Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Halálos áldozatokat követelt az ítéletidő

Elrendelte az Országos Meteorológiai Szolgálat a harmadfokú, piros riasztást az ország keleti részére az átvonuló zivatarzóna miatt. A tűzoltókat este hatig mintegy ötszázszor riasztották, Ferihegyet egy időre le kellett zárni.


Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a legtöbb feladatot a kidőlt fák és az épületkárok adják a tűzoltóknak, 383 fakidőléshez és 66 épületkárhoz riasztották őket, a legtöbb bejelentést Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten regisztrálták - fejtette ki Szentes György.

Ajkán mintegy húsz épületben keletkezett kár, Budapesten eddig 65 faeltávolításhoz kellett vonulni, és öt helyen kellett vizet szivattyúzni. Szentes György elmondta azt is: két személy sérült meg könnyebben a viharok miatt, közülük az egyik egy tűzoltó, ő műszaki mentés közben sérült meg.

Hangsúlyozta: a lakosság türelmét kérik, mert a tűzoltók először azokra a helyszínekre mennek, ahol a közművekben keletkezett károkat kell elhárítani, vagy a forgalom helyreállításán kell dolgozni, ez után következhetnek csak a lakossági bejelentések. A Ferihegyi repülőteret fél órára teljesen lezárták, Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője elmondása szerint ezalatt az idő alatt szünetelt a gépek indítása és fogadása, valamint kiszolgálása és az utasfelvétel is, emiatt az utasok a terminálokon várakoztak. A feloldás után nem sokkal pályazárat rendeltek el, mert annyi víz volt a kifutópályán, hogy a gépek nem tudtak közlekedni. Közlése szerint a vihar ideje alatt a reptéren néha 140 kilométeres szelet mértek.

A korlátozások miatt Ferihegy fogadott egy eredetileg máshova tartó Ryanair gépet, a Maláv bukaresti járata Bécsben szállt le, késik az Air France gépe Párizsból, a Wizzair járata Trevisoból, valamint a Malév Fiumicinóról, Koppenhágából és Frankfurtból érkező járata is - sorolta Hardy Mihály. Hozzátette: a menetrend szerinti közlekedés várhatóan csak holnapra áll helyre. A fővárosban több villamos, busz és troli vonalán is fennakadást okozott a vihar Budapesten szombaton - közölte a BKV fődiszpécsere az MTI-vel. Herczog Zoltán elmondta: a 14-es és 61-es villamos vonalán egy-egy szakaszon buszokkal kellett pótolni a villamosokat. Fennakadások voltak a ráckevei HÉV vonalán is, de a 72-es 73-as, 74-es, 75-ös, és 79-es troli helyett is autóbuszok közlekedtek. Egyes buszvonalakon is gondokat okozott az eső; a 30A, a 35-ös, a 68-as, a 71-es, a 102-es, a 112-es, a 148-as, a 151-es, és a 168E járat is terelőúton járt. Elindult a vonatközlekedés a székesfehérvári vonalon, miután a vonalon keletkezett mindkét forgalmi fennakadás véget ért - közölte Peiper Károly, a MÁV sajtóügyeletese.

Közlése szerint Balatonszárszónál 15 óra 52 perckor állították helyre a felsővezetéket, így már közlekedhetnek a villanymozdonyok. Hozzátette, hogy Dinnyésnél 15 óra 45 perckor indult el a forgalmon, miután eloltották az avartüzet. A Balaton déli partján kilenc vonat vesztegelt, mert Balatonszárszó-Szántód-Köröshegy között a viharos időjárás miatt leszakadt 12 óra 20 perckor a felső vezeték, mert rádőlt egy nagy fa, és így két oszlop is megsérült. 13 óra 25 perckor Dinnyés és Székesfehérvár között nádas- és avartűz miatt kellett lezárni mindkét vágányt.

