelenítették, ugyanis kiderült, hogy a cég egyik alkalmazottja készítette a közbeszerzési kiírás dokumentációját. Ezután újabb kiírás következett, amelyben az ajánlatkérő mind a három pályázót kizárta műszaki, illetve jogi alkalmatlanságra hivatkozva.

Egyiküknek, a Vilati Zrt.-nek azonban utóbb ajánlati felhívást küldtek ki, és tárgyalásos eljárást folytattak le vele. György István közlése szerint ugyanakkor a Fidesz-frakcióhoz "beesett" egy dokumentáció, amely szerint valakik 22 oldalt kicseréltek a műszaki alkalmatlanság miatt kizárt Vilati Zrt. pályázati dokumentációjában azért, hogy a harmadik körbe csak ez a cég jusson be - mondta.

Végül a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. szerződést kötött a Vilatival, méghozzá csaknem háromszor akkora értékben, mint a Navigátor eredeti, 2007-es ajánlata volt. Ám György István tájékoztatása szerint a szerződést a Vilati nevében már a Navigátor Zrt. vezetője írta alá, noha a Navigátor csak egy nappal később vásárolta meg a Vilatit.

Olvasóink írták

  • 1. csiga_biga 2010. február 25. 18:45
    „Na, ez is kezd egy újabb kormány közeli mutyi üggyé fajulni... Lassan sírnom kell, hogy ezzel van tele a sajtó!
    Öröm az ürömben, hogy legalább a rendőrség tevékenykedik és nem bénítja meg felülről a kormány (bár valószínű mindig ugyanazok mozgatják a szálakat a vezetés részéről és őket kellene elkapni végre)!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentősen csökkent a 3, 5 és 10 éves államkötvények hozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) összesen 50 milliárd forint értékben hirdetett meg 3, 5, és 10… Tovább olvasom