Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Házasságon kívüli gyerekek

Magyarország - Minden tízből négy gyermek házasságon kívül született tavaly Magyarországon, ami az élettársi kapcsolatok népszerűségét jelzi. Európa nagy részén hasonló a helyzet.

˝Az élettársi kapcsolat lazább, kevésbé elkötelezett párkapcsolatot jelent. Nem annyira macerás, nem kell hozzá papír, költséges felhajtás és sokkal könnyebben szakítható meg˝ – Kamarás Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) demográfusa ezzel magyarázza, miért költözik össze egyre több fiatal házasságkötés nélkül.


Tízből négy

Merthogy a tendencia egészen egyértelmű. Ugyan az élettársi kapcsolatok számáról nincsenek pontos adatok, de a KSH nemrégiben közzétett elemzése szerint tavaly a gyermekek 39,5 százaléka – azaz minden tízből négy – házasságon kívül – zömmel élettársi kapcsolatból – született. Az arány folyamatosan és rendkívül erőteljesen nő – 1980-hoz képest megötszöröződött, 1990-hez képest megháromszorozódott –, és a népesedéssel foglalkozó szakemberek egyelőre nem tudják, az emelkedés meddig tart.

Az okok között szerepel persze az is, hogy a társadalom egyre jobban elfogadja, ha egy pár a hivatalos formaságokat mellőzve él együtt. Kamarás Ferenc szerint ezt mutatja, hogy az alacsony iskolai végzettségűek és a diplomások hasonló hányada választ ilyen párkapcsolatot, miként lényegében eltűntek a különbségek ebből a szempontból a városban és a falun élők között is.


Előnytelen demográfiailag

A demográfus szerint népesedési szempontból nem éppen előnyös ez a folyamat. Felmérések bizonyítják, hogy az élettársi kapcsolatok gyakrabban bomlanak fel, másrészt kevesebb gyermek származik belőlük, mint a házasságokból.

Az élettársi kapcsolatok gyakrabban bomlanak fel, másrészt kevesebb gyermek származik belőlük, mint a házasságokból.
Ettől függetlenül sok meglepetés nincs a magyar számokban, elég, ha összevetjük azokat az európaiakkal. A csúcstartó Izlandon a gyermekek csaknem kétharmada házasságon kívül születik, de 50 százalék feletti szám szerepel Norvégia, Észtország, Svédország, Franciaország, Szlovénia és Bulgária neve mellett is. Az utóbbi tíz évben mindenütt növekedést jegyeztek fel, de az elsősorban a kulturális hagyományoktól és a vallásosságtól függő különbségek így is óriásiak maradtak. Lengyelországban és Olaszországban a gyermekek 80–81, Görögországban és Cipruson több mint 90 százaléka születik házasságban.


Magyarország félúton

Kamarás Ferenc elmondta: vannak országok, ahol az élettársi kapcsolat a házasságot megelőző próbaházasság szerepét tölti be, másutt a házasság alternatívájaként jelentkezik. Magyarország félúton helyezkedik el, mindkét felfogásnak nagyon sok a gyakorlati követője.

Olvasóink írták

 • 4. PrettyWoman 2009. július 29. 13:42
  „Erre azt szokták mondani, (főleg a nők, akiket még gyerek után sem vesznek el), hogy nem számít a papír. Pedig Magyarország pont az a hely, ahol csak a papír számít. Egy esetleges válásnál, halálesetnél sokkal könnyebb dolguk van azoknak (már ügyintézés, jogi dolgok terén), akik törvényesen is összeházasodtak. Sokan mondják, minek házasodjunk össze, ha így is szeretjük egymást. Meg lehet fordítani a dolgot: miért ne?”
 • 3. akinemfél 2009. július 18. 08:47
  „...és a magyarság 2030-ra kisebbségbe kerult a Kis Magyarország teruletén.”
 • 2. pancser 2009. július 17. 21:07
  „Elég szomorú, hogy így van. Ebből az is következik, hogy aki így nő fel mást nem is tud elképzelni. Azt hiszi a sok felelőtlen fiatal, hogy egyszerűbb így. Dehogy egyszerűbb, egy-két év után van közös vagyon, gyermek, van dolga tehát a bíróságnak. Ha meg véletlenül tragédia történik fura szituációk adódhatnak.”
 • 1. bugriskin 2009. július 17. 14:33
  „Lesz itt még több is, ha a NATO katonák kimenőt kapnak Pápán!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kánikula vége: viharokkal érkezik szombaton a hidegfront

Pénteken még országszerte 31-36 Celsius-fokos kánikula várható, szombaton azonban hidegfront… Tovább olvasom