A kisalfold.hu értesülései szerint a megyében a nagy esőzés és a szél nem okozott károkat. Lazúr Tibor a győri tűzoltóság szolgálatparancsnok helyettese kérdésünkre elmondta, hogy Győrben faágakat szakított le a viharos erejű szél.

Észak-Magyarországra és az Észak-Alföldre is a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön továbbra is piros riasztás van érvényben. Közép- és Dél-Dunántúlon narancssárgára, vagyis a második legmagasabb fokozatra mérsékelték a készültség szintjét.

A Nyugat-Dunántúlon a legalacsonyabb riasztási fokozat lépett életbeAz OMSZ előrejelzése szerint a következő órákban a piros riasztási zónákban heves zivatarokra, szélviharra és jégesőre is számítani kell. A széllökések akár a 90 kilométeres óránkénti sebességet, míg a jég nagysága a 2 centimétert is meghaladhatja. A lehulló csapadék mennyisége néhány óra alatt meghaladhatja az 5 centimétert.   


Budapesten az áramszolgáltatásban csak kisebb fennakadások voltak; egy nagyobb és egy kisebb kimaradás volt - számolt be Boross Norbert, a Budapesti Elektromos Művek Zrt. szóvivője az MTI-nek. Elmondta: a XIII. kerületben kettős villám csapott be egy 120 kw-os távvezetékbe, ez 30 perces üzemzavart okozott délután öt óra körül tízezernyi lakásban. Több, kisebb, de jelentős áramkimaradás volt még a Duna pesti oldalán, Pest megye budai oldalán pedig két jelentékenyebb üzemzavar volt - tette hozzá. Több fesztivált is érintett a vihar; a Hegyalja Fesztiválon kétórás kényszerszüntet tartottak este 6 és 8 óra között. Így a tervek szerint 22 óra 30 perckor kezdődik Basement Jaxx koncert, az előrejelzések szerint a vihar addig elvonul a helyszínről. A szombat estére tervezett Operagálát nem az előre meghirdetett helyszínen, a budapesti Szent István téren, hanem a Bazilika épületében tartják meg - tájékoztatta a rendezvényt szervező VIP ARTS Management.

A nyíregyházi szabadtéri színpadon a szombat estére tervezett Indul a Bakterház című előadása a szervezők tájékoztatása szerint elmarad. Zavartalanul folytatódik azonban az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT), miután a várttal ellentétben Baját csak érintette a zivatarzóna. Pazaurek Piroska sajtófőnök elmondta: a fesztivál területének kiürítésére és áramtalanítására is fel voltak készülve, végül egy hűsítő nyári záporral megúszták a vihart. Folyamatos kapcsolatot tartottak a meteorológiai szolgálattal és a város polgármesterével. Ezenkívül a rendőrség, a katasztrófavédelem és egy külön csapat - köztük egy szakértő és több mint száz biztonsági ember - is ugrásra készen várta a fejleményeket.
 
Újraindultak a programok a Hegyalja Fesztiválon este nyolc órától

Törölték a katasztrófavédelem piros jelzését a Hegyalja Fesztivál környékén, mivel fesztivál felé haladó vihar közvetlenül Tokaj előtt irányt változtatott. A Nagyszínpadon a Basement Jaxx koncert tervezett időpontja nem változott, de csúszott a N.O.H.A., amely végül zárja a szombati programot. Az Ignite koncertje szintén később, éjjel fél 11-kor kezdődik a DeWalt Színpadon, ezt ugyanitt a Blind Myself zárja éjfélkor. A fesztivál szervezői közölték, hogy egy újabb vihargóc közelít Tokajhoz, ez viszont nem fenyeget a korábbinál előre jelzett széllel, így várhatóan nem is okoz majd fennakadást a fesztivál programjában.
 
