Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Hazaengedték a magyar hegymászókat

Hazaengedték a poprádi kórházból azt a két magyar hegymászót, aki szombaton szenvedett balesetet a Magas-Tátrában - közölte az MTI tudósítójával Jozef Chlebec, a kelet-szlovákiai kórház traumatológiai részlegének ügyeletes orvosa hétfőn este.

"Erőss Zsoltot hat óra körül vitte el egy mentőkocsi Budapestre, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központba, ahol két műtét vár rá, míg Hajdú Pétert egy másik mentőautó Tatabányára szállítja" - mondta Chlebec. Harmadik társukat, Kamlusz Marcelt már vasárnap hazaengedték, mert sérülései nem voltak olyan súlyosak.

Szerencsés János kassai magyar főkonzul elmondta, hogy mindketten jókedvűek voltak, amikor délután a kórházban meglátogatta őket. Jó volt a kedélyállapotuk, örültek, hogy túlélték a balesetet és hogy visszatérhetnek Magyarországra - tette hozzá az MTI-nek nyilatkozva. Megerősítette, hogy Erőss sérülései súlyosak, és műtétek várnak rá. Hajdúnak egyebek között gerincsérülése van, de esetében állítólag műtétre nincs szükség.

Erőss és Hajdú állapotát a Magyarországra való szállítás előtt Poprádon stabilizálták az orvosok.

A három magyar hegymászót szombaton lavina sodorta el, miközben a Kopky hegygerincen ereszkedtek lefelé a Dracia Dolinka elnevezésű völgybe (Sárkány-völgyecske). Sikerült kiásniuk magukat a hó alól, ám súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek. A csoport egyik tagja telefonon értesítette a hegyi mentőket, ám a rossz időjárási viszonyok miatt helikopterrel nem lehetett megközelíteni a helyszínt. Így végül 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult a magyar hegymászókért. A helyszínre érkezésük után elsősegélyben részesítették a sérülteket, majd hordágyakon a Poprádi-tóig vitték őket, ahonnan vasárnap reggel szállították a poprádi kórházba a három hegymászót



Erőss Zsolt állapota stabil

Várhatóan kedden hozzák haza Szlovákiából azt a két magyar hegymászót, akit a Magas-Tátrában elszenvedett balesetük nyomán még a poprádi kórházban ápolnak - tájékoztatta az MTI-t hétfőn Szerencsés János, a Magyar Köztársaság kassai főkonzulja.

A két hegymászó, Hajdú Péter és Erőss Zsolt állapotát stabilizálták az orvosok, ám Erőss Zsolt sérülései olyanok - agyrázkódást szenvedett, mindkét lába eltörött, az egyik nyílttöréssel -, hogy azokat még hétfőn délután vizsgálni kell, röntgenezésre, esetleg CT-re lesz szükség - mondta a főkonzul, a poprádi kórház főorvosával történt beszélgetésre hivatkozva.

Erőss Zsolt - Hópárduc nyolcezer felett >>

Erőss Zsolt szerint a cél a legerősebb ˝dopping˝, a leghatékonyabb késztetés, amiért megéri minden szenvedés.

Erőss Zsolt Hópárduc oldala >>
A vizsgálatok miatt valószínű, hogy csak kedden szállítják őket haza, mentőautóval. Harmadik társukat már kiengedték a kórházból - tette hozzá a főkonzul.

Szerencsés János felhívta a figyelmet a Magas-Tátra veszélyeire. A hegységben évente 10-15-en halnak meg, többségük azért, mert nem veszik figyelembe az időjárási körülményeket, vegy letérnek a kijelölt ösvényekről. A mentés költsége tetemes, az elmúlt hétvégén balesetet szenvedett magyarok profi hegymászók kiszabadításán több mint negyvenen vettek részt.

