Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Habzik a Rába Szentgotthárdnál

A magyar vízügyi hatóságok azonnali tájékoztatást kértek osztrák kollégáiktól, miután a napokban habképződést észleltek a Rábán Szentgotthárdnál.
A szakemberek szerint a jelenség a kis vízhozam mellett az őszi természeti folyamatokkal is összefüggésbe hozható, ám jelentős javulást a legtöbb szennyvizet kibocsátó feldbachi bőrgyár magyar nyomásra kiépített kiegészítő tisztítóberendezésének november végi üzembe helyezésétől várnak.

A magyar fél szorosan nyomon követi a Rába Akcióterv teljesítését. E szerint a habzásért elsősorban felelőssé tehető osztrák bőrgyárak kiváltották illetve jelentősen csökkentették a habzást okozó naftalin-diszolfonát felhasználását, a vízügyi szakemberek azonban jelentős javulást várnak a feldbachi bőrgyár szennyvizének fokozott tisztítását biztosító berendezés november végi üzembe helyezésétől, mely magyar nyomásra épült meg.

A vízügyi szakemberek és a szentgotthárdi civil szervezet szerint is javult a Rába vízminősége az elmúlt hónapokban, és a horgászok szerint is jó jel, hogy kezdenek visszatérni a folyóba az őshonok halak. A Rábán az elmúlt időszakban levonult árvizek kavicshordaléka, a gát alatt lerakódott és kedvezőtlenül megváltoztatta az áramlási viszonyokat, a vízügyi hatóság ezért a tervek szerint ismét mederkotrást végez majd.

A Rába vízminőségét a szakemberek folyamatosan ellenőrzik, a közös magyar-osztrák hossz-szelvény vizsgálat - a Rába Survey - napjainkban is folyamatban van, az idén már hal- és más biológiai vizsgálatokra is sor kerül, hogy még pontosabb képet kapjanak a folyóról.

Olvasóink írták

 • 4. fióka 2009. október 30. 21:31
  „Most engedik rá a habzás elleni mosóport.”
 • 3. Truder 2009. október 29. 19:50
  „Megint mit engedtek bele a mocskok?”
 • 2. meir 2009. október 29. 12:16
  „-es meg mondja valaki hogy az elet nem habostorta!!!!”
 • 1. Goldmund 2009. október 29. 11:14
  „Szóval kis vízhozam, természeti folyamatok ide vagy oda, a habzás eredete mégiscsak az osztrák bőrgyáraknál keresendő.
  Amikor éppen nem szabadnapos rendőreik gázolják részegen halálra a magyarokat, akkor a Rábán keresztül mérgeznek minket.
  Hiába no, <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontálisan ütköztek: lezuhant egy autó a felüljáróról

Lezuhant egy autó a felüljáróról a négyes főúton Szolnok és Abony között, miután egy másik… Tovább olvasom