Bár a fesztivál területének kiürítésére és áramtalanítására is fel voltak készülve, végül egy hűsítő nyári záporral megúszták a vihart az EFOTT résztvevői és szervezői Baján - tájékoztatta szombaton este a rendezvény sajtófőnöke az MTI-t. Pazaurek Piroska elmondta: az elmúlt órákban folyamatos kapcsolatot tartottak a meteorológiai szolgálattal és a város polgármesterével. Ezenkívül a rendőrség, a katasztrófavédelem és egy külön csapat - köztük egy szakértő és több mint száz biztonsági ember - is ugrásra készen várta a fejleményeket. Rendelkeznek kiürítési tervvel, és van forgatókönyvük a helyszín teljes áramtalanítására is - hangsúlyozta a fesztivál kommunikációs vezetője, aki szerint mindenki tudta a dolgát, így szükség esetén a szakemberek képesek lettek volna szervezetten mozgatni a rendezvény több tízezer vendégét. Erre azonban végül nem került sor, a viharzóna ugyanis Baját elkerülte. Így a koncerteket sem kellett megszakítani vagy elhalasztani - közölte Pazaurek Piroska. "Ennyi csapadék még jól is jött az eddigi kánikula után. Mivel az előrejelzések szerint a nehezén túl vagyunk, elmondhatjuk: legnagyobb szponzorunk immár az időjárás" - tette hozzá.


Meghalt egy magyar állampolgár  szombaton a horvátországi Krk szigetén

A viharos időben leguruló kövek miatt halt meg egy magyar állampolgár  szombaton a horvátországi Krk szigetén, más adriai partszakaszon  anyagi károkat okozott az ítéletidő. 

A Jutarnji List napilap internetes kiadása a Tengermellék-Hegyvidék (Primorsko-Goranska) megyei rendőrkapitányság  közlésére hivatkozva számolt be arról, hogy kőgörgeteg okozta  egy  magyar állampolgár halálát Krk szigetén. A tragédia Stara Baska és  Punat települések között, egy nem kiépített strandon történt, a  rendőrség vizsgálatot indított az eset kapcsán.  

A zágrábi nagykövetségen az MTI érdeklődésére a haláleset  részleteiről az ügyeletes konzul nem tudott beszámolni, mert a  rendőrségtől még nem kaptak hivatalos tájékoztatást. 

Horvátország adriai partszakaszán a viharos időjárás több  helyütt is gondokat okozott.  

A horvát televízió (HRT) arról számolt be, hogy Zára (Zadar)  kikötőjében két komphajó összeütközött a heves széllökések miatt, de  senki nem sérült meg. A vízi mentőknek több hajóról is mentenie  kellett az utasokat és a személyzetet, számos vízi járművet össze is  törtek a hullámok. A hegyi mentőknek a Velebit-hegységben kellett  hegymászókat mentenie.

Egy halottja van a szlovák fesztiválon történ sátoromlásnak

Legalább egy fiatal meghalt szombaton a szlovákiai Trencsén közelében tartott Pohoda fesztiválon, miután az erős szelekkel érkezett esőzések miatt összeomlott a rendezvény legnagyobb színpadsátra. Az eset miatt a legnagyobb szlovák zenei fesztivált a szervezők felfüggesztették, az ott lévő 33 ezer vendéget evakuálták.Az összeomlott "O2" nevű koncertsátor alatt több százan voltak, amikor egy erősebb széllökés felemelte a sátrat, amelynek szerkezete nem bírta a terhelést és összeomlott. Robert Kalinak szlovák belügyminiszter elmondása szerint "egy fiatal fiú" halt meg a tragédiában. A TA3 nevű szlovák televízió viszont arról számolt be, hogy hárman haltak meg. A SITA szlovák hírügynökség információi szerint 38 embert kellett kórházba szállítani, akik közül 15-en súlyos sérüléseket szenvedtek. Három sérültet műteni kellett - mondta el egy orvos a hírügynökségnek. Az eredetileg holnap végződő fesztivált az eset után már most bezárták, és evakuálták az ott lévő 33 ezer vendéget.