A három tapasztalt magyar hegymászót szombaton lavina sodorta el. miközben a Kopki hegygerincen ereszkedtek lefelé a Dracia Dolinka elnevezésű völgybe (Sárkány-völgyecske). Sikerült kiásniuk magukat a hó alól, ám súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek. A csoport egyik tagja telefonon értesítette a hegyi mentőket, ám a rossz időjárási viszonyok miatt helikopterrel nem lehetett megközelíteni a helyszínt. Így végül 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult a magyar hegymászókért. A helyszínre érkezésük után elsősegélyben részesítették a sérülteket, majd hordágyakon a Csorba-tóig vitték őket, ahonnan vasárnap reggel szállították a poprádi kórházba a három hegymászót.

A szlovák hegyi mentők tájékoztatása szerint a magas hegyekben jelenleg csak 1-es, 2-es fokozatú a lavinaveszély az ötfokú skálán. Ennek dacára, a viharos erejű szél és a frissen lehullott hó miatt azt ajánlják, hogy mindenki kerülje a 40 fokosnál meredekebb hegyoldalakat.

Erőss Zsolt is megsérült a Tátrában - Videó

Erőss Zsolt biztosította az alatta lévő két másik mászót, de kicsúsztak és 150 métert sodródtak, szinte függőlegesen, ezt egyik barátja mondta a Tényeknek. Betemette őket a hó, egész éjjel keresték őket.

A Tények riportja



Lavina sodort el három magyar hegymászót

Lavina sodort el három magyar hegymászót a szlovákiai Magas-Tátrában, a szerencsétlenül járt sportolók súlyos sérüléseket szenvedtek, de túlélték a balesetet.

A hógörgeteg szombaton a kora esti órákban érte el a Draca dolinkát megmászni próbáló magyarokat. Sikerült kiásniuk magukat a hó alól, ám súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek. Egyikük telefonon értesítette a hegyi mentőszolgálatot, ám a rossz időjárási viszonyok miatt (mínusz 12 fokos hideg, havazás, erős szél) helikopterrel nem lehetett megközelíteni a baleset helyszínét.

Így végül 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult a magyar hegymászókért. A helyszínre érkezésük után elsősegélyben részesítették a sérülteket, majd hordágyakon a Csorba-tóig vitték őket. Onnan vasárnap reggel a poprádi kórházba szállították a három hegymászót. A szlovák hegyi mentők tájékoztatása szerint a magas hegyekben jelenleg 1-es és 2-es fokozatú a lavinaveszély az ötfokú skálán. Ennek dacára a viharos erejű szél és a frissen lehullott hó miatt azt ajánlják, hogy mindenki kerülje a 40 fokosnál meredekebb hegyoldalakat.

Szlovák hegyimentők szánon szállítják el a három sérült magyar hegymászó egyikét a Magas-Tátrában 2010. január 2-án. A hegymászókat, miközben a Dracia dolinkát próbálták megmászni, egy lavina elsodort
Szlovák hegyimentők szánon szállítják el a három sérült magyar hegymászó egyikét a Magas-Tátrában 2010. január 2-án. A hegymászókat, miközben a Dracia dolinkát próbálták megmászni, egy lavina elsodorta ezen a napon. Negyvenöt hegyimentő - hivatásosok és önkéntesek - indult a súlyos végtag- és gerincsérülést szenvedett magyarok keresésére, akiknek sikerült magukat kiásniuk. Az elsősegélyben részesített sérülteket előbb szánon-hordágyon a Csorba-tóig, majd másnap a poprádi kórházba szállították. (MTI/TASR/HZS)


Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. dr.oid 2010. január 05. 15:12
  „24., A Lhoce/Lhotse a világ legmagasabb hegycsúcsától, a Mount Everesttől kb. 2620 méterre Délre lévő hegycsúcs, ezért hívják Lhotse-nak "Déli-csúcsnak (Lho =dél, tse=csúcs) ". Ezt tény, és nem feltételezés!

