Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Házbizottság: jövő héten kezdődik a 2011. évi büdzsé vitája

Jövő hétfőn kezdi az Országgyűlés a 2011. évi költségvetés tárgyalását, kedden pedig dönt a 98 százalékos különadót érintő törvénymódosításról.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság csütörtöki ülése után újságírókkal közölte: a jövő héten négynapos ülést tart a Ház; hétfőtől csütörtökig lezajlik a jövő évi büdzsére vonatkozó javaslat általános vitája.

Jövő hétfőn délután, a napirend előtti felszólalások és az interpellációs időszak után kezdi meg a parlament a 2011. évi költségvetési törvényjavaslat általános vitáját. (Szerdán a miniszterelnök szóvivője megerősítette az MTI-nek, hogy Orbán Viktor kormányfő nyitja meg a vitát.) A törvényjavaslatokról szóló szavazások hétfőről átkerülnek keddre.

A 2011. évi büdzsé jövő heti, 30 órás időkeretben történő tárgyalásának menetrendje a következő: hétfőn a 90 percesre tervezett expozé után az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnöke szólal fel 30-30 percben, ezt követően a vezérszónokok szintén 30-30 percet kapnak a felszólalásukra.

Kedden lesz lehetőség arra, hogy a büdzsé folytatódó vitájában az uniós képviselők is felszólalhassanak. Szerdán, csütörtökön folyik tovább az általános vita, amelyet csütörtökön lezárnak.

Kedden választja meg az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelő bizottságának elnökét és tagjait is; a Fidesz-frakció jelezte: még csütörtökön eljutatja jelöltjei nevét a házelnökhöz.

A választást követően, kedden lesz a zárószavazása a Lázár János által előterjesztett - az alkotmányt, az Alkotmánybíróságról szóló törvényt és az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú jogszabályokat érintő - előterjesztéseknek.

Aznap döntenek a jövő évi adótörvényekről, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról és a kormányhivatalokról szóló előterjesztésekről is.
Aljorjai Anita közölte: a házbizottság ülésén a kormány jelezte, még a héten nyolc előterjesztést nyújt be, köztük a költségvetési törvényt megalapozó törvénycsomagot, illetve az egészségügyi, a büntető tárgyú törvények és a honvédelmi törvény módosítását is.

A kormány jelezte azt is, hogy a jövő héten újabb tíz javaslatot terjeszt a Ház elé, az azt követő héten pedig további kettőt-hármat; mindezek tárgyalását és elfogadását még idén kéri.

Kérdésre válaszolva a sajtófőnök elmondta: a házbizottság ülésén nem volt szó alkotmánybíró-jelölésről és a szerdai szavazásról sem. Utóbbi kapcsán megjegyezte, azzal kapcsolatban az összes döntés megszületett az aznapi rendkívüli házbizottsági ülésen.

Olvasóink írták

 • 4. hehe08 2010. november 11. 20:42
  „nem fognak beleszólni.......”
 • 3. gjozsi88 2010. november 11. 16:24
  „Nem tudom beszélnek -e majd arról, hogy mi fog történni, ha a nemzetközi bíróságok az Alkotmány Biróság helyett visszamenőleges hatállyal megsemmisiti a különadókat a magánpénztárakat érintő döntést...!
  Ugyanis ezek a megszületése pillanatában alkotmány ellenesek, mely alkotmány európai jogharmonizáción is alapulva mondja ki jogellenességüket!
  Azaz semmis intézkedések lesznek, mert erről már tudjuk, hogy Alkotmány ellenes.azaz szembe magy az európai joggal is....ezt nem lehet nem látni előre!”
 • 2. Primax 2010. november 11. 16:03
  „1. hozzászólás annobon !
  Csatlakozom.
  Felesleges idő és pénzpocsékolás. Megszavazzák percek alatt, Pál pedig gyorsan - ott a helyszínen - aláírja.
  Aztán mindenki mehet haza, vagy focizni, vagy ahova akar...”
 • 1. annobon 2010. november 11. 14:33
  „Minek kell itt vitatkozni? Tegyék fel szavazásra, aztán ennyi. Még hogy demokrácia! Tökre pártállam az egész. Csak most nem vörös, hanem narancssárga...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: új közteherviselési modellt kell kialakítani

A közteherviselés új modelljét kell létrehozni hosszabb távon. Tovább olvasom