Földcsuszamlás Németországban - három ember eltűnt

Három ember eltűnt Németország középső részén szombaton, miután egy földcsuszamlás lerombolta házaikat - közölte a német rendőrség. Az eset a Berlintől délnyugatra található Nachterstedt faluban történt.A földcsuszamlás egy egykori külszíni fejtésű szénbányából kialakított tó partján történt. A heves esőzések után megmozdult föld egy házat teljesen lerombolt: nagyjából száz métert csúszva a tóba borult, majd sáros víz lepte el. A földcsuszamlás egy másikat pedig megrongált. A hatóságok három eltűnt keresnek, mindannyian ötven év körüliek. A keresést azonban még nem tudták megkezdeni, mert az érintett domboldalon lévő föld még túl laza, és veszélyes lenne a közelébe menni. A rendőrség körbezárta a területet, és több tucatnyi embert kitelepítettek a területéről. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi okozta a tragédiát. A területen heves esőzések voltak, de szakértők szerint a korábban végzett bányászati munkák instabillá tették a földet - írta a BBC brit közszolgálati adó. A helyi média közlése szerint a tópart egy 350 méter hosszú szakasza omlott össze.


Összedőlt egy sátor egy szlovák zenei fesztiválon - több tucat sérült

Több tucatnyi fesztiválozót kellett kórházba szállítani a szlovákiai Trencsény közelében tartott Pohoda zenei fesztiválról, miután a heves esőzések miatt összedőlt egy nagy sátor szombaton. A legnagyobbnak tekintett szlovákiai zenei fesztivál területét a szervezők kiürítették.A fesztivál szervezői azt nem közölték, hogy pontosan mennyien sérültek meg, miután az erős széllel érkezett eső miatt összeomlott a nagy sátor. Csak annyit lehet tudni, hogy több tucatnyi sérültet kellett kórházba szállítani - közölte a SITA szlovák hírügynökség. A fesztivál szervezői az eset után lezárták a fesztivál területét, és evakuálták az ott bulizó 33 ezer fős közönséget.


Két órára leállnak az esti órákban a programok a tokaji Hegyalja Fesztiválon

A Hegyalja Fesztivál szervezői elmondták: este 6 és 8 óra között, a vihar ideje alatt szünetelnek a koncertek Tokaj-Rakamazon, 8 után pedig az eredeti programok szerint folytatódnak a programok.

Így a tervek szerint 22 óra 30 perckor kezdődik Basement Jaxx koncert, az előrejelzések szerint a vihar addig elvonul a helyszínről.

A szervezők közölték: folyamatos kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal, figyelik a radarképet, a széltérképet is, a ezek alapján korábban úgy készültek, hogy ha nem haladja meg a szél sebessége a 80 kilométert órát, akkor megtartják a koncerteket, ha pedig a széllökések elérik a 100 km/h erősséget, akkor a biztonsági szabályok szerint kiürítik és lezárják a sátrakat, majd felhívják a fesztivál látogatóinak figyelmét arra, hogy keressenek biztonságos, zárt helyet, természetesen valahol a sátrakon kívül.

Az előrejelzések szerint a szél 120 kilométer/óra sebességgel söpör végig Tokaj környékén.

180 riasztás a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére

A szombat délutáni vihar alig másfél-kétórás időszaka alatt 180 riasztás, kárbejelentés futott be a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére - mondta Alföldi Ferenc ügyeletes.

Tájékoztatása szerint a vihar elsősorban Ajka és Veszprém térségében tombolt, mindkét városban, illetve Szentgál községben több fa dőlt ki az utakra vagy zuhant rá autókra, s számos épület tetejét bontotta meg a rendkívüli erejű szél. Ajka térségében szilva nagyságú jég esett és okozott jelentős károkat személykocsikban - tette hozzá.

A tűzoltóknak sok vízbetöréshez, lakások mentéséhez is vonulniuk kellett Ajkán és Veszprémben - mondta az ügyeletes.

A két városban több helyütt szünetel az áramszolgáltatás is.

90 kilométer/órás sebességű széllökés a vihar alatt

A főváros több részén fordult elő 90 kilométer/órás sebességű széllökés a vihar alatt, a zivatar Pest megye és Bács-Kiskun-megye vonalában halad keletre.

Pestszentlőrincen 109 kilométer/órás erejű szelet is regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Duna-Tisza-közén lévő egyes állomásokon pedig 110 kilométer/órás szélrohamokat mértek.
Fodor Zoltán elmondta: jelenleg a zivatarrendszer a Duna-Tisza-közén helyezkedik el, és Pest megye és Bács-Kiskun-megye vonalában halad tovább keletre.

A zivatarok hevesebb része fél-egy órát tart egy-egy régióban, mögötte a Dunántúlon előfordulnak még záporesők, zivatarok, a front mögötti észak-nyugatira forduló szelet 60-80 kilométer/órás széllökések kísérik - tette még hozzá.

Elindult a vonatközlekedés a székesfehérvári vonalon, miután a vonalon keletkezett mindkét forgalmi fennakadás véget ért - közölte Peiper Károly, a MÁV sajtóügyeletese szombaton az MTI-vel.

A sajtóügyeletes elmondta: Balatonszárszónál 15 óra 52 perckor állították helyre a felsővezetéket, így már közlekedhetnek a villanymozdonyok. Hozzátette, hogy Dinnyésnél 15 óra 45 perckor indult el a forgalmon, miután eloltották az avartüzet.

A Balaton déli partján kilenc vonat vesztegelt, mert Balatonszárszó-Szántód-Köröshegy között a viharos időjárás miatt leszakadt 12 óra 20 perckor a felső vezeték, mert rádőlt egy nagy fa, és így két oszlop is megsérült.

13 óra 25 perckor Dinnyés és Székesfehérvár között nádas- és avartűz miatt kellett lezárni mindkét vágányt.
Budapestet is elérte a vihar

A meteorológus elmondta: Dunaújvárosnál legutóbb 106 kilométer/órás széllökést mérték. Hozzátette: a heves zivatarzónában a fővárosban is elképzelhető hasonló erejű széllökés.

Piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Békés megye területére - tájékoztatta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese szombaton az MTI-t. Elmondta, hogy szombaton délután 15 óra után a térségben óránként 100 km-es széllökések, akár 50 mm csapadék és két centiméter átmérőjű jégeső várható.


Fürdőzők törülközőiket lobogtatják a szélben a fonyódi strandon, miután a vízi mentők és a vízi rendészek több mint 20 hajóval terelték ki a Balatonból a fürdőzőket, horgászokat és hajókat. A vízi men
Fürdőzők törülközőiket lobogtatják a szélben a fonyódi strandon, miután a vízi mentők és a vízi rendészek több mint 20 hajóval terelték ki a Balatonból a fürdőzőket, horgászokat és hajókat. A vízi mentők valamennyi hajójukkal vízre szálltak, hogy a vizi rendészettel közösen kiürítsék a tavat. A meteorológiai előrejelzés szerint a keszthelyi öbölbe 100-120 kilométer/órás sebességgel érkezik meg a vihar. MTI Fotó: Honéczy Barnabás


 

Teljesen lezárták szombaton a vihar miatt a ferihegyi repülőteret: egyelőre nem fogadnak és nem indítanak gépeket - közölte Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője az MTI-vel.

Közlése szerint a repülőtéren szünetel a gépek indítása, fogadása, a gépek kiszolgálása és az utasbeszállítás is, így az utasok a terminálokon várakoznak.

Arról egyelőre nem tudott felvilágosítást adni, hogy mikor indulhat el újra a forgalom a légikikötőben.


21 fürdőzőt és vízibiciklist segítettek a partra

Erős széllel érkezett az ország nyugati részén végigsöprő vihar a Velencei-tóhoz; a gárdonyi vízirendőrök még a szakadó eső előtt 21 fürdőzőt és vízibiciklist segítettek a partra. Bár a meteorológusok előre jelezték, hogy szombaton erős vihar söpri ki a kánikulát a Kárpát-medencéből, a délelőtti 30 fokot meghaladó forróság elől sokan menekültek a Velencei-tóhoz. A strandok zsúfoltak voltak. A vízirendőrök már a közeledő vihar előtt fél órával megkezdték a fürdőzők és a vízen tartózkodók partra "terelését". Különösen a vízibiciklisekre figyeltek, a lomha járművekkel ugyanis hosszabb ideig tart a partra érni. 


Megérkezik a front Becsehely térségébe. Az Országos Meteorológia Szolgálat kiadta a Dunántúlon a narancssárga a riasztást, ahol heves, felhőszakadással kísért zivatarokra, rövid idő alatt nagy mennyis
Megérkezik a front Becsehely térségébe. Az Országos Meteorológia Szolgálat kiadta a Dunántúlon a narancssárga a riasztást, ahol heves, felhőszakadással kísért zivatarokra, rövid idő alatt nagy mennyiségű, akár 30 milliméter feletti csapadékra kell számítani. A front és a hozzá kötődő zivatarok végigvonulnak az országon, szinte nem lesz olyan terület, amelyet nem érintenek.
MTI Fotó: Varga György


Narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológia Szolgálat

A Dunántúlon kívül a közép-magyarországi régióban is narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológia Szolgálat. Veszprém, Fejér és a Komárom-Esztergom megyék területére pedig már piros a riasztás - tájékoztatta Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus szombaton az MTI-t. A meteorológus elmondta: a Dunántúlról tovább terjednek nyugat felé a zivatarok, amelyek a főváros térségére, Közép-Magyarországra várhatóan pár órán belül megérkeznek. Fonyódon 104 kilométer/órás széllökést, Balatonfüreden pedig 90 kilométer/órás széllökést mért a meteorológiai szolgálat, egyes településekről pedig jégesőt, s mintegy három centiméter átmérőjű jégdarabokat jelentettek - közölte Fodor Zoltán. Az európai időjárási vészjelző rendszerben a sárga szín potenciálisan veszélyes jelenségeket, a narancssárga és a piros fokozat pedig veszélyt jelez. Narancssárga riasztás esetén kisebb területeket, a piros fokozatnál az adott régió nagy részét érintő heves zivatartevékenység várható.

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában
Az Északi-tengertől Csehországon és Észak-Olaszországon át Szardíniáig egy hullámzó frontzóna húzódik. Ennek mentén a gyakran erősen megnövekvő felhőzetből többfelé esik az eső, záporeső, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordul viharos széllökések kíséretében. A kontinens keleti és délnyugati vidékén meleg, alapvetően száraz az idő. A hőmérséklet csúcsértéke a mediterrán térségben, Közép- és Kelet-Európa nagy részén 29, 35 fok között, helyenként 35 fok fölött alakul. A kontinens nyugati és északi vidékén jóval hűvösebb az idő, általában 17, 24 fok közé melegszik föl a levegő. Vasárnap reggelig a Kárpát-medence időjárását az említett frontzóna alakítja, amelynek vonulását heves záporok, zivatarok kísérik. A front mögött érkező hűvös levegő hatására több fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás az ország területére vasárnap estig:
Estig keleten is erősen megnövekszik a felhőzet, sokfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadásra, jégesőre is számítani kell. Reggelig nyugat felől felszakadozik a felhőzet, északkelet kivételével megszűnik a csapadék. Vasárnap északon, keleten többször, másutt időnként növekszik meg a gomolyfelhőzet, főként északon és keleten fordulhat elő zápor, néhol zivatar. Az északnyugati, nyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon és a középső országrészben, valamint zivatarok környezetében viharossá fokozódik, helyenként erős vihar várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22, 26 fok között valószínű.


Terelik a Balatonból a fürdőzőket

A vízimentők és a vízirendészek több mint 20 hajóval terelik ki a Balatonból a fürdőzőket, horgászokat és hajókat - mondta Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat Egyesületének szóvivője az MTI-nek szombaton. Hozzátette: az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint fél egy körül éri el a Balatont a viharzóna, amelynek egyik gócpontja a keszthelyi öböl lesz. Tar Mihály közölte: másodfokú viharjelzés van érvényben az egész Balatonon. A vízben ilyenkor tilos fürdőzőknek tartózkodni, és a most érkező viharban ez azoknak a vitorlásoknak sem ajánlott, amelyek egyébként a másodfokú viharjelzésnél még megtehetnék - tette hozzá. Kiemelte: a horgászokat is igyekeznek kiterelni a vízről. A szóvivő elmondta még: a vízimentők valamennyi hajójukkal vízre szálltak fél 11 körül, hogy a vizirendészettel közösen kiürítsék a tavat, előbbieknek 6, utóbbiaknak 15-16 hajójuk látja el ezt a feladatot. Tar Mihály kiemelte, hogy a meteorológiai előrejelzés szerint a keszthelyi öbölbe 100-120 kilométer/órás sebességgel érkezik meg a vihar.

 Vörös riasztás Budapesten is

A középső országrészre, így Budapestre is a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást adta ki szombaton délután az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A nyugat felől érkező vihar ugyanis eléri ezt a területet is. Korábban az OMSZ a közép-dunántúli területekre adta ki a legmagasabb fokozatú vörös riasztást a várható viharok miatt.Az OMSZ előrejelzése szerint a következő órákban ezeken a területeken heves zivatarokra, szélviharra és jégesőre is számítani kell. A széllökések akár a 90 kilométeres óránkénti sebességet, míg a jég nagysága a 2 centimétert is meghaladhatja. A lehulló csapadék mennyisége néhány óra alatt meghaladhatja az 5 centimétert.Zala megyénél lépett be az országba a zivatarvonal

Fodor Zoltán elmondta: az Országos Meteorológia Szolgálat már ki is adta a Dunántúlon a narancssárga a riasztást, ahol heves, felhőszakadással kísért zivatarokra, rövid idő alatt nagy mennyiségű, akár 30 milliméter feletti csapadékra kell számítani. A front és a hozzá kötődő zivatarok végigvonulnak az országon, szinte nem lesz olyan terület, amelyet nem érintenek - közölte a meteorológus. Hozzátette: a zivatarok a kora délutáni órákra elérhetik a Duna vonalát, a kora esti órákban pedig már a Tiszántúli térségben várhatók. A zivatarokat több felé jégeső, felhőszakadás, viharos széllökés kísérheti, akár 90-100 kilométer/órát meghaladó széllökésre is lehet számítani, egy-egy térségben akár 50 millimétert meghaladó csapadék is lezúdulhat viszonylag rövid idő alatt - mondta Fodor Zoltán.

Főváros térségét a kora délutáni órákban érheti el a viharzóna

A meteorológus szerint a főváros térségét a kora délutáni órákban érheti el a viharzóna, amely gyorsan érkezik, s 60-70 kilométer/órás sebességgel vonul majd át Budapest felett.

Az európai időjárási vészjelző rendszerben a sárga szín potenciálisan veszélyes jelenségeket, a narancssárga és a piros fokozat pedig veszélyt jelez. Narancssárga riasztás esetén kisebb területeket, a piros fokozatnál az adott régió nagy részét érintő heves zivatartevékenység várható.