  A világ egyik legjobb mászójának tartott, lengyel származású Jerzy Kukucka is a Tátrán edződött, és ezek a csipkézett gerincek - főleg télen - ideális lehetőséget nyújtanak a mászóknak bizonyos technikák elsajátítására, gyakorlására. (Sajna 1989-ben lavinaomlás hatására pont a Lhocén vesztette életét.)”
 • 24. Agent 2010. január 05. 08:31
  „23, amit írsz az is csak feltételezés, nem kisebbíti Lóczy érdemeit.”
 • 23. dr.oid 2010. január 05. 08:18
  „Agent, badarságokat hordasz itt össze:
  "...róla elnevezett Lóczy-csúcsról később kiderült, hogy mégsem létezik. A félreértést az okozta, hogy a tibeti elnevezésekben kevésbé járatos kínai geológusok szerint a 8501 m magas Lhotse, azaz Déli-csúcs (Lho =dél, tse=csúcs) nem más mint a Lóczy név kínai irásmóddal. A Radó Sándor szerkesztette középiskolai atlaszban időlegesen fel is volt tüntetve, ám ezt a későbbi kiadásokon a Kartográfiai Vállalat elhagyta."”
 • 22. vonLichthofen 2010. január 05. 03:17
  „Goldmund, ez azért nem igy van.
  hosszú évekig jártam a Tátrába/télen is sokszor/, Erdélyben a Királykőn, a Békásban, átmásztam a Fogaras gerincét téli viszonyok között/Március elején/ néhány hajmeresztő helyzettel, de soha nem volt komoly balesetünk.
  Aztán egy szép tavasz végi gyalogtúrán a Cuha melletti vízes agyagos talajon megcsúsztam, ráestem a kezemre úgy, hogy a kisujjam csaknem leszakadt, csak egy darabka bőr tartotta oda. belekerült vagy négy órába mire visszakerültünk Győrbe a kórházba, hogy ellássák. Igaz, én kimostam a Cuhában, meg betekertem papírzsebkendővel és két ágacskával biztosítottam.

  Berg Heil!
  la Multi Ani!”
 • 21. Goldmund 2010. január 04. 20:47
  „A nyomtatott Kisalföldben már azt írják, hogy nem lavina, hanem "hóerkély" volt. (Furcsállom, hogy a nyomtatott verzió előbb korrigál, mint az internetes.) Szóval egy kiálló hótömbön álltak ketten, ami egyszerűen leszakadt, ők meg repültek a mélybe. A hó egyrészt puha, tehát némiképp felfogta az ütéseket (ha a sziklára esnek rá, nyilván a helyszínen meghalnak), másrészt viszont bele lehet fúródni jó mélyre és ott kedélyesen meg lehet fulladni vagy fagyni. A harmadik társukat, Erőss Zsoltot magukkal rántották (elvileg ő biztosította volna kettőjüket, hogyha megcsúsznak).
  Szerencséjük volt, hogy túlélték!”
 • 20. Agent 2010. január 04. 20:32
  „18, illetve már megbocsáss, de ha mindenki így gondolkodna, akkor még ma is barlangban laknánk:)”
 • 19. Agent 2010. január 04. 20:30
  „18, nyilván, végülis a Himalájában a Lohtse-csúcsot sem Lóczy Lajosról nevezték el ugye? Szerintem előbb olvasgass egy kis szakirodalmat, a Magyar Kárpát egyesület csúcshódításairól, Benedek Istvánról, Chernelről, stb. A lavina pedig nem finnyás, nemzetiségre sincsen tekintettel. A Magas-Tátra egyébként gyönyörű hely, rengeteget másztam ott hegyet nyaranta. Illetve lehet megkövezni, de egyáltalán nem baj, hogy Szlovákia területén található, így legalább nem jár az ember bokáig a szemétben.”
 • 18. Baradlay 2010. január 04. 19:26
  „Himalaja,Tatra, eszre kellene venni,hogy magyaroknak nem megy ez a sport!!!!!!”
 • 17. kvantum 2010. január 04. 17:11
  „Előre látom le fogja vezetni valami okostojás mindjárt, hogy a hegymászás tulajdonképpen adócsalás egy formája és ő miattuk tart itt az ország, mindezt 25 hvg -s linkkel igazolni fogja.”
 • 16. ggg 2010. január 04. 15:58
  „14.
  ahhoz azért több kell, h megbántsál. ;)
  a jerevániakat meg nem bántanám semmi pénzért, hisz én is ott nőttem fel, és szeretem a mai napig, ezt csak úgy képletesen írtam...”
 • 15. ladiszlo 2010. január 04. 15:33
  „Nem kell ezt a témát ragozgatni a saját bőröket viszik a vásárra,a mentést a gyógyítást pedig fizessék.”
 • 14. Jandex 2010. január 04. 15:07
  „13. hozzászólás ggg
  Látod,az már előfordult velem máskor is,megbántani viszont nem akartalak,bár lehet nem is Én voltam a célpont ugyanis nem a jerevánin lakom!:)))))”
 • 13. ggg 2010. január 04. 14:15
  „Jandex, asszem te alaposan félreértettél valamit...”
 • 12. Jandex 2010. január 04. 14:12
  „8. hozzászólás ggg
  Igazad van,el is adom a biciklimet,motoromat,abbahagyok minden más sportot /mert Én ezeket szeretem csinálni/és megyek hegyet mászni,irány Szabadhegy vagy Sashegy! /baleset esetén mit kell mondani,hol és hogyan sérültem meg,mert biztosítást csak kötéllel akarok kötni!!!/:)))))))))))))))
  4. hozzászólás Primax 2010.01.04. 10:45
  "azért,mert ott volt"!
  Ezt hegymászók szokták mondani,arra a kérdésre ,hogy miért csinálják?Én csak Tőlük idéztem,nem Amundsentől!!!!!”
 • 11. Goldmund 2010. január 04. 12:20
  „Nekem nem az a bajom, ha valaki mászik/barlangászik stb., hanem ha felelőtlen.
  Nem hiszem el, hogy egy Himaláját többször megjárt hegymászó nem érti meg, mi az a lavinaveszély. Ha egyikük nem tudta volna telefonon értesíteni a mentőket (pl. nincs térerő), akkor ott haltak (fagytak) volna meg mind a hárman. Egy Himaláját megjárt hegymászónak elég abszurd volna a Tátrában meghalnia. Olyan, mintha egy háborút megjárt katonát kocsmai verekedésben ütnek agyon.

  Egyébként megértem, akit vonzanak a hegyek, vizek vagy a barlangok (engem is, csak persze nem ilyen szinten űzöm). De pont hegymászók között van egy mondás: nem az a nagy dolog, ha fölmész a csúcsra, hanem ha élve vissza is jössz.”
 • 10. AHA 2010. január 04. 12:19
  „viperetta335 2010.01.04. 11:29
  Igazad van.Bár a hegyeket én is csak alulról szeretem nézni,de ,hogy az emberekbe ennyi rosszindulat meg irigység szoruljon az az már sokk.
  Általában ezek a beteg hajlamú emberek több pénzt kiszednek a TB-ből mint ezek a hegymászók.
  Nyugodt lehet mindenki,hogy nekik rendben volt a biztosításuk.”
 • 9. ggg 2010. január 04. 12:00
  „EZ EGY ÉLETSTÍLUS!!!”
 • 8. ggg 2010. január 04. 11:58
  „1. tb nem fizet semmilyen extrém sport közben bekövetkezett balesetért, még azt se, ha tómalom mellett töröd össze magad mtb-kal, mert a hegyikerékpár helytől függetlenül (!!!) extrém sport.
  2. aki cigivel, droggal, alkohollal szét... a szervezetét, azt évekig tartják életben, gyógykezelik a tb-ből.
  3. minek ugat az, aki életében csak a jereváni lakásából látta a snéberget ???”
 • 7. viperetta335 2010. január 04. 11:29
  „Istenem,ez a sok hegyet alulról szemlélő,soha ki nem mozduló,veszélyt kerülő,ámde okos ember...”
 • 6. Primax 2010. január 04. 11:23
  „dimna #5 !
  Így van. Létezik sport-balesetbiztosítás, de horror áron. Nem véletlenül : a nagy kockázat miatt.
  Ezért -általában - kevesen kötik meg.
  A számlát viszont valakinek ki kell fizetnie.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sting lesz Pécs sztárvendége?

A világhírű brit rockzenész, Sting lehet a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat… Tovább olvasom