Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Halálra éheztették a kisfiút: börtönt kaptak a szülők

Jogerősen 15, illetve 13 év fegyházbüntetésre ítélte a gyermekük halálra éheztetésével vádolt piricsei szülőket csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla - tájékoztatta Koszta János, az intézmény sajtótitkára az ítélethirdetést követően az MTI-t.
A szülők - akik ellen emberölés és kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat - 16 éve élnek élettársi kapcsolatban, 8 közös gyermekük született. A család a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén lakott, egy elhanyagolt épületben, a gyerekek általában elhanyagoltak és alultápláltak voltak.

A kisfiú - a nyolc gyermek közül utolsóként - kis súllyal született, fél évig tápszerrel etették. Azt követően az orvosok többször is figyelmeztették a szülőket arra, hogy biztosítsák a gyerek rendszeres étkeztetését, ám ők a többszöri felszólítás ellenére közömbösek voltak a kisfiú táplálása iránt. A krónikus éhezés, az elégtelen táplálkozás miatt a gyermek elnyújtottan haldoklott, s 2007. november 5-én piricsei házukban meghalt.

A korábban ismertetett szakértői vélemény szerint a kisfiú halálát a kóros soványság által indukált anyagcserezavar okozta; halála napján a 13 hónapos gyerek körülbelül négy kilogramm testsúlyú volt.

Az ítélőtábla csütörtökön megerősítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság 2009. április 8-án hozott elsőfokú döntését: R. Lászlót jogerősen 15 év, R. Mónikát pedig 13 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta. A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosbító körülményként vette figyelembe egyebek mellett azt, hogy a vádlottak tettüket saját gyermekük kárára követték el.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. 49. 2009. október 16. 19:46
  „,,Az orvosok többször is figyelmeztették a szülőket, hogy biztosítsák a gyerek rendszeres étkeztetését."
  Más megoldás nem volt, csak a figyelmeztetés? Milyen konkrét intézkedést tettek a gyermek megmentéséért? Miért nem került kórházba? Itt a mulasztások hosszú, hosszú sorát lehetne felfedni.
  Ennél sokkal kisebb vétségért is elveszi a Gyámhatóság a kiskorú gyerekeket a szülőktől.
  Mellékbüntetéskén még mindkettőt ivartalanítanám!”
 • 38. s.margit 2009. október 16. 17:36
  „Ezek nem emberek .Ők is azt érdemelnék amit ők csináltak a gyerekkel.”
 • 37. Sz.Beatrix1975 2009. október 16. 17:32
  „Biztos lehet mindenki benne, hogy kapnak bűntetést a fegyházban, a férfi biztosan, hisz....kedves barátom fegyházban őr, mesélt szép dolgokat!:)”
 • 36. kukori 2009. október 16. 16:25
  „Nem fegyházat adtam volna a "szülőknek",hanem hosszan éheztettem volna őket,hogy ugyanúgy szenvedjenek,mint az a szerencsétlen kisgyerek.Remélem azért a fegyházban "kedvesek "lesznek velük a cellatársak,és nem fognak unatkozni.Embernek nem is nevezném az ilyet,de még állatnak sem,mert az is ellátja a
  kölykét,nem hagyja éhen halni!!Hol volt a védőnő a gyerekorvos,a családgondozó,mert gondolom hogy foglalkoztak velük,mert nagycsalád volt hátrányos helyzetben pici gyerekkel.Az ő felelősségüket is kellene vizsgálni.”
 • 35. Ibolya40 2009. október 16. 15:54
  „Tökéletesen egyet értek az előttem szólókkal!!A doktornó a védőnő tudták,hogy hanyag trehány szülőkkel van dolguk!!Ládták a kisgyermek állapotát!!Miért nem intézkedtek!Miért hagyták szenvedni meghalni ezt és a többi kisgyermeket is!Gondolom a főiskolán és az egyetemen nem ezt tanították!!Én főiskolai végzetség nélkül is tudtam volna mi a dolgom ebben az esetben!Nem ítélkezni szeretnék de ezt egyszerűen nem lehet szónélkül hagyni!!!Remélem a kedves szűlők is éhen halnak a börtönben!!Ha egész életüket is ott töltenék is kevés volna a tettükért!!”
 • 34. Huligan 2009. október 16. 15:16
  „moderálva durva”
 • 33. Truder 2009. október 16. 14:52
  „A gyerekek szeretete nem abból áll,hogy csinálunk nyolcat,hanem gondoskodunk róluk.Azt nem értem,ha tudomásuk volt róla(orvos és egyéb gyermekjóléti szerveknek),hogy alultápláltak,és nem gondoskodnak róluk a szülők,mért nem vették el tőlük?
  Már bocs,de ha egy gebe kutyát látnak a szomszédok,kihívják az állat mentőket..”
 • 32. Innen 2009. október 16. 11:35
  „Ja, és persze piára meg cigire volt mindig pénz... Nem is tudom mi lenne a méltó büntetésük, de remélem megkapják. A mostanit, amit kaptak a bíróságtól, keveslem!”
 • 31. Innen 2009. október 16. 11:33
  „Idézem a tegnapi hírekben leadott bírósági "megszólalását" az "apukának": Sajnáljuk a kisfiút, hogy meghalt, de nem tehetünk róla.