Olvasóink írták

 • 15. Imcsi 2009. július 19. 16:01
  „Pár évvel ezelőtt olyan zuhé volt a belvárosban (Mosonmagyaróvár), hogy a Magyar utcában bokáig ért a víz, a Parki-híd után Halászi felé pedig nem esett semmi! A kettő közötti távolság pedig csak 2 km lehet!”
 • 14. Truder 2009. július 19. 12:30
  „5. hozzászólás tornacipő 2009.07.18. 18:08
  Nem vertek át..mert bizony volt,ahol jócskán tarolt.Tény,hogy a tavalyelőtti aug 20.a óta,túl van minden viharocska lihegve..nem bízzák a véletlenre.”
 • 13. graciela 2009. július 18. 22:26
  „Persze, hogy "előadták" mekkora vihar jön, mivel jött is... Azért mert Győrben és Óváron nem volt vihar, a közeli városok jócskán kaptak belőle. Inkább jobb felkészülni, nem? Minthogy váratlanul érjen...”
 • 12. rexona24 2009. július 18. 20:49
  „Szerencsére Mosonmagyaróvárt elkerülte ez a pusztító vihar!”
 • 11. FűzfaVessző 2009. július 18. 20:33
  „Hódmezővásárhelyen eddig a pillanatig szerencsésen megúsztuk a viharkárokat,három milliméter eső esett. Husz-harminc milliméter kellene.Együttérzésem azokkal akiknek a vagyona károsodott.
  F.V.”
 • 10. knifemaster 2009. július 18. 20:25
  „Lehet,hogy győrben "semmi" nem volt ,de a balaton az így nézett ki délután.
  http://csoki.idokep.hu/keptar/users/pilaf/twsoh0uyfty8cpxm.jpg”
 • 9. IV.Béla 2009. július 18. 20:24
  „Mi megúsztuk, máshol az országban nem, ennyi a történet.
  Aranyközép! Téged vernek otthon?”
 • 8. jocó123 2009. július 18. 20:00
  „Az a helyzet, hogy a 2006. augusztus 20-ai vihar után a katasztrófavédelmiseknek meg a meteorológiai szolgálatosoknak tele van a gatyájuk, hogy nem figyelmeztetik a lakosságot, ezért átestek a ló másik oldalára, tehát felfújják az egészet! Természetesen sajnálom az ajkaiakat és mindazokat, akiknek az értékeikben károkat okozott a vihar, de ezeken a károkon az nem enyhített, hogy piros riasztást rendeltek el!”
 • 7. Jani_Móvar 2009. július 18. 19:16
  „Óváron szinte semmi nem volt, viszont Ajkán csúnya világ. A győri tűzoltók is vonultak segítséget nyújtani.
  Adjunk hálát, hogy nem mi kaptunk a 4cm-s jegekből.”
 • 6. AranyKözépút 2009. július 18. 18:23
  „Basszus, örüljetek már , hogy így alakult! Szerencsétlenek!”
 • 5. tornacipő 2009. július 18. 18:08
  „hát ez tényleg inkább csak egy kiadósabb öntözés volt győr és környékén, bár volt ahol az írták hogy az évtized legnagyobb vihara, megint jól átverték a népet”
 • 4. rivotril2mg 2009. július 18. 17:52
  „hát óváron se kellett bedeszkázni az ablakokat,pedig már arra készültem, úgy előadták mekkora vihar jön...idén volt már ennél jóval nagyobb”
 • 3. IV.Béla 2009. július 18. 16:54
  „<moderálva>
  nem volt itt ez a vihar Győrben hála az égnek.”
 • 2. fortuna54 2009. július 18. 16:42
  „Egy kis kerülövel.”
 • 1. Rbar 2009. július 18. 16:28
  „A dunántúlról nyugat felé!???
  Hogy éri el így a fövárost?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy kisrepülő Dunakeszin - egy ember meghalt

Balesetet szenvedett egy motoros kisrepülőgép a Dunakeszi Repülőtéren a Közlekedésbiztonsági… Tovább olvasom