  Mégis ki a jó franc tehet róla, ha nem a szülő??? Egyáltalán szülő az ilyen? Egy állat sem hagyja éhen halni a kicsinyét! Jóságos ég, mit szenvedhetett az a szerencsétlen gyerek... :-(

  A gyámügynek, a védőnőnek, a háziorvosnak, és a rendőrségnek külön gratulálok. Külön börtönbüntetést javasolnék mindegyiknek, foglalkozás körében elkövetett mulasztásért (lehet durvább megfogalmazás is)!”
 • 30. katusza 2009. október 16. 11:16
  „minek van még egyeltalán magyarországon védönöi szolgálat, gyámügy???????? nem érnek semmit! én ausztriában élek, nekem is van gyemekem, ha nem vinném rendszerese gyerekorvosi ellenörzésre, elvennék tölem a gyest! ha az orvos látná az éhezés jeleit azonnal elvenné tölem a gyámügy, ha nyilvános helyen adnék neki egy pofont, mert mondjuk visszabeszélt, elvené tölem a gyámügy!!! de ez igy van rendjén!!!! a szülökröl meg annyit hogy rohadt lelketlen férgek és kívánom nekik Isten legkegyetlenebb büntetését!!!!!”
 • 29. fióka 2009. október 16. 10:34
  „moderálva durva”
 • 28. ursula 2009. október 16. 08:16
  „Egyenként kellett volna 28 évet kapniuk, nem összesen!!!!”
 • 27. Hunicum 2009. október 16. 07:11
  „Inkább őket is éheztetni kellene!”
 • 26. janika 2009. október 16. 07:10
  „zotya975! Ez az ország a kispisták és a "naháááát"-ok országa nem tudtad? E rendszer is megköveteli a magáét! Ha nem fagynak m,eg az emberek akkor éhen halnak,vagy börtönbe kerülnek előbb utóbb!”
 • 25. zotya975 2009. október 16. 07:06
  „HoRuB! Persze hogy a szülőnek kell nevelni a ygereket, csak azt furcsáljuk itt többen is, hogy senkinek nem tűnt fel, hogy a gyerek éhezik, meg hogy csak 4 kiló. Nálunk még azért is szólt a védőnö ha piros volt a gyerek feneke, itt meg azt sem vette észre, hogy éheztetik? Ez kábé olyan mintha a rendőr mellett szúrnának le egy embert, ő meg csak nézné, de nem tenne semmit.”
 • 24. keti 2009. október 16. 06:38
  „Van igazság viperetta hozzászólásában: igenis normálisan működő védőnői, háziorvosi, gyermekjóléti/gyermekvédelmi rendszerben ilyen eset ma már nem történhetne meg. Tudom, hisz a gyermekvédelemben dolgoztam. Kötelező vizsgálatokra vitte vajon ez a nő a gyerekét dokihoz? Ha igen, akkor is látnia kellett az orvosnak, hogy rettenetesen alultáplált. A védőnő pedig köteles lett volna házhoz kijárni, bár hozzáteszem, az én védőnőm se teszi meg, max amikor hazaviszed a gyerekedet a szülészetről, mert az enyémet is jobban érdekli a divat, mint a kismamák, újdonsült anyukák segítése. A háziorvos és a védőnő jelezhet a gyermekvédelem bármely intézményének, ha ilyen esetről tud vagy a gyámhatóságnak, és az ilyen körülmények közül ki kell emelni a gyerekeket. Ha ennek az az ára, hogy intézetbe kerül a gyerek, akkor kerüljön inkább oda, mintsem éhenhaljon. Sőt, ennek a kis csecsemőnek jó eséllyel találhattak volna örökbefogadó szülőket, ehelyett "elnyúltan haldoklott". Csak a nagy többség behunyja a szemét, befogja a fülét és a száját, mint aki semmiről nem tud semmit, hátha magától megoldódik az ügy. Szomorú!”
 • 23. AranyKözépút 2009. október 16. 00:07
  „Remélem több ilyen eset nem történik Magyarországon. A gyerekeken és időseken kötelező segíteni.
  A gyermekétkeztetésen ezért NEM SZABAD spórolni, mert tényleg vannak helyek, ahol csak azt eszi a gyerek, amit a közösségben kap:((
  Nagyon sajnálom ezeket a kisgyerekeket.”
 • 22. icsi 2009. október 15. 23:56
  „Az én fizetésemböl levont adoból nehogymár ezeket etessék.....................”
 • 21. HoRuB 2009. október 15. 23:23
  „Okoskodni lehet itt,de egy gyerekre normál esetben nem egy orvos, védőnő vagy az állam figyel,nevelgeti a gyereket HANEM A SZÜLŐ!!! Az orvosok,védőnők csak segítenek hogy egészségesen feltudjuk nevelni a gyerekeinket! Az a szülő aki válal,anya megszüli gyermekét és ilyen módon bánik vele nem 15 év fegyházat érdemel hanem halált! És ez nem faji alapon hanem az emberek tettének büntetésmegerősítésére célzok!
  Halálba az összes olyan szülővel aki nem neveli normális a gyerekét!LÉtelem az étel és a víz.a Többi már csak luxus:P! Nah üdvw HoRuB”
 • 20. viperetta335 2009. október 15. 21:48
  „A védőnői szolgálat egy hungaricum.De egy egész évig látogat egy éhező gyereket,vagy nem engedték be,vagy mi volt?A gyermekorvos,miután "figyelmeztette " a szülőket,nem tett semmit?Nyugodtan halálra lehet kínozni még ma is egy gyereket?”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gödöllőre költözött a cserkészgyűjtemény

A cserkészrelikviákból október 20-án 11 órakor nyílik állandó kiállítás Gödöllőn. Tovább